نورنیوز-گروه بین الملل: خبرنگار الجزیره گزارش داد که محمد البشیر رئیس تشکیلات موسوم به «دولت نجات سوریه» که سالها اداره کننده ادلب بود، مأمور تشکیل دولت جدید سوریه برای اداره دوره انتقالی خواهد شد.
این تصمیم پس از جلسهای بین «احمد الشرع» (جولانی)، فرمانده عملیات نیروهای مخالف، «محمد البشیر» و محمد الجلالی، نخستوزیر دولت پیشین در حکومت بشار اسد، برای تعیین چگونگی انتقال قدرت و جلوگیری از فرو رفتن سوریه در هرج و مرج، اتخاذ شد.
محمد الجلالی نخستوزیر دوره بشار اسد، به طور موقت مسئولیت اداره امور دولت را برعهده دارد.
اعلام این خبر در حالی است که ساعاتی پیش روزنامه فرانسوی «لوفیگارو» اعلام کرد که ریاض حجاب، نخستوزیر دوره انتقالی سوریه خواهد بود و همچنین ریاست دولت انتقالی را برعهده خواهد داشت.
در همین حال، جلسات فشردهای بین بخش امور سیاسی مخالفان و هیئتهای دیپلماتیک خارجی برای بررسی وضعیت امنیتی و سیاسی سوریه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در حال برگزاری است.
اداره امور سیاسی در دمشق به الجزیره اعلام کرد که برای فراهم کردن شرایط و تضمین محیطی امن برای بازگشت سوریهای آواره تلاش خواهد کرد و از سوریهایی که مجبور به ترک کشور شدهاند، دعوت میکند تا به کشور بازگردند و در بازسازی سوریه مشارکت کنند.
این اداره همچنین افزود که صفحهی جدیدی در تاریخ سوریه با عنوان بازسازی، توسعه و تلاش برای ترمیم آثار گذشته از طریق سازوکارهای شفاف برای دستیابی به صلح پایدار، گشوده خواهد شد.
نخستوزیر سوریه: انتقال قدرت باید سریع و روان انجام شود
«محمد غازی الجلالی» نخست وزیر سوریه در اظهارات جدید خود درباره وضعیت این کشور بعد از سقوط دولت و مسلط شدن گروههای مسلح مخالف بر دمشق، اعلام کرد: وضعیت امروز از نظر امنیتی در دمشق بهتر است و ما به دنبال آن هستیم که مرحله انتقالی، سریع و روان باشد.
وی در گفتگو با شبکه اسکای نیوز عربی اظهار داشت: من آماده کمک برای انتقال همه پروندهها هستم. اکثر وزرا در دمشق حضور دارند و کار خودشان را از دفاترشان انجام میدهند.
این مقام سوری درباره سرنوشت ارتش این کشور بعد از سقوط دولت گفت که من پاسخی درباره سرنوشت ارتش سوریه ندارم و این به کسی بستگی دارد که رهبری کشور را بر عهده بگیرد. هدف اول ما ارتقای امنیت بوده و ملت سوریه طی سالهای گذشته خسته شدهاند.
وی تصریح کرد: امور به بنبست رسیده بود. در حال حاضر هماهنگیهایی برای دیدار با سران فرماندهی عملیات نظامی وجود دارد و مانعی برای دیدار با «احمد الشرع» (ابومحمد الجولانی) رهبر هیئت تحریرالشام و فرمانده اتاق عملیات مخالفان مسلح وجود ندارد. سیاست خارجی سوریه در آینده هم توسط طرفی که قدرت را به دست میگیرد، ترسیم خواهد شد.
محمد الجلالی خاطرنشان کرد: بشار اسد در تصمیم گیریها در سطح سیاست خارجی تنها بود و با ما مذاکره نمیکرد. ماهیت ساختار دولت گذشته اجازه ارتباط مستقیم با بشار اسد را به ما نمیداد و من در آخرین ارتباطی که با او داشتم گفتم که شرایط دیگر قابل تحمل نیست و او هم گفت موضوع را بررسی خواهیم کرد.
منابع ترکیهای: مخالفان مسلح سوریه کنترل منبج را در دست گرفتند
مخالفان مسلح سوریه اعلام کردند کنترل شهر منبج در شمال شرق حلب را در دست گرفتهاند.
مخالفان مسلح سوریه یکشنبه اعلام کردند کنترل شهر منبج در شمال شرق حلب را بعد از درگیریها با نیروهای کرد تکمیل کرده و کنترل شهر جبله در نزدیکی پایگاه حمیمیم روسیه در استان لاذقیه را نیز در دست گرفتند.
خبرگزاری آناتولی اعلام کرد «ارتش ملی سوریه» وابسته به مخالفان کنترل ۸۰ درصد این شهر را در دست گرفته است.
شبکه الجزیره به نقل از منابع امنیتی ترکیه خبر داد: ارتش ملی سوریه کنترل کل شهر منبج را به دست گرفته و نقاط کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه را تخلیه میکند.
این در حالی است که نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) شامگاه یکشنبه اعلام کرده بودند که همچنان با نیروهای مورد حمایت ترکیه در منبج در حال نبرد هستند و اخبار مربوط به کنترل مخالفان مسلح بر مساحتهای گستردهای از منبج صحت ندارد.
نیروهای قسد اعلام کردند جنگندههای ترکیه اقدام به بمباران مناطقی در منبج کردند.
از سوی دیگر دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد در حمله یک پهپاد ترکیه به منزلی در روستای المستریحه در حومه عین عیسی در شمال رقه ۱۱ غیرنظامی از جمله 6 کودک که همگی از یک خانواده بودند، کشته شدند.
مخالفان مسلح سوریه طی روزهای گذشته کنترل کامل چندین شهر در سوریه از جمله دمشق را در دست گرفتند.
در این راستا خبرگزاری تاس روسیه به نقل از یک مقام در استان لاذقیه گزارش داد که مخالفان مسلح کنترل کامل استانهای طرطوس و لاذقیه را در دست دارند.
این خبرگزاری افزود که نیروهای مسلح مخالف قصد یورش به پایگاههای نظامی روسیه که به طور عادی در حال فعالیت هستند را ندارند.
همزمان روزنامه واشنگتن پست امروز دوشنبه به نقل از یک مسؤول ارشد دولت «جو بایدن» اعلام کرد که دولت آمریکا برای تضمین ثبات در سوریه تلاش میکند و احتمالا واشنگتن گروه تحریر الشام را که منجر به سرنگونی دولت بشار اسد شد از لیست تروریسم حذف کند تا بتواند همکاری عمیقتری با آن داشته باشد.
حملات گسترده و بیسابقه رژیم صهیونیستی به سوریه
رژیم صهیونیستی به دنبال حوادث جاری در سوریه حملات گسترده و بیسابقهای را در خاک این کشور انجام داده که در ۵۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی شب گذشته اعلام کرد که از امشب ارتش رژیم صهیونیستی در داخل سوریه میجنگد.
ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرده که در عمق ۱۴ کیلومتری اراضی سوریه در حال انجام عملیات زمینی است.
این در حالیست که ارتش رژیم صهیونیستی منطقه جبل الشیخ در مرز بین سوریه و فلسطین را هم اشغال کرده است.
نیر دفوری خبرنگار شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی تاکید کرد که ارتش و نیروی هوایی برای اولین بار طی ۵۰ سال گذشته آزادانه و بدون هرگونه تهدیدی در سراسر خاک سوریه در حال عملیات و انجام حملاتی هستند.
شبکه ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز گفت ارتش از روز گذشته تاکنون بیش از ۱۰۰ هدف را در سوریه از ترس دستیابی گروههای مخالف به تسلیحات بمباران کرده است.
هلیل بیتون روزین خبرنگار شبکه ۱۴ نیز تاکید کرد که دهها جنگنده اسرائیلی در حملات به سوریه مشارکت دارند. او این حملات را شدیدترین حملات رژیم صهیونیستی به سوریه از زمان جنگ اکتبر ۱۹۷۳ خواند.
در همین راستا، "یسرائیل کاتس" وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرد که به ارتش دستور داده برای نابودی سلاحهای استراتژیک سنگین در سراسر سوریه به عملیاتهای خود ادامه دهد.
لندن حذف «هیئت تحریر الشام» از فهرست گروههای تروریستی را بررسی میکند!
وزیر ارشد دولت انگلیس میگوید که این کشور احتمالا موضوع حذف گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» را از فهرست گروههای ممنوعشده در این کشور، مورد بررسی قرار خواهد داد.
به گزارش العربیه، پَت مکفادن، وزیر ارشد دولت انگلیس از بررسی احتمالی حذف گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» از فهرست گروههای ممنوعه لندن خبر داد.
مکفادن در پاسخ به این پرسش که آیا دولت انگلیس «مجبور به بررسی رفع ممنوعیت هیئت تحریر الشام» خواهد شد، گفت: ما این مسئله را بررسی خواهیم کرد. و فکر میکنم که این موضوع تا اندازهای به آنچه متعاقبا رخ میدهد، بستگی دارد.
گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» که یکی از شاخههای گروه تروریستی القاعده محسوب میشود، در انگلیس سازمانی ممنوعه اعلام شده و این بدان معناست که لندن این گروه را «تروریستی» و حمایت یا پیوستن به آن را غیرقانونی میداند.
عناصر گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» در سوریه دیروز(یکشنبه) با پخش نخستین بیانیه خود از تلویزیون ملی این کشور اعلام کردند که کنترل کامل پایتخت سوریه را به دست گرفتهاند. آنها اضافه کردند که تمام زندانیها آزاد خواهند شد. تروریستها همچنین خواهان محافظت از نهادهای این کشور شدند.
کاخ کرملین نیز امروز اعلام کرد که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و اعضای خانوادهاش در مسکو هستند. پناهندگی به اسد و خانوادهاش به دلایل بشردوستانه اعطا شده است.
این در حالیست که برخی رسانهها پیشتر اعلام کرده بودند که از بشار اسد و خانوادهاش اطلاعی در دست نیست و برخی دیگر درباره مرگ وی در سانحه هوایی در اطراف حمص شایعاتی را مطرح کرده بودند.
پرچم سوریه تغییر کرد
الجزیره از نصب پرچم تغییر یافته سوریه بر فراز ساختمان سفارت این کشور در مسکو خبر داد. پرچم تغییر یافته سوریه در رنگ و تعداد ستارهها با پرچم قبلی تفاوت دارد.
کرملین: اعطای پناهندگی به «بشار اسد» تصمیم پوتین بود
کاخ کرملین اعلام کرد که اعطای پناهندگی به رئیسجمهور سابق سوریه، تصمیم رئیسجمهور روسیه بود.
دفتر ریاستجمهوری روسیه اعلام کرد که اعطای پناهندگی به «بشار اسد» رئیسجمهور سابق سوریه، تصمیم شخص «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه بود.
در بیانیه کرملین همچنین آمده است که «هم اکنون هیچ برنامهای برای دیدار با بشار اسد در برنامه رسمی رئیسجمهور پوتین وجود ندارد.
آنگونه که در این بیانیه آمده «درباره اوضاع سوریه، مسکو با آنکارا و دیگر بازیگران منطقه دائم در تماس است.
بنابر اعلام کاخ کرملین «روسیه قصد دارد پس از تثبیت وضعیت در سوریه درباره حضور پایگاههای روسیه در خاک سوریه با مقامات جدید گفتگو کند.»
آمریکا، روسیه و ترکیه از خاک سوریه خارج شوند
رئیس به اصطلاح ائتلاف ملی مخالفان در سوریه از عدم مشارکت عناصر هیأت تحریر الشام در دولت انتقالی و لزوم خروج نیروهای خارجی از این کشور خبر داد.
رئیس به اصطلاح ائتلاف ملی مخالفان در سوریه از عدم مشارکت عناصر هیأت تحریر الشام در دولت انتقالی و لزوم خروج نیروهای خارجی از این کشور خبر داد.
به گزارش عربی ۲۱، هادی البحره رئیس به اصطلاح ائتلاف ملی مخالفان در سوریه اعلام کرد که این نیروها به دنبال تشکیل دولت مدنی انتقالی هستند؛ دولتی که شامل اعضای هیأت تحریر الشام نخواهد بود.
وی افزود: دولت انتقالی، امورات کشور را تا برگزاری انتخابات در سایه تعیین یک جدول زمانی مشخص به مدت ۱۸ ماه به دست خواهد گرفت.
البحره مدعی شد که هدف آنها بیرون راندن تمام نیروهای خارجی از جمله آمریکا، روسیه و ترکیه از خاک سوریه طی همان ۱۸ ماه است.
وی روز گذشته نیز مدعی شد: ما در امور داخلی کشورهای همسایه دخالت نمیکنیم و تلاش میکنیم سوریه جدیدی را بسازیم. ما به توافقنامههای بین المللی پایبند هستیم.
تداوم فعالیت پایگاههای نظامی روسیه در لاذقیه سوریه
خبرگزاری روسی تاس از تداوم فعالیت پایگاههای نظامی روسیه در لاذقیه سوریه خبر داد
خبرگزاری روسی تاس امروز دوشنبه به نقل از یک مقام مسئول در استان لاذقیه سوریه از تداوم فعالیت پایگاه نظامی روسیه در حمیمیم و طرطوس خبر داد.
این مقام مسئول در استان لاذقیه افزود: مخالفان کنترل کامل استانهای طرطوس و لاذقیه را در دست گرفتند. بنا به اظهارات این مقام مسئول، مخالفان مسلح قصد حمله به پایگاههای نظامی روسیه را ندارند.
این مقام مسئول در استان لاذقیه همچنین اعلام کرد که پایگاههای نظامی روسیه در حمیمیم و طرطوس به فعالیت عادی خود مشغول هستند.
گروه تروریستی هیئت تحریر الشام و مخالفان مسلح سوریه از حدود 2 هفته قبل با نقض توافق آتشبس در روند آستانه دست به حمله گسترده به مناطق تحت کنترل دولت سوریه در استان ادلب و حلب زدهاند و برخی از شهرهای مهم مانند حلب و حماه را به اشغال خود درآوردهاند و صبح دیروز نیز اعلام کردند که شهر دمشق را به کنترل خود درآوردند.
محمد الجلالی، نخست وزیر سوریه صبح دیروز بعد از اعلام سقوط دولت این کشور از سوی مخالفان، گفت: ما در شورای وزیران دست خود را بهسمت هر شهروند سوری که نگران آینده و تصمیمات این کشور است، دراز میکنیم و از شهروندان میخواهیم به اموال عمومی و دولتی خسارت و آسیبی نزنند.
شب گذشته نیز شبکه یک تلویزیون روسیه به نقل از کاخ کرملین اعلام کرد که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و اعضای خانواده او در مسکو هستند. پناهندگی به اسد و خانوادهاش به دلایل بشردوستانه داده شد.
رایزنی وزیران خارجه عراق و قطر درباره سوریه
وزیران خارجه عراق و قطر درباره اوضاع سوریه رایزنی کردند.
به گزارش خبرگزاری عراقی واع، فواد حسین وزیر خارجه عراق و محمد بن عبدالرحمن آل ثانی بر ضرورت مهار بحران سوریه از طریق گفتگو کردند.
در بیانیه وزارت خارجه عراق با اشاره به دیدار فواد حسین با آل ثانی در حاشیه نشست دوحه آمده است: چالشهای کنونی منطقه مورد رایزنی قرار گرفت و درباره اوضاع حساس و خطرناک سوریه و تبعات خطرناک آن بحث و تبادل نظر شد.
طرفین بر اهمیت مهار بحران سوریه و فروکش کردن درگیری ها در آن و روی آوردن به درگیری به عنوان راه کاهش خونریزی و توقف رنج های مردم سوریه تاکیدکردند.
وزیران خارجه عراق و قطر بیان کردند: تداوم تنش نظامی به نتایج نامعلومی منجر می شود که ثبات همه کشورهای همسایه سوریه را دستخوش تهدید می کند.
دو طرف بر تداوم پیگیری اوضاع میدانی و هماهنگی با دیگر شرکای بین المللی تاکید کردند تا درگیری متوقف و راهکار سیاسی که ضامن پایان بحران سوریه باشد، مورد توجه قرار گیرد.
درخواست ترکیه از جامعه بینالملل برای کمک به تشکیل حکومت جامع در سوریه
وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: به حمایت از تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه ادامه خواهیم داد.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد: ما از بازیگران بینالمللی و سازمان ملل انتظار داریم از مردم سوریه برای تشکیل یک حکومت جامع حمایت کنند.
وزیر خارجه ترکیه افزود: صلح دائمی در سوریه از طریق آشتی ملی بین طرفهای سوری حاصل می شود. امیدواریم سوریه دارای حکومتی شود که همه احزاب و قومیت ها را در بر بگیرد و با همسایگان خود رابطه خوبی داشته باشد.
وی تاکید کرد: ما خواهان یک سوریه جدید هستیم که با همسایگان خود هماهنگ باشد و آماده کمک به تحقق آن هستیم. داعش و پ.ک.ک نباید از وضعیت سوریه سود ببرند.
فیدان گفت: برای فراهم کردن شرایط برای بازگشت امن آوارگان سوری از ترکیه به کشورشان تلاش کرده و دوباره به کار خود در رابطه با بازسازی سوریه ادامه خواهیم داد.
لوفیگارو: ریاض حجاب نخستوزیر دوره انتقالی سوریه خواهد بود
روزنامه فرانسوی لوفیگارو ادعا کرد که ریاض حجاب، نخست وزیر سوریه در دوره انتقالی خواهد بود.
این روزنامه فرانسوی ادعا کرد که ریاض حجاب، نخست وزیر دوره انتقالی سوریه خواهد بود و همچنین ریاست دولت انتقالی را بر عهده خواهد داشت. در نتیجه ایالات متحده مجبور نیست با محمد الجولانی که او را تروریستی در رأس هیئت تحریر الشام میداند، تعامل کند.
بشار اسد در ۶ ژوئن ۲۰۱۲ ریاض حجاب را به عنوان نخست وزیر انتخاب کرد، اما او دو ماه بعد در ۶ اوت جدایی خود را از نظام سوریه اعلام کرد و به معارضینی که خواهان سقوط نظام بودند، پیوست.
او به عنوان هماهنگ کننده کل هیئت عالی مذاکرات در سال ۲۰۱۵ انتخاب شد و دو سال بعد از این سمت استعفا داد.
ریاض حجاب قبل از آنکه سمت نخست وزیری سوریه را بر عهده بگیرد، منصبهای دولتی متعددی از جمله استانداری قنیطره از سال ۲۰۰۸ تا فوریه ۲۰۱۱ و استانداری لاذقیه در پایان همان ماه را بر عهده داشت و سپس به عنوان وزیر کشاورزی در آوریل ۲۰۱۱ انتخاب شد.
ریاض حجاب یک سیاستمدار سوریهای است. او از ژوئن تا اوت 2012 نخستوزیر سوریه تحت ریاست جمهوری بشار اسد بود. او در 6 اوت 2012 به مخالفان در جنگ داخلی سوریه پیوست.
انصارالله یمن یورش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه را محکوم کرد
دفتر سیاسی انصارالله یمن یکشنبه شب در بیانیه ای اعلام کرد که یورش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه را بشدت محکوم می کنیم.
به گزارش رسانه های یمنی، دفتر سیاسی انصارالله یمن تأکید کرد: ما با نگرانی شدید تجاوزات رژیم اسرائیل به سوریه، اشغال مناطق و روستاهای جدید در قنیطره و جبل الشیخ و تشدید حملات این رژیم به دمشق را دنبال میکنیم.
این بیانیه تأکید کرده است:تجاوزات رژیم صهیونیستی نقض آشکار حاکمیت سوریه است.
در این بیانیه آمده است: هدف این تجاوز تحمیل واقعیت جدیدی به سوریه با سوءاستفاده از شرایط فعلی این کشور است.
انصارالله یمن در پایان آورد: ما بر سر پیمان خود در حمایت از تمامیت ارضی و ملت سوریه در مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ایستاده ایم.
اولیانوف: روسیه بشار اسد را در شرایط سخت رها نکرد
میخائیل اولیانوف نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمان های بین المللی در وین گفت که مسکو بشار اسد رئیس جمهور مستعفی سوریه را در شرایط سخت رها نکرد.
به گزارش خبرگزاری روسی تاس ، اولیانوف ادامه داد: روسیه در شرایط سخت به دوستان خیانت نمی کند.
به گفته این دیپلمات، این تفاوت بین فدراسیون روسیه و ایالات متحده است.
پیشتر یک منبع تاس در کرملین گزارش داد که اسد و اعضای خانواده اش به دلایل بشردوستانه در روسیه پناهندگی گرفتند.
وزیر جنگ اسرائیل: مناطق بیشتری در جولان اشغال کردیم
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از اشغال مناطق دیگری در منطقه حائل در منطقه جولان سوریه خبر داد.
به گزارشالجزیره، ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در چارچوب عملیات استقرار (اشغال) در منطقه حائل به منظور تامین امنیت مناطق مختلف جولان (اشغالی)، در منطقه «جبل الشیخ» از سمت سوریه عملیات انجام داده است.
«اسرائیل کاتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی گفت که شب گذشته ارتش این رژیم نقاطی در منطقه حائل سوریه را اشغال کرده است.
او گفت: دستور دادم یک منطقه امنیتی خالی از تسلیحات راهبردی سنگین و زیرساخت هایی که ممکن است (رژیم) اسرائیل را تهدید کند، تشکیل شود.
کاتس همچنین خواهان لزوم تحرک فوری برای آنچه «ممانعت از فعال شدن مسیر ارسال سلاح از ایران به لبنان از طریق سوریه» خواند، شد.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه فروپاشی توافق «انفصال» سوریه و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۴ در منطقه جولان را اعلام کرد.
او دستور داد که منطقه حائل در جولان اشغالی تحت کنترل در آید.
به دنبال این اقدام، منابع رسانهای از اشغال مناطقی از خاک سوریه توسط ارتش رژیم صهیونیستی خبر دادند و تصاویری از نفوذ نظامیان اشغالگر به شهر قنیطره منتشر کردند.
همزمان با این اقدام، کابینه این رژیم با اشغال منطقه جبل الشیخ سوریه و برپایی یک منطقه حائل در این منطقه موافقت کرد.
شبکه الجزیره اعلام کرد که برای اولین بار پس از سال ۱۹۷۴ خودروهای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی وارد مناطق جنوبی سوریه شدند.
برخی رسانه ها گزارش دادند که صهیونیست ها، ۱۴ کیلومتر به عمق خاک سوریه نفوذ کرده اند.
مخالفان مسلح سوری صبح روز یکشنبه از کنترل خود بر شهر دمشق و خروج «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه خبر دادند.
رویترز: ترکیه از ۶ ماه قبل از برنامهها برای سرنگونی نظام اسد آگاه بود
رویترز به نقل از منابعی در سوریه گزارش داد، مخالفان مسلح سوریه حدود ۶ ماه پیش ترکیه را از برنامههای خود برای انجام عملیات تهاجمی علیه مقامات رسمی سوریه مطلع کردند و معتقد بودند که «تایید ضمنی» خود را کسب کردهاند.
براساس گزارش این خبرگزاری، نمایندگان گروههای مسلح، ترکیه را پس از تلاشهای ناموفق آنکارا برای تماس با «بشار اسد» رئیس جمهور سابق سوریه، در جریان جزئیات عملیات برنامهریزی شده قرار دادند. به گفته منابع خبرگزاری رویترز، مخالفان مسلح نمیتوانستند بدون اطلاع قبلی ترکیه اقدامات خود را آغاز کنند.
به گفته این خبرگزاری، پیام این بود که «راه دیگری طی سالها جواب نداده، پس راه ما را امتحان کنید. شما لازم نیست کاری انجام دهید، فقط مداخله نکنید.»
به نوبه خود، یک مقام آمریکایی در گفتوگو با رویترز مدعی شد واشنگتن از این که گفته میشود ترکیه طرحهای مخالفان مسلح سوری برای پیشروی در حلب در شمال سوریه را «به طور ضمنی تأیید کرده» آگاه نیست.
با این حال، یک مقام ترکیهای که نامش فاش نشده است به رویترز گفته است که هیات تحریر الشام ظاهرا از ترکیه دستور دریافت نکرده و عملیات خود را با آن هماهنگ نکرده است. به گفته این مقام مسئول، از این نظر، این ادعا که عملیات در حلب سوریه با تایید ترکیه انجام شده، «اشتباه» است.
آمریکا: بخش قابل توجهی از تحریر الشام با داعش ارتباط دارد
یک مقام ارشد آمریکایی گفت، ایالات متحده متعقد است که بخشهای قابل توجهی از ائتلاف نیروهای مسلح در سوریه موسوم به «هیات تحریر الشام» همچنان ارتباطاتی قوی با داعش دارند.
سی. ان. ان این اظهارات را یکشنبه شب به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی منتشر کرد اما به نام وی اشارهای نکرد.
بر اساس این گزارش، آمریکا، ترکیه، سازمان ملل و چند کشور غربی هیات تحریر الشام را در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی قرار دادهاند. آمریکا در سال ۲۰۱۸، ۱۰ میلیون دلار برای یافتن ابو محمد الجولانی رهبر این گروه معرفی کرد.
سی. ان. ان به نقل از مقام ارشد آمریکایی افزود که واشنگتن «با طیف گسترده ای از جامعه سوریه، گروههای اپوزیسیون، گروههای حاضر در میدان و تبعیدی در تعامل است.»
این مقام آمریکایی همچنین گفت که نابودی تسلیحات شیمیایی در سوریه «از اولویتهای اصلی» واشنگتن است.
فرماندهی ارتش سوریه یکشنبه در بیانیه ای، سقوط حکومت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را اعلام کرد. این بیانیه پس از تصرف دمشق توسط گروه های مسلح و انتشار خبر خروج اسد از سوریه انتشار یافت. این تحول واکنش های بسیاری را به دنبال داشته است.
خبرگزاری تاس یکشنبه شب به نقل از یک مقام روسی در کاخ کرملین اعلام کرد: بشار اسد به همراه خانواده وارد مسکو شده و روسیه به آنها حق پناهندگی داده است.
شهروندان آمریکایی در صورت امکان از سوریه خارج شوند
سفارت آمریکا در سوریه امروز در بیانیهای اعلام کرد: شهروندان آمریکایی در صورت امکان از سوریه خارج شوند.
سفارت آمریکا در سوریه امروز یکشنبه با صدور بیانیهای تصریح کرد: اوضاع همچنان غیرقابل پیشبینی است و درگیریها بین گروههای مسلح در سراسر کشور ادامه دارد.
این بیانیه افزود: شهروندان آمریکایی در صورت امکان سوریه را ترک کنند.
طعنه سخنگوی وزارت خارجه روسیه درباره خبر غیرواقعی رویترز از مرگ بشار اسد
ماریا زاخارووا: این (خبر رویترز) دقیقاً گسترش اخبار جعلی است که غرب ادعا دارد با آن مبارزه میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در کانال تلگرامی خود نوشت: نمیدانم (خبرگزاری) رویترز که مرگ «به احتمال زیاد» (بشار) اسد را گزارش کرده بود، خودش را تکذیب خواهد کرد؟
ماریا زاخارووا در ادامه افزود: این (خبر رویترز) دقیقاً گسترش اخبار جعلی است که غرب ادعا دارد با آن مبارزه میکند.
خبرگزاری رویترز پیش از این روز یکشنبه از قول برخی منابع آگاه سوری مدعی شد: به احتمال زیاد بشار اسد رئیس جمهور سابق سوریه نیمه های شنبه شب هنگام ترک دمشق در جریان سقوط هواپیمای حامل او در آسمان سوریه، جان باخته است.
دو افسر ارشد ارتش سوریه که با این تحولات آشنا هستند روز یکشنبه به رویترز گفتند بشار اسد سوار هواپیما شد و به مقصد نامعلومی رفته بود.
در همین حال، پایگاه خبری بغداد الیوم عراق نیز ادعا کرد: بنا به اطلاعاتی که ما از طرف روس دریافت کردیم، هنگام بلند شدن هواپیمای بشار اسداز فرودگاه بینالمللی دمشق، هواپیماهای اسرائیلی بر فراز آسمان دمشق و دیگر مناطق در حال پرواز بودند.
این پایگاه خبری ادعا کرد: بنا بر اطلاعات موجود، بشار اسد به علت هدف قرار گرفتن هواپیمای وی توسط رژیم اسرائیل، جان سپرده است.
نادرستی این گزارش ها شامگاه یکشنبه پس از اعلام خبر حضور بشار اسد و خانواده اش در مسکو در رسانه های رسمی روسیه مشخص شد.
یک مقام روسی در کاخ کرملین – دفتر ریاست جمهوری روسیه – به رسانه های روس گفت که این کشور به دلایل بشردوستانه، به بشار اسد و خانواده اش پناهندگی داده است.
نیویورک تایمز: آمریکا از طریق ترکیه با گروههای مسلح در سوریه تماس گرفت
روزنامه نیویورک تایمز یکشنبه شب گزارش داد: آمریکا از طریق ترکیه با گروههای شورشی در سوریه در تماس بوده و اکنون در حال بحث درباره تعامل گسترده با آنهاست.
نیویورک تایمز به نقل از مقامهایی که نامشان را فاش نکرد، نوشت که آمریکا در روزهای اخیر به طور غیرمستقیم پیامهایی به گروههای شورشی در سوریه فرستاده است.
این گزارش افزود: اکنون که این گروهها بر دمشق پایتخت سوریه سیطره یافته و بشار اسد را از قدرت کنار زدهاند، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و مشاوران ارشد وی در حال بحث و بررسی این مساله هستند که تعامل مستقیم با این گروهها باید تا چه اندازه پیش برود.
مقامهای آمریکایی و ترکیهای گفتند، پس از آغاز حمله گسترده این گروهها و پیش از کنترل آنها بر دمشق، ایالات متحده از طریق دولت ترکیه که با این گروهها ارتباط دارد، پیام فرستاد.
یکی از مقامها اظهار کرد، پیامهای اولیه با این هدف بود که به این گروهها گفته شود که «چه کاری نباید بکنند.»
یکی از پیامهایی که آمریکا از طریق دولت ترکیه فرستاد، این بود که گروههای شورشی نباید به شبهنظامیان داعش اجازه دهند که در حمله خود علیه حکومت اسد مشارکت داشته باشند.
این گروهها از طریق تُرکها پاسخ داده و اطمینان دادند که قصد ندارند به داعش اجازه دهند که در دولت آنها مشارکت داشته باشد.
به نوشته نیویورک تایمز، این پیامها از کانالهای نظامی، اطلاعاتی و دیپلماتیک به ترکها انتقال یافت.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا یکشنبه شب گفت که ایالات متحده به داعش اجازه نخواهد داد که از وضعیت سوریه به نفع خود بهره ببرد.
در همین حال، در دولت بایدن بحثهایی درباره تعامل مستقیمتر با این گروهها در رابطه با رفتار گذشته آنها و ارتباطاتشان با افراطیها جریان دارد.
گروههای مسلح سوری که بر دمشق سیطره یافته اند، در ائتلافی با نام هیات تحریر الشام گرد هم آمدهاند که آمریکا آن را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است.
یک مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد که نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده و مسئولان ارشد دولت باید همچنان در حال ارزیابی هیات تحریر الشام و رهبر آن ابومحمد الجولانی هستند.
این مقام ارشد آمریکایی اظهار کرد: ما باید رفتار آنها را نگاه کنیم. ما باید چند پیام غیرمستقیم رد و بدل کنیم و ببینیم از آن چه حاصل میشود.
مقامهای آمریکایی اعلام کردند، هر چند هیات تحریر الشام در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دارد اما دولت بایدن اجازه دارد که با آن و رهبرش گفتوگو کند اما نمیتواند به آنها حمایت مادی ارائه کند.
دولت بایدن تاکنون گفتوگوی مستقیمی با هیات تحریر الشام نداشته اما بجای آن همکاری نزدیک و مستقیمی با گروههای کُرد موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه داشته است.
نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آمریکایی نوشت که دولت بایدن این گروه را تشویق کرد و با ارائه حمایت اطلاعاتی به آن کمک کرده است تا بر نواحی شرق سوریه از جمله شهرهای دیرالزور و ابوکمال کنترل پیدا کند.
مقامهای ایالات متحده گفتند که هدف از این عملیات آن بود که اطمینان حاصل شود داعش نمیتواند از اوضاع استفاده کند و نتواند پس از خروج نیروهای دولتی سوریه بر این مناطق کنترل یابد.
یک مقام آمریکایی اظهار کرد، پیامی که آمریکا به نیروهای دموکراتیک سوریه فرستاد این بود: اگر رژیم منطقه را تخلیه کند، این منطقه به گروهی برسد. بنابراین، بجای آنکه به داعش اجازه دهید وارد این خلاء شود باید شما خودتان آن را پر کنید.
خبرنگار نظامی روس: ارتش سوریه نمیدانست برای چه باید مقاومت کند
خبرنگار نظامی روس با طرح این پرسش که «ارتش سوریه نتوانست مقاومت و قدرت را حفظ کند؟»، به این پرسش چنین پاسخ داد: «تازیانه تکان دادن و نان زنجبیلی خوردن»، این احتمالاً دلیل اصلی چنین سقوط سریعی است.، هیچ کس در ارتش نمیدانست برای چه باید مقاومت کند.
به گزارش پایگاه خبری لنتا، الکساندر کوتس معتقد است: مقامات سوری با به دست آوردن یک پیروزی (بر گروههای تروریستی) به دست دیگران، همچنان به کسب ثروت مشغول شدند و وجدان خود را از دست دادند و ترس از خداوند متعال را از دست دادند.
این پایگاه خبری در ادامه نوشت: در حالی که سوری ها سعی میکردند به نحوی زندگی خود را در میان ویرانی های پس از جنگ و شرایط تحریم بهبود بخشند، بستگان بشار اسد در حال خرید خانه های لوکس در شهر مسکو بودند تا پول خود را از کشور خارج کنند.
این رسانه روس افزود: اگرچه بشار اسد اقداماتی را برای بهبود وضعیت مالی مردم انجام داد؛ به عنوان مثال، او عوارض گمرکی و همه انواع مالیات بر مواد خام وارداتی دارو را لغو کرد، اما این اقدامات نتوانستند وضعیت را به طور اساسی تغییر دهند.
این خبرگزاری روسیه با اشاره به سیر تحولات سوریه طی سالهای اخیر نوشت: در عمل، عجله ای برای احیای کشور سوریه وجود نداشت. بیشتر جوانانی که می توانند این کار را انجام دهند با تروریست ها میجنگیدند. در این شرایط، برق شهرها به طور مرتب قطع میشود، خرابه ها بازسازی نمی شوند و حتی شرایط اولیه برای بیپناهان فراهم نمی شود. حدود ۹۰ درصد از جمعیت سوریه در فقر زندگی می کنند و ۵۲ درصد از مردم سوریه تا سال ۲۰۲۲ به آب لوله کشی دسترسی ندارند.
این رسانه روس نوشت: پس از آغاز عملیات ویژه روسیه در سوریه، آمریکا به حمایت از مخالفان سوری ادامه داد و روسیه را به حمله به مناطقی که شورشیان و نه تروریستها در آن مستقر بودند، متهم کرد. در آن زمان، کارشناسان روسی این نکته را یادآور شدند که آمریکایی ها در درجه اول به ذخایر نفت علاقه مند هستند نه دموکراسی در سوریه.
به نوشته این خبرگزاری، در حالی شامگاه یکشنبه خبر حضور بشار اسد و خانوادهاش در مسکو اعلام شد که پیش تر حافظ اسد فرزند وی در سال ۲۰۲۳ میلادی با درجه ممتاز در مقطع کارشناسی ارشد از دانشکده مکانیک و ریاضیات دانشگاه دولتی لومونوسوف مسکو فارغ التحصیل شد و در سال ۲۰۲۴ از پایان نامه دکترای خود در این دانشکده دفاع کرد.
ورود گروه های مسلح به دمشق و خروج بشار اسد
ورود گروه های مسلح به دمشق و خروج بشار اسد از سوریه منجر به سقوط دولت شد. این اتفاق واکنش های مختلفی هم از سوی مردم سوریه و هم دولت ها داشته است.
بیانیه فرماندهی ارتش سوریه بامداد یکشنبه و پس از تصرف دمشق توسط گروه های مسلح و نیز خبر خروج بشار اسد از سوریه انتشار یافت.
رسانههای غربی و عربی بامداد یکشنبه با انتشار گزارشهایی، خبرهای در مورد خروج بشار اسد از سوریه و نیز ورود گروههای مسلح به دمشق پایتخت این کشور مطرح کردند.
شبکه العربیه بامداد یکشنبه در گزارشی ادعا کرد، گروه های مسلح مخالف بشار اسد ساعاتی قبل وارد دمشق شدند و کنترل پایتخت سوریه را به دست گرفتند.
شبکه المیادین نیز به نقل از رویترز گزارش داد که گروه های مسلح بدون وجود هیچ نشانه ای از ارتش سوریه وارد دمشق شدند.
بنا به گزارش این شبکه از رویترز همچنین به نقل از مقامات بلند پایه سوریه اضافه کرد که بشار اسد رئیس جمهور سوریه دمشق را به مقصد نامعلومی ترک کرده است.
به ادعای رسانه های عربی و نیز غربی از جمله سی ان ان و رویترز خروج اسد از دمشق به مقصد نامعلومی که می تواند خارج سوریه و یا داخل سوریه (شهرهای علوی نشین ساحل مدیترانه لاذقیه و طرطوس) باشد، صورت گرفته است.
رسانه های وابسته به گروه های مسلح گفتند که آنها وارد ساختمان رادیو و تلویزیون سوریه شده اند و کنترل این رسانه را به دست گرفتند. پایگاه خبری العربی الجدید نیز از کنترل زندان « صیدنایا» بزرگترین زندان دمشق به دست گروه های مسلح و آزادی زندانیان آن خبر داد.
حمله به فرودگاه نظامی المزه دمشق
برخی منابع رسانهای از حمله هوایی به فرودگاه نظامی المزه در شهر دمشق خبر دادند. منابع رسانهای اعلام کردند که صدای چند انفجار شدید در منطقه المزه در شهر دمشق دیده شده است.
در همین راستا، شبکه العربیه گزارش داد که گزارشهای اولیه حاکی از حمله هوایی به فرودگاه نظامی المزه است. خبرگزاری رویترز نیز به نقل از دو منبع امنیتی سوری اعلام کرد: به نظر میرسد اسرائیل حملاتی را به محله المزه در دمشق انجام داده است. این منابع امنیتی گفتند: هواپیماهایی که گمان میرود اسرائیلی باشند، پایگاه هوایی خلخله در جنوب سوریه را هدف قرار دادند
آنکارا: سوریه جدید نباید تهدیدی برای همسایگان باشد/تمجید از خط مشی سازنده ایران و روسیه
وزیر امور خارجه ترکیه ضمن تمجید از خط مشی سازنده ایران و روسیه در بحران سوریه تاکید کرد که سوریه جدید نباید تهدیدی برای همسایگانش باشد.
«هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه گفت: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه برای ایجاد وحدت در سوریه دستش را به سمت نظام سوریه دراز کرد اما با مخالفت رو به رو شد. ترکیه اهمیت زیادی برای وحدت و یکپارچگی خاک سوریه قائل است. دولت جدید در سوریه باید به شکل منظم تشکیل شود و اصل فراگیر بودن را نباید زیر پا گذاشت.
وی تاکید کرد: میلیون ها شهروند سوری که مجبور به ترک کشور خود شدند اکنون می توانند به کشور خود بازگردند. به احتمال زیاد بشار اسد خارج از سوریه باشد اما از مکان دقیق آن مطمئن نیستم. سوریه اکنون به مرحله ای رسیده است که مردم آن می توانند سرنوشت خود را رقم بزنند.
وزیر خارجه ترکیه افزود: گروه های معارض سوری باید متحد شوند از موسسات دولتی محافظت شود. آنکارا از خط مشی سازنده ایران و روسیه درخصوص بحران سوریه تمجید می کند. باید دولتی در سوریه تاسیس شود که افراطی گری در آن نباشد و نباید تمایلی به انتقام در آن وجود داشته باشد. نباید به گروهک های تروریستی اجازه داد که از وضعیت موجود در سوریه سوء استفاده کنند. سوریه جدید نباید تهدیدی برای همسایگانش باشد بلکه باید به تهدیدها پایان دهد.
فیدان افزود: نگران این هستیم که گروهک های تروریستی و گروهک داعش از دوره انتقالی در سوریه سوء استفاده کنند. آنکارا به همکاری خود با کشورهای همجوار و دولت جدید برای بازسازی سوریه و حل مشکلات آن ادامه خواهد داد.
واکنش ایتالیا و فرستاده ویژه سازمان ملل به تحولات سوریه
اندکی پس از ورود مخالفان مسلح سوری به دمشق، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و وزیر امورخارجه ایتالیا، در بیانیههایی جداگانه به شرایط حاکم بر این کشور واکنش نشان دادند.
پس از ورود مخالفان مسلح سوری به دمشق و سقوط حکومت بشار اسد رئیسجمهوری این کشور، آنتونیو تاجانی وزیر امور خارجه ایتالیا در پستی در شبکه «ایکس» در واکنش به این شرایط نوشت: «من با نگرانی تحولات سوریه را دنبال می کنم. من در تماس مداوم با سفارت خود در دمشق و دفتر نخستوزیر سوریه هستم. من خواستار یک جلسه اضطراری در وزارت امورخارجه راس ساعت ۱۰:۳۰ شدهام.
گیر پدرسن فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای سوریه نیز در بیانیه ای بر تمایل آشکار میلیون ها نفر از مردم این کشور برای انتقال پایدار و فراگیر حکومت تاکید کرد. وی خطاب به همه مردم سوریه، خواست تا گفتوگو، وحدت و احترام به قوانین بینالمللی و حقوق بشر را در اولویت بازسازی جامعه خود قرار دهند و افزود که آماده است از مردم سوریه در حرکت به سوی آیندهای باثبات و فراگیر حمایت کند.
سفارت عراق در دمشق تخلیه شد
در پی کنترل معارضان مسلح سوری بر شهر دمشق، منابع خبری عراقی از تخلیه سفارت این کشور خبر دادند.
خبرگزاری رسمی عراق اعلام کرد که بغداد سفارت خود در دمشق را تخلیه کرده و کارمندان آن را به لبنان منتقل می کند.
نورنیوز∎