شناسهٔ خبر: 70191926 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

عارضه سخت گرانی گاز برای گلخانه‌ها

افزایش هزینه های آب، برق، گاز، تسهیلات نامناسب و قوانین دست و پا گیر از جمله مواردی است که گلخانه هارا به سوی تعطیلی سوق می‌دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس خراسان، در حالی که یکی از رویکردهای اصلاح الگوی کشت به دلیل کمبود شدید منابع آبی، توسعه و ترویج کشت گلخانه‌ای است و باید تمام سیاست‌های دستگاه‌های اجرایی متولی به سمت ترویج این سبک کشاورزی برود؛ اما تصمیم خلق‌الساعه افزایش ناگهانی بهای گاز مصرفی به صورت اختصاصی در گلخانه‌ها حیات آنان را به خطر انداخته است.

در بند ۸ نامه شرکت ملی گاز ایران به تاریخ هفتم آذر سال جاری آمده است: «تعرفه گازبهای مشترکان گلخانه‌ای معادل ۵ درصد میانگین بالاترین تعرفه فروش گاز طبیعی داخلی ۶ ماه گذشته و معادل ۵هزار و ۷۰۰ریال محاسبه و از ۲۰ آبان در صورتحساب‌ها اعمال می‌شود». 

سرنوشت مبهم ادامه حیات گلخانه‌ها
کارشناس مسئول امور گلخانه‌ها و قارچ‌های خوراکی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این زمینه طی گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: هزینه گاز تنها یک مورد از مجموع نیازهای یک گلخانه به شمار می‌آید که افزایش آن را گلخانه‌دار در هزینه‌های خود لحاظ نکرده است. وقتی هزینه گاز به این عدد افزایش پیدا کند، هزینه تولید بسیار بالا می‌رود و با توجه به اینکه قدرت خرید مردم هم پایین آمده، عارضه سختی برای گلخانه‌داران محسوب می‌شود.
هایده وحید آفاق ادامه می‌دهد: ۵۳۰ هکتار گلخانه در سطح استان وجود دارد که ۶۰درصد سبزی و صیفی و ۴۰ درصد گل و گیاه است و به طور کلی توسعه گلخانه‌ها در کل کشور از جمله خراسان رضوی با این شعار پررنگ شد که بهره‌وری و مدیریت بهینه مصرف آب اتفاق بیفتد و انتقال کشاورزی از فضای آزاد به فضای گلخانه‌ها از جمله این اقدام‌ها بود. 
وی با تأکید بر بی‌آبی استان می‌افزاید: در سال‌های اخیر حمایت از کشت‌های گلخانه‌ای کمرنگ شده، تسهیلات نمی‌آید یا تسهیلات شرایط مناسبی ندارد، قوانین دست و پا گیری وجود دارد و تغییرات کاربری‌ها دست به دست هم داده تا جلو توسعه گلخانه‌ها گرفته شود. 
کارشناس مسئول امور گلخانه‌ها و قارچ‌های خوراکی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح می‌کند: مواردی مثل افزایش هزینه‌های آب، برق و گاز سبب شده گلخانه‌ها به سمت تعطیلی بروند و حتی گلخانه‌های جدید هم ساخته نشوند. گلخانه‌دارها برای فضای گلخانه خود هزینه‌های زیادی کرده‌اند و در ایجاد اشتغال اثرگذارند و این موانع موجب می‌شود گلخانه‌های فعال، نیمه‌فعال یا تعطیل شوند. مصرف گاز در گلخانه‌ها واقعاً بالا نیست و اینکه فقط و به اختصاص قیمت گاز برای گلخانه‌ها افزایش پیدا کرده، جای پرسش دارد و ما هنوز در پیگیری‌ها به جوابی نرسیده‌ایم.

سوخت جایگزین برای گلخانه‌ها کارایی ندارد
در همین راستا رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی می‌گوید: نرخ گاز از مترمکعبی ۶۹ به ۵۷۰ تومان رسیده که یک افزایش ۸/۴ درصدی است. جدا از آن، به نرخ قدیم ۱۰ درصد عوارض گازرسانی اضافه شده و همراه با ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده، عملاً نرخ هر مترمکعب گاز به ۶۸۰ تومان می‌رسد. به عنوان مثال گلخانه یک هکتاری که قبض گاز ماهانه آن حدود ۱۰ یا ۱۲ میلیون تومان بوده، الان باید ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برای هزینه گاز پرداخت کند. گلخانه‌دارها ۹ ماه از سال را گاز مصرف می‌کنند که با وجود این، در مجموع سالانه حدود یک‌میلیارد تومان پول گاز مصرفی گلخانه می‌شود که توجیه اقتصادی ندارد.  
مهدی سمنگانی ادامه می‌دهد: تعرفه گاز صنایع را ۲۰۰درصد اضافه کرده‌اند؛ اما برای کشاورزی که باید جنبه حمایت داشته باشد ۸۰۰ تا ۸۵۰ درصد افزایش یافته که این شرایط یک شوک بزرگ است. کشت‌های گلخانه‌ای نه تنها توسعه پیدا نخواهند کرد؛ بلکه واحدهای گلخانه‌های موجود هم به سمت تعطیلی می‌روند. در حال حاضر گلخانه‌دار خیار را کیلویی ۴۰ هزار تومان می‌فروشد که با این نرخ گاز، به کیلویی بیش از ۸۰ هزار تومان خواهد رسید و مردم به این قیمت نمی‌خرند و مشخص نیست آیا این تصمیم کارشناسی شده بوده یا خیر. 
رئیس انجمن گل رز ایران به جایگاه خراسان رضوی در تولید گل رز اشاره کرده و توضیح می‌دهد: حدود ۴۵ نفر تولیدکننده گل رز در سطح استان داریم که به نوعی پر تولیدترین محصول گلخانه‌ای استان به شمار می‌رود و در سطح ملی شاخص است.
سمنگانی با اشاره به دردسرهای قطع گاز برای گلخانه‌داران می‌افزاید: اگر یک شب گاز گلخانه قطع شود، تمام محصول آن از بین می‌رود. با توجه به سیستم‌های گرماتاب سوخت جایگزین برای آن‌ها کارایی ندارد و  فقط با گاز کار می‌کنند و یک گلخانه‌دار نمی‌تواند به طور مثال با ۵ هزار لیتر گاز، گلخانه خود را گرم کند و امکان اینکه این تجهیزات دوگانه‌سوز شود، وجود ندارد. 
ناترازی انرژی‌های گاز و برق برای همه واضح و آشکار است؛ اما آیا با افزایش آسیب‌زننده و ناگهانی قیمت حامل‌های انرژی، دردی از این ناترازی برطرف خواهد شد؟ اگر این‌طور نیست، چگونه تصمیمی گرفته شده که موجب می‌شود در کنار موضوع ناترازی گاز، مواردی مانند توجیه‌ناپذیری کشت گلخانه‌ای از نظر هزینه‌ها و به دنبال آن پسرفت به سمت کشاورزی سنتی اتفاق بیفتد؟ کاش علاج واقعه با انجام کار کارشناسی، پیش از وقوع صورت بگیرد.