مسابقات سراسری قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه هر ساله پس از فراخوان ثبتنام طی مراحل شهرستانی، استانی و کشوری برگزار میشود. چندسالی است که مرحلهای پیش از مرحله کشوری به نام «مقدماتیِ کشوری» و آن هم به صورت داوری غیر حضوری برپا میشود و گویی یک نوع غربالگری است. این مرحله چه تأثیراتی را در ارتقای سطح مسابقات داشته است؟ نجمه شبانیقهرودی، داور صحت حفظ مرحله نهایی چهلوهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم(تبریز، آذرماه) در گفتوگو با خبرنگار ایکنا در خصوص اهمیت مرحله مقدماتیِ کشوری گفت: مرحله مهمی است و به دلیل اجرای غیر حضوری آن هزینههای برپایی را به طور محسوس کاهش داده و با قانونمندی، به خوبی میتوان این مرحله را پیشبرد.
این مدرس و حافظ کل قرآن افزود: امسال مرحله مقدماتی کشوری با روشی صحیح و اعزام یک گروه فیلمبرداری اجرا شد و حتی یک گروه برای ضبط ارائه حفاظ و یکسانی این ضبطها و نزدیک شدن به عدالت و بهرهمندی مساوی همه استانها از امکانات، همراه با اساتید به مراکز استانها اعزام شدند و حتی پیشنهاد من این است که امکان اعزام یک استاد به تمامی شهرها مهیا شود تا شاهد اجرای بهتر عدالت باشیم.
وی افزود: سپس این ضبطها با تشکیل هیئت داوری در تهران، ارزیابی شد. همین روند موجب شد در مرحله کشوری شاهد حضور افراد توانمندی باشیم. وقتی ما میدانیم افرادی هنوز در سطح کشوری نیستند و بعدها نمیتوانند در مسابقات بینالمللی شرکت کنند، بهتر است در این دوره با صرف هزینه کمتری حذف شوند تا انشاءالله با افزایش توانمندی در ادوار بعدی شاهد حضور مجددشان باشیم.
این داور مسابقات قرآن درباره کیفیت مسابقات و اجرای حافظان کل و بیست جزء گفت: امسال افراد قوی هستند و افرادی به مرحله بعدی راه یافتهاند که نمرات حسن حفظ آنها بالا بوده است و تا اینجا با وجود اینکه سؤالات سخت بود، اما اکثر حافظان نمرات بالایی را کسب کردند.
وی درباره کیفیت صوت و لحن متسابقان گفت: شاهد ارتقای سطح اجراهای حفاظ هستیم و یک دلیل آن این است که افرادی قوی که چندین سال در رویدادهای زیر 18 سال تجربه کسب کردهاند، حال وارد گروه بزرگسالان شدهاند. و در واقع متسابقان قدیمی به نوعی رقبای سختی پیدا کردهاند. هر چه قدر سن شرکتکنندگان پایین باشد، ذهن آمادهتری دارند.
این حافظ بینالمللی ادامه داد: شرکتکنندگان جوانتر از لحاظ صوت و لحن اجرای قویتری دارند یعنی توانمندی آنها فقط در بخش حسن حفظ نیست. ولی هنوز افرادی هستند که سطح تلاوت خود را ارتقا ندادهاند، اما در حسن حفظ قوی هستند یا برعکس. اما متسابقان جدید سعی دارند در همه بخشها خود را ارتقا دهند. حافظان جدید قرآن از همان دوران کودکی تلاش کردهاند کیفیت صوت و لحن خود را نیز ارتقا دهند.
شبانیقهرودی در پایان سخنانش پیشنهاد داد تا سؤالات بخش حسن حفظ پیش از آغاز اجرای در سالن و داوری در اختیار داوران قرار گیرد.
یادآور میشود، مرحله نهایی چهلوهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه بانوان از دوشنبه ۱۲ آذرماه در مصلای شهر تبریز آغاز شده و ۱۹ آذر طی مراسمی و با معرفی برترینها پایان مییابد و بلافاصله بخش آقایان آغاز شده و تا ۲۹ همین ماه ادامه دارد.
انتهای پیام