شناسهٔ خبر: 70157869 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

نقش ویژه برپایی کارگاه ها و نمایشگاه های خوشنویسی در ارتقای فرهنگ جامعه

در یکی از ساعات خوش نگارش در فضای امن و آرام نگارخانه رضوان، در کلاس خط شکفتن، جمعی از خوشنویسان مشهدی دور هم جمع شدند و پای درس مشق و کتابت استاد علی‌اکبر رضوانی کاتب قرآن کریم نشستند که سال‌ها با قلم انسی دیرینه دارد و آنچه می‌نگارد حاکی از اوج لذت در عاشقی به خوشنویسی است. در یکی از ساعات خوش نگارش در فضای امن و آرام نگارخانه رضوان، در کلاس خط شکفتن، جمعی از خوشنویسان مشهدی دور هم جمع شدند و پای درس مشق و کتابت استاد علی‌اکبر رضوانی کاتب قرآن کریم نشستند که سال‌ها با قلم انسی دیرینه دارد و آنچه می‌نگارد حاکی از اوج لذت در عاشقی به خوشنویسی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری برنا از خراسان رضوی، در کلاس «آشنایی با حروف و مفردات شکسته نستعلیق» نوجوانی 13 ساله به استاد خیره شده و با تمام وجود حال و هوای او را در نوشتن و یا به عبارتی عشق وصف‌ناشدنی و غیرت غیورانه او را در نگارش دنبال می‌کند. سینا فلاح ۱۳ ساله از تربت حیدریه به همراه پدر و مادرش به این کلاس درس آمده است. وی می‌گوید: وقتی ۷ ساله بودم برای اولین بار پایم به کلاس‌هاس خطاطی باز شد.از آن زمان عاشق مشق و خلوت‌های شبانه‌ خوشنویسی شدم و پیوسته دوره‌های آموزشی خطاطی را ادامه دادم.
سینا در حال حاضر توانسته به مرتبه عالی خط راه یابد و دوست دارد در آزمون ممتاز شرکت کند. در این کلاس درس، استاد رضوانی به نمونه‌ای از مشق‌  او که شاهدی از نجوای شبانه‌اش با قلم، لوح سفید صفحه و دوات در دل شب است می‌نگرد و او را تحسین می‌کند و به تمرین‌های بیشتر ترغیب می‌کند.

نقش ویژه نمایشگاه‌ها و گردهمایی ها در گسترش هنر خوشنویسی

با علی اکبر رضوانی کاتب خراسانی قرآن کریم که سال‌هاست مدرس انجمن خوشنویسان و دانشگاه فرهنگیان مشهد و مکتب هنر رضوان است پس از پایان نشست همکلام شدیم. ا‌و از هنر خوشنویسی به عنوان هنر مقدس یاد می‌کند که با ادبیات کهن، قرآن و احادیث ائمه معصومین(ع) عجین شده است و نقش مهمی در انتقال مفاهیم قرآنی، دینی و عرفانی دارد؛ چرا که خوشنویس همواره سعی می‌کند مطالب و یا اشعاری را به نگارش درآورد که اثرگذار و ناب باشد و مضمون والایی را به مخاطب منتقل کند. 
رضوانی ادامه می‌دهد: برگزاری کارگاه‌های هنری، نمایشگاه‌ها و گردهمایی خوشنویسان و تداوم این گردهمایی‌ها با مشارکت تصویرگران و استادان ادبیات قطعا نقش ویژه در گسترش هنر خوشنویسی و تعامل خوشنویسان با مدرسان ادبیات دارد.
وی با اشاره به فعالیت‌های نگارخانه رضوان وابسته به مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در مشهد اظهار می‌کند: نگارخانه رضوان مهم‌ترین و فعال‌ترین نگارخانه در کشور است که سال‌هاست در حوزه ادب و هنر فعالیت می‌کند که امید می‌رود با حمایت مسئولان نقش ویژه‌ای در ارتقای جایگاه ویژه هنر خطاطی به عنوان هنر اثرگذار داشته باشد.
رضوانی تاکید می‌کند: خراسان رضوی به دلیل وجود مضجع نورانی حضرت رضا(ع) جایگاه ویژه‌ای در هنر خوشنویسی داشته و دارد. بزرگترین کتیبه در بین مکان‌های مقدس در مشهد و حرم مطهر رضوی قرار دارد که توسط سید محمد حسینی موحد، استاد خوشنویس جهان اسلام نوشته شده است.

آرامش روح در کنار هنر 

محدثه آدمیان، ۴۲ ساله، دارای مدرک اقتصاد بازرگانی یکی از حاضران در این کارگاه آموزشی است که خود دارای مدرک استادی در خط شکسته نستعلیق است و تاکنون دو نمایشگاه از آثارش در سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۷ در نگارخانه رضوان و سروش برپا شده است. می‌گوید: از سال ۸۶ شاگرد استاد رضوانی هستم و کلاس‌های ایشان را شرکت کردم. قبل از شرکت در کلاس‌های مؤسسه آفرینش‌های هنری  در کلاس‌های خط نستعلیق محمود نامجو در انجمن خوشنویسان مشهد آموزش‌های این رشته تا دوره ممتاز کسب کردم.
وی با تاکید بر اینکه در جامعه ما بیش‌ از هر چیز نیاز داریم جایگاه هنر در جامعه شناخته شود، اظهار می‌کند: هنر در میان درگیری‌های روزمره زندگی، لطافت و آرامش به انسان می‌دهد و در پناه هنر است که انسان می‌تواند آرامش را تجربه کند. هر چه قدر به هنر و ارتقای جایگاه آن در جامعه بها داده شود ما شاهد ابتذال کمتری خواهیم بود.
آدمیان تصریح می‌کند: خط هنری است که هر فرد از ابتدای کودکی تا بزرگسالی با آن همراه است. باید دوره‌های آموزشی خوشنویسی در آموزش و پرورش برگزار شود تا نسل‌های بعد خط بهتری داشته باشند. مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با ایجاد فضای آموزشی مطلوب زمینه حضور همه اقشار جامعه را در کلاس‌های آموزشی هنری فراهم کرده که جای تقدیر دارد.

از حمایت تا تولید اثر 

محمد فنودی رئیس اداره آموزش و پژوهش مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی نیز درباره کارگاه آموزشی «آشنایی با حروف و مفردات شکسته نستعلیق»، می‌گوید: «این کارگاه آموزشی با حضور استاد علی اکبر رضوانی در ۴ جلسه برگزار خواهد شد که دومین جلسه آن با استقبال خوب خوشنویسان برپا شد.
وی با اشاره به سابقه فعالیت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در برگزاری کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی هنری تصریح می‌کند: این جلسات آموزشی به صورت ماهانه با حضور چهره‌های مطرح و برتر مشهد در رشته‌های نقاشی، نگارگری و خوشنویسی برگزار می‌شود.
فنودی از هنر خوشنویسی به عنوان یکی از رشته‌های هنری مختص اسلام یاد می‌کند و می‌گوید: این رشته هنری در ایران بسیار مهم و با سابقه است به طوری که شکل‌گیری و تکامل خط نستعلیق در ایران اتفاق افتاده  است. از دیرباز در دوره اسلامی خوشنویسی برای کتابت قرآن ابداع شده و نقش مهمی در این زمینه خط نستعلیق دارد. در حال حاضر استادان برجسته‌ای در این رشته تدریس می‌کنند و هنرجویانی متقاضی شرکت در کلاس‌های آموزشی هستند. 
مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی نیز با همکاری بهترین اساتید خوشنویسی مشهد از جمله استاد علی اکبر رضوانی، محمدعلی فراستی، فاطمه مقیمی، علی احسان‌پور، هادی سیدخوانی، فرهاد شیرخانی دوره‌های آموزشی خط نستعلیق، کوفی، ثلث و نسخ را در طول هفته برگزار می‌کند.
به گفته فنودی، مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی بیش از ۳۰ سال در حوزه برگزاری کلاس‌های هنری در رشته‌های مختلف با محوریت تشکیل کلاس‌های آموزشی، تولید اثر و حمایت از هنرجویان فعالیت می‌کند. به نحوی که بسیاری از هنرجویان دوره‌های آموزشی خطاطی توانسته‌اند درجه عالی و استادی کسب کنند. همچنین در طول سال نمایشگاهی از آثار برتر هنرجویان در نگارخانه رضوان برپا می‌شود و آثار هنرجویان در معرض دید عموم قرار می‌گیرد. هنرجویان و استادان کلاس‌های آموزشی مؤسسه توانستند در جشنواره‌های مختلف هنری در سطح ملی و بین‌المللی حائز رتبه‌های برگزیده شوند.
تیک‌تاک ساعت پایان کارگاه آموزشی ۲ ساعته را نشان می‌دهد، لحظاتی که در زنجیره سیاه متن حروف و کلمات، قلم گرفتار آمده و روایت دل بی‌قرارش را چنین شرح می‌دهد:
ماجرای خوشنویسی لذتی بی‌انتهاست
ای ‌خوشا آن خط ‌نویسی که خط او باصفاست
ای ‌خوشا وقت نوشتن، اتصالی با خدا
در دل شب، شب‌نگاری، کان حدیثی آشناست

برچسب‌ها: