شهرام توانا در گفت وگو با ایسنا، مدیریت پسماند های پزشکی و بیمارستانی و عفونی را مربوط به دانشگاه علوم پزشکی دانست و اظهار کرد: مجموعه مدیریت شهری و روستایی بعد از بی خطرسازی توسط بخش بهداشت و درمان، اقدام به انتقال این زباله ها به محل امحا می کند.
وی با اشاره به قانون مدیریت پسماند، زباله ها را به پنج بخش تقسیم کرد که یک بخش آن زباله های پزشکی(بیمارستانی) است و افزود: پسماند پزشکی به کلیه پسماندهای عفونی و زیانآور ناشی از بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاه های تشخیص طبی و سایر مراکز مشابه گفته میشود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان، بیمارستان ها و زایشگاه ها و آسایشگاه ها و خانه های بهداشت و مطب پزشکان و داروخانه ها و انبارهای دارویی و آزمایشگاه ها و مراکز رادیولوژی و مراکز توانبخشی و مراکز درمانی و پایگاه های انتقال خون را از جمله مکان هایی دانست که زباله های پزشکی در آن به وجود می آید و تصریح کرد: زباله های بیمارستانی به چهار بخش عفونی، تیز و برنده، شیمیایی، رادیویی و دارویی و عادی تقسیم می شود.
توانا با اشاره به تولید روزانه حدود ۴۵۰ تن زباله بیمارستانی در کشور، حدود ۱۹۲ تن آن را زباله عفونی دانست و خاطرنشان کرد: زباله های بیمارستانی در گیلان حدود ۱۲ تن است.
وی با بیان اینکه بخش اعظم زباله های عفونی در بیمارستان ها تولید می شود، تاکید کرد: بخشی از زباله های عفونی در بیمارستان و بخش دیگر خارج از بیمارستان تولید می شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان وضعیت مدیریت زباله عفونی در کشور و استان را خوب دانست و تاکید کرد: ۹۷ درصد بیمارستان های کشور به دستگاه امحای زباله مجهز هستند؛ این زباله ها پس از امحا دفن میشوند؛ البته همه زباله های بیمارستانی عفونی نیست و شامل تیز و برنده و شیمیایی و عادی نیز می شود.
وی مدیریت پسماند عفونی را نیازمند طی مراحل ویژه دانست و بیان کرد: اولین مرحله، تعیین محل تولید و حجم تولید است و در مرحله بعد باید تفکیک از مبدا را انجام دهیم؛ بیمارستان ها و مراکز درمانی باید پسماندشان را جدا و برچسب زنی کنند؛ کیسه های زردرنگ، زباله های بیمارستانی تفکیک شده است.
توانا با بیان اینکه روزانه بین ۲.۵ تا ۳ تن از کل زباله های غیر بیمارستانی استان در مطب ها تولید می شود، به مدیریت خوب دانشگاه علوم پزشکی جهت جمع آوری این زباله ها اشاره کرد و گفت: زباله های مطب ها توسط شرکت های معتبر جمع آوری می شود.
وی با اشاره به جمعآوری و انتقال و کم خطرسازی درست زباله های عفونی غیر بیمارستانی توسط شرکت های معتبر، اضافه کرد: زباله های بیمارستانی توسط سیستم های امحای غیر زباله سوز همچون اتوکلاو و هیدروکلاو و... بی خطر می شود. کار سازمان مدیریت پسماند از این مرحله آغاز خواهد شد و باید براساس قانون، اقدام به جمع آوری آن به عنوان زباله عادی کنیم. دهیاران در روستا و شهرداران در محیط شهر این زباله ها را از بیمارستان ها تحویل می گیرند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان با تاکید بر لزوم انتقال زباله های بی خطر بیمارستانی توسط مدیریت شهری با ماشین های حمل زباله مجزا، متذکر شد: بالغ بر ۹۵ درصد جمع آوری زباله های بیمارستانی در گیلان درست و اصولی انجام می شود و همه بیمارستان های ما مجهز به سیستم امحا و بی خطرساز هستند.
توانا با اشاره به مشکلات استان در حوزه مدیریت پسماند، عنوان کرد: روزانه حدود ۲۰۰۰ تا ۲۲۰۰ تن پسماند عادی در گیلان تولید می شود؛ علاوه بر پسماند عادی، مطالعات نشان می دهد که پسماندهای پزشکی در استان بین ۱۰ تا ۱۲ تن در روز برآورد شده و لذا نیازمند مطالعات دقیق تر هستیم.
وی ادامه داد: در این راستا شاهد همکاری شهرداری رشت با شرکت کود آلی و آمادگی تعدادی از سرمایه گذاران در بخش امحا و ایجاد زباله سوز هستیم که باید خارج از شهر نصب شود، یعنی زباله عفونی پس از اتوکلاو و بی خطرسازی و کاهش حجم، امحا شده و دیگر به مرکز دفن منتقل نمی شود. در این صورت می توانیم استان پیشتار در مدیریت پسماند عفونی و بیمارستانی باشیم.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان با بیان اینکه کلیه مراکز درمانی غیر بیمارستانی استان دارای قرارداد با شرکت های معتبر بوده و جمع آوری روزانه را انجام می دهند، گفت: در حال حاضر سه دستگاه اتوکلاو با ظرفیت ۹ تن در رشت فعال است.
وی با تاکید بر لزوم پرداخت هزینه پسماند، خاطرنشان کرد: متاسفانه ما هزینه های پسماند به ویژه در بخش های پزشکی و عفونی را به قیمت واقعی پرداخت نمی کنیم و این موضوع یکی از دلایل عدم موفقیت در حوزه مدیریت و امحای پسماندهای عفونی و بیمارستانی است.
توانا ضمن قدردانی از اهتمام سازمان بازرسی و اداره کل حفاظت محیط زیست و سایر نهادهای نظارتی استان بر نظارت بر بی خطرسازی زباله های بیمارستانی و انجام بازدیدهای میدانی، اضافه کرد: نیروهای خدماتی در بیمارستان ها باید آموزش های لازم را جهت انجام تفکیک زباله فرا بگیرد و زباله های عفونی و غیر عفونی را جدا کنند؛ در صورت تولید پسماند عفونی در خانه ها نیز باید آن را در بسته بندی جداگانه بگذاریم و با زباله شهری مخلوط نکنیم.
انتهای پیام