موضوع مهندسی جنگ از گذشتههای دور همواره مورد توجه طراحان جنگ بوده و استفاده هرچه بهتر از مزیت نسبی میدان نظیر آتش، آب، موانع طبیعی و حتی استفاده از فصل مناسب جهت حمله یا دفاع را میتوان به عنوان عوامل مهم در پیروزی و بازدارندگی نام برد.
مهندسی رزم در سه مرحله قبل از عملیات، حین عملیات و بعد از عملیات نقش موثری در شکل گیری و تثبیت عملیاتهای بزرگ و کوچک دفاع مقدس داشته که البته شاید کمتر از دیگر مقولههای جنگ تحمیلی به آن پرداخته شده است.
تردیدی وجود ندارد که پیروزیهای دوران دفاع مقدس در حوزههای گوناگون مرهون قدرت ایمان، ایثار و فداکاری رزمندگان اسلام و حاصل خون شهیدان در بخشها و موضوعات مختلف است، اما میتوان ادعا کرد که بخش مهندسی رزم به سبب ویژگیهای منحصر بفردش نقش متفاوت و متمایزی را در حراست از میهن ایفا کرد.
اگرچه مهندسی رزم در جنگهای کلاسیک جهان به اشکال مختلف با موفقیتهایی همراه بوده است، اما تفاوت بارز آن در هشت سال دفاع مقدس خلاقیت و نوآوری رزمندگان کشورمان بود چراکه بیشتر رزمندگان داوطلب بودند و اساسا "مردم پایه بودن" وجه تمایز اصلی هشت سال جنگ تحمیلی با تمام جنگهای جهان بوده است.
این موضوع از آنجایی حائز اهمیت بیشتر است که رژیم بعثی عراق بر خلاف ایران علاوه بر مجهز بودن به انواع ابزارهای جنگی مدرن کشورهای غربی و حتی منطقه؛ از پشتیبانی همه جانبه اطلاعاتی ارتشهای قوی جهان برخوردار بود، اما رزمندگان کشورمان به مدد عملیاتهای طراحی شده توسط نیروهای نخبه، اما جوان مهندسی رزم و تخریب توانستند شر دشمن را از میهن دور کنند.
دلاوریهای جوانان نخبه این مرز و بوم اگرچه تاثیر بسزایی در موفقیتها داشت، اما در این راه شهدای زیادی نیز خون خود را تقدیم مردم کردند.
در همین پیوند یادواره شهدای مهندسی رزم و تخریب غرب کشور با حضور استانهای کرمانشاه؛ ایلام و همدان چهارشنبه هفته جاری در کرمانشاه برگزار میشود.
فرمانده قرارگاه منطقهای نجف اشرف امروز دوشنبه در نشستی خبری با یادآوری برگزاری یادواره شهدای مهندسی رزم و تخریب غرب کشور گفت که فداکارترین و گمنامترین شهدای جنگ تحمیلی، شهدای تخریب بودند.
شهدای مهندسی رزم؛ آلالههای گلگون و گمنام شهرهای مقاوم غرب ایران
سردار سرتیپ محمد نظر عظیمی افزود: اسرار جنگ باعث شده است که دلاوری و رشادت شهدای مهندسی کمتر مطرح و گفته شود به عنوان مثال عبور از رود اروند هنوز یکی از مهمترین عملیاتهای جنگی جهان و اسرار دنیا است که گمنامی و ایثارگری مهندسان شهید باعث آن موفقیت شد.
وی اضافه کرد: اگر در دوران جنگ تحمیلی موانع و زیرساختی انجام نمیشد اساسا عملیاتی در کار نبود و موفقیتها در حالی به دست آمد که در روزهای نخستین دفاع مقدس در مباحث رزمی و تخریبی تخصص زیادی نداشتیم.
وی اظهار کرد: به عنوان مثال در حالیکه میادین مین مرزهای غرب کشور ترکیبی از همه مینها و مواد منفجره را در خود داشت، اما رزمندگان ایران بر خلاف روشهای کلاسیک جهان آنها را به اشکال دیگری از بین بردند که البته شهدایی نیز تقدیم صیانت از کشور و مردم شد.
وی شهدای مهندسی رزم و تخریب استانهای غربی را ۶۴۱ شهید شامل همدان ۴۵۳ نفر؛ کرمانشاه ۱۶۸ شهید و ایلام ۲۰ شهید عنوان کرد.
منبع:ایرنا