شناسهٔ خبر: 70131643 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

کره را با «کی درام » بشناسیم یا کودتا؟

کره جنوبی با گروه‌های محبوب موسیقی و سریال‌هایی که به «کی درام » معروف است، تصویر یک کشور شاد، آرام و پیشرفته را در دنیا تثبیت کرده که در لوازم الکترونیکی و خودرو شهرت جهانی دارد؛ اما مرور تاریخ این کشور و تحولات اخیرش مثل اعتراض‌هایی که منجر به حکومت نظامی شد با آن چه مردم دنیا از این کشور می شناسند، در تضاد است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، خراسان نوشت:وقتی رئیس جمهور کره جنوبی با یــک نطــق غافلگیرانه در کشــور اعــام حکومــت نظامــی کرد، توجــه مردم دنیا به این کشــور جلــب شــد. کشــوری کــه طی ســال‌ها عــاوه بــر صنایع بزرگ و شــرکت‌های بین المللی اش در حوزه لوازم الکترونیک، در زمینه خودروســازی هم دنیا را متحیر کرده و در کنار این‌ها با موسیقی و درام‌های عاشقانه اش هم در دنیای تولیدات فرهنگی گوی ســبقت را از همه ربوده اســت. ما اگر کــره را از دریچه صنایع و سریال‌ها بشناسیم با کشوری پیشرفته و آرام مواجه‌ایم. دوگانه کره شمالی و جنوبی هم طی سال‌های اخیر این حس را تقویت کرده است. اما حتی صنعت فیلم سازی این کشور هم با تولید آثاری چون »انگل« تصویر تازه ای از جامعه طبقاتی این کشور که در مواردی تا آستانه انفجار رفته، ارائه کرده است. چالش احزاب کشور بر سر لایحه بودجه و اعتراضات گسترده مردمی که منجر به حکومت نظامی شد بیشتر از هر زمانــی دنیا را با یــک کره جنوبی واقعی آشــنا کرد.

بــه بهانه ایــن اتفاق مروری داریم بر تاریخ و فرهنگ کره جنوبی تا شاید در التهابات بعدی کمتر غافلگیر شویم.
شبه جزیره ای پرتلاطم شــرق آسیا ســرزمین اســرارآمیزی اســت؛ سنت‌هایی چندهزارســاله، دنیای غریب و البته فاصله این کشــورها با خاورمیانه و اروپا هــم در این جدا ماندن و خاص شدن بی تاثیر نبوده. به طور مثال ژاپن را با آن حکومت پیچیده که امپراتور داشــته اما توسط شورای شوگان‌ها اداره می شده و لحظه لحظه زندگی مردمانش آیین و مناســک است ، با کشور دیگری در دنیا مقایسه کنید که سنت‌های فرهنگی پیچیده چنان در آن شکل نگرفته است. کشوری چون ژاپن که برای هر رفتار ساده ای مثل سالم و خداحافظ و ... یک سلسله رسوم دارد در سطح بالاتر هم مناسباتش متفاوت خواهد بود با کشوری که در مسیر انواع نزاع‌ها بین قدرت‌های بزرگ بوده اســت. کره هم از جنس ژاپن اســت و تلاطم‌های فــراوان تغییراتــی در آن ایجاد کرده اما فرهنگــش را آنچنــان دگرگون نکرده اســت. شاید قدمت کره به شــکل امروزی به بعد از جنگ جهانی برگردد اما ریشــه‌های کشور چیزی فراتر از یک بازه کوتاه چند دهه ای است و برای همین نباید از کنار کره ســاده گذشــت.

کشــوری با این قدمت و تمدن را نمی توان به ســادگی با تماشای چند سریال امروزی شناخت و در نهایت قضاوت کرد که ســبک زندگــی مردمش متاثــر از آرامش کشور است. سلسله‌هایی چون گوگوریو و چوسان برای شناخت بهتر و واقعی‌تر کره باید به گذشته‌های دورتر برویم. کره بعــد از جنگ جهانی دوم به شکل دو کشور متفاوت از هم درآمد. اما پیش ً از آن عموما کشــوری متحد بود که با نام سلسله‌ها شناخته می شد که سلســله چوسان با عمری حــدود ۵۲۰ ســال شــاخص تریــن آن‌هاســت. ۱۹۱۰ آغاز تسلط ژاپن بر کره بود. ژاپنی که در مقتدرانه و عجیــب ترین روزگار خــود بود. دوره ای مملــو از ســرکوب فرهنــگ کــره ای و تلاش برای استیلای فرهنگ ژاپنی در این کشور که با مقاومت مردم و نخبگان همراه بود. جنگ جهانی دوم و پیامدهــای تلخــش یــک فرصــت تاریخی خاص را پیش روی کره قرار داد. بعد از این جنگ بود که کره به دو بخش تقســیم شد. کره شمالی و جنوبی. ۱۹۴۵ میلادی آغاز تقســیم کره بود؛ تنها سه سال بعد از تاســیس کره جنوبی در ۱۴ نوامبر ۱۹۴۸ ســینگمان ری کــه از او به عنوان یکی از ضد کمونیســت ترین سیاستمداران این کشور نام برده می‌شود، در کره جنوبی حکومت نظامــی اعــلام کــرد. او ایــن کار را در واکنش به شــورش‌های کمونیســتی در جزیره ججو که به کشــته شــدن هزاران نفر انجامید، صورت داد. دولــت ضمــن اعــم حکومــت نظامــی ارتش و نیروهای امنیتــی را وارد عمل کرد و باعث شــد یکــی از خونین‌تریــن ســرکوب‌های تاریــخ کره جنوبی رقم بخورد. امــا التهاب اصلی از ۱۹۵۰ میلادی رسید؛ یعنی آغاز جنگ دو کره. سه سال بعد جنگ در ظاهر پایان یافت اما همیشــه تنش‌های زیاد بین دو کره وجود دارد. سرکوب‌ها از راه می رسند کــره جنوبی هنوز با کشــوری مثل پاکســتان که چند ســال یک بار با یــک کودتای جــدی مواجه می شــود، فاصله زیــادی دارد؛ اما ایــن طور هم نیست که بعد از پایان جنگ دو کره به کل آرامش را تجربــه کــرده باشــد؛ بــرای همیــن اســت که تعجب مردم دنیا و حتی نســل جدید این کشــور از حکومــت نظامــی این کشــور اشــتباه اســت.

سال ۱۹۶۰ میلادی دیکتاتوری رئیس جمهور باعث شــد اعتراضات دانشــجویی علیه او شکل بگیرد. این اعتراضات به ویژه در مخالفت با تقلب انتخاباتی صورت گرفت و نظامیان در سرکوبی خونین تلاش کردند صدای معترضان را خاموش کنند. رئیس جمهور هم در آوریل ســال ۱۹۶۰ به بهانه برقراری نظم در کشــور حکومت نظامی اعلام کرد. با این حال ســینگمان ری در نهایت مجبور شد از قدرت کنار برود. آغاز روزهای کودتایی کره بعد از چنــد حکومــت نظامی و ســرکوب جدی، یک ســال بعد از برکناری ســینگمان ری، اولین کودتایی که کــره مدرن تجربه کــرد رخ داد که تا ۱۹۷۹ ادامه داشــت و منجر به حضور نظامیان در قدرت شــد. ماجرا از این قرار بود که در ســال ،۱۹۶۱ یک افسر ارتش کره جنوبی به نام پارک چونگ هی، هزاران سرباز خود را به سمت سئول هدایت کرد تا قدرت را به دست بگیرند. این آغاز ۱۸ ســال حکومت نظامی پــارک چونگ هی در کره جنوبی بود. او در آن ســالها بارها حکومت نظامی اعلام کرد تا بتواند به اهداف خود دست یابد. تغییر قانون اساســی باعث شــد اختیارات رئیس جمهــور بــه شــکل قابل توجهــی افزایش یابــد. طی این ســال هــا هرچنــد دموکراســی، آزادی مطبوعات و ... بر این کشــور حاکم نبود؛ اما صنایع کم وبیش مسیرشان را با قدرت ادامه دادنــد. هرچنــد ۱۹۷۹ قــدرت منتقل شــد اما دموکراســی بر کــره حاکم نشــد چرا کــه بازهم قدرت با یــک کودتا منتقل شــد. دومیــن کودتا در تاریــخ کــره جنوبــی در ۱۹۷۹ رقــم خــورد؛ جایی کــه ژنرال چــون دو هــوان در کودتایی که به آن »خزنــده« هــم می‌گویند، توانســت قدرت را به دســت بگیرد. در این روند البته ابتدا پارک چونگ هی ترور شــد و پس از آن چوی کیوهاه از حزب لیبرال و ضد کمونیست قدرت را به دست گرفت امــا او هم با یک کودتــای نظامی از قدرت خلع شــد و حکومــت نظامی در سراســر کشــور اعلام شــد. در نهایت چون دو هــوان قدرت را به دست گرفت. او که هشت ســال قدرت را در این کشور به دست داشــت، در آن سالها با سرکوب فراوان تلاش داشت مخالفان خود را کنار بزند. از ۱۹۸۷ میلادی مردم کره به ویژه جنبش‌های دانشجویی این کشور اعتراض به وضع موجود را آغاز کردند تا این که در ســال ۱۹۸۷میلادی کره رنگ اصلاحات سیاسی و انتخابات را دید و کم کم شبیه شــد به آنچه ما امروز از آن سراغ داریم و تصور می کردیم همیشه بوده. اصلاحات سیاسی از جنبه فرهنگی به بار نشست؟ هرچنــد پویایــی اقتصــادی کــره جنوبــی و صنایع در این کشــور وضعیــت ممتازی دارد اما هنــوز کارگران زیادی در کره هســتند که ســهم اندکی از صنایع پول ســاز کشورشــان دارنــد و به رغم زحمــت فراوان در فقر به ســر می برند.

طــی یک دهه اخیر توجــه ادبیات و ســینمای کره به این موضوع جلب شــده؛ اما هنوز هم دنیای سریال سازی در کره جنوبی که مخاطب جهانی و وســیعی دارد تصویری سانتی مانتال از کره به دنیا مخابره می کند. چالش بعد کــره بعــد از این همــه اصلاحات ابعاد فرهنگی است؛ کره که برای کشورهای زیادی محصول فرهنگی تولید می کند، گروه‌های موسیقی بعضا انگلیسی زبان دارد و در حفظ فرهنگ خودی برای نســل جدیدش از ژاپن بسیار عقب تر اســت. حجم بالای عمل‌های زیبایــی غیر ضروری به ویــژه در مردان، کره را در رتبه بالای این موضوع در جهان قرار داده اســت. رویای مهاجــرت از دیگر چالش‌های این کشور است.

مصداقی از پیچیدگی‌های فرهنگی کره
صحبت کردن و نوشــتن طی چند قرن به زبان چینی، چند دهه استعمار توسط ژاپن، فرهنگی قدیمــی امــا کشــوری نوپا بــودن، همســایگی با کشــوری فقیر چون کره شــمالی کــه چیزی برای از دســت دادن ندارد و به رغم اشتراکات فرهنگی زیاد دشمنی شــدیدی با کره جنوبی دارد و البته رویاهایی برای ســاختن کشــوری صنعتــی، قدرتمنــد و بانفوذ زمینــه پیچیدگی‌های فرهنگی بر جامعه و حاکمیت کره را فراهم کرده اســت. یک جنبه دیگر این شگفتی‌های متعدد در کره ماجرای زبــان مکالمه و محاوره با نوشــتن آن‌هاســت. همان طور که می دانید شیوه زندگی ما تا حد زیادی متاثر از زبانی است که به آن صحبت می کنیم و بــا آن می خوانیم؛ اما کره از معدود کشورهایی است که زبان محاوره و نوشتنش در یک فرایند تاریخی به شکل امروزی در نیامده و تا حدی دســتوری بوده اســت. ماجرا از این قرار اســت که مردم کره جنوبی، در گذشته با این کــه به زبان کره‌ای صحبــت میکردند، به زبــان چینی میخواندنــد و مینوشــتند. به مرور تعداد زیــادی از افــراد در یادگیری ایــن حروف و کاراکترهای سخت چینی با مشکل روبهرو شدند و از آن جا که فشــارهای اجتماعــی و فقر، مجالی بــرای تــش در ایــن زمینه نمی‌گذاشــت، قشــر متوسط و فقیر جامعه بیسواد باقی می‌ماندند اما پادشاهی از سلسله »جو سئون«، تصمیم گرفت تا حروف الفبای مخصوص کره‌ای را بنویسد و در دســترس مردم قرار دهد. با این که تعداد زیادی از مخالفان در این مسیر سنگ‌اندازی کردنــد ولی بلاخــره کره‌ای‌هــا هم صاحب حروف الفبایی شدند که یادگیری آنها ساده و مختص خودشــان بود و تعداد آنها هم زیاد نبود پس مردم می‌توانســتند ایــن حروف را به ســرعت یاد بگیرند و به خواندن و نوشــتن بپردازنــد. حداقــل اعلامیه‌هــای مربوط به شیوع بیماریهای خطرناک را بخوانند و از خطر در امــان بمانند. گفته شــده که حروف الفبای کره‌ای، علمی‌ترین حــروف الفبای جهان اســت چون برای تدویــن آن، زحمت زیادی کشیده شده است، این زبان هرگونه صدایــی را که انســان ایجــاد میکنــد، دربر میگیــرد و با وجود دقت زیــادش، یادگیری آن بسیار آسان است.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام