به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا؛ اسد مجید خان صبح امروز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳ در کنفرانس مطبوعاتی با خبرنگاران که در دبیرخانه این سازمان در تهران برگزار شد، ضمن تشریح دستاوردها و نتایج نشست اخیر وزیران خارجه اکو در مشهد مقدس، عنوان داشت: سازمان اکو یکی از قدیمی ترین سازمان های همکاری در جهان است و ادامه دهنده سازمان ار سی دی است که در سال ۱۹۸۵ به اکو تغییر نام داد و ما در سال آینده چهلمین سال تاسیس این سازمان را گرامی خواهیم داشت.
وی افزود: اکو اکنون با اضافه شدن ۵ کشور آسیای میانه و جمهوری آذربایجان و افغانستان ۱۰ عضو دارد.
مجیدخان با بیان اینکه ایران بیست و هشتمین اجلاس وزیران اکو را در مشهد برگزار کرد، خاطرنشان کرد: اجلاس مشهد از این جهت قابل توجه بود که نشست قبلی به میزبانی ایران در سال ۲۰۱۳ برگزار شد، برگزاری اجلاس در مشهد بُعد معنوی بیشتری را به سازمان اکو داد و برجستگی های مذهبی کشورای عضو را نشان داد.
دبیرکل سازمان اکو همچنین تصریح کرد: اجلاس وزرای اکو بالاترین مرجع تصمیم گیری این سازمان است و روز قبل اجلاس وزیران، نشست کارشناسی برگزار شد و در این جلسات نقشه راه سازمان در سال بعد طراحی می شود.
وی در ادامه بیان داشت: اعضای اکو در فرهنگ، اقتصاد، قومیت و ... اشتراکات فراوانی دارند. تمامی اعضا در اجلاس کارشناسی و وزیران شرکت کرده و شرکای سازمان هم حضور فعال داشتند.
دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی در ادامه اظهار داشت: بیست و هشتمین اجلاس وزرای لحظه مهمی برای قدردانی از ایران برای میزبانی این اجلاس بود. اجلاس مشهد تمرکز بر تاب آوری سازمان اکو از طریق گسترش تجارت درون منطقه ای داشت. در ایناجلاس بیانیه مشهد مورد تصویب وزرا و اعضا قرار گرفت.
مجیدخان در ادامه گفت: پیشبرد اقتصاد حمل و نقل منطقه ای و توسعه پایدار به عنوان اهداف اکو برای سال آتی تعیین شد و اجلاس وزرا از پیشنهاد آذربایجان برای میزبانی اجلاس آتی سازمان در ۳ و ۴ جولای ۲۰۲۵ استقبال کرد.
وی در ارتباط با بیانیه مشهد گفت: یکی از خروجی های این اجلاس تاکید بر این بود که یک اصلاح نیاز است تا اثربخشی برای مردم منطقه بیشتر شود. این ها در راستای تغییراتی است که در عرصه جهانی شاهدش هستیم.
دبیرکل اکو در ادامه اظهار داشت: سند چشم انداز اکو در سال ۲۰۱۷ در اسلام آباد تصویب شد و در سال ۲۰۲۵ موعد آن به پایان می رسد و شورا این وظیفه را به دبیرخانه محول کرد که نقشه راهی را تنظیم کند و بر مبنای آن برنامه های عملیاتی تعیین شود.
مجیدخان خاطرنشان کرد: در تاریخ ۳ فوریه کمیته ارشدی در سطح معاونان وزیر برگزار خواهد شد که یک طوفان فکری را در جهت نقشه راه جدید ایجاد خواهد کرد.
وی تصریح کرد: حوزه دیگری که موسسین سازمان مدنظر داشته و دستاوردی نداشتیم حوزه تجارت بوده است، یکی از تحولات مهم در سال ۲۰۲۴ این بود که در نهایت جلسه شورای همکاری اکو در ژوئن برگزار شد و این یک تحول بسیار بزرگ بود که با منطقی کردن تعرفه های تجارت بین کشورهای عضو، تجارت بین اعضا را تسهیل کند.
مجیدخان در ارتباط با سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر چگونگی همکاری اکو با بریکس و شانگهای و همچنین نهاد های بین المللی عنوان داشت: ما در این حوزه فعال هستیم و یکهمپوشانی بین اعضای ما و اعضای بریکس و شانگهای وجود دارد. یکی دیگر از اعضای ما عضو بریکس و عضو دیگری عضویت ناظر شانگهای است. این ارتباط با عضویت گسترش می یابد. اکوعضو ناظر سازمان ملل سازمان سیکا و.. است ما به دنبال روش های مکمل در منطقه خود هستیم.
دبیرکل اکو تصریح کرد: ما در باکو مرکز انرژی های پاک را با همراهی یونیدو اجرا کردیم. ما پروژه ای را برای کشور ها و اعضای محصور در خشکی خود برای کمک به فائق آمدن بر مشکلات آنان به واسطه عدم دسترسی به آب های آزاد داریم.
وی خاطرنشان کرد: ما شبکه کاملی از سازمان های اقماری اکو را داریم، سازمان آموزشی در ترکیه، موسسه فرهنگی اکو در تهران، بنیاد دانش را در اسلام آباد و بانک توسعه وتجارت را داریم که همه این ها از طریق شورای حکام خود ارتباط دارند و همکاری میکنند.
مجید خان اظهار داشت: ما باید تلاش خود را در حوزه ارتباطات بین مردم افزایش دهیم، باید شبکه جاده ای ریلی و هاب های هوایی داشته باشیم. ما اکنون هفت کریدور در میان اعضا داریم، یکی از این ها کریدور ریلی اسلام آباد تهران استانبول، یکی دیگر از آن ها کریدور جاده ای اسلام آباد تهران استانبول است، یکی دیگر از این کریدور ها، کریدور آلماتی تهران بندر عباس و کریدور دیگر کریدور جاده ای قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و ایران است.
دبیرکل اکو گفت: کریدور بعد کریدور ریلی قزاقستان، ترکمنستان، ایران، یکی دیگر از این کریدورها، کریدور تاجیکستان، ترکمنستان، ایران و ترکیه است و کریدور بعد کریدور جاده ای قرقیزستان، ترکمنستان،ایران، ترکیه است. ما قطعا بدون جابجایی افراد نمیتوانیم به توسعه تجارت و تبادلات برسیم. برای جلب توجهات بین المللی باید به یک قطب گردشگری تبدیل شویم.
وی خاطرنشان کرد: مذاکراتی هم در حال انجام است که لغو روادید برای افراد عادی را هم داشته باشیم و اعضا نیز خارج از ساختار اکو به شکل دو جانبه نیز به دنبال تفاهمات در حوزه لغو روادید هستند. اکو پل ارتباطی بین کشورها و مردمان منطقه است.
دبیر کل اکو درباره علت غیبت افغانستان در اجلاس اخیر وزیران در مشهد اظهار داشت: مسئله افغانستان مسئله مهمی است، تحولات افغانستان و عضویت این کشور در سازمان های بین المللی را پیگیری میکنیم. رویکرد ما درباره عضویت افغانستان مبتنی بر سازمان های بین المللی خواهد بود.
دبیرکل اکو در ادامه گفت: یک تریلیون و شصت میلیارد دلار حجم تجارت جهانی است که از این میان ۸۲ میلیارد دلار سهم تجارت منطقه ای سازمان اکو است که اصلا برای ما مطلوب نیست، ما به دنبال ایجاد سازوکارهایی برای تسهیل تجارت هستیم. ما در جاده ابریشم کهن بوده و تاریخ کهنی داریم و نیازی به رقابت نداریم ولی باید خود را بازیابی کنیم.
وی بیان کرد: کریدور ها برای یکپارچه کردن تجارت باید در همین راستا شکل بگیرد و همه هفت کریدور اعضای اکو برای ما مهم است. مابه دنبال خلق دوباره روابط تاریخی کشورهای منطقه مبتنی بر همان جاده ابریشم تاریخی هستیم.
مجید خان تصریح کرد: در سال ۲۰۲۰، حجم تجارت منطقهای اکو ۵۶.۷۸ میلیارد دلار بود که درسال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ۹۱ میلیارد دلار رسیده و اکنون به ۸۲ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.
دبیرکل اکو در پایان اظهار داشت: کار بر روی سند چشم انداز مهم ترین وظیفه پس از اجلاس مشهد است. در همین راستا تسهیل تجارت، جابجایی و توسعه حمل و نقل مهم ترین هدف تا اجلاس بعدی در قزاقستان است.