شناسهٔ خبر: 70151268 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

آموزش آشپزی / طرز تهیه آش ترخینه اصیل لرستان

آش ترخینه آنتی‌بیوتیک طبیعی به شمار می‌رود و برای درمان سرماخوردگی بسیار مشهور است و مصرف آن در فصل سرما توصیه می‌شود. در این مطلب با طرز تهیه این آش خوشمزه آشنا می‌شوید.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز؛ ترخینه غذایی آبکی است که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می‌آید. در کشور ما ایران بسیار مرسوم است و طرفداران بسیاری دارد. در شهرهایی چون لرستان، کردستان، ایلام، کرمانشاه و همدان از این نوع آش بسیار استفاده می‌کنند اما در شیوه سنتی لرستان مواد اصلی تهیه آن فقط از خود ترخینه، عدس و پیازداغ تشکیل شده که در مناطق دیگر در دستور اصلی تغییراتی ایجاد شده که در ادامه آورده شده است.

بیشتر بخوانید:

آموزش آشپزی / طرز تهیه آش بادمجان لذیذ نهاوندی

این غذا دارای طبیعت معتدل و خشک است و پوست آن خاصیت گرم و مغزش دارای طبع سرد است و اصالت آن به استان لرستان بر می‌گردد.

مواد لازم برای ۴ نفر
بلغور گندم ۵۰۰ گرم
ماست ترش ۱٫۵ کیلوگرم
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
پونه خشک ۱ قاشق غذاخوری
زعفران ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه نصف قاشق چایخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری

دستور پخت ترخینه

مرحله اول
ابتدا بغور گندم ها را داخل کاسه ای بزرگ می ریزیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به مدت ۷ ساعت و یا از شب تا صبح خیس بخورد و در این مدت چندین مرتبه آب آن را تعویض می کنیم.

مرحله دوم
سپس اجازه می دهیم تا آب اضافه آن خارج شود و بعد داخل قابلمه ای می ریزیم و روی حرارت کم قرار می دهیم. ماست را خوب هم می زنیم تا یکدست شود و به بلغور گندم اضافه می کنیم و حرارت را بسیار ملایم می کنیم و مواد را هم می زنیم تا ته نگیرد.

مرحله سوم
هنگامی که مواد منسجم شد بلغور دیگر پخته شده است و زعفران دم کرده، پونه خشک، فلفل سیاه، زردچوبه و نمک را به مواد اضافه می کنیم.

مرحله چهارم
زمانی که خمیر بدست آمده طعم دار شد.قابلمه را از روی حرارت بر می داریم تا ترخینه خنک شود. سپس به اندازه یک عدد پرتقال از مایه بر می داریم و با کف دو دست به آن حالت گرد می دهیم.

مرحله پنجم
سپس با کف دو دست آن را کمی فشار می دهیم تا کمی تخت بشود. باقی خمیر را به همین صورت آماده می کنیم و داخل سینی آنها را می چینیم و سینی را در جای خشکی قرار می دهیم تا ترخینه ها کاملا خشک شوند و آن ها را برای آش ترخینه دوغ استفاده کنید.

مواد لازم برای آش ترخینه برای ۴ نفر

ترخینه دوغ ۳ عدد
عدس ۷۵ گرم
سبزی آشی به مقدار لازم در صورت دلخواه / در دستور اصلی آش ترخینه سبزی آش استفاده نمی‌شود و تنها برای تزئین و زیبایی می‌توانین به دستور اضافه کنین.
پیاز ۳ عدد متوسط
نعناع خشک ۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
زردچوبه و روغن به اندازه کافی

دستور پخت آش ترخینه دوغ

ترخینه ها را داخل کاسه ای قرار می دهیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به مدت ۲ ساعت خیس بخورند و نرم شوند.سپس نخود را داخل قابلمه می ریزیم. 

بیشتر بخوانید:

آموزش آشپزی / طرز تهیه کتلت لپه تبریزی اصیل

سپس عدس را اضافه می کنیم. پس از گذشت ۱:۳۰ الی ۲ ساعت از زمان پخت عدس؛ حالا در صورت تمایل زمان آن است که سبزی را اضافه کنیم(قبل‌تر به این نکته اشاره شد که در آش سنتی لرستان فقط از ترخینه، عدس و پیازداغ استفاده می‌شود و در دستور اصلی سبزی آش نداریم اما در صورت تمایل برای زیبایی بیشتر می توان به مواد مقداری سبزی آش یا اسفناج به آن اضافه کرد) ،کمی نمک به آش اضافه می کنیم و بعد سبزی خرد شده را می افزاییم و با مواد مخلوط می کنیم و ۱۰ دقیقه بعد نصف از مقدار پیازداغ  را به آش اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا ۳۰ دقیقه دیگر سبزی پخته شود.

در این مدت درب قابلمه را به هیچ عنوان نمی گذاریم و ۱۰ دقیقه بعد آش که کاملا جاافتاد و به قوام رسید حرارت را خاموش می کنیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: