جوان آنلاین: درحالی که این روزها چشم جهان به تحولات سوریه دوخته شده است، مذاکرات آتشبس در غزه نیز در سکوت خبری به گشایشهایی منتج شده که در صورت موافقت اسرائیل، میتواند مسیر آتشبس موقت ۶۰ روزه برای تبادل اسرا و ورود کمکهای بشردوستانه به این باریکه را هموار کند.
هرچند ایتامار بنگویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی تهدید کرده در صورت توقف جنگ در غزه، از ائتلاف کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم خارج خواهد شد، اما به نظر میرسد توافقاتی در این زمینه بین تلآویو و حماس برای آتشبس صورت گرفته است. روزنامه العربیالجدید روز دوشنبه به نقل از یک منبع آگاه با اشاره به پیشرفت مذاکرات آتشبس در غزه، تأکید کرد که مذاکرات به مرحله تبادل اسامی اسرا از طریق میانجیها رسیده است و کمیتههای فنی از جنبش حماس، مصر و رژیم صهیونیستی کار روی جزئیات اجرای توافق مبادله اسرا را آغاز کردند و حماس لیست اولیه را به میانجی مصری تحویل داده است و هیئت اسرائیلی در حال بررسی اسامی و برخی پیشنهادات است. منبع مذکور اشاره کرد که طرفین به شکلی بیسابقه برای رسیدن به توافق جدیت دارند و مصر، قطر، ترکیه و امریکا بر روند مذاکرات نظارت دارند.
حماس در بیانیهای تأکید کرد که در این دیدار در مورد تلاشهای صورت گرفته برای آتشبس و کمیته پشتیبانی مردمی در غزه گفتگو شده است. این جنبش عنوان کرد که بر موفقیت این تلاشها و پایان جنگ علیه ملت فلسطین مصمم است. العربیالجدید تأکید کرد که هیئتی اسرائیلی نیز قرار است برای بررسی برخی بندهای توافق آتشبس پیشنهادی به قاهره سفر کند. منبع مذکور اشاره کرد که احتمالاً در چارچوب طرح پیشنهادی برای آتشبس در غزه، چهار اسیر دارای تابعیت امریکایی نیز آزاد شوند. منابع مصری آگاه به مذاکرات نسبت به احتمال دستیابی به توافق آتشبس در غزه اظهار خوشبینی کردهاند. حماس موافقت کرده که مرحله انتقالی توافق آتشبس ۶۰ روز باشد و طی آن نیازهای ضروری غذایی، دارویی و سوخت وارد نوار غزه خواهد شد.
به گزارش روزنامه معاریو، مذاکرات قاهره بر سه محور متمرکز است؛ کانالی نظامی که هدفش پایان دادن به جنگ است، کانالی سیاسی که هدف از آن رسیدن به یک قرارداد تبادل اسرا است و کانال انسانی مربوط به احیای نوار غزه و بازگرداندن زندگی در آنجا به روال عادی است. این سه کانال با یکدیگر ادغام شدند و در کنترل مصریها هستند. این روزنامه عبری نوشت: «نکات اصلی توافق چنین است؛ ارتش اسرائیل باید جنگ را طی چند مرحله متوقف کرده و به صورت تدریجی از غزه عقبنشینی کند. گذرگاه رفح به روی صدها دستگاه کامیون حامل کمکها باز خواهد شد و اسرائیل صدها تن از اسرای امنیتی را آزاد خواهد کرد و همانند لبنان، امریکا و چند کشور دیگر بر اجرای مرحلهای توافق نظارت خواهند داشت.» یک مقام مذاکرهکننده صهیونیستی هم به روزنامه هاآرتص گفت که برای از سرگیری مذاکرات، اسرائیل باید مواضع خود مانند عقبنشینی از محور صلاحالدین (فیلادلفی) را نرم کند. این درحالی است که دولت نتانیاهو از دو ماه پیش اجرای طرح «ژنرالها» را در شمال غزه شروع کرده تا با اشغال این منطقه آن را از محور جنوبی جدا کند که واکنش تند حماس و بازیگران میانجی را به همراه داشت.
پیشرفت نسبی در مذاکرات آتشبس غزه
صاحبخبر -
∎