سفری که پیشدرآمد نشست سه جانبه امروز (شنبه) رئیس دستگاه دیپلماسی به دوحه خواهد بود تا در حاشیه برگزاری «گفتوگوهای دوحه»، نشست وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در قالب روند آستانه برگزار شود. عراقچی ظهر جمعه ۶ دسامبر-۱۶ آذر در بدو ورود به فرودگاه بغداد، سفرش را در ادامه سفرهای منطقهای درباره سوریه توصیف کرد و گفت که «شرایط منطقه و سوریه شرایط ویژهای است و به مشورت با دیگران نیاز داریم.» وزیر خارجه ایران در خصوص ابتکارعمل ایران درباره حلوفصل بحران سوریه نیز تاکید کرد که ابتکار عملها در طول رایزنیهاست که شکل میگیرد و میتواند پیشرفت کند.
دو هدف سفر به منطقه
عراقچی که اواسط هفته گذشته سفری به سوریه و ترکیه داشت، در بازگشت از آنکارا در مصاحبه با «العربی الجدید» دو هدف اصلی خود را از سفرهای منطقهایاش اعلام کرد. بر اساس گفتههای وزیر خارجه ایران، پیدا کردن راههایی با هدف جلوگیری از گسترش فعالیت گروههای تروریستی در سوریه و رایزنی پیرامون اعزام نیرو به سوریه از جمله اهداف این سفرهای منطقهای است. عراقچی همچنین در این مصاحبه از قصد خود برای سفر به روسیه جهت بررسی تحولات اخیر سوریه خبر داد و گفت:«گسترش فعالیتهای گروههای تروریستی در سوریه، بیش از ایران به کشورهای همسایه آن همانند عراق، اردن و ترکیه آسیب میزند.» او در پاسخ به سوالی درباره تحولات سوریه نیز تصریح کرد در صورتی که دولت سوریه از ایران بخواهد نیرو به سوریه اعزام کند ما این درخواست را بررسی خواهیم کرد. در این بین بغداد نیز در حالت آماده باش به سر میبرد؛ زیرا چند گروه شورشی سنی یک حمله نظامی هماهنگ را در شمال غرب سوریه آغاز کردهاند و این نگرانی را برانگیخته است که خشونت ممکن است به عراق، کشور همسایه سرایت کند.
تهران و آنکارا باید همدیگر را درک کنند
با توجه به اینکه گفته میشود بخشی از نیروهای تکفیری و معارضان مسلح در سوریه از حمایت ترکیه برخوردار هستند، رایزنی تهران با آنکارا در این رابطه از اهمیت ویژهای برخوردار است. عراقچی به العربی الجدید گفت: « ایران و ترکیه دیدگاههای مشترکی در خصوص بسیاری از مسائل منطقه و خارج از آن دارند و البته طبیعی است که اختلافنظرهایی نیز دارند. ما باید برای جلوگیری از سوءبرداشت به خوبی یکدیگر را درک کنیم.» سایت تحلیلی «امواج مدیا» در گزارشی ضمن پرداختن به تحولات در سوریه و احتمال سرایت آن به عراق، نوشت: « سوریه اکنون از نظر سرزمینی بین حامیان بشار اسد، شبه نظامیان تکفیری، گروههای کُرد مورد حمایت ایالات متحده و شورشیان مورد حمایت ترکیه تقسیم شده است. برهم زدن این تعادل متزلزل میتواند گروههای دیگر را برای حمله به بخشهای تحت کنترل بشار اسد رئیس جمهور سوریه جسورتر کند و احتمالا جنگ داخلی را دوباره شعلهور کند. در چنین شرایطی دور از تصور نیست که شاهد ظهور مجدد گروههای جهادی باشیم؛ یعنی شرایطی شبیه به ظهور دولت اسلامی در سال ۲۰۱۴. تروریستها به رهبری هیات تحریر شام تاکنون توانستهاند شهرهای حلب و حما را به کنترل خود درآورند. همزمان با فعال شدن گروههای تکفیری و مخالف نظام سوریه، اسرائیل نیز حملات هوایی خود به این کشور را تشدید کرده است. نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: «اسرائیل در ماههای اخیر توانست برخی رهبران کلیدی مقاومت را ترور کند و میداند که اکنون روسیه در جنگ اوکراین درگیر است. لذا امروز اسرائیل و متحدان منطقهای آمریکا برای تحت فشار گذاشتن بشار اسد خود را جسورتر از قبل میبینند.»
آمادگی کامل ایران برای حمایت از سوریه
عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق روز جمعه در بغداد از وزیر خارجه ایران استقبال کرد و طرفین رایزنیهایی برای حفظ صلح در سطوح منطقهای و بینالمللی داشتند طبق گزارش المیادین، بر اساس بیانیه ریاست جمهوری عراق، رشید بر موضع عراق در حمایت از تحکیم ثبات در منطقه و تلاشها با هدف جلوگیری از گسترش درگیری تاکید کرد و توضیح داد که تحولات در سوریه و بازتابهای آن بر سراسر منطقه مورد اهتمام بسیار است. عراقچی بعد از دیدار با رئیس جمهور عراق در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه خبری روداو در مورد دیدارهایش در بغداد توضیح داد که در دیدار با مقامات عراقی توافق شده است که رایزنیهای بیشتری در مورد موضوع سوریه با هدف هماهنگی بیشتر در مواضع سیاسی صورت بگیرد. وی از آمادگی کامل ایران برای حمایت از دولت، مردم و ارتش سوریه در حدی که لازم باشد، خبر داد.