شناسهٔ خبر: 70176408 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

خطر جدی زیست محیطی با استفاده نادرست از منابع آب و خاک

بهره برداری نادرست از خاک و برداشت‌های بی رویه از آب‌های زیرزمینی، محیط زیست را با خطری جدی مواجه کرده است.

صاحب‌خبر -


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، مدیر کل محیط زیست استان یزد گفت: خاک، مظلوم‌ترین مولفه طبیعت است و باید به آن توجه ویژه‌ای شود. 
اکبری افزود: بررسی روند تغییرات شاخص غبارناکی هوا در دهه‌های اخیر نشان می‌دهد که این پدیده به دلایل مختلفی از جمله برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، خشکسالی‌های مداوم، گسترش فعالیت‌های معدنی و صنعتی، جاده‌های خاکی و رهاسازی اراضی کشاورزی شدت یافته است.
وی گفت: خاک، این عنصر ارزشمند در تداوم زمین است و حیات هر موجود زنده‌ای به خاک وابسته است و با توجه به غیر قابل تجدید بودن و نقش‌های متعدد و حیاتی خاک در طبیعت، حفظ آن برای آینده پایدار و امنیت غذایی ضروری است.
مدیرکل محیط زیست استان اظهار کرد: با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزای طبیعت، هر ساله سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد (FAO) در روز ۵ دسامبر (۱۵ آذرماه) بزرگداشت روز جهانی خاک را برگزار می‌کند و شعار سال ۲۰۲۴ میلادی. مراقبت از خاک با سنجش، پایش ومدیریت است.
وی بیان کرد: خاک و آب، پایه و اساس تولید غذا و خدمات اکوسیستمی بوده و رفاه انسان را فراهم می‌کنند و با شناخت نقش ارزشمند آنها، ما می‌توانیم اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای محافظت از این منابع برای نسل‌های آینده انجام دهیم.
اکبری در خصوص اهمیت خاک توضیح داد: خاک دارای خدمات اکوسیستمی متنوع نظیر تامین غذا، فیبر، سوخت، حمایت از میراث فرهنگی، تامین مصالح ساختمانی، منبع دارویی و منابع ژنتیک، زیستگاه موجودات زنده، جایگاه چرخه عناصر غذایی تنظیم سیلاب‌ها، تنظیم آب و هوا، ترسیب کربن و تصفیه آب و کاهش آلاینده‌های خاک است. خاک بیش از ۲۵ درصد کل تنوع زیستی زمین را در خود جای داده و از زندگی در خشکی و کل زمین پشتیبانی می‌کند. بیش از ۹۰ درصد موجودات زنده در خاک زندگی کرده و یا بخشی از زندگی خود را در خاک سپری می‌کنند.
وی با تاکید بر مدیریت و حفاظت یکپارچه آب و خاک بیان داشت: مدیریت نادرست بهره برداری از خاک و عدم توجه به مصرف صحیح و اصولی از آب‌های سطحی و برداشت‌های بی رویه از آب‌های زیرزمینی، محیط زیست را با خطری جدی مواجه کرده است.
 اکبری ادامه داد: از مهمترین اقدامات شاخص اداره کل در راستای حفاظت و مدیریت بهینه خاک میتوان به برگزاری جلسات تخصصی با دستگاه‌های ذیربط به منظور پایش خاک‌های کشاورزی با پتانسیل آلودگی، پایش صنایع و معادن به منظور شناسایی خاک‌های آلوده، الزام و تکلیف شهرک‌ها و واحد‌های صنعتی و تولیدی به رعایت قوانین خاک، شناسایی و واحد‌های آلاینده خاک و صدور اخطاریه و الزام واحد‌های صنعتی بزرگ به پایش خاک در راستای خود اظهاری اشاره کرد. 
وی افزود: واحد تولیدی ـ صنعتی، خدماتی و تولیدی به صورت مستمر مورد پایش و خوداظهاری قرار می‌گیرد.