شناسهٔ خبر: 70185789 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی | لینک خبر

آنجا که هنر در تقابل آسیب های اجتماعی عرض اندام می کند

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، مدیر کل این اداره در نشست خبری نمایش ذهن گفت: هنرمند دغدغه مند تلاش می کند اثری تولید کند که دردی از درهای جامعه را التیام بخشد، هنرمند اگر مردم و جامعه اش را دوست داشته باشد، برای پیشرفت کشورش و رفع نقاط سیاه از جامعه، چالش های آن را در قالب تولید یک اثر هنری نمایش می دهد.

محمد حسین زاده اظهار کرد: آسیب‌های اجتماعی علل مختلفی دارد که می‌تواند در نتیجه مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی روابط بین انسانها و مسائل منطقه ای و بین المللی باشد، همین بروز کرونا در برهه ای از زمان، منجر به افزایش خودکشی در برخی کشورها شد و انزوا و کاهش ارتباطات اجتماعی دلیل اصلی این آسیب بزرگ بود.


وی بیان کرد: آنچه در حوزه آسیب‌های اجتماعی می‌تواند کم‌هزینه تر و اثربخش تر باشد، پیشگیری است؛ زمانی که آسیب اجتماعی حاصل شده و خانواده ای دچار فروپاشی شده است، حل آن مساله بسیار سخت تر و آسیبهای بعدی را به دنبال خواهد داشت؛ هر کدام از افراد آن خانواده از هم پاشیده شده می توانند، دیگران را دچار آسیب کنند؛ اما زمانی که پیشگیری قبل از وقوع در تقابل با یک آسیب اجتماعی اتفاق بیفتد، اگر چه ممکن است هزینه و سختی هایی داشته باشد اما به طور قطع کمتر از هزینه های درمان آن خواهد بود.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: پیشگیری می‌تواند با بیان خطرهای ناشی از آسیبها باشد، هنرمند در قالب یک اثر هنری پیشگیرانه می‌تواند تابلوی خطر را نشان افراد جامعه دهد که در صورت ابتلا به این آسیب اجتماعی دچار چه سختی‌های خواهند شد.

حسین زاده افزود: گروه نمایش تئاتر سریالی "ذهن" تلاش می کند که این آسیبهای اجتماعی را در قالب یک اثر هنری به نمایش درآورد و آن تابلوی خطر را به جامعه نشان دهد تا افراد دچار سقوط نشوند، در دل این نمایش راه حل های پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نیز پیشنهاد شده و من معتقدم در این راستا به واقع هیچ زبانی توانمندتر از هنر نیست.

وی توجه دادگستری خراسان رضوی به مقوله هنر تئاتر به عنوان ابزاری پیشگیرانه برای بروز آسیبهای اجتماعی در جامعه را فرصتی برای همه هنرمندان در شاخه‌های مختلف هنری دانست تا نهادهای فرهنگی و اجتماعی و دادگستری را در جهت جلوگیری از آسیبهای اجتماعی با بهره گیری از هنر یاری دهند.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: هر چقدر هویت ایرانی – اسلامی خود را تقویت کنیم و این چراغ را پرنورتر کنیم از حوزه آسیبهای اجتماعی دورتر خواهیم شد، تشکلهای مردمی متعددی در خراسان رضوی برای پیشگیری از وقوع جرم و درمان افرادی که دچار آسیبهای اجتماعی شدند، فعال هستند که امیدواریم همکاری آنها با هنرمندان منجر به پرفروغ تر شدن این چراغ در خدمت فرهنگ سازی برای پیشگیری از بروز آسیبهای اجتماعی شود.

 

در ادامه معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: به طور قطع استفاده از روشهای پیشگیرانه از آسیبهای اجتماعی بازخورد جامعه پسندی را نداشته است لذا تولید آثار هنری در این زمینه می تواند ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کند، هنرمند دغدغه مندمی خواهد اثر هنری اش را تبدیل به کار موثر کند، این فرد از تخصص خود در جهت کمک به هم نوعانش بهره گرفته که ستودنی است.

 

نیره عابدین زاده اظهار کرد: چند سال قبل گروه تئاتر "آنومی" به دادگستری مراجعه کرد و حضور در فرآیندهای دادرسی را خواستار شد، لذا ناگزیر برخی از نشستهای دادرسی را به صورت علنی برگزار کردیم که امکان حضور گروه تئاتر مزبور در این نشستها فراهم شود، در نهایت این تلاشها منجر به خلق اثری برجسته به نام "انومی" شد که توانست برخی مسائل اجتماعی که دارای ریشه های عمیقی بودند و کمتر به آنها پرداخته می شد را نشان دهد.

 

وی افزود: نمایش تئاتر سریالی "ذهن" نیز اقتباسی از پرونده‌هایی است که در مجموعه "شوق زندگی" در مشهد وجود دارد، هرچند ممکن است از زاویه دید اجتماعی در این تئاتر به موضوعات تلخی اشاره شده باشد، اما جنبه‌های پیشگیرانه دارد و از یک تهدید به عنوان فرصت برای شناخت جامعه نسبت به ریشه‌های آسیبهای اجتماعی بهره گرفته است.

 

معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی گفت: اعتقاد دارم کار هنری در زمینه پیشگیری از وقوع جرم بسیار اثرگذار است و امیدوارم این مسیر با تمام دشواری‌هایش ادامه یابد و اثرات پیشگیرانه‌ای بر جامعه داشته باشد.

کارگردان تئاتر سریالی "ذهن" گفت: این نمایش دومین تئاتر در مشهد با رویکرد قضایی است که به اتفاقات قبل از وقوع "جرم" مربوط می‌شود و نگاه پیشگیرانه نسبت به بروز مسائل اجتماعی در جامعه دارد.

 

عادل توکلی نسب  افزود: این دومین اثر من با رویکرد پرداختن به مسائل قضایی است که متفاوت از اثر اول با عنوان "آنومی" بوده و رویکرد پیشگیرانه از وقوع جرم در کانون خانواده دارد.

 

وی اظهار کرد: در این نمایش آدم‌هایی هستند که شاید در شرایط خوبی در خانواده قرار نداشته باشند و همین امر نامطلوب از افراد مجرم می‌سازد.

 

کارگردان تئاتر سریالی "ذهن" به نحوه شکل گیری این تئاتر پرداخت و گفت: طرح نمایش "آنومی" در سال ۱۳۹۸ با همکاری دادگستری خراسان رضوی شکل گرفت و یکی از پرونده‌های قضایی را روایت می‌کرد اما به دلیل شرایط کرونا، در نمایش آن وقفه ایجاد و دوباره بازتولید شد، با این اتفاق ایده پردازی در این زمینه ادامه یافت تا اینکه هشت ماه قبل ساخت نمایش "ذهن" کلید خورد.

 

نویسنده تئاتر سریالی "ذهن" نیز در این نشست خبری درباره ساختار آن گفت: این نمایش در واقع سه تئاتر با سه داستان مختلف به نام‌های "زار"، "هار" و "نار" است که هر کدام لوکیشن متفاوتی دارد اما پشت سر هم به اجرا در می آید و بازیگران آن نیز مشترک هستند.

 

معین رواقی بازیگران این تئاتر سریالی را «حسین اکرپور، احمد ریحانه، آرش تبریزی، مهسا ستوده نژاد" برشمرد و افزود: تلاش ما در این نمایش برآن بود که با بهره گیری از یک گروه بازیگری ماهر اثری برجسته و در خور تئاتر مشهد خلق کنیم، هرچند در این مسیر سختی‌های زیادی را متحمل شدیم اما دیگر گذشته و اثر با تمام دشوارهایش آماده نمایش شده است.

نشست خبری  تئاتر ذهن، روز گذشته در محل کافه کتاب اثر در مشهد برگزار شد.