به گزارش مشرق، داوود مدرسیان در تلگرام نوشت:
ریشهها؛ بسترها و عوامل ایجاد گروههای تکفیری-تروریستی در جهان اسلام
مقصود از گروههای تکفیری، گروههایی از مسلمانان(سنی-وهابی) هستند که سایر فِرَق اسلامی بجز خودشان را مرتد میدانند و برای از بین بردن مخالفین -شیعه و سنی- از حربه تکفیر استفاده و از هیچ جنایتی دریغ نمیکنند.
الف) ریشههای فکری: به جهت اندیشه، این گروهها ریشه تاریخی در خوارج در صدر اسلام، فقه امام حنبل در اهل سنت، اندیشههای ابن تیمیه در قرن ۶و۷ و اندیشههای محمد بن عبدالوهاب و اندیشه سلفیگری معاصر دارند.
تکفیر کردن مخالفین، خشکمغزی، برداشت ظاهری از دین و قرآن، عدم فهم دنیای جدید، عدم توجه به عقل و خرد، خشونت و نگاه انحصاری به توحید و مفاهیم دینی و تکفیر دگراندیشان از ویژگیهای آنان است.
ب) بسترها: مهمترین بسترهای شکلگیری این گروهها فقر، فساد و عدم توسعه در کشورهای اسلامی است.
متاسفانه فقر گسترده، فساد اداری و اقتصادی و تبعیضهای عمیق زمینه رشد این گروهها را فراهم کرده است.
ج) عامل ایجاد: اما جدا از ریشهها و بسترها، عوامل مهم دیگری در ایجاد و توسعه این گروهها در غرب آسیا هم وجود دارد و آن سیاست غرب، حمایتهای سیاسی، اطلاعاتی، اقتصادی و تجهیز این گروهها توسط آمریکا و برخی دولتهای منطقه(ترکیه، سعودی، امارات و...) است.
باید سهم ریشههای فکری و فقهی، بسترهای رشد و عوامل ایجاد این گروهها را جداگانه تحلیل و بررسی کرد.
یک روز عراق، یک روز افغانستان، روز دیگری پاکستان و روزهای دیگری در سایر ممالک اسلامی مثل سوریه، شاهد ظهور و بروز این گروهها هستیم.
نکته مهمی که سیاستمداران و نخبگان جهان اسلام باید بدانند این است که شاید سازمان نظامی وسیاسی این گروهها دربرههای منهدم و تضعیف شود (مثل داعش درسالهای گذشته) ولی ریشه فکری باقی میماند و برنامهها باید بگونهای باشد که فرصت رشد مجدد پیدا نکنند.
اما راهحل چیست و چه باید کرد؟
مهمترین راهحلها در این محورها قرار میگیرد:
الف) تبیین و روشنگری فکری و دینی و جهاد فکری در جهان اسلام
ب) مبارزه بیامان با فقر، فساد و تبعیض در ممالک اسلامی
ج) مقابله با سیاستها و برنامههای استکباری و حضور آمریکا در منطقه غرب آسیا
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.