لیلا رضازاده در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به آغاز پویش ملی «روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم» از ۱۷ آذر، گفت: این پویش با هدف افزایش آگاهی مردم نسبت به اهمیت اصلاح سبک زندگی، تغذیه و استفاده از روغنهای مناسب در نظر گرفته شده و تا ۳۰ آذر ادامه دارد.
وی با اشاره به شیوع قابل توجه بیماریهای غیرواگیر خصوصاً بیماریهای قلبی و عروقیدرجامعه، عنوان کرد: بخش قابلتوجهی از این بیماریها با اصلاح سبک زندگی و خصوصاً شیوههای تغذیه قابل پیشگیری است و محدود کردن مصرف روغن خصوصاً اسیدهای چرب ترانس موجود در انواع روغنها در این خصوص بسیار اثرگذار است.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه با بیان اینکه اسید چرب ترانس میتواند منشاء طبیعی و یا صنعتی داشته باشد، از مضرات اسید چرب ترانس صنعتی یاد کرد که به دلیل مسدود کردن عروق و شریانها و افزایش خطر حمله قلبی، سالانه باعث مرگ ۲۷۸ هزار نفر در جهان میشود.
رضازاده روغنهای نیمه جامد، غذاهای سرخ شده، بیسکویت، کیک، شیرینی قنادی، غذاهای خیابانی و رستورانی سرخ شده و... را از مهمترین خوراکیهای حاوی اسید چرب ترانس دانست و افزود: باید مصرف این نوع خوراکیها محدود و روغنها و خوراکیهای سالم جایگزین آنها شود.
وی با بیان اینکه مصرف روغن از هر نوعی نباید زیاد باشد و زیادهروی حتی در مصرف روغنهای مفید نیز ضرر دارد، افزود: میزان مصرف روغن تنها برای هر فرد بزرگسال باید دو قاشق در روز باشد و افراد تنها یک درصد از کل انرژی دریافتی خود را از طریق روغن تامین کنند.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه سپس به معرفی بهترین روغنها پرداخت و ادامه داد: روغن زیتون یکی از بهترین روغنها برای مصرف است که به دلیل داشتن اسید اولئیک خواص زیادی دارد، ضد سرطان و ضد گرفتگی عروق است و حاوی مقادیر مناسبی از آنتی اکسیدان میباشد. به علاوه خاصیت ضد دیابت هم دارد.
رضازاده به افراد توصیه کرد،تا حد امکان روغن زیتون تصفیه نشده را تهیه کنند و یادآور شد: حتی روغن زیتون تصفیه شده نیز خواص مناسبی دارد و حتی از آن میتوان برای تفت دادن غذا به معنای حرارت کم در زمان کوتاه استفاده کرد.
وی روغن کانولا را از دیگر روغنهای مفید و نزدیک به روغن زیتون برشمرد و اضافه کرد: روغن کنجد نیز روغن خوبی است و سیستم ایمنی را تقویت میکند، به علاوه ماندگاری بالایی دارد.
به گفته کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه، بر خلاف تصور مردم روغن هسته انگور روغن چندان مناسبی نیست و میتواند مضراتی به همراه داشته باشد.
رضازاده با بیان اینکه همه روغنهای گفته شده تنها باید برای پخت و پز استفاده شود و به هیچ عنوان برای سرخکردن مورد استفاده قرار نگیرد، گفت: تنها روغنی که میتواند برای سرخ کردن استفاده شود، روغنهای مخصوص سرخکردنی است که معمولاً مخلوطی از آفتابگردان، سویا و کانولا هستند.
وی نکته مهم دیگر در تهیه روغنها را لزوم استفاده از روغنهای معتبر و تهیه شده در کارخانجات دانست و اظهار کرد: روغنهایی که از واحدهای تهیه روغن در سطح بازار تولید میشود تنها تا ۲۴ ساعت امکان مصرف دارد و پس از آن اکسیده شده و سرطانزا خواهد بود.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه با بیان اینکه در کارخانجات ماندگاری روغنها را افزایش میدهند و به آن آنتیاکسیدان اضافه میشود، عنوان کرد: مراکز روغنگیری سطح شهر ممکن است مسائل بهداشتی را هم رعایت نکنند.
رضازاده در پایان با تاکید بر اینکه نباید فراموش کنیم همه روغنها به یک اندازه چاقکننده هستند و نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد و یا غذاها را زیاد سرخ کرد، گفت: به علاوه توصیه میشود مصرف شیرینیهای خامهای، چیپس، سوسیس و کالباس، کلهپاچه و … که بسیار چرب هستند نیز محدود شود.
انتهای پیام