حضور هفت فیلم از سرداران ایرانی در جشنواره چهلوسوم
سال گذشته قرار بود در جشنواره چهلودوم، شش فیلم مرتبط با زندگی سرداران شهید و قهرمانان ملی ایران به جشنواره بیایند که بهدلایل مختلفی فقط فیلمهای «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی براساس زندگی احمد کاظمی، «مجنون» به کارگردانی مهدی شاهمحمدی براساس زندگی شهید مهدی زینالدین،«آسمان غرب»به کارگردانی محمدعسگری درباره زندگی شهید علیاکبر شیرودی و «صبح اعدام» بهروز افخمی درباره زندگی طیب حاجرضایی در جشنواره روی پرده رفتند و فیلمهای «مومن» به کارگردانی هادی مقدمدوست درباره شهید حسین همدانی، «صیاد» به کارگردانی جواد افشار درباره شهید صیاد شیرازی، «قرارگاه سری» ــ با نام قبلی اسفند ــ به کارگردانی دانش اقباشاوی درباره شهید علی هاشمی و همچنین فیلم «رئیسعلی» به کارگردانی رضا میرکریمی درباره رئیسعلی دلواری از مبارزان بوشهری دوران مشروطه به جشنواره فجر نرسیدند تا نام این فیلمها در فهرست احتمالی فیلمهایی که امسال درجشنواره فجر چهلوسوم حضور دارند، به چشم بخورد. امسال با توجه به حضورنیافتن این فیلمها و اضافهشدن فیلمهای دیگری در ژانر دفاعمقدس تعداد فیلمهایی که با محوریت جنگ، سرداران و قهرمانان ایران در حال تولید بوده یا مراحل ساخت آن به پایان رسیده، بیشتر از سال گذشته بود و از شش فیلم به هفت فیلم رسیده است.
فیلمهای مقاومتی جشنواره فجر
با مرور فهرست فیلمهای احتمالی که به جشنواره فیلم فجر خواهند آمد؛ علاوه بر نام چند سردار و فرمانده شهید بهعنوان سوژه وشخصیتمحوریفیلمها باتوجه به گذشت یکسال ازطوفانالاقصی وواقعه هفتم اکتبروجنایاتی که رژیمصهیونیستی بهدلیل کشتار زنان و کودکان در غزه رقم زده؛ فیلمهایی نیز با محور مقاومت در فهرست احتمالی جشنواره فیلم فجر حضور دارند که تعداد آنها به چهار فیلم میرسد.ساخت فیلمهایی با محوریت شهدا، قهرمانان جنگی و ملی ایران و همچنین محور مقاومت به معنای اهمیت قائلشدن سازمانها و نهادهای تولیدکننده فیلم نسبت به منویات رهبری است که بارها نسبت به تولید آثار هنری و فیلمسازی از زندگی سرداران شهید و همچنین محور مقاومت تأکید کردند.
کمیت را فدای کیفیت نکنیم
اما پیش از آنکه سراغ آثار احتمالی فجر امسال یا تغییرهای رخداده برویم، به صحبتهای اخیر رهبرمعظمانقلاب در آبان ماه مراجعه میکنیم که میتواند منشأ تولید آثار سینمایی در سالهای آینده نیز باشد و بهعنوان راهبردی اثربخش از آن سود ببریم. نکتهای که رهبرمعظمانقلاب به آن توجه کردند، مربوط به توجه به کیفیت به جای کمیت و لزوم مخاطبداشتن آثار سینمایی و هنری است؛ موضوعی که میتواند سرفصلی برای تولید آثار سینمایی آینده یا اختصاص بودجه سازمانهای دولتی به پروژهها باشد. آنچه رهبر انقلاب در دیدار با دستاندرکاران کنگره شهدای استان اصفهان روی آن تأکید داشتند، در قالب این بیانات آمده است: «صِرف ساختن کتاب کافی نیست، صِرف ساختن فیلم کافی نیست؛... بروید سراغ بهترین کارگردان، بهترین سناریونویس، فیلمنامهنویس، بهترین پشتیبان و تهیهکننده؛ بروید سراغ اینها. به جای ۱۰ فیلم، دو فیلم بسازید، منتها دو فیلمی که وقتی پخش شد، همه بگویند که باز هم پخش کن. تا از این راه بتوانید شهیدان همت، خرازی، زاهدی، کاظمی و ردانیپور رامعرفی کنید.».این صحبتها که«به جای ۱۰ فیلم (ضعیف) دو فیلم (خوب) بسازید» حاوی نکات ارزشمندی است که یکی از آنها میتواند تأکید روی محتوا، مضمون، فیلمنامه و ارزش آثار به جای تکیه صرف روی آمار کمی تولید فیلمهای سازمانهای مختلف متولی تولید سینمایی باشد.
فیلمهایی با محوریت جنگ، سرداران و قهرمانان ایران
اما برویم سراغ فیلمهایی که زمزمههای تولید یا حضورشان در جشنواره فیلم فجر محتمل است. در بخش فیلمهایی که زندگی سرداران جنگ را تصویر میکنند، دو فیلم درباره شهید علی هاشمی دیده میشود و فیلمهای دیگر به شهیدان و قهرمانان ملی همچون حسن طهرانیمقدم، صیاد شیرازی، سردار حسین همدانی و مجید بقایی میپردازند. یکی از نکات قابلتوجه نام دو فیلم قرارگاه سری و قرارگاه نصرت با کارگردانهای متفاوت که هر دو به مقطعی از زندگی شهید علی هاشمی پرداختهاند، به چشم میخورد و این میتواند در نوع خود در جشنواره فجر امسال جالب باشد.
قرارگاه سری
اولین فیلم قرارگاه سری ــ با نام قبلی اسفند ــ به نویسندگی وکارگردانی دانش اقباشاوی وبه تهیهکنندگی مرحوم جلیل شعبانی است که مقطع مهمی از زندگی شهید علی هاشمی از فرماندهان مطرح دوران دفاعمقدس در شناسایی و طرحریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت را به تصویر میکشد. رضا مسعودی، مهدی زمینپرداز، یاسین مسعودی، محمد عسگری، محمدرضا عقدایی یزدی و... در این فیلم سینمایی حضور دارند.
قرارگاه نصرت (سازمان سینمایی سوره)
و اما فیلم دوم مربوط به سازمان سینمایی سوره است که با همکاری سیما فیلم آن را میسازد و سریالی برای این شهید است و بنا به درخواست سیمافیلم قرار است نسخه سینمایی این اثر هم به جشنواره فیلم فجر امسال برسد. مهدی جعفری، کارگردان و مجتبی فرآورده، تهیهکننده این اثرند و رضا ثامری نقش شهید هاشمی را بازی میکند. برای این فیلم مقطع متفاوتی از زندگی شهید هاشمی در نظر گرفته شده است که با اثر سازمان اوج متفاوت خواهد بود.
خدای جنگ
حسین دارابی فیلم سینمایی «خدای جنگ» را براساس زندگی شهید حسن طهرانیمقدم جلوی دوربین برده است. این اثر به تهیهکنندگی سعید سعدی قرار است یک اتفاق مهم معاصر را به تصویر بکشد. ساعد سهیلی در این فیلم سینمایی به نویسندگی احسان ثقفی در نقشی متفاوت حضور دارد. این فیلم سینمایی پس از پایان فیلمبرداری در شهرک سینمایی دفاع مقدس، وارد مراحل فنی شد و روی میز تدوین سیاوش کردجان رفته است. خدای جنگ بعد از فیلم «مصلحت» دومین همکاری حسین دارابی، با سازمان هنری رسانهای اوج است.دارابی پیش از این با دو فیلم «هناس» و «مصلحت» در جشنواره فجر حضور داشت. شهید حسن طهرانیمقدم در اولین روزهای تشکیل سپاه پاسداران به عضویت آن در آمد و در دوران جنگ ایران و عراق، نخستین فرمانده توپخانه سپاه و بنیانگذار واحد توپخانه در سپاه بود و او را بهعنوان پدر موشکی ایران میشناسیم.
صیاد
جواد افشار در حال تولید فیلمی درباره شهید صیادشیرازی و عملیات فتحالمبین بوده که قرار است در جشنواره فیلم فجر امسال رونمایی شود. محمدرضا شفیعی، تهیهکنندگی سریال را برعهده دارد. شنیدهها حاکی از این است که مارال بنیآدم و علی سرابی از بازیگران این فیلم سینماییاند. این اثر محصول بنیاد سینمایی فارابی است.
قهرمان جندیشاپور
قهرمان جندیشاپور به کارگردانی مهدی صاحبی و تهیهکنندگی ابوذر پورمحمدی نیز با توجه به تمام شدن فیلمبرداری و مراحل فنی، بخت زیادی برای حضور در جشنواره چهلوسوم را دارد. این فیلم به زندگی شهید مجید بقایی، دانشجوی نخبه پزشکی میپردازد که در ۲۳ سالگی به فرماندهی قوای یکم کربلا در راس جبهههای جنوب منصوب شد و در کنار شهید حسن باقری از طراحان اصلی عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس بود که منجر به آزادسازی بخش زیادی از خاک کشور ازجمله خرمشهر شد. در این فیلم بازیگرانی چون نادر سلیمانی، مرتضی امینیتبار، الهام نامی، نوید لایقیمقدم، یوسف تیموری، نهال دشتی و محمد رشنو بازی میکنند.
مؤمن
مؤمن به کارگردانی هادی مقدمدوست و تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی یکی دیگر از آثار بنیاد سینمایی فارابی است که زندگی سردار شهید حاجحسین همدانی را روایت میکند. این اثر سینمایی که فیلمنامه آن را هادی مقدمدوست پس از دو سال تحقیق و پژوهش نوشته، در زمره فیلمهایی است که از بخت بسیاری برای حضور در فجر چهلودوم برخوردار بود؛ چراکه پیشتولید آن در فروردین۱۴۰۱ بود اما بهجای این فیلم «عطرآلود» از این کارگردان به جشنواره سال گذشته آمد و به نظر میرسد امسال احتمال حضور این فیلم در جشنواره چهلوسوم بیشتر از هر زمانی باشد.
حماسه سوسنگرد
روحا...سهرابی در روزهای پایانی مدیریتش درسازمان سینمایی،پروانه ساخت حماسه سوسنگردرابه تهیهکنندگی منوچهر شاهسواری دریافت کرد. سهرابی البته در کارنامه کاری خود تجربه نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی چند فیلم کوتاه، تلویزیونی و سریال را داشته است. زمانی که روحا...سهرابی پروانه ساخت این فیلم را گرفت، هنوز دبیر جشنواره فجر مشخص نشده بود. حالا با توجه به اینکه منوچهر شاهسواری هم دبیر جشنواره هم تهیهکننده این اثر است، باید ببینیم حماسه سوسنگرد به جشنواره چهلوسوم راه پیدا میکند یا سهرابی تصمیم میگیرد با تهیهکننده جدید کار را پیش ببرد.
فیلمهایی با محوریت مقاومت
محور مقاومت و ترسیم سیمای فرهنگ مقاومت یکی از موضوعات استراتژیک سینمای ایران است و با توجه به اینکه در یک سال گذشته موضوع مقاومت به شکل عیانتری در منطقه مورد توجه قرار گرفته، سینمای ایران و ویترین آن جشنواره فیلم فجر هم قرار است میزبان آثار متعددی در این زمینه باشد؛ موضوعی که این مسأله را حائزاهمیت میکند این است که در طول چهار دهه گذشته ما فیلمهای زیادی با محوز مقاومت در سینمای ایران نداشتیم و اگر بخواهیم براساس دهههای مختلف بسنجیم، در بهترین حالت دهه ۷۰ و دهه ۹۰ بود که طی ۱۰ سال چهار فیلم با موضوع مقاومت بهویژه مقاومت ملت مظلوم فلسطین ساخته شده اما امسال شاید جشنواره فیلم فجر میزبان چهار فیلم با موضوع مقاومت باشد که تاکنون در سینمای ایران بیسابقه بوده است.
دوزنده کفشهایش
ابوالقاسم طالبی برای ساخت هفتمین اثر خود با مضمون اجتماعی و مذهبی برای فیلم دوزنده کفشهایش پروانه ساخت گرفته که این فیلم نگاهی کلی به موضوع فلسطین و رویکردهای دینی ما دارد. داستان این فیلم درباره حضرت علی علیهالسلام، یک راهبه، قضیه فلسطین و اعتراضات جهانی و حماسه ۷ اکتبر است و تهیهکنندگی آن را حسین هادیانفر بهعهده دارد.
نهنگ یونس
لیلی عاج هم بعد از«سرهنگ ثریا» این بار بنا به ضرورت، سراغ فیلمی با موضوع بیمارستان شفا، زنان و کودکان غزه و جنایات صهیونیستها در غزه رفته و نامش را هم نهنگ یونس گذاشته است. تهیهکنندگی این فیلم بهعهده پژمان لشگریپور و جزو فیلمهایی است که در دستور کار فارابی قرار گرفته است.
بیمارستان شفا
مستند سینمایی بیمارستان شفا به کارگردانی و تهیهکنندگی مرتضی شعبانی نیز فیلم دیگری است که احتمالا با محوریت بمباران بیمارستان شفا بهدست رژیمصهیونیستی در غزه ساخته شده و در جشنواره فجر رونمایی میشود.
رئیسعلی
رضا میرکریمی پروانه ساخت فیلم رئیسعلی را تابستان سال گذشته دریافت کرد. داستان این فیلم حول قهرمان ملی مبارزه با استعمار، رئیسعلی دلواری است که در برابر انگلیسیها ایستاد و بهعنوان یک مبارز مشروطهخواه با همراهی دیگر مشروطهخواهان، بوشهر را از حاکمیت استبداد محمدعلیشاه قاجار خارج کرد.
فیلمهای تاریخی و دینی
یکی دیگر از موضوعات استراتژیک سینمای ایران توجه به موضوعات دینی و تاریخی است. این نوع از سینما که میتواند هویت را در میان نسل جوان ایرانی نهادینه کند و بخشی از تاریخ کهن فرهنگ ایرانی و دینی را روایت کند برای جشنواره چهلوسوم هم آثار قابلتوجهی دارد که دست هیأت انتخاب آثار را باز خواهد گذاشت تا جشنواره فجر امسال موضوعات متنوعتری در حوزه دینی و تاریخی داشته باشد.
موسی(ع)
سریال موسی(ع) به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و تهیهکنندگی محمود رضوی این روزها در حال تولید است اما قرار بود تا یک نسخه سینمایی آن نیز به جشنواره امسال برسد. طبق آخرین خبرها در حال حاضر نسخه سینمایی بخش کودکی موسی(ع) این روزها در حال آمادهسازی برای حضور در جشنواره فیلم فجر است و علیرضا کمالی و مریلا زارعی در این قسمت به ایفای نقش میپردازند که علیرضا کمالی نقش عمران پدر حضرت موسی(ع) و مریلا زارعی نقش مادر ایشان را بهعهده دارد.
حکیم
حکیم به کارگردانی سعید ملکان دومین تجربه کارگردانیاش بعد ازفیلم روزصفراست.حکیم فیلمی درباره شناختهشدهترین طبیب ایران در جهان یعنی بوعلی سیناست. حالا باید منتظر باشیم و ببینیم که سعید ملکان کدام جنبه از اندیشه و شخصیت این طبیب و فیلسوف بزرگ را به نمایش میگذارد.
راه شیری
راه شیری به نویسندگی و کارگردانی علی جعفرآبادی و تهیهکنندگی مهدی کریمی سال گذشته در جشنواره فجر پذیرفته نشد و از آن مقطع تا به حال خبری از این فیلم در دست نیست. موضوع این فیلم درباره پیادهروی اربعین است که بخشی از فیلمبرداریاش در ایران و بخشی هم در عراق صورت گرفته است. سیاوش چراغیپور و شهرزاد کمالزاده بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند.
نامآشناهای احتمالی جشنواره فجر چهل و سوم
در این دوره از جشنواره فجر، اسامی کارگردانان و تهیهکنندگان مطرح و شناخته شدهای به گوش میرسد که در تلاشند آثار خود را به این رویداد برسانند. از همین الان اسامی کارگردانان مطرحی چون ابراهیم حاتمیکیا، بهروز افخمی، رسول صدرعاملی، فریدون جیرانی، مسعود دهنمکی، حمید نعمتا...،محمدحسین فرحبخش،مهران احمدی،ابوالقاسم طالبی، محمدحسین لطیفی و... به چشم میخورد. احسان علیخانی، پیمان معادی، محمود رضوی، منوچهر شاهسواری، علی اوجی و... جزو نامآشناهای صنف تهیهکنندگان هستند که پروژههایی در حال تولید دارند.
چه سازمانهایی برای فجر چهل و سوم فیلم دارند؟
بر اساس پیگیریها فارابی با ۸ اثر «صیاد» به کارگردانی جواد افشار، «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی، «مردمان آنسوی رودخانه» به کارگردانی حبیب احمدزاده، «بیمارستان شفا» به کارگردانی مرتضی شعبانی، «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی، «هرچی تو بگی» به کارگردانی مرتضی آتشزمزم، «بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان، «دختر برقی» به کارگردانی حسین قناعت احتمال دارد متقاضی حضور در جشنواره شوند.
سازمان سینمایی سوره ۵ اثر در نظر دارد که البته ممکن است دو اثر به جشنواره نرسد. «تاکسیدرمی» به کارگردانی محمد پایدار، «ناتور دشت» به کارگردانی محمدرضا خردمندان و «قرارگاه نصرت» به کارگردانی مهدی جعفری آثار متقاضی سازمان سینمایی سوره برای جشنواره هستند. سازمان اوج هم با دو فیلم «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی و «خدای جنگ» به کارگردانی حسین دارابی متقاضی حضور در چهلوسومین دوره جشنواره فیلم فجر است. بر اساس بررسیها، بیش از ۴۰ فیلم آمادگی حضور در رویداد سینمایی فجر چهل و سوم را دارند و ما چند فیلم از این فهرست بلندبالا را معرفی میکنیم.
فیلمهایی با محوریت کودکان
سینمای کودک و نوجوان ایران هم در سالهای اخیر سهم خوبی از جشنوارههای فجر را به خود اختصاص داده و به نظر میرسد امسال در دوره چهل و سوم هم آثار خوبی را در جشنواره داشته باشد.
بامبولک
بامبولک به کارگردانی آرش معیریان وتهیهکنندگی بهروز مفید ومحصول بنیاد سینمایی فارابی برای حضوردر جشنواره چهلوسوم تولید شده است. امیرحسین رستمی، شهره سلطانی، مهرداد ضیائی، نیلوفر شهیدی، دانیال نوروش، حسین شهبازی، ماهتیسا پسندیده بازیگران این فیلم هستند. داستان این اثر درباره عروسک بامبالاست که هر بار آرزوی کودکی را برآورده میکند و اینبار نعنا، دختر هفتساله قهرمان قصه ما، درخواست داشتن برادر یا خواهری را دارد. این فیلم با عنوان «بام بالا ۲» پروانه ساخت خود را از سازمان سینمایی دریافت کرد.
هرچی تو بگی
هرچی توبگی به کارگردانی وتهیهکنندگی مرتضی آتشزمزم و بامشارکت بنیاد سینمایی فارابی ودرگونه کودک و نوجوان ساخته شده است.رضا بابک، نعیمه نظامدوست،بهرادخرازی،سیاوش چراغیپور،سپیده مظاهری، شیما جوهریفرد، جمشید صدری و مهدی باقربیگی ترکیب بازیگران اصلی فیلم بوده و بازیگران کودک فیلم محمدسام سنایی، مانلی پورکبیریان، ادن شمیان، رادمهر داناییفر و پندار آتشزمزم هستند. این فیلم پیش از این درجشنواره فیلم کودک سی و ششم در اصفهان حضور یافته بود.
دختر برقی
دختر برقی به کارگردانی و تهیهکنندگی حسین قناعت محصول بنیاد سینمایی فارابی یکی دیگر از فیلمهای آماده شده برای حضور در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر است.امیرحسین رستمی،شقایق دهقان، هنگامه حمیدزاده، آناهیتا همتی، سیاوش چراغیپور، رامین ناصرنصیر، عباس محبوب، مهسا ایرانیان، شیدا مودب، غلام قلندری، محمد محمدی، صبا قاسمی به همراه هنرمندان خردسال هیلدا کردبچه،رایان سرلک،هیلدا زارع،آمیتیس حجتالاسلامی،سها میرزاعباسی،بردیا طهماسبی و ارمیا بهنژاد جزو گروه بازیگران این فیلم هستند. این فیلم با مضمون کودک و نوجوان، داستان زندگی دختربچهای کوچک را روایت میکند که به شکلی اتفاقی وارد زندگی مشترک زوجی جوان میشود و همهچیز را دگرگون میکند.
فیلمهایی با مضمون اجتماعی و کمدی
البته امسال کارگردانان شناخته شدهای هم بافیلمهای اجتماعی و کمدی از گزینههای حضور درجشنواره چهل وسوم هستند که میتوانند این دوره از جشنواره را متفاوتترازقبل کنند.نامهایی مثل مسعود دهنمکی،بهروز افخمی،رسول صدرعاملی، حبیب احمدزاده، محمدحسین فرحبخش و...که میتوانند جشنواره فجر را جذابتر کنند.
اخراجیها ۴
مسعود دهنمکی با گرفتن پروانه ساخت فیلم «اخراجیها ۴» در تابستان امسال، پروژه ساخت سری چهارم «اخراجیها» را آغاز کرد. دهنمکی پس از حدود ۶ سال، قصد دارد این فیلم را بسازد که سری اول آن سال ۱۳۸۵ به عنوان یک کمدی جنگی تولید شد. «اخراجیهای ۴» اسپینآفی از اخراجیهاست که مثل قسمتهای قبل حول یکی از شخصیتها و با ترکیبی از بازیگران قدیمی و جدید روایت میشود.
مردمان آن سوی رودخانه
حبیب احمدزاده در دومین تلاش سینمایی خود در مقام کارگردان، مستند سینمایی مردمان آن سوی رودخانه را میسازد. این فیلم، دومین ساخته سینمایی احمدزاده بهعنوان کارگردان پس از افسانه بناسان است که تهیهکنندگی آن نیز بر عهده خود اوست. احمدزاده از سال ۷۴ با حضور به عنوان مشاور فیلمنامه در کنار ابراهیم حاتمیکیا در فیلم سینمایی برج مینو و سپس آژانس شیشهای وارد سینما شد.
زیبا صدایم کن
«زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدر عاملی است که آخرین اثرش به عنوان اثر مشترک کانون و بنیاد سینمایی فارابی شناخته میشود و تهیهکننده اجرایی آن سیدمازیار هاشمی است. داستان این فیلم درباره دختر ۱۵ سالهای است که در موسسهای زیر نظر بهزیستی زندگی میکند. مادر معتادش ازدواج کرده و پدرش نیز به سبب بیماری روانی در آسایشگاه بیماران روانی بستری است. او در روز تولدش به پدرش کمک میکند از آسایشگاه فرار کند. این فیلم جدیدترین تولید کانون پرورش فکری و اقتباسی از کتاب «زیبا صدایم کن» نوشته فرهاد حسنزاده است.
نام من، مینا
«نام من مینا» اسم موقت فیلمی به کارگردانی فریدون جیرانی است که پس از ۶ سال دوری از سینما قصد دارد آن را بسازد. به گفته جیرانی این فیلم اثری کاملا زنانه است و همه داستان در نمای خارجی و در جاده تعریف میشود و حتی یک سکانس داخلی هم وجود ندارد.
چگوارا بازی
چندی پیش علی ملاقلیپور اعلام کرد پروانه ساخت این فیلم را به تهیهکنندگی ابوذر پورمحمدی دریافت کرده است. او فیلمنامه این کار را بهصورت مشترک با محسن ملکی نوشته و برای ساخت این اثر با بخش خصوصی و دولتی مذاکره کرده، اما هنوز سرمایهگذار این فیلم مشخص نیست.
کاغذ شطرنجی
فیلم سینمایی «کاغذ شطرنجی» قرار بود ۵ سال پیش به کارگردانی بهروز افخمی جلوی دوربین برود اما حالا قرار است سیدعماد حسینی کارگردانی آن را به عهده بگیرد. حسینی پیش از این با فیلم «استاد» به جشنواره فجر آمده بود. قصه این فیلم سینمایی در سال ۱۳۶۰ در تهران روایت میشود. افخمی فیلمنامه این اثر را بر اساس قصههای واقعی به نگارش درآورده و قصه این فیلم را از خاطرات یک بازپرس دادگستری به نام ناصر بیگدلی گرفته است.
صد دام
فیلم سینمایی «صد دام» به کارگردانی پدرام پورامیری و تهیهکنندگی مجتبی رشوند است و رضا عطاران به عنوان نخستین بازیگر فیلم معرفی شد. عطاران در این فیلم نقش مردی را بازی میکند که به دلیل شباهت به صدام از او میخواهند تا نقش بدل او را ایفا کند! علاوه بر رضا عطاران؛ بازیگران دیگری چون آزاده صمدی و پریناز ایزدیاز در این فیلم بازی میکنند.
بُت
«بت» نام فیلم سینمایی جدید حمید نعمتا... است. لیلا حاتمی، محمدرضا فروتن، لیلی رشیدی، کاظم سیاحی، ایمان صیادبرهانی، الناز حبیبی، الهام جسمانی، مهتاب ثروتی، بانیپال شومون و نوید پورفرج در این فیلم بازی میکنند.
آقای زالو
این فیلم به کارگردانی مهران احمدی و سومین تجربه فیلمسازی اوست. آقای زالو در چند دهه روایت میشود و به همین دلیل هم امین حیایی با گریمهای مختلف، سنین متفاوت شخصیتها را بازی میکند و خود مهران احمدی هم در آن حضور دارد. هنوز نامی از سایر بازیگران این فیلم منتشر نشده است.
زوزه
«زوزه» عنوان دومین فیلم امید شمس بعد از ملاقات خصوصی است که به تهیه کنندگی سید حامد حسینی پروانه ساخت گرفته است و به زودی جلوی دوربین میرود. این فیلم درام مضمونی دلهرهآور و روانشناختی دارد که در دنیای تبهکاری روایت میشود. فیلمنامه «زوزه» را امید شمس، امیر مهندسیان و فرزاد احمدی نوشتهاند.
باد سرد شمالی
هومن بهمنش، فیلمبردار صاحب سبک سینما نخستین فیلم سینمایی خود را به تهیهکنندگی احسان علیخانی کارگردانی میکند. این فیلم با نام موقت «باد سرد شمالی» در ژانر درام اجتماعی است. سعید پورصمیمی بازیگر پیشکسوت نقش اصلی و لیلا حاتمی و پیمان معادی دیگر نقشهای اصلی این فیلم را به عهده دارند.
داداشی
«داداشی» به کارگردانی و نویسندگی مشترک محمدحسین لطیفی و حمیدرضا سبحانینژاد آخرین فیلمی است که لطیفی مجوز ساخت آن را در شهریورماه دریافت کرده، اما از جزئیات این فیلم تا این لحظه خبری در دست نیست.
راننده شخصی
«راننده شخصی» بهکارگردانی شاهد احمدلو و تهیهکنندگی علی قائممقامی، یک فیلم طنز اجتماعی و ادای دینی به سینما و سینماگران ایران است که شاید کمتر دیده شدهاند و در متن سینمای ایران کمتر به آنها پرداخته شده است.
داماد فراری
«داماد فراری» به تهیهکنندگی و کارگردانی محمدحسین فرحبخش و نویسندگی الهه سعادتی است و فرحبخش در این سالها بیشتر تهیهکنندگی کرده است. هنوز خبری درباره مضمون و محتوای این فیلم منتشر نشده است.
رک
«رک» به کارگردانی و تهیهکنندگی کاظم راستگفتار است. این اثر که یک کمدی سیاسی شهری است، مدتها در انتظار دریافت پروانه ساخت بود و برخی تفاسیر فرامتنی موجود در فیلمنامه باعث بازنویسی چندباره آن توسط این کارگردان شد. رک، که هفتمین فیلم راستگفتار است یکی از معضلات مبتلابه پسا ۱۴۰۱ را واکاوی میکند. راستگفتار آخرین بار هفتسال قبل فیلم-سریال موزیکال سیاسی «آشوب» را ساخته بود.
بولینگ
«بولینگ» به کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی اصغر نعیمی، یک کمدی اجتماعی است که به جریان بورس و بورسبازها و ثروتهای یکشبه و تبعاتی که جریان بورس برای زندگی مردم، بهخصوص قشر طبقه متوسط دارد، میپردازد. نعیمی سال گذشته با «دو روز دیرتر» به جشنواره فیلم فجر آمده بود.
فرمول عشق
«فرمول عشق» به کارگردانی محسن آقاخان و تهیهکنندگی عبدا... باکیده مضمونی اجتماعی و کمدی دارد. محمدرضا هدایتی، مرجانه گلچین، حسن شکوهی، محمدرضا رهبری، جوانه دلشاد، نجات علیمردانی، یوسف تیموری و محدثه مرادی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
روز جزیره
جدیدترین فیلم کریم امینی به تهیهکنندگی امینرضا چلبیانلو «روز جزیره» است و بخش عمدهای از فیلمبرداری این اثر در منطقه آزاد کیش اتفاق افتاده است. تا بهحال نیز حضور مرتضی هدایی بهعنوان مدیر فیلمبرداری و محمد حیدرقلی بهعنوان مدیر تولید در پروژه قطعی شده است.
خاتی
«خاتی» به کارگردانی فریدون نجفی، تهیهکنندگی محمد کمالیپور و نویسندگی احمد رفیعزاده اینروزها مراحل فنی تولید را پشتسر میگذارد. این فیلم درباره انسانهایی است که مجبور به ترک محل زندگی و سرزمین خود میشوند، اما همچون درختی که ریشههای عمیقی در خاک دارد، نمیتوانند بهسادگی دل از آنجا بکنند. در این اثر، سارا بهرامی، سعید آقاخانی، آناهیتا افشار، علی هاشمی و... ایفای نقش میکنند.
هیولا رو بکش
فیلم سینمایی «هیولا رو بکش» به کارگردانی امیرمهدی پوروزیری و تهیهکنندگی ایرج محمدیروزبهانی پروانه ساخت خود را از سوی سازمان سینمایی دریافت کرده و اینروزها مراحل تولید را پشتسر میگذارد. عوامل این اثر قصد دارند تا این فیلم را برای شرکت در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر آماده کنند.
بالا ده
یکی دیگر ازآثاری که شهریور امسال پروانه ساخت دریافت کرد فیلم «بالا ده» به کارگردانی احمد بهرامی و تهیهکنندگی محمدپیمان معادی است. پیمان معادی آخرینبار سال ۱۳۹۶ با کارگردانی فیلم «بمب؛ یک عاشقانه» در جشنواره فجر حضور داشت.
آب
فیلم سینمایی «آب» به تهیهکنندگی و کارگردانی ابوالفضل جلیلیموحدی، اسفندماه سال ۱۴۰۲ از سازمان سینمایی پروانه ساخت گرفت. بهگفته کارگردان، داستان فیلم ارتباطی با آب ندارد و بیشتر دنبال این بوده تا کسانی را که استعداد بازیگری دارند، ولی امکان کار یا شاید هم پارتی نداشتند را برای بازی در این فیلم دعوت کند.
ناتور دشت
فیلم اجتماعی ناتور دشت به کارگردانی محمدرضا خردمندان و تهیهکنندگی مهدی فرجی است که دومین تجربه سینمایی خود را بعد از «بیست و یک روز بعد» پشت سر میگذارد. هادی حجازیفر، میرسعید مولویان و پردیس احمدیه از جمله بازیگران این فیلم هستند.
تاکسیدرمی
این فیلم به کارگردانی محمد پایدار و تهیهکنندگی محمدجواد موحد، یک کمدی محصول سازمان سینمایی سوره است و احتمالا اولین نمایش آن در جشنواره فیلم فجر خواهد بود. داستان تاکسیدرمی به دوران پهلوی و روایت زندگی عبدالرضا پهلوی برادر ناتنی محمدرضا پهلوی برمیگردد. مجید صالحی، حسن معجونی و هادی کاظمی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند. محمدجواد موحد سال گذشته با فیلم «باغ کیانوش» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت و برنده سیمرغ بلورین بهترین دستاورد فنی و هنری شد.
از جمله فیلمهای اجتماعی دیگری که احتمال حضورشان در جشنواره فیلم فجر امسال وجود دارد نیز عبارتند از : «های کپی» به کارگردانی علی ثقفی، «شوهر ستاره» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد و تهیهکنندگی علی اوجی، «نقطه کور» به کارگردانی و تهیهکنندگی کاوه سجادی حسینی، «کیک قهوه» به کارگردانی حسینعلی میری رامشه و تهیهکنندگی مجتبی متولی، «به هرحال.. رها» به کارگردانی بهرنگ دزفولی زاده و «تیم شوتی» به کارگردانی سعید جلیلی و تهیهکنندگی هوشنگ توکلی.
نسرین بختیاری - گروه فرهنگ و هنر
سال گذشته قرار بود در جشنواره چهلودوم، شش فیلم مرتبط با زندگی سرداران شهید و قهرمانان ملی ایران به جشنواره بیایند که بهدلایل مختلفی فقط فیلمهای «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی براساس زندگی احمد کاظمی، «مجنون» به کارگردانی مهدی شاهمحمدی براساس زندگی شهید مهدی زینالدین،«آسمان غرب»به کارگردانی محمدعسگری درباره زندگی شهید علیاکبر شیرودی و «صبح اعدام» بهروز افخمی درباره زندگی طیب حاجرضایی در جشنواره روی پرده رفتند و فیلمهای «مومن» به کارگردانی هادی مقدمدوست درباره شهید حسین همدانی، «صیاد» به کارگردانی جواد افشار درباره شهید صیاد شیرازی، «قرارگاه سری» ــ با نام قبلی اسفند ــ به کارگردانی دانش اقباشاوی درباره شهید علی هاشمی و همچنین فیلم «رئیسعلی» به کارگردانی رضا میرکریمی درباره رئیسعلی دلواری از مبارزان بوشهری دوران مشروطه به جشنواره فجر نرسیدند تا نام این فیلمها در فهرست احتمالی فیلمهایی که امسال درجشنواره فجر چهلوسوم حضور دارند، به چشم بخورد. امسال با توجه به حضورنیافتن این فیلمها و اضافهشدن فیلمهای دیگری در ژانر دفاعمقدس تعداد فیلمهایی که با محوریت جنگ، سرداران و قهرمانان ایران در حال تولید بوده یا مراحل ساخت آن به پایان رسیده، بیشتر از سال گذشته بود و از شش فیلم به هفت فیلم رسیده است.
فیلمهای مقاومتی جشنواره فجر
با مرور فهرست فیلمهای احتمالی که به جشنواره فیلم فجر خواهند آمد؛ علاوه بر نام چند سردار و فرمانده شهید بهعنوان سوژه وشخصیتمحوریفیلمها باتوجه به گذشت یکسال ازطوفانالاقصی وواقعه هفتم اکتبروجنایاتی که رژیمصهیونیستی بهدلیل کشتار زنان و کودکان در غزه رقم زده؛ فیلمهایی نیز با محور مقاومت در فهرست احتمالی جشنواره فیلم فجر حضور دارند که تعداد آنها به چهار فیلم میرسد.ساخت فیلمهایی با محوریت شهدا، قهرمانان جنگی و ملی ایران و همچنین محور مقاومت به معنای اهمیت قائلشدن سازمانها و نهادهای تولیدکننده فیلم نسبت به منویات رهبری است که بارها نسبت به تولید آثار هنری و فیلمسازی از زندگی سرداران شهید و همچنین محور مقاومت تأکید کردند.
کمیت را فدای کیفیت نکنیم
اما پیش از آنکه سراغ آثار احتمالی فجر امسال یا تغییرهای رخداده برویم، به صحبتهای اخیر رهبرمعظمانقلاب در آبان ماه مراجعه میکنیم که میتواند منشأ تولید آثار سینمایی در سالهای آینده نیز باشد و بهعنوان راهبردی اثربخش از آن سود ببریم. نکتهای که رهبرمعظمانقلاب به آن توجه کردند، مربوط به توجه به کیفیت به جای کمیت و لزوم مخاطبداشتن آثار سینمایی و هنری است؛ موضوعی که میتواند سرفصلی برای تولید آثار سینمایی آینده یا اختصاص بودجه سازمانهای دولتی به پروژهها باشد. آنچه رهبر انقلاب در دیدار با دستاندرکاران کنگره شهدای استان اصفهان روی آن تأکید داشتند، در قالب این بیانات آمده است: «صِرف ساختن کتاب کافی نیست، صِرف ساختن فیلم کافی نیست؛... بروید سراغ بهترین کارگردان، بهترین سناریونویس، فیلمنامهنویس، بهترین پشتیبان و تهیهکننده؛ بروید سراغ اینها. به جای ۱۰ فیلم، دو فیلم بسازید، منتها دو فیلمی که وقتی پخش شد، همه بگویند که باز هم پخش کن. تا از این راه بتوانید شهیدان همت، خرازی، زاهدی، کاظمی و ردانیپور رامعرفی کنید.».این صحبتها که«به جای ۱۰ فیلم (ضعیف) دو فیلم (خوب) بسازید» حاوی نکات ارزشمندی است که یکی از آنها میتواند تأکید روی محتوا، مضمون، فیلمنامه و ارزش آثار به جای تکیه صرف روی آمار کمی تولید فیلمهای سازمانهای مختلف متولی تولید سینمایی باشد.
فیلمهایی با محوریت جنگ، سرداران و قهرمانان ایران
اما برویم سراغ فیلمهایی که زمزمههای تولید یا حضورشان در جشنواره فیلم فجر محتمل است. در بخش فیلمهایی که زندگی سرداران جنگ را تصویر میکنند، دو فیلم درباره شهید علی هاشمی دیده میشود و فیلمهای دیگر به شهیدان و قهرمانان ملی همچون حسن طهرانیمقدم، صیاد شیرازی، سردار حسین همدانی و مجید بقایی میپردازند. یکی از نکات قابلتوجه نام دو فیلم قرارگاه سری و قرارگاه نصرت با کارگردانهای متفاوت که هر دو به مقطعی از زندگی شهید علی هاشمی پرداختهاند، به چشم میخورد و این میتواند در نوع خود در جشنواره فجر امسال جالب باشد.
قرارگاه سری
اولین فیلم قرارگاه سری ــ با نام قبلی اسفند ــ به نویسندگی وکارگردانی دانش اقباشاوی وبه تهیهکنندگی مرحوم جلیل شعبانی است که مقطع مهمی از زندگی شهید علی هاشمی از فرماندهان مطرح دوران دفاعمقدس در شناسایی و طرحریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت را به تصویر میکشد. رضا مسعودی، مهدی زمینپرداز، یاسین مسعودی، محمد عسگری، محمدرضا عقدایی یزدی و... در این فیلم سینمایی حضور دارند.
قرارگاه نصرت (سازمان سینمایی سوره)
و اما فیلم دوم مربوط به سازمان سینمایی سوره است که با همکاری سیما فیلم آن را میسازد و سریالی برای این شهید است و بنا به درخواست سیمافیلم قرار است نسخه سینمایی این اثر هم به جشنواره فیلم فجر امسال برسد. مهدی جعفری، کارگردان و مجتبی فرآورده، تهیهکننده این اثرند و رضا ثامری نقش شهید هاشمی را بازی میکند. برای این فیلم مقطع متفاوتی از زندگی شهید هاشمی در نظر گرفته شده است که با اثر سازمان اوج متفاوت خواهد بود.
خدای جنگ
حسین دارابی فیلم سینمایی «خدای جنگ» را براساس زندگی شهید حسن طهرانیمقدم جلوی دوربین برده است. این اثر به تهیهکنندگی سعید سعدی قرار است یک اتفاق مهم معاصر را به تصویر بکشد. ساعد سهیلی در این فیلم سینمایی به نویسندگی احسان ثقفی در نقشی متفاوت حضور دارد. این فیلم سینمایی پس از پایان فیلمبرداری در شهرک سینمایی دفاع مقدس، وارد مراحل فنی شد و روی میز تدوین سیاوش کردجان رفته است. خدای جنگ بعد از فیلم «مصلحت» دومین همکاری حسین دارابی، با سازمان هنری رسانهای اوج است.دارابی پیش از این با دو فیلم «هناس» و «مصلحت» در جشنواره فجر حضور داشت. شهید حسن طهرانیمقدم در اولین روزهای تشکیل سپاه پاسداران به عضویت آن در آمد و در دوران جنگ ایران و عراق، نخستین فرمانده توپخانه سپاه و بنیانگذار واحد توپخانه در سپاه بود و او را بهعنوان پدر موشکی ایران میشناسیم.
صیاد
جواد افشار در حال تولید فیلمی درباره شهید صیادشیرازی و عملیات فتحالمبین بوده که قرار است در جشنواره فیلم فجر امسال رونمایی شود. محمدرضا شفیعی، تهیهکنندگی سریال را برعهده دارد. شنیدهها حاکی از این است که مارال بنیآدم و علی سرابی از بازیگران این فیلم سینماییاند. این اثر محصول بنیاد سینمایی فارابی است.
قهرمان جندیشاپور
قهرمان جندیشاپور به کارگردانی مهدی صاحبی و تهیهکنندگی ابوذر پورمحمدی نیز با توجه به تمام شدن فیلمبرداری و مراحل فنی، بخت زیادی برای حضور در جشنواره چهلوسوم را دارد. این فیلم به زندگی شهید مجید بقایی، دانشجوی نخبه پزشکی میپردازد که در ۲۳ سالگی به فرماندهی قوای یکم کربلا در راس جبهههای جنوب منصوب شد و در کنار شهید حسن باقری از طراحان اصلی عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس بود که منجر به آزادسازی بخش زیادی از خاک کشور ازجمله خرمشهر شد. در این فیلم بازیگرانی چون نادر سلیمانی، مرتضی امینیتبار، الهام نامی، نوید لایقیمقدم، یوسف تیموری، نهال دشتی و محمد رشنو بازی میکنند.
مؤمن
مؤمن به کارگردانی هادی مقدمدوست و تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی یکی دیگر از آثار بنیاد سینمایی فارابی است که زندگی سردار شهید حاجحسین همدانی را روایت میکند. این اثر سینمایی که فیلمنامه آن را هادی مقدمدوست پس از دو سال تحقیق و پژوهش نوشته، در زمره فیلمهایی است که از بخت بسیاری برای حضور در فجر چهلودوم برخوردار بود؛ چراکه پیشتولید آن در فروردین۱۴۰۱ بود اما بهجای این فیلم «عطرآلود» از این کارگردان به جشنواره سال گذشته آمد و به نظر میرسد امسال احتمال حضور این فیلم در جشنواره چهلوسوم بیشتر از هر زمانی باشد.
حماسه سوسنگرد
روحا...سهرابی در روزهای پایانی مدیریتش درسازمان سینمایی،پروانه ساخت حماسه سوسنگردرابه تهیهکنندگی منوچهر شاهسواری دریافت کرد. سهرابی البته در کارنامه کاری خود تجربه نویسندگی، کارگردانی و تهیهکنندگی چند فیلم کوتاه، تلویزیونی و سریال را داشته است. زمانی که روحا...سهرابی پروانه ساخت این فیلم را گرفت، هنوز دبیر جشنواره فجر مشخص نشده بود. حالا با توجه به اینکه منوچهر شاهسواری هم دبیر جشنواره هم تهیهکننده این اثر است، باید ببینیم حماسه سوسنگرد به جشنواره چهلوسوم راه پیدا میکند یا سهرابی تصمیم میگیرد با تهیهکننده جدید کار را پیش ببرد.
فیلمهایی با محوریت مقاومت
محور مقاومت و ترسیم سیمای فرهنگ مقاومت یکی از موضوعات استراتژیک سینمای ایران است و با توجه به اینکه در یک سال گذشته موضوع مقاومت به شکل عیانتری در منطقه مورد توجه قرار گرفته، سینمای ایران و ویترین آن جشنواره فیلم فجر هم قرار است میزبان آثار متعددی در این زمینه باشد؛ موضوعی که این مسأله را حائزاهمیت میکند این است که در طول چهار دهه گذشته ما فیلمهای زیادی با محوز مقاومت در سینمای ایران نداشتیم و اگر بخواهیم براساس دهههای مختلف بسنجیم، در بهترین حالت دهه ۷۰ و دهه ۹۰ بود که طی ۱۰ سال چهار فیلم با موضوع مقاومت بهویژه مقاومت ملت مظلوم فلسطین ساخته شده اما امسال شاید جشنواره فیلم فجر میزبان چهار فیلم با موضوع مقاومت باشد که تاکنون در سینمای ایران بیسابقه بوده است.
دوزنده کفشهایش
ابوالقاسم طالبی برای ساخت هفتمین اثر خود با مضمون اجتماعی و مذهبی برای فیلم دوزنده کفشهایش پروانه ساخت گرفته که این فیلم نگاهی کلی به موضوع فلسطین و رویکردهای دینی ما دارد. داستان این فیلم درباره حضرت علی علیهالسلام، یک راهبه، قضیه فلسطین و اعتراضات جهانی و حماسه ۷ اکتبر است و تهیهکنندگی آن را حسین هادیانفر بهعهده دارد.
نهنگ یونس
لیلی عاج هم بعد از«سرهنگ ثریا» این بار بنا به ضرورت، سراغ فیلمی با موضوع بیمارستان شفا، زنان و کودکان غزه و جنایات صهیونیستها در غزه رفته و نامش را هم نهنگ یونس گذاشته است. تهیهکنندگی این فیلم بهعهده پژمان لشگریپور و جزو فیلمهایی است که در دستور کار فارابی قرار گرفته است.
بیمارستان شفا
مستند سینمایی بیمارستان شفا به کارگردانی و تهیهکنندگی مرتضی شعبانی نیز فیلم دیگری است که احتمالا با محوریت بمباران بیمارستان شفا بهدست رژیمصهیونیستی در غزه ساخته شده و در جشنواره فجر رونمایی میشود.
رئیسعلی
رضا میرکریمی پروانه ساخت فیلم رئیسعلی را تابستان سال گذشته دریافت کرد. داستان این فیلم حول قهرمان ملی مبارزه با استعمار، رئیسعلی دلواری است که در برابر انگلیسیها ایستاد و بهعنوان یک مبارز مشروطهخواه با همراهی دیگر مشروطهخواهان، بوشهر را از حاکمیت استبداد محمدعلیشاه قاجار خارج کرد.
فیلمهای تاریخی و دینی
یکی دیگر از موضوعات استراتژیک سینمای ایران توجه به موضوعات دینی و تاریخی است. این نوع از سینما که میتواند هویت را در میان نسل جوان ایرانی نهادینه کند و بخشی از تاریخ کهن فرهنگ ایرانی و دینی را روایت کند برای جشنواره چهلوسوم هم آثار قابلتوجهی دارد که دست هیأت انتخاب آثار را باز خواهد گذاشت تا جشنواره فجر امسال موضوعات متنوعتری در حوزه دینی و تاریخی داشته باشد.
موسی(ع)
سریال موسی(ع) به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و تهیهکنندگی محمود رضوی این روزها در حال تولید است اما قرار بود تا یک نسخه سینمایی آن نیز به جشنواره امسال برسد. طبق آخرین خبرها در حال حاضر نسخه سینمایی بخش کودکی موسی(ع) این روزها در حال آمادهسازی برای حضور در جشنواره فیلم فجر است و علیرضا کمالی و مریلا زارعی در این قسمت به ایفای نقش میپردازند که علیرضا کمالی نقش عمران پدر حضرت موسی(ع) و مریلا زارعی نقش مادر ایشان را بهعهده دارد.
حکیم
حکیم به کارگردانی سعید ملکان دومین تجربه کارگردانیاش بعد ازفیلم روزصفراست.حکیم فیلمی درباره شناختهشدهترین طبیب ایران در جهان یعنی بوعلی سیناست. حالا باید منتظر باشیم و ببینیم که سعید ملکان کدام جنبه از اندیشه و شخصیت این طبیب و فیلسوف بزرگ را به نمایش میگذارد.
راه شیری
راه شیری به نویسندگی و کارگردانی علی جعفرآبادی و تهیهکنندگی مهدی کریمی سال گذشته در جشنواره فجر پذیرفته نشد و از آن مقطع تا به حال خبری از این فیلم در دست نیست. موضوع این فیلم درباره پیادهروی اربعین است که بخشی از فیلمبرداریاش در ایران و بخشی هم در عراق صورت گرفته است. سیاوش چراغیپور و شهرزاد کمالزاده بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند.
نامآشناهای احتمالی جشنواره فجر چهل و سوم
در این دوره از جشنواره فجر، اسامی کارگردانان و تهیهکنندگان مطرح و شناخته شدهای به گوش میرسد که در تلاشند آثار خود را به این رویداد برسانند. از همین الان اسامی کارگردانان مطرحی چون ابراهیم حاتمیکیا، بهروز افخمی، رسول صدرعاملی، فریدون جیرانی، مسعود دهنمکی، حمید نعمتا...،محمدحسین فرحبخش،مهران احمدی،ابوالقاسم طالبی، محمدحسین لطیفی و... به چشم میخورد. احسان علیخانی، پیمان معادی، محمود رضوی، منوچهر شاهسواری، علی اوجی و... جزو نامآشناهای صنف تهیهکنندگان هستند که پروژههایی در حال تولید دارند.
چه سازمانهایی برای فجر چهل و سوم فیلم دارند؟
بر اساس پیگیریها فارابی با ۸ اثر «صیاد» به کارگردانی جواد افشار، «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی، «مردمان آنسوی رودخانه» به کارگردانی حبیب احمدزاده، «بیمارستان شفا» به کارگردانی مرتضی شعبانی، «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی، «هرچی تو بگی» به کارگردانی مرتضی آتشزمزم، «بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان، «دختر برقی» به کارگردانی حسین قناعت احتمال دارد متقاضی حضور در جشنواره شوند.
سازمان سینمایی سوره ۵ اثر در نظر دارد که البته ممکن است دو اثر به جشنواره نرسد. «تاکسیدرمی» به کارگردانی محمد پایدار، «ناتور دشت» به کارگردانی محمدرضا خردمندان و «قرارگاه نصرت» به کارگردانی مهدی جعفری آثار متقاضی سازمان سینمایی سوره برای جشنواره هستند. سازمان اوج هم با دو فیلم «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی و «خدای جنگ» به کارگردانی حسین دارابی متقاضی حضور در چهلوسومین دوره جشنواره فیلم فجر است. بر اساس بررسیها، بیش از ۴۰ فیلم آمادگی حضور در رویداد سینمایی فجر چهل و سوم را دارند و ما چند فیلم از این فهرست بلندبالا را معرفی میکنیم.
فیلمهایی با محوریت کودکان
سینمای کودک و نوجوان ایران هم در سالهای اخیر سهم خوبی از جشنوارههای فجر را به خود اختصاص داده و به نظر میرسد امسال در دوره چهل و سوم هم آثار خوبی را در جشنواره داشته باشد.
بامبولک
بامبولک به کارگردانی آرش معیریان وتهیهکنندگی بهروز مفید ومحصول بنیاد سینمایی فارابی برای حضوردر جشنواره چهلوسوم تولید شده است. امیرحسین رستمی، شهره سلطانی، مهرداد ضیائی، نیلوفر شهیدی، دانیال نوروش، حسین شهبازی، ماهتیسا پسندیده بازیگران این فیلم هستند. داستان این اثر درباره عروسک بامبالاست که هر بار آرزوی کودکی را برآورده میکند و اینبار نعنا، دختر هفتساله قهرمان قصه ما، درخواست داشتن برادر یا خواهری را دارد. این فیلم با عنوان «بام بالا ۲» پروانه ساخت خود را از سازمان سینمایی دریافت کرد.
هرچی تو بگی
هرچی توبگی به کارگردانی وتهیهکنندگی مرتضی آتشزمزم و بامشارکت بنیاد سینمایی فارابی ودرگونه کودک و نوجوان ساخته شده است.رضا بابک، نعیمه نظامدوست،بهرادخرازی،سیاوش چراغیپور،سپیده مظاهری، شیما جوهریفرد، جمشید صدری و مهدی باقربیگی ترکیب بازیگران اصلی فیلم بوده و بازیگران کودک فیلم محمدسام سنایی، مانلی پورکبیریان، ادن شمیان، رادمهر داناییفر و پندار آتشزمزم هستند. این فیلم پیش از این درجشنواره فیلم کودک سی و ششم در اصفهان حضور یافته بود.
دختر برقی
دختر برقی به کارگردانی و تهیهکنندگی حسین قناعت محصول بنیاد سینمایی فارابی یکی دیگر از فیلمهای آماده شده برای حضور در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر است.امیرحسین رستمی،شقایق دهقان، هنگامه حمیدزاده، آناهیتا همتی، سیاوش چراغیپور، رامین ناصرنصیر، عباس محبوب، مهسا ایرانیان، شیدا مودب، غلام قلندری، محمد محمدی، صبا قاسمی به همراه هنرمندان خردسال هیلدا کردبچه،رایان سرلک،هیلدا زارع،آمیتیس حجتالاسلامی،سها میرزاعباسی،بردیا طهماسبی و ارمیا بهنژاد جزو گروه بازیگران این فیلم هستند. این فیلم با مضمون کودک و نوجوان، داستان زندگی دختربچهای کوچک را روایت میکند که به شکلی اتفاقی وارد زندگی مشترک زوجی جوان میشود و همهچیز را دگرگون میکند.
فیلمهایی با مضمون اجتماعی و کمدی
البته امسال کارگردانان شناخته شدهای هم بافیلمهای اجتماعی و کمدی از گزینههای حضور درجشنواره چهل وسوم هستند که میتوانند این دوره از جشنواره را متفاوتترازقبل کنند.نامهایی مثل مسعود دهنمکی،بهروز افخمی،رسول صدرعاملی، حبیب احمدزاده، محمدحسین فرحبخش و...که میتوانند جشنواره فجر را جذابتر کنند.
اخراجیها ۴
مسعود دهنمکی با گرفتن پروانه ساخت فیلم «اخراجیها ۴» در تابستان امسال، پروژه ساخت سری چهارم «اخراجیها» را آغاز کرد. دهنمکی پس از حدود ۶ سال، قصد دارد این فیلم را بسازد که سری اول آن سال ۱۳۸۵ به عنوان یک کمدی جنگی تولید شد. «اخراجیهای ۴» اسپینآفی از اخراجیهاست که مثل قسمتهای قبل حول یکی از شخصیتها و با ترکیبی از بازیگران قدیمی و جدید روایت میشود.
مردمان آن سوی رودخانه
حبیب احمدزاده در دومین تلاش سینمایی خود در مقام کارگردان، مستند سینمایی مردمان آن سوی رودخانه را میسازد. این فیلم، دومین ساخته سینمایی احمدزاده بهعنوان کارگردان پس از افسانه بناسان است که تهیهکنندگی آن نیز بر عهده خود اوست. احمدزاده از سال ۷۴ با حضور به عنوان مشاور فیلمنامه در کنار ابراهیم حاتمیکیا در فیلم سینمایی برج مینو و سپس آژانس شیشهای وارد سینما شد.
زیبا صدایم کن
«زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدر عاملی است که آخرین اثرش به عنوان اثر مشترک کانون و بنیاد سینمایی فارابی شناخته میشود و تهیهکننده اجرایی آن سیدمازیار هاشمی است. داستان این فیلم درباره دختر ۱۵ سالهای است که در موسسهای زیر نظر بهزیستی زندگی میکند. مادر معتادش ازدواج کرده و پدرش نیز به سبب بیماری روانی در آسایشگاه بیماران روانی بستری است. او در روز تولدش به پدرش کمک میکند از آسایشگاه فرار کند. این فیلم جدیدترین تولید کانون پرورش فکری و اقتباسی از کتاب «زیبا صدایم کن» نوشته فرهاد حسنزاده است.
نام من، مینا
«نام من مینا» اسم موقت فیلمی به کارگردانی فریدون جیرانی است که پس از ۶ سال دوری از سینما قصد دارد آن را بسازد. به گفته جیرانی این فیلم اثری کاملا زنانه است و همه داستان در نمای خارجی و در جاده تعریف میشود و حتی یک سکانس داخلی هم وجود ندارد.
چگوارا بازی
چندی پیش علی ملاقلیپور اعلام کرد پروانه ساخت این فیلم را به تهیهکنندگی ابوذر پورمحمدی دریافت کرده است. او فیلمنامه این کار را بهصورت مشترک با محسن ملکی نوشته و برای ساخت این اثر با بخش خصوصی و دولتی مذاکره کرده، اما هنوز سرمایهگذار این فیلم مشخص نیست.
کاغذ شطرنجی
فیلم سینمایی «کاغذ شطرنجی» قرار بود ۵ سال پیش به کارگردانی بهروز افخمی جلوی دوربین برود اما حالا قرار است سیدعماد حسینی کارگردانی آن را به عهده بگیرد. حسینی پیش از این با فیلم «استاد» به جشنواره فجر آمده بود. قصه این فیلم سینمایی در سال ۱۳۶۰ در تهران روایت میشود. افخمی فیلمنامه این اثر را بر اساس قصههای واقعی به نگارش درآورده و قصه این فیلم را از خاطرات یک بازپرس دادگستری به نام ناصر بیگدلی گرفته است.
صد دام
فیلم سینمایی «صد دام» به کارگردانی پدرام پورامیری و تهیهکنندگی مجتبی رشوند است و رضا عطاران به عنوان نخستین بازیگر فیلم معرفی شد. عطاران در این فیلم نقش مردی را بازی میکند که به دلیل شباهت به صدام از او میخواهند تا نقش بدل او را ایفا کند! علاوه بر رضا عطاران؛ بازیگران دیگری چون آزاده صمدی و پریناز ایزدیاز در این فیلم بازی میکنند.
بُت
«بت» نام فیلم سینمایی جدید حمید نعمتا... است. لیلا حاتمی، محمدرضا فروتن، لیلی رشیدی، کاظم سیاحی، ایمان صیادبرهانی، الناز حبیبی، الهام جسمانی، مهتاب ثروتی، بانیپال شومون و نوید پورفرج در این فیلم بازی میکنند.
آقای زالو
این فیلم به کارگردانی مهران احمدی و سومین تجربه فیلمسازی اوست. آقای زالو در چند دهه روایت میشود و به همین دلیل هم امین حیایی با گریمهای مختلف، سنین متفاوت شخصیتها را بازی میکند و خود مهران احمدی هم در آن حضور دارد. هنوز نامی از سایر بازیگران این فیلم منتشر نشده است.
زوزه
«زوزه» عنوان دومین فیلم امید شمس بعد از ملاقات خصوصی است که به تهیه کنندگی سید حامد حسینی پروانه ساخت گرفته است و به زودی جلوی دوربین میرود. این فیلم درام مضمونی دلهرهآور و روانشناختی دارد که در دنیای تبهکاری روایت میشود. فیلمنامه «زوزه» را امید شمس، امیر مهندسیان و فرزاد احمدی نوشتهاند.
باد سرد شمالی
هومن بهمنش، فیلمبردار صاحب سبک سینما نخستین فیلم سینمایی خود را به تهیهکنندگی احسان علیخانی کارگردانی میکند. این فیلم با نام موقت «باد سرد شمالی» در ژانر درام اجتماعی است. سعید پورصمیمی بازیگر پیشکسوت نقش اصلی و لیلا حاتمی و پیمان معادی دیگر نقشهای اصلی این فیلم را به عهده دارند.
داداشی
«داداشی» به کارگردانی و نویسندگی مشترک محمدحسین لطیفی و حمیدرضا سبحانینژاد آخرین فیلمی است که لطیفی مجوز ساخت آن را در شهریورماه دریافت کرده، اما از جزئیات این فیلم تا این لحظه خبری در دست نیست.
راننده شخصی
«راننده شخصی» بهکارگردانی شاهد احمدلو و تهیهکنندگی علی قائممقامی، یک فیلم طنز اجتماعی و ادای دینی به سینما و سینماگران ایران است که شاید کمتر دیده شدهاند و در متن سینمای ایران کمتر به آنها پرداخته شده است.
داماد فراری
«داماد فراری» به تهیهکنندگی و کارگردانی محمدحسین فرحبخش و نویسندگی الهه سعادتی است و فرحبخش در این سالها بیشتر تهیهکنندگی کرده است. هنوز خبری درباره مضمون و محتوای این فیلم منتشر نشده است.
رک
«رک» به کارگردانی و تهیهکنندگی کاظم راستگفتار است. این اثر که یک کمدی سیاسی شهری است، مدتها در انتظار دریافت پروانه ساخت بود و برخی تفاسیر فرامتنی موجود در فیلمنامه باعث بازنویسی چندباره آن توسط این کارگردان شد. رک، که هفتمین فیلم راستگفتار است یکی از معضلات مبتلابه پسا ۱۴۰۱ را واکاوی میکند. راستگفتار آخرین بار هفتسال قبل فیلم-سریال موزیکال سیاسی «آشوب» را ساخته بود.
بولینگ
«بولینگ» به کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی اصغر نعیمی، یک کمدی اجتماعی است که به جریان بورس و بورسبازها و ثروتهای یکشبه و تبعاتی که جریان بورس برای زندگی مردم، بهخصوص قشر طبقه متوسط دارد، میپردازد. نعیمی سال گذشته با «دو روز دیرتر» به جشنواره فیلم فجر آمده بود.
فرمول عشق
«فرمول عشق» به کارگردانی محسن آقاخان و تهیهکنندگی عبدا... باکیده مضمونی اجتماعی و کمدی دارد. محمدرضا هدایتی، مرجانه گلچین، حسن شکوهی، محمدرضا رهبری، جوانه دلشاد، نجات علیمردانی، یوسف تیموری و محدثه مرادی بازیگران اصلی این فیلم هستند.
روز جزیره
جدیدترین فیلم کریم امینی به تهیهکنندگی امینرضا چلبیانلو «روز جزیره» است و بخش عمدهای از فیلمبرداری این اثر در منطقه آزاد کیش اتفاق افتاده است. تا بهحال نیز حضور مرتضی هدایی بهعنوان مدیر فیلمبرداری و محمد حیدرقلی بهعنوان مدیر تولید در پروژه قطعی شده است.
خاتی
«خاتی» به کارگردانی فریدون نجفی، تهیهکنندگی محمد کمالیپور و نویسندگی احمد رفیعزاده اینروزها مراحل فنی تولید را پشتسر میگذارد. این فیلم درباره انسانهایی است که مجبور به ترک محل زندگی و سرزمین خود میشوند، اما همچون درختی که ریشههای عمیقی در خاک دارد، نمیتوانند بهسادگی دل از آنجا بکنند. در این اثر، سارا بهرامی، سعید آقاخانی، آناهیتا افشار، علی هاشمی و... ایفای نقش میکنند.
هیولا رو بکش
فیلم سینمایی «هیولا رو بکش» به کارگردانی امیرمهدی پوروزیری و تهیهکنندگی ایرج محمدیروزبهانی پروانه ساخت خود را از سوی سازمان سینمایی دریافت کرده و اینروزها مراحل تولید را پشتسر میگذارد. عوامل این اثر قصد دارند تا این فیلم را برای شرکت در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر آماده کنند.
بالا ده
یکی دیگر ازآثاری که شهریور امسال پروانه ساخت دریافت کرد فیلم «بالا ده» به کارگردانی احمد بهرامی و تهیهکنندگی محمدپیمان معادی است. پیمان معادی آخرینبار سال ۱۳۹۶ با کارگردانی فیلم «بمب؛ یک عاشقانه» در جشنواره فجر حضور داشت.
آب
فیلم سینمایی «آب» به تهیهکنندگی و کارگردانی ابوالفضل جلیلیموحدی، اسفندماه سال ۱۴۰۲ از سازمان سینمایی پروانه ساخت گرفت. بهگفته کارگردان، داستان فیلم ارتباطی با آب ندارد و بیشتر دنبال این بوده تا کسانی را که استعداد بازیگری دارند، ولی امکان کار یا شاید هم پارتی نداشتند را برای بازی در این فیلم دعوت کند.
ناتور دشت
فیلم اجتماعی ناتور دشت به کارگردانی محمدرضا خردمندان و تهیهکنندگی مهدی فرجی است که دومین تجربه سینمایی خود را بعد از «بیست و یک روز بعد» پشت سر میگذارد. هادی حجازیفر، میرسعید مولویان و پردیس احمدیه از جمله بازیگران این فیلم هستند.
تاکسیدرمی
این فیلم به کارگردانی محمد پایدار و تهیهکنندگی محمدجواد موحد، یک کمدی محصول سازمان سینمایی سوره است و احتمالا اولین نمایش آن در جشنواره فیلم فجر خواهد بود. داستان تاکسیدرمی به دوران پهلوی و روایت زندگی عبدالرضا پهلوی برادر ناتنی محمدرضا پهلوی برمیگردد. مجید صالحی، حسن معجونی و هادی کاظمی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند. محمدجواد موحد سال گذشته با فیلم «باغ کیانوش» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت و برنده سیمرغ بلورین بهترین دستاورد فنی و هنری شد.
از جمله فیلمهای اجتماعی دیگری که احتمال حضورشان در جشنواره فیلم فجر امسال وجود دارد نیز عبارتند از : «های کپی» به کارگردانی علی ثقفی، «شوهر ستاره» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد و تهیهکنندگی علی اوجی، «نقطه کور» به کارگردانی و تهیهکنندگی کاوه سجادی حسینی، «کیک قهوه» به کارگردانی حسینعلی میری رامشه و تهیهکنندگی مجتبی متولی، «به هرحال.. رها» به کارگردانی بهرنگ دزفولی زاده و «تیم شوتی» به کارگردانی سعید جلیلی و تهیهکنندگی هوشنگ توکلی.
نسرین بختیاری - گروه فرهنگ و هنر