فرهنگسراها به عنوان یک نهاد یا مرکز فرهنگی نقش مهمی در ارتقاء و گسترش فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در جوامع ایفا میکنند؛ این مراکز به منظور ترویج فرهنگ و هنر، آموزش و ارتقای مهارتهای مختلف و تقویت ارتباطات اجتماعی در جامعه ایجاد میشوند.
فرهنگسراها بستر مناسبی برای نمایش و گسترش هنرهای مختلف مانند موسیقی، تئاتر، نقاشی و سایر هنرها فراهم میکنند و میتوانند محلی برای برگزاری نمایشگاهها و اجراهای هنری باشند که به توسعه فرهنگی و هنری کمک میکند.
همچنین در این مراکز با برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی در زمینههای مختلف هنری و فرهنگی میتوان به توانمندسازی افراد و گسترش مهارتهای آنان کمک کرد و نه تنها به خودآگاهی فرهنگی در جامعه بلکه در ایجاد اشتغال نیز موثر واقع شد.
فرهنگسراها با تقویت و ترویج ارزشها و میراث فرهنگی محلی و ملی، به حفظ و تقویت هویت فرهنگی نیز کمک میکنند و میتوانند نقشی مهم در پایداری فرهنگی و انتقال آن به نسلهای آینده ایفا کنند.
از طرفی فضای فرهنگسراها امکان برقراری ارتباطات اجتماعی و تعامل بین افراد را فراهم میکند و میتوانند جلوی انزوا و گسستهای اجتماعی را بگیرند و به ارتقاء همبستگی اجتماعی کمک کنند.
فرهنگسراها همچنین در تشویق به فعالیتهای اجتماعی و مشارکت مدنی موثرند به نحوی که با برگزاری رویدادها و برنامههای اجتماعی مختلف، مشارکت عمومی را تقویت کرده و افراد را به شرکت در فعالیتهای اجتماعی تشویق میکنند.
این مراکز با ارائه برنامهها و کلاسهایی که به نیازهای گروههای مختلف مانند کودکان، سالمندان و افراد با نیازهای ویژه پاسخ داده و به بهبود کیفیت زندگی این افراد کمک میکنند.
در همین راستا نیز مجموعه مدیریت شهری یزد در سالهای اخیر اهتمامی جدی به ایجاد و تکمیل این مراکز داشته به طوری که بنا بر اعلام شهردار یزد با اضافه شدن ۱۰ فرهنگسرای تخصصی دیگر به ظرفیت فرهنگی شهر اضافه و شاهد رشد سه برابری تعداد فرهنگسراهای یزد هستیم.
«حسینیه هنر» یا «فرهنگسرای شهید حسنپور» یکی از فرهنگسرای تخصصی شهر یزد است که از سال ۱۴۰۲ در مجاورت خانه شهید حسنپور از انقلابیون بنام شهر یزد ایجاد شده و در حوزه تاریخ شفاهی فعالیت دارد.
«علی اصغر مرتضایی راد» مسئول این فرهنگسرا در گفتوگو با ایسنا، در مورد فعالیتهای این مرکز میگوید: این فرهنگسرا همان گونه که از نام آن برمیآید، به یاد شهید حسنپور از انقلابیون و معدود شهدای ترور یزد در محله «سید فتح الدین رضا» ایجاد شده است.
وی اضافه میکند: شهید حسنپور که در مجاورت همین فرهنگسرا، مغازه نفتفروشی داشته، با توجه به فعالیتهای انقلابی و ارتباط نزدیک او با شهید محراب آیت الله صدوقی از سوی منافقین کوردل در همین محل به شهادت رسیده است.
این مسئول خاطرنشان میکند: البته پشت این مغازه نیز در ایام قدیم رختشورخانهای وجود داشته که در گذر زمان بلااستفاده و متروکه شده بود و لذا به همت شهرداری و با صرف اعتباری، این مکان به فرهنگسرا تبدیل شد.
وی با اشاره به فعالیت تخصصی این فرهنگسرا با عنوان «حسینیه هنر» در زمینه ثبت تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در استان یزد از دو سال قبل تاکنون، میگوید: این مرکز در واقع ضمن گفتوگو با شاهدان و مطلعان حوادث مرتبط با انقلاب اسلامی در استان، نسبت به خاطرهنگاری و تجربهنگاری مطالب ارائه شده توسط این افراد اقدام و سپس در قالب پروسهای آنها را به کتاب جهت بهرهگیری جامعه تبدیل میکند.
به گفتهی مرتضایی راد، موضوعاتی که این فرهنگسرا به آنها میپردازد، به طور خاص مرتبط با حوادث انقلاب اسلامی نیست بلکه برههها و حوادث مختلفی از اتفاقات قبل، حین و پس از پیروی انقلاب اسلامی را شامل میشود که به عنوان نمونه میتوان از مواردی مانند کشف حجاب رضاخانی و مقاومت مردم و قحطی دوره رضاخان تا مسائل مربوط به طرح تطهیر پهلوی و پس از پیروی انقلاب اسلامی، موضوعات مختلف دهه ۶۰ مانند دوران دفاع مقدس و پشتیبانی جنگ و حوادث دهه اخیر مانند کرونا و حوادث مرتبط با جبهه مقاومت، یاد کرد.
وی هدف و فلسفه ثبت تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی را الگوسازی براساس نیازهای پیشرفت انقلاب اسلامی ذکر میکند و میگوید: به عنوان مثال اگر پیرامون جهادسازندگی فعالیت میکنیم به دنبال رسیدن به الگوی مدیریت جهادی هستیم یا در رابطه با داستان مقاومت لبنان سعی بر پرداختن به موضوع امت واحده و جهان اسلام داریم.
مرتضاییراد عنوان میکند: این فرهنگسرا علاوه بر تولید خروجی علمی از تجربههای زیستی که در قالب انتشار کتاب و مقالات انجام میشود، تلاش دارد مخاطب عام را نیز در قالب جهاد تبیین درگیر کند و با تولید روایت در جنگ روایتها نیز روایت اول را داشته باشیم.
مسئول حسینیه هنر یزد تاکید میکند: البته انتشار کتابهای تاریخ شفاهی، خروجی اولیه فعالیتهای این فرهنگسرا به شمار میرود و در قالب واحدی با عنوان «اندیشه و هنر» نسبت به تولید محتواهای هنری و رسانهای نیز اقدام میشود که از طریق صفحه مجازی «یزد قهرمان» منتشر میشود.
وی با اشاره به تولید مستندهایی در زمینه تاریخ شفاهی انقلاب توسط این فرهنگسرا، اظهار میکند: در همین راستا مستند «آیت الله شهید صدوقی» را در حال ساخت داریم و مستند «شهید حسنپور» نیز به زودی رونمایی خواهد شد.
وی یادآو میشود: پارسال مستند «همیجان» که روایت مقاومت مردم روستایی با همین نام در شهرستان بهاباد یزد است، موفق به دریافت جایزه فانوس طلایی جشنواره عمار شد.
این فعال فرهنگی به استفاده از خروجی تاریخ شفاهی ثبت شده در این فرهنگسرا در حوزه فرهنگ عمومی مانند ساخت المانهای شهری، دیوارنگاریها و فضاسازی شهری نیز اشاره و عنوان میکند: به عنوان نمونه تولید محتوای رویداد «بومگردی انقلاب» نیز توسط این فرهنگسرا صورت گرفته بود.
وی با بیان این که تاکنون بیش از یک هزار ساعت مصاحبه جهت ثبت تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در استان یزد صورت گرفته است، اعلام میکند: در حوزه کتاب تاکنون قریب هشت کتاب به چاپ رسیده و حدود ۲۰ کتاب نیز در دست چاپ است که از شاخصترین آنها کتاب دایرهالمعارف انقلاب اسلامی در یزد تحت عنوان «نهضت در یزد» است که در دهه فجر امسال رونمایی خواهد شد.
مرتضایی راد اعلام میکند: تهیه این کتاب که روایت همه وقایع انقلاب اسلامی یزد از سال ۴۲ تا ۵۷ است، حاصل پنج سال تلاش شبانهروزی ۳۰ جوان با انجام حدود ۵۰۰ ساعت مصاحبه، جمع آوری قریب به ۲۰ هزار تصویر و سند و نیز مطالعه ۲۰۰ کتاب است.
وی از کتب چاپ شده توسط این فرهنگسرا را شامل کتاب «نوبت شماست» و «به چند خیاط ماهر نیازمندیم» حاصل تجربهنگاری فعالین کرونا در یزد، دو کتاب در حوزه امور تربیتی و پرورشی شامل خاطرات اصغر بمانی و خانم فلسفی از معلمان پرورشی دهه ۶۰ استان یزد، کتاب «به توان شانههایت» در حوزه پشتیبانی جنگ شامل خاطرات خانم غفوری از بانوان فعال در دوران دفاع مقدس و نیز کتاب «ابتکار در کارزار» روایت ابتکارات یزدیها در دوران جنگ، برشمرد.
مرتضایی راد همچنین از چاپ کتابی با عنوان «علاقهبند مردم» شامل مجموعه خاطرات آیت الله مرحوم علاقبند خبر داد و گفت: البته این کتاب هنوز رونمایی نشده است.
انتهای پیام