شناسهٔ خبر: 70186791 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

صرفه‌جویی ۳۰ درصدی برق در صنایع کشور چگونه امکان‌پذیر است؟

ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو بر ضرورت افزایش راندمان مصرف برق در بخش صنایع کشور تاکید کرد و گفت: در چند سال گذشته رشد مصرف صنایع در ایران با وجود اعمال محدودیت‌های مقطعی افزایشی بوده است، با این وجود تا رسیدن ایران به سهم مصرف صنایع سایر کشورها چند سالی زمان نیاز داریم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شدت مصرف برق صنایع در سال‌های اخیر روند کاهشی داشته است، به‌نظر می‌رسد یکی از دلایل آن اصلاح تعرفه‌های این بخش باشد. سرانه مصرف بخش خانگی ۴.۱ درصد افزایش یافته و در کنار افزایش تعداد مشترکان خانگی‌، باعث افزایش مصرف برق در بخش خانگی شده است‌، همچنین وجود زیرساخت‌های مناسب مانند انرژی برق موجب رشد و توسعه صنایع می‌شود و تولیدکنندگان بدون نگرانی از کمبود انرژی مورد نیاز بر روی بخش تولید متمرکز خواهند شد.

مقدار مصرف برق در هر کدام از صنایع متفاوت است. بر اساس بررسی‌هایی که در معاونت کسب و کار اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران صورت گرفته است در کنستانتره سازی ۳۳۷ مگاوات در هر ساعت برق مصرف می‌شود. در گندله سازی ۴۴۵ مگاوات، در احیای مستقیم آهن اسفنجی ۴۶۸ مگاوات و در ذوب و فولاد سازی مصرف برق به ۳۷۱۷ مگاوات در ساعت می‌رسد. در بخش مقاطع طویل مانند میلگرد، نبشی و ناودانی نیز مصرف در حدود ۱۷۸ مگاوات برآورد شده است.

نادر اشرف پور، ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو درباره وضعیت مصرف برق صنایع در کشور اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲، در مجموع ۳۳۳ هزار و ۱۷ میلیون کیلووات ساعت برق به بخش‌های مختلف کشور تحویل داده شد که نسبت به سال گذشته افزایش ۵.۲ درصدی داشته است.

وی افزود: بخش صنایع عنوان پرمصرف‌ترین بخش را در سال ۱۴۰۲ به خود اختصاص دادند و در حالی که در سال ۱۴۰۱، ۱۱۵ هزار و ۳۵۷ میلیون کیلووات ساعت برق مصرف کرده بودند، در سال گذشته این رقم به ۱۲۰ هزار و ۷۹۲ میلیون کیلووات ساعت رسید.

ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو با بیان اینکه میزان مصرف برق صنایع در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۴.۷ درصدی داشته است، عنوان کرد: در مجموع بخش صنایع با مصرف ۳۶.۳ درصد از کل برق مصرفی در سال گذشته، رتبه نخست مصرف برق کشور را به خود اختصاص داد و بخش خانگی نیز با ۳۱.۴ درصد در رتبه دوم مصرف قرار دارد.

اشرف پور بیان کرد: بر اساس آمار موجود میانگین سهم مصرف برق صنایع در جهان ۴۲ درصد و سهم خانگی ۲۶ درصد در سال گذشته بوده است که این نشان می‌دهد در ایران نیز باید با صرفه‌جویی در مصرف برق خانگی سهم مصرف صنایع را افزایش دهیم.

وی با انتقاد از شدت بالای مصرف انرژی در ایران به ویژه در بخش صنایع ادامه داد: آمارها نشان می‌دهد شدت مصرف در ایران چند برابر سایر کشورها است و در کنار آن مصرف ویژه انرژی که حاصل تقسیم مصرف انرژی به محصول خروجی است نیز مورد کم توجهی قرار می‌گیرد.

ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو در ادامه بر ضرورت افزایش راندمان مصرف برق در بخش صنایع کشور تاکید کرد و گفت: در چند سال گذشته رشد مصرف صنایع در ایران با وجود اعمال محدودیت‌های مقطعی افزایشی بوده است، با این وجود تا رسیدن ایران به سهم مصرف صنایع سایر کشورها چند سالی زمان نیاز داریم و لازم است هم‌زمان کیفیت محصولات نیز به منظور رقابت منطقه‌ای و جهانی مدنظر قرار گیرد.

اشرف پور با بیان اینکه در صورت اجرای برنامه‌های کاهش و مدیریت مصرف می‌توان تا ۳۰ درصد از مصرف برق صنایع انرژی بر کم کرد، خاطرنشان کرد: در صورت اجرای اقدامات کاهش مصرف به همراه سیاست‌های تشویقی برای کارکنان و مدیران صنایع، قطعاً اسراف و مصرف بی‌رویه در برق و انرژی به حداقل می‌رسد و راندمان و بهره کاری صنایع نیز افزایش می‌یابد.

به گزارش ایمنا، در صنایع بزرگ و انرژی‌بر اگر برنامه‌های بهره‌وری انرژی همچون، انجام ممیزی انرژی (گرما یا سرمای تولیدی نباید هدر برود و این یک اصل است)، نصب تجهیزات اندازه‌گیری دما و رطوبت برای کنترل دما و رطوبت سالن و حفظ آن‌ها در مقداری مشخص، استفاده از سیستم‌های کنترلی و تکنولوژی به روز با بازده بالا از جمله استفاده از اینورترها و تابلوهای کنترلی کم مصرف (به‌جای تجهیزات تله مکانیکی)، لامپ‌های ال‌ای دی و اس ام دی، استفاده حداکثری از نور خورشید و استفاده از ساعت نجومی به‌جای فتوسل در کنترل و خاموش کردن روشنایی محوطه، استفاده از پنجره‌های دو جداره، جبران‌سازی جریان راکتیو و کاهش بار راکتیو (و جلوگیری از تزریق هارمونی‌های مخرب به جریان ذوب مواد در تولید فولاد) با نصب تابلوهای بانک خازنی در محل سالن‌ها و مصارف اصلی جهت بهبود ضریب قدرت مورد استفاده قرار گیرد، به‌طور اساسی می‌توان مصرف برق صنایع را کاهش داد.