صاحبخبر - گروه دیپلماسی- الهام یلمی: وزیرامورخارجه ایران در چارچوب نگرانیهای تهران درباره وضعیت سوریه ، پس از سفر هفته گذشته به دمشق و آنکارا راهی بغداد شده است. عصر دیروز رایزنی فشرده وزرای خارجه عراق ، سوریه و ایران برگزار شد. وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه در توافق با مقامات عراقی، رایزنیهای بیشتری در موضوع سوریه خواهیم داشت، گفت: ایران آمادگی کامل برای حمایت از دولت، مردم و ارتش این کشور در حدی که لازم باشد، را دارد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،تهران و بغداد معتقد هستند که فعال شدن تروریسمتکفیری تنها به سوریه محدود نخواهد شد و به کشورهای پیرامونی سوریه سرایت خواهد کرد .نگرانیهای مشترک منجر به رایزنیهای آشکار و پنهان طرفین شدهاست.
در همین چارچوب نخست وزیر عراق شخصا با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه و «ملک عبدالله دوم» پادشاه اردن به عنوان کشورهای همسایه سوریه، درباره اوضاع کشورش صحبت کرد و نسبت به روند تحولات و اثرات آن بر کشورهای پیرامونی ابراز نگرانی کرده است.
خط و نشان «جولانی» رهبر تروریستهای تکفیری «تحریر الشام» برای حشدالشعبی و عراق نشان دهنده نگرانیهای معارضین سوری درباره مداخله مقاومت عراق است. رهبران سیاسی عراق نسبت به تحولات سوریه ابراز نگرانی کرده اند و دولت عراق در این راستا با تحکیم استحکامات در مرزهای خود با سوریه و اعزام حجم عظیمیاز نیروها و تسلیحات، از انعکاس تحولات سوریه به داخل عراق نگران است. همزمان در داخل عراق برخی از جریانهای سیاسی و گروههای مقاومت اسلامیعراق خواهان مداخله در اوضاع سوریه شده و آن را در راستای منافع ملی عراق دانسته و گفته اند که دیر یا زود، تروریستها خاک عراق را تهدید خواهند کرد و برای همین بر ضرورت اقدامات پیشدستانه در سوریه با هماهنگی با دولت اسد تاکید کرده اند. موضعگیری عجیب «سید مقتدی صدر» رهبر جریان صدر مبنی بر عدم مداخله عراق هم یک وضعیت پیچیده را رقم زدهاست.
سفر مبتنی بر نگرانیهای مشترک
سفر «سید عباس عراقچی» به بغداد مبتنی بر نگرانیهای مشترک ایران و عراق مورد توجه قرار گرفتهاست. اینک یکی از مباحث جنجالی، موضوع مداخله مستقیم کشورهای منطقه در سوریه برای حفاظت از دولت قانونی «بشار اسد» در برابر گروههای تروریستی مورد حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی است. روسیه از جمله کشورهایی است که به عنوان متحد دولت بشار اسد در روزهای گذشته در کنار نیروهای ارتش سوریه با جنگندههای خود در برخورد با مواضع تروریستها نقش داشته و تنها به روند دیپلماسی اکتفا نکرده است.
گزینه مداخله مستقیم علیه تروریستهای تکفیری گزینه جدی کشورهای همسایه برای دفاع از دمشق است اما فعلا رایزنیهای اضطراری دیپلماتیک با موضوع شام در دستور کار است. در سفر عراقچی، «علی اصغر خاجی» دستیار ویژه وزیر و «محمد علی بک» مدیرکل خلیج فارس وزارت امور خارجه ایران، وی را همراهی میکنند. گفتنی است که طبق برنامه دیدار وزرای خارجه ترکیه ، روسیه و ایران در چارچوب فرمت آستانه هم در دوحه برگزار خواهد شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در آستانه نشست سه جانبه اش با وزیران خارجه عراق و سوریه در بغداد در اظهاراتی به خبرنگاران گفت که اوضاع ویژه در سوریه، رایزنی درباره آن را ضرورت بخشیده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامیایران افزود که به طور معمول از طریق این رایزنیها، اقدامات و تلاشها راه حلهای مختلفی ارائه میشود و هدف از این دیدارها نیز ایجاد یک بستر برای تصمیم مشترک به منظور حل بحرانها است.
عراقچی پیش از نشست سهجانبه وزرای امورخارجه با «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق دیدار و رایزنی کرد. وزیرامورخارجه ایران در این گفتوگو تاکید کرد که «آنچه در سوریه رخ میدهد جدا از اتفاقات غزه و لبنان نیست.»
دفتر اطلاع رسانی نخست وزیری عراق با انتشار بیانیه ای به نقل از محمد شیاع السودانی آورده است که موضع رسمیبغداد در قبال سوریه ثابت است که همانا وحدت سوریه و امنیت و ثبات در آن است. السودانی همچنین بر ادامه تلاشهای دیپلماتیک جدی عراق برای مهار بحران سوریه با توجه به اثرات این بحران بر امنیت کشورش تاکید کرد. از سوی دیگر، عراقچی در دیدار با وزیرامورخارجه عراق تاکید کرد: گروههای تروریستی- تکفیری با حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا برنامه درازمدتی برای ایجاد هرج و مرج و خشونت در منطقه طراحی کردهاند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: تداوم ناامنی و بیثباتی در سوریه تهدیدی برای امنیت همه کشورهای منطقه است چرا که گروههای تروریستی - تکفیری با حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا برنامه درازمدتی برای ایجاد هرج و مرج و خشونت در منطقه طراحی کردهاند. عراقچی افزود: برای دولت و مردم عراق با توجه به تجربه تلخ و البته گرانسنگی که در جریان مبارزه موثر با تروریسم داعشی کسب کردند، تهدید تروریسم بسیار بیشتر از دیگران قابل درک است و طبیعی است که ایران و دیگر کشورهای منطقه تمایل به افزایش هماهنگی و رایزنی با این کشور و فیمابین خود برای مواجهه با چالش جدید داشته باشند.
فواد حسین وزیر خارجه عراق نیز در این دیدار با تاکید بر موضع اصولی این کشور در حمایت از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی سوریه و مقابله این کشور با تروریسم، خطر تروریسم را برای دولت و مردم عراق ملموس دانست و گفت که عراق تحرکات گسترده دیپلماتیک در سطح منطقهای و بینالمللی را جهت جلب حمایت برای مقابله با تروریسم تکفیری آغاز کرده است.
رایزنی وزرای خارجه عراق و سوریه
دفتر اطلاع رسانی وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که در این دیدار وزیران امور خارجه سوریه و عراق اوضاع و تحولات امنیتی در کشور سوریه را مورد بررسی قرار دادند و فواد حسین نسبت به تحولات در سوریه ابراز نگرانی کرد و افزود که عراق با اهتمام ویژه ای آخرین تحولات سوریه را به دلیل اثر مستقیم این تحولات بر امنیت و ثبات در منطقه، دنبال میکند.
این بیانیه خاطر نشان ساخت که وزیر امور خارجه سوریه نیز نگرانی خود نسبت به تحولات اخیر در کشورش را بین بغداد و دمشق مشترک ارزیابی و تاکید کرد که تحولات جاری احتمالا تهدیدی برای کل منطقه باشد. دو وزیر عراقی و سوری در این دیدار بر اهمیت مشورت و هماهنگی بین دو کشور برای اجتناب از تکرار تجارب گذشته و تلاش برای حمایت از امنیت منطقه ای با هدف ثبات و در راستای منافع مشترک تاکید کردند.
از سوی دیگر،دفتر اطلاع رسانی نخست وزیر عراق روز جمعه با انتشار بیانیه ای از این دیدار، به نقل از «محمد شیاع السودانی» نوشت که عراق بر موضع خود مبنی بر ایستادن در کنار دولت و ملت سوریه و اهمیت صیانت از حاکمیت این کشور تاکید میکند.عراق به تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک خود برای حفظ امنیت در سوریه که به صورت مستقیم بر امنیت دیگر کشورها اثرگذار خواهد بود، ادامه میدهد.
نخست وزیر عراق در عین حال بر اهمیت هماهنگی بین کشورهای عربی منطقه برای اتخاذ یک موضع واحد در قبال چالشهای منطقه و در پیشاپیش آن تحولات سوریه تاکید کرد. گروههای تروریستی از بامداد هفتم آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.∎