خدمتی نوین که با هدف کاهش زمان رسیدگی به حوادث و نجات جان شهروندان، با سرعت و انعطاف بیسابقه در خدمت مدیریت بحران شهری قرار دارد. این ابتکار پاسخ به چالشهای بزرگ کلانشهر تهران و ارتقای ایمنی و سلامت عمومی است.
ترافیک شلوغ و خیابانهای پرهیاهوی تهران نیاز به اورژانس دونده دارد تا در لحظات بحرانی، سرعت را به قلب خدمات اورژانس بیاورد.
این طرح نوآورانه با استفاده از نیروهای امدادی واکنش سریع که با موتورسیکلتها و دوچرخهها به محل حادثه میرسند، جان انسانها را در لحظات حیاتی نجات میدهند.
از آنجا که به دلیل ترافیک سنگین تهران، ارسال آمبولانسها، اتوبوس آمبولانس و دیگر تجهیزات اورژانسی به قلب بازار پایتخت زمانبر است. اورژانس دونده میتواند سریعتر به محل حادثه برسد و خدمات اولیه را ارائه دهد؛ همچنین این تیمها میتوانند پیش از رسیدن آمبولانس یا سایر نیروهای امدادی، اقدامات اولیه مانند احیای قلبی-ریوی (CPR) یا کنترل خونریزی را انجام دهند و موارد کمخطرتر را مدیریت کرده و آمبولانسها را برای موارد شدیدتر آزاد نگهدارد.
تیمهای دونده اورژانس در ترافیک شهری به ویژه مناطق پرتردد مانند بازارها، ایستگاههای مترو و مراکز خرید مستقر میشوند و حضور فیزیکی این نیروها در سطح شهر باعث افزایش اعتماد عمومی به خدمات اورژانس میشود و رسیدگی سریعتر به افراد دچار سکته قلبی یا حوادث ناگهانی میتواند به طور مستقیم بر کاهش آمار مرگومیر تاثیرگذار باشد.
براساس اطلاعات موجود، این طرح در بسیاری از شهرهای پیشرفته دنیا مانند لندن، نیویورک و توکیو با موفقیت اجرا شده بطوریکه در این شهرها، اورژانس دونده توانسته زمان رسیدگی به موارد اضطراری را بطور چشمگیری کاهش دهد و نقش کلیدی در افزایش کارایی سیستمهای اورژانس داشته باشد.
اورژانس دونده نه تنها به کاهش زمان پاسخدهی کمک میکند، بلکه در مناطق پرتردد و شلوغ، مانند مراکز خرید، ایستگاههای مترو و خیابانهای شلوغ، به سرعت در دسترس است، این خدمت، علاوه بر تسریع در رسیدگی به حوادث، باعث افزایش احساس امنیت و اعتماد عمومی در تهران شده است.
اجرای اورژانس دونده در بازار بزرگ تهران
رییس سازمان اورژانس استان تهران پیشتر با بیان اینکه کاهش مدت زمان حضور اورژانس در محل حادثه از جمله اولویتها و دغدغههای اصلی مدیران اورژانس است، گفته بود: در کنار افزایش پایگاهها و تعداد آمبولانسها از ظرفیت موتورلانس نیز استفاده میشود.
محمداسماعیل توکلی افزود: همچنین در تازهترین اقدام طرح «اورژانس دونده» در تهران اجرایی شده، طرحی که در کشورهای پیشرفته از جمله دانمارک اجرا شده و نتایج مثبتی در پی داشته است.
وی با اشاره به اینکه اجرای این طرح اکنون به شکل آزمایشی خواهد بود، افزود: طرح اورژانس دونده در اماکن پرازدحام مانند بازار بزرگ تهران اجرا میشود که امکان حرکت ناوگان لجستیکی در آن وجود نداشته یا دشوار است و تکنسین اورژانس خود را سر بالین بیمار میرساند.
توکلی درباره مزایای اجرای این طرح نیز اظهار کرد: افزایش محدوده تحت پوشش، حذف هزینههای لجستیکی و پایگاه و کاهش زمان ارائه خدمات پیش بیمارستانی در بالین افراد از مزیتهای اجرای طرح اورژانس دونده در پایتخت است.
استقرار کارشناسان پزشکی در نقاط مشخصی از بازار پایتخت
همچنین معاون فنی و عملیات اورژانس تهران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره خدمات اورژانس در بازار تهران گفت: به دلیل تراکم جمعیت در بازار بزرگ پایتخت که بطور متوسط روزانه حدود ۲ میلیون نفر در آن تردد میکنند، ارائه خدمات اورژانس با مشکلاتی مواجه بوده است.
اسماعیل فراهانی اضافه کرد: برای حل این مشکل، ناوگان موتورلانس در این منطقه فعال شده که بهبود دسترسی و کاهش زمان خدماترسانی را به همراه دارد.
وی افزود: در ایام خاص مانند شب یلدا و روزهای پنجشنبه که جمعیت بیشتری به سمت بازار میروند، حتی موتورلانسها نیز با مشکلاتی در تردد مواجه میشوند، به همین دلیل، ایدهای به نام اورژانس دونده راهاندازی شد.
فراهانی ادامه داد: این طرح شامل استقرار کارشناسان پزشکی در نقاط مشخصی از بازار است. این کارشناسان با تجهیزات پزشکی به بیماران خدمات اولیه ارائه میدهند و در صورت نیاز، بیماران را با استفاده از موتورلانس چهارچرخ به نزدیکترین آمبولانس منتقل میکنند.
وی هدف اصلی استفاده از اورژانس دونده را ارائه خدمات سریع و موثر به بیماران در شرایط اورژانسی دانست و گفت: بکارگیری اورژانس دونده در مراکز پرتردد باعث می شود اقدامات اولیه پزشکی در کمترین زمان ممکن انجام شود. استفاده از این خدمات در مناسبتهای خاص و جمعیتهای زیاد مورد تاکید است که بازار بزرگ تهران یکی از این مکانها به شمار میرود.
فراهانی تاکید کرد: اورژانس دونده شامل نیروهای اورژانس حرفهای است که به صورت پیاده و پرسرعت به محل حادثه اعزام میشوند. این تیمها بطور معمول مجهز به تجهیزات کمکهای اولیه، دستگاههای احیا و ابزارهای ارتباطی پیشرفته هستند تا در زمان حادثه بتوانند بهترین خدمت را ارائه دهند.
کلانشهر تهران دارای ویژگیهایی است که بعضی از آنها میتواند امدادرسانی در شرایط اضطراری را با مشکلاتی مواجه کند. از جمله این ویژگیها ترافیک سنگین در برخی معابر، وجود معابر و کوچهها کم عرض و وجود پله در برخی محلات است. این موارد باعث میشود تا میانگین زمان حضور اورژانس در محل دچار افزایش شود.
حضور اورژانس دونده در تهران، اگر چه اقدامی نوین و امیدبخش است، برای موفقیت به برنامهریزی دقیق، آموزش نیروهای متخصص، تامین تجهیزات لازم و همکاری نزدیک شهروندان نیاز دارد. این طرح میتواند الگویی برای مدیریت بحران در دیگر کلانشهرهای ایران باشد زیرا میتواند کیفیت خدمات اورژانس شهری را بهبود بخشد.
اورژانس دونده در تهران با کاهش زمان رسیدگی به حوادث، افزایش پوشش خدماتی و کاهش فشار بر سیستم سنتی اورژانس، تاثیر مثبتی بر سلامت و ایمنی شهری داشته است.
اجرای موفقتر این طرح نیازمند سرمایهگذاری در آموزش نیروها، گسترش تجهیزات و رفع محدودیتهای زیرساختی است. در صورت ادامه این روند، اورژانس دونده میتواند الگویی موثر برای سایر کلانشهرهای ایران باشد.