به گزارش گروه جامعه ایسکانیوز؛ همچنین براساس گزارش جدید برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) (در سال ۲۰۲۴) در حالی که یک سوم جمعیت جهان با ناامنی غذایی روبرو هستند، روزانه معادل یک میلیارد وعده غذایی هدر میرود. براساس همین گزارش از کل مواد غذایی هدر رفته، ۶۰ درصد دور ریز غذاها (معادل ۶۳۱ میلیون تن) در منازل صورت میگیرد.
زمانی سفره غذا حرمت بیشتری داشت و خانوادهها به قدری غذا تهیه میکردند که چیزی باقی نماند و بیشترین دورریز همان سفره، خرده نانهایی بود که برای پرندگان ریخته میشد. امروز اما برای بسیاری از ما دور ریختن مواد غذایی به یک عادت تبدیل شده است. به این ترتیب که بسیار بیشتر از آنچه نیاز داریم مواد غذایی و خوراکی خریداری میکنیم، اجازه میدهیم میوهها و سبزیجات در یخچالمان خراب شوند یا هنگام پخت و پز میزان بیشتری از آنچه مصرف خانواده است، غذا تهیه میکنیم یا هنگام خوردن بیش از اندازه در بشقابمان غذا میکشیم.
براساس برآوردهای سازمان ملل متحد در حالی که ۷۸۳ میلیون نفر با گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند، یک پنجم مواد غذایی در سراسر جهان دور ریخته میشود. همچنین براساس گزارش جدید برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) (در سال ۲۰۲۴) در حالی که یک سوم جمعیت جهان با ناامنی غذایی روبرو هستند، روزانه معادل یک میلیارد وعده غذایی هدر میرود. براساس همین گزارش از کل مواد غذایی هدر رفته، ۶۰ درصد دور ریز غذاها (معادل ۶۳۱ میلیون تن) در منازل صورت میگیرد.
آسیب زدن به محیط زیست
این عادتها فشار مضاعفی بر منابع طبیعی وارد میکند و به محیط زیست آسیب میرساند. زمانی که مواد غذایی را هدر میدهیم، کار، تلاش، سرمایه گذاری و منابع گرانبهایی (مانند آب، بذر، علوفه و غیره) را که صرف تولید آن میشود و نیز منابعی که برای حمل و نقل و فرآوری آن اختصاص داده شده به هدر میدهیم. علاوه بر این، پسماند غذایی باعث افزایش انتشار گازهای گلخانهای میشود و نیز تغییرات اقلیمی را در پی دارد.
براساس برآورد سازمان ملل، پسماندهای غذایی مسئول حدود ۱۰ درصد گازهای گلخانهای تولید شده از سوی انسانها است. این رقم ۵ برابر صنعت هوانوردی است. هنگامی که مواد آلی تجزیه میشوند، گاز متان آزاد میکنند. ماده آلی مادهای از ترکیبات آلی است که از بقایای ارگانیسمهای مُرده گیاهان و جانوران و موادِ زائد و دورریختنیهای آنها در محیط به وجود میآید. گاز متان نیز گاز گلخانهای است که از نظر تاثیر بر گرمایش جهانی بسیار قویتر از دی اکسید کربن است.
ضرر زدن به بودجه خانواده
علاوه بر مشکلات زیست محیطی، دور ریختن و هدر دادن مواد غذایی زیان مالی برای خانواده به همراه دارد. وقتی باقی مانده غذاهای پخته شده یا میوهها و سبزیجات فاسد شده را در پایان هفته به سطل زباله میاندازید، میتوانید سرانگشتی حساب کنید که این مواد چند وعده غذایی را شامل میشود و چه میزان آسیب به بودجه شما وارد کرده است.
خرید و آشپزی هوشمندانه
برای پرهیز از مشکل دور ریختن مواد غذایی میتوانیم فهرستی از مواد غذایی مورد نیازمان تهیه کنیم، هنگام خرید به آن پایبند باشیم و قبل از تمام شدن مواد غذایی که خریدهایم، دوباره برای خرید بیشتر به فروشگاه برنگردیم و یخچال را پر از مواد غذایی نکنیم. به این کار خرید هوشمندانه میگویند. همچنین فقط به میزانی که نیاز دارید خرید کنید. به عنوان مثال برای پیشغذا هوس کردهاید سوپ بپزید، با توجه به تجربه خود یا براساس آنچه در دستور غذا نوشته شده شما تنها به دو عدد هویج نیاز دارید. بیشتر از این تعداد خرید نکنید.
علاوه بر این، هنگام پختن غذا به تعداد کسانی که میخواهید برای آنها آشپزی کنید، دقت کنید. اگر میخواهید برای چهار نفر غذا تهیه کنید، به دستور غذا برای چهار نفر پایبند باشید.
نگهداری هوشمندانه
تاریخ درج شده روی محصولات غذایی را با دقت بخوانید. محصولات غذایی قدیمی را جلوی کابینت یا یخچال و محصولات جدیدتر را در پشت قرار دهید تا قبل از فاسد شدن بتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین برای تازه نگه داشتن مواد غذایی باز شده در یخچال از ظروفی استفاده کنید که به خوبی درب آنها بسته میشود. بهتر است این ظروف شیشهای باشد تا محتویات آنها را ببینید و همچنین نسبت به ظروف پلاستیکی مواد غذایی سالمتر در آنها باقی میماند.
مطمئن شوید یخچال شما خوب کار میکند و روی درجه مناسبی تنظیم شده است. هر ماده غذایی را در محل مناسب خود در یخچال قرار دهید تا مدت زمان طولانیتر تازه بماند. به عنوان مثال میوه و سبزیجات را در محل تعبیه شده برای آنها نگهداری کنید. بیش اندازه یخچالتان را پر نکنید و بین محتویات آن فاصله باشد تا هوای سرد میان مواد غذایی به خوبی جریان پیدا کند.
سلامتی شما مهم است
هنگام نگهداری مواد غذایی باقی مانده به نکات بهداشتی اهمیت دهید؛ چرا که سلامتی شما مهمترین مسئله است. به عنوان مثال بیش از یکبار بعد از طبخ ، مجاز نیستید غذای باقی مانده را گرم کنید و بعد از آن اگر چیزی باقی ماند، به منظور رعایت بهداشت دور بریزید. مواد غذایی را در ظروف پلاستیکی گرم نکنید و اگر از مایکروویو برای این کار استفاده میکنید، از ظروف مناسب تولید شده برای این منظور بهره ببرید.
از گرم کردن مجدد غذا روی حرارت کم خودداری کنید. برای اطمینان از گرم شدن یکنواخت، غذایتان را هم بزنید تا از مسمومیت غذایی جلوگیری کنید. باقیمانده غذا را در ظروفی که در آن غذا را پختهاید نگهداری نکنید و نکته آخر اینکه مدت زمان زیادی آنها را در یخچال نگهداری نکنید و هر چه زودتر آنها را به مصرف برسانید.
انتهای پیام/