شناسهٔ خبر: 70175626 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

در این یادداشت میخوانید:

 افسردگی پاییزی واقعیت دارد؟

دکتر حمیده صمدی، دکترای تخصصی روانشناسی و مدیر مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در یادداشتی درباره افسردگی پاییزی به نکات مهمی اشاره کرده است.

صاحب‌خبر -

افسردگی پاییزی واقعیت دارد؟
غم و اندوه پاییز تحت عنوان اختلال عاطفی فصلی (SAD) نامیده می‌شود. افرادی که اختلال عاطفی فصلی را تجربه می‌کنند در تمام مدت احساس غم، تحریک‌پذیری عاطفی، استرس و خستگی را درک می‌کنند. علاقه به غذاهای شیرین و نشاسته‌ای بیشتر می‌شود، وزن‌هایشان افزایش پیدا می‌کند و افرادمیل به ماندن در خانه دارند. علائم این نوع افسردگی در افراد مختلف ممکن است خفیف یا شدید باشد و گاهی شدت آن به قدری افزایش می‌یابد که فرد از انجام امور روزمره خود ناتوان می‌شود.
تصور می‌شود که افسردگی فصلی با هورمون‌های مختلف و نوسانات شیمیایی ازجمله ملاتونین و سروتونین مرتبط است. ملاتونین هورمونی است که در مغز تولید می‌شود و به تنظیم هورمون‌های دیگر کمک می‌کند و سروتونین یک انتقال‌دهنده عصبی مرتبط با خلق‌وخو است.

* راهنمایی بگیرید:

با وجود اینکه فضای اجتماعی جامعه تغییرات مثبتی را تجربه کرده است، اما هنوز در تمامی کشورهای توسعه‌یافته هم در بسیاری از مواقع برای کمک گرفتن از متخصصان موجب شرمندگی افراد می‌شود. اگر علائم اختلال عاطفی فصلی برای شما خودنمایی کرده است، بهتر است این وقعیت را بدانید که در چنین تجربه‌ای تنها نیستید.

* به طبیعت بروید:

چالش‌های زیای برای بیرون در رفتن در پاییز و زمستان وجود دارد. مخصوصاً برای خانواده‌هایی که فرزند کوچک دارند و سرما خوردن و چیزهایی از این دست نگرانشان می‌کند و ترجیح می‌دهند کم‌تر بیرون بروند. در این فصول روزها کوتاه‌تر و سردتر هستند و گذران زمان در طبیعت بسیار چالش برانگیز است. اما تحقیقات نشان داده است رفتن به طبیعت و دل کندن از خانه اثرات خوبی در درمان حالات و عوارض این اختلال داشته است.

* نور کافی دریافت کنید:

یکی از بهترین روش‌هایی که بعضی از محققان روی آن تأکید دارند بحث نور درمانی است. به نظر آن‌ها اگر افراد در طول روز به مدت نیم ساعت الی چهل دقیقه نور دریافت کند و اگر در کشورهای کم نور زندگی می‌کند، نورهای شبیه‌سازی شده آفتاب را تهیه کند، حال بهتری پیدا می‌کند و می‌تواند تا حدی این اختلال را کنترل کند.

* رفتار درمانی شناختی انجام دهید:

رفتار درمانی شناختی (CBT) احتمالاً یکی از بهترین کارهایی است که اکنون برای سلامت روانی وجود دارد. رفتار درمانی شناختی ابزارها و راهکارهایی را آموزش می‌دهد که به افراد کمک می‌کند با روشی سالم‌تر فکر کنند و تأثیر مثبتی روی افراد دارد.اگر تا به حال در مورد CBT نشنیده‌اید، نوعی از درمان است که به افراد کمک می‌کند تا طرز تفکرشان را در مورد چیزی تغییر دهند. برای افراد مبتلا به اختلال فصلی، به معنای به چالش کشیدن افکار منفی در مورد زمستان و تاریکی است. این روش از راه‌های بلند مدت فوق‌العاده است.

* از یک رژیم غذایی متعادل استفاده کنید:

تغذیه می‌تواند بر بروز یا برعکس کنترل افسردگی فصلی پاییز تأثیر داشته باشد. اگر یک رژیم غذایی مغذی ندارید، مواد مغذی که سبب ایجاد حالت مثبت می‌شوند را از دست می‌دهید و بدنتان آنچه نیاز دارد را دریافت نمی‌کند. به‌طور ویژه غذاهایی مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و آجیل را مصرف کنید. ممکن است هوس قند و کربوهیدرات‌های آماده را داشته باشید، اما یادتان باشد که این انتخاب‌های غذایی در حقیقت می‌توانند خلق‌وخوی شما را بدتر کنند و سبب ایجاد یک چرخه معیوب شوند.

* به‌طور منظم ورزش کنید:

ورزش بهترین دارو برای درمان تغییرات خلقی است و حتی ممکن است طی یک یا دو هفته از حرکت مداوم متوجه تغییراتی شوید.

* به‌ اندازه کافی بخوابید:

سعی کنید کیفیت خواب خود را ارتقاء دهید. وقتی خواب شما مختل می‌شود، می‌تواند بر خلق‌ و خو و عملکرد شناختی کلی شما تأثیر بگذارد. تنظیم خواب یکی از مهم‌ترین درمان‌ها برای SAD است.

در پایان دکتر صمدی افزود: در مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی با وجود روانشناسان مجرب و متخصص که دارای پروانه تخصصی نظام روانشناسی و مشاوره کشور و آشنا به رویکردهای اثر بخش روان درمانی هستند پاسخگوی کلیه نیازهای روانشناختی دانشجویان هستیم و دانشجویان می تواند با مراجعه به شعب مراکز مشاوره دانشگاه شامل: کوی پردیس، دانشکده ها و کوهسنگی از خدمات رایگان و در تمام ایام هفته بهره مند شوند.