فارس: در شرایطی که آمریکا از ابتدای حملات اخیر گروههای تروریستی به سوریه، در حال مقصر شناختن دولت بشار اسد است، نیویورکتایمز از پیام محرمانه واشنگتن به دمشق قبل از این حملات خبر داد.
این روزنامه خبر فوق را به نقل از مقامات سابق آمریکایی، دو دیپلمات اروپایی و چهار مقام اسرائیلی که نخواستند نامشان فاش شود، منتشر کرد.
در گزارش نیویورکتایمز با اشاره به حملات مکرر به مناطق مختلف سوریه آمده است: «برای ماهها، کشور او با تشدید بمبارانهای اسرائیل ضربه خورد، در حالی که در پشت صحنه، ایالات متحده و کشورهای حوزه خلیج فارس به طور دیپلماتیک با بشار اسد تماس گرفتند. این یک رویکرد مخفیانه و دو جانبه برای تحت فشار قرار دادن رئیسجمهور سوریه جهت کنار گذاشتن مهمترین اتحاد منطقهای خود با حزبالله و ایران بود.»
به روایت این روزنامه، «پیشنهادات برای آقای اسد محصول چیزی بود که اسرائیل و متحدانش آن را فرصتی نادر اما پرخطر میدانستند...با شکستن شبکه منطقهای ایران تحت حملات اسرائیل، آنها امیدوار بودند که تحت فشار مهمترین شریک ایران را از ائتلاف خارج کنند.»
در گزارش با اشاره به حملات گروه تروریستی هیات تحریر شام آمده است: «اکنون، این جاهطلبیهای منطقهای ممکن است توسط یک نیروی بسیار کوچکتر از ریل خارج شود: شورشیان احیاشده، حمله موفق شگفتآوری را در سوریه آغاز کردهاند و تا حدی از فشاری که اسرائیل بر اتحاد حامی آقای اسد وارد آورده، بهرهبرداری میکنند. شورشیان در عرض چند روز، بخش اعظم شهر بزرگ حلب را تصرف کردند و سلطه آقای اسد را در شمال غرب کشور به چالش کشیدند.»
طبق روایت نیویورک تایمز، «کارشناسان و دیپلماتهای منطقهای انتظار دارند با وجود تضعیف شرکای سنتی اسد، او اکنون حتی بیشتر از قبل به ترک ایران و متحدانش، بیمیل شده باشد، کسانی که هنوز بهترین گزینه برای جنگیدن و بقای رژیمش هستند.»
در این گزارش درباره اینکه چه کسی پیامها را به اسد رسانده است و اینکه آمریکا و اسرائیل چگونه تصور میکردند او ایران را از سوریه خارج کند، به جزئیات بیشتری اشاره نشده است.
رسانههای غربی طی دهههای گذشته گزارشهایی درباره تلاشهای محرمانه آمریکا برای جدا کردن دولت سوریه از ایران و محور مقاومت منتشر کردند.
مقامات آمریکایی، اروپایی و اسرائیلی به نیویورک تایمز گفتند که پیشنهادات اخیر به بشار اسد، قبل از حمله تروریستها به حلب سوریه منتقل شده بود.
بخشی از این پیشنهادات، شامل وعدههای کمک اقتصادی کشورهای حاشیه خلیج فارس و طرحهایی برای کاهش تحریمهای موسوم به «قانون سزار» علیه سوریه بود.
آمریکا روز سهشنبه حملاتی را در شرق سوریه انجام داد. به گفته پنتاگون این حملات در دیرالزور به سه موشک انداز، یک تانک و خمپاره انجام شد؛ «این اهداف، تهدیدی برای سربازان آمریکایی در منطقه بودند.»
به نوشته وبگاه انگلیسی میدل ایستآی، «سوریه به مناطق تحت نفوذ ترکیه، روسیه، ایران و آمریکا تقسیم شده است. آمریکاییها با متحدان کُرد خود، بخش وسیعی از خاک سوریه را در اختیار دارند. آمریکا حدود یک سوم سوریه را تحت کنترل دارد.»
نیویورک تایمز با بیان اینکه «حمله هیات تحریر شام این محاسبات را تغییر داده است»، افزود: «برخی از دیپلماتهای منطقه گفتهاند که بمباران منظم اهداف ایرانی در سوریه توسط اسرائیل، خطر تضعیف بیشتر اسد را به همراه دارد و توافق را بعید میسازد.»