شناسهٔ خبر: 70126482 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

سقوط حمص چه تبعاتی برای اسد دارد؟

صاحب‌خبر -
گروه بین الملل: کنترل احتمالی حمص این امکان را به مخالفان می‌دهد که «جاده اصلی منتهی به ساحل سوریه» را، که پایگاه اصلی اقلیت علوی طرفدار بشار اسد است، قطع کنند.
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، نیز که متهم به ساماندهی عملیات مخالفان در سوریه است،  گفت «ادلب، (حلب)، حماه، حمص و هدف، البته دمشق است و پیشروی مخالفان هم‌چنان ادامه دارد و امیدواریم این حرکت در سوریه بدون حادثه و به سلامت ادامه یابد».او افزود «ما به (بشار) اسد فراخوان داده بودیم که بیایید آیندهٔ سوریه را با هم تعیین کنیم؛ متاسفانه در این مورد پاسخ مثبتی دریافت نکردیم».
حمص تنها ۴۰ کیلومتر تا حماه فاصله دارد و به نوشته خبرگزاری فرانسه، تصرف احتمالی آن ارتباط زمینی دمشق را با منطقه‌ای که پایگاه علویان و حامیان بشار اسد است قطع خواهد کرد.
به گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه،«ده‌ها هزار تن از ساکنان علوی» که نگران اشغال حمص به دست مخالفان هستند، این شهر را به سوی طرطوس ترک کردند.
خبرگزاری فرانسه نیز با تایید این خبر، به نقل از ساکنان محلی گزارش داد که جاده حمص به طرطوس مملو از خودرو شده است و برخی ساکنان می‌گویند هنوز نتوانسته‌اند خودرویی برای رفتن به طرطوس پیدا کنند.حماه در فاصلۀ ۲۰۰ کیلومتری شمال دمشق، از مهم‌ترین شهرهای سوریه‌ است که همچون چهارراهی کلیدی، از یک‌سو در مسیر نواحی مرکزی و شمالی کشور، و از سوی دیگر در میانۀ سواحل غربی و مرزهای شرقی سوریه قرار گرفته است.استان حماه همچنین همسایۀ استان ساحلی لاذقیه محسوب می‌شود؛ استانی که از مراکز اصلی تجمع حامیان داخلی و خارجی بشار اسد به‌شمار می‌آید.ساکنان این نواحی عمدتاً سنی هستند، اما اقلیتی از علوی‌ها هم در این منطقه زندگی می‌کنند.
گرچه سقوط هفتۀ پیش حلب به‌عنوان بزرگترین شهر سوریه، ضربۀ سنگین و غافلگیرکننده‌ای برای حکومت بشار اسد بود، اما سقوط حماه هم در افزایش روحیۀ مخالفان حکومت بشار اسد تأثیر قابل توجهی داشته است؛ به‌خصوص که این استان و شهر مرکزی آن حماه در جنگ داخلی پیشین سوریه هیچگاه به تصرف مخالفان در نیامد و نخستین بار بعد از آغاز حکومت خاندان حافظ و بشار اسد است که به کنترل مخالفان درآمده است.حالا مخالفان در حال نزدیک‌شدن به حمص در مرکز سوریه هستند؛ شهری‌که به اعتقاد تحلیلگران، در صورت سقوط می‌تواند وضعیت را به‌کلی تغییر دهد.
این شهر که در فاصلۀ چهل کیلومتری جنوب حماه قرار گرفته، علاوه بر این‌که به نوعی «دروازۀ شمالی دمشق» محسوب می‌شود، یکی از دو پالایشگاه بزرگ دولتی سوریه را هم در خود جا داده است.حمص در مسیر دمشق و پایگاه‌ دریایی روسیه در سواحل غربی سوریه قرار گرفته و از این‌رو، اهمیت استراتژیک دوچندانی یافته است. سقوط احتمالی این شهر برای حکومت بشار اسد می‌تواند بسیار گران تمام شود.

«مخاطرات» وضعیت در سوریه برای اسرائیل
کابینه امنیتی بنیامین نتانیاهو  نشست ویژه‌ای برای بررسی نگرانی‌های امنیتی این کشور از احتمال ساقط شدن حکومت بشار اسد برگزار کرد.ارتش اسرائیل در این نشست به کابینه نتانیاهو گفته است مخالفان اکنون ممکن است «تهدیدی واقعی» برای ادامه حکومت بشار اسد باشند.
به گزارش شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، این ارزیابی پس از آن است که مخالفان حکومت اسد مدعی شده‌اند ارتش سوریه «در حال فروپاشی است» و نسبت به وارد کردن ضربات جدی‌تر به حکومت مرکزی «ابراز اطمینان کرده‌اند». اما در همین حال، اسرائیل نشانه‌های بیشتری دیده که حکومت سوریه همراه با متحدانش، ایران و روسیه، خود را برای ضدحمله علیه مخالفان دوباره ساماندهی خواهد کرد.مقامات اسرائیل هم از احتمال تسلط مخالفان اسلام‌گرا در کنترل مناطق بیشتر از سوریه و یا حتی سقوط حکومت بشار اسد نگران هستند و هم نگران عواقب وضعیتی هستند که سرانجام  ایران برای کمک به بقای دولت دمشق ناچار به اعزام شمار زیادی نیرو به سوریه شود و نفوذ ایران در سوریه دوباره افزایش یابد.
برخی از رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند در نشست‌ امنیتی این کشور این احتمال نیز بررسی شده که در صورت سقوط دمشق و به خطر افتادن مناطق مرزی سوریه در نزدیکی اسرائیل، ارتش این کشور یک منطقه حائل امنیتی برای دفاع از خود در داخل خاک سوریه ایجاد کند.یک مقام ارشد امنیتی گفته است که این نوار امنیتی اکنون نیز به صورت عملی وجود دارد و خود حکومت سوریه در ۱۴ ماه جنگ جاری اسرائیل با نیابتی‌های ایران در غزه و لبنان، عملاً مانع از هر نوع دست‌اندازی از خاک سوریه به اسرائیل شد و این مرزها «آرام‌ترین مرزهای اسرائیل بودند».
 

برچسب‌ها: