بازتاب– دولت بارنیه تنها حدود سه ماه بر سر کار بود. فرآیند استیضاح پس از آن آغاز شد که او تصمیم گرفت لایحه بودجه را بدون ارائه به پارلمان و با استفاده از اختیارات ویژه به تصویب برساند. این اقدام اعتراضات گستردهای را از سوی گروههای مختلف سیاسی برانگیخت.
اریک کوکورل، رهبر چپگرایان رادیکال، و مارین لوپن، رهبر راستهای افراطی، بارنیه را متهم کردند که به مطالبات آنان در مورد بودجه توجهی نکرده است. در مقابل، لورن ووکیه، رهبر حزب جمهوریخواهان از جناح راست میانه، جناحهای چپ و راست را به انتخاب آشوب بهجای مسئولیتپذیری متهم کرد.
اکنون امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، باید نخستوزیر جدیدی را برای تصویب از سوی پارلمان معرفی کند. دولت بارنیه برای باقیماندن به حمایت ۲۸۸ نماینده نیاز داشت، اما ۳۳۱ رای عدم اعتماد از هر دو جناح راست و چپ دریافت کرد. در نتیجه، بودجهای که علت اصلی سقوط دولت بود، نیز ملغی شد.
به گفته خبرنگار بیبیسی، وضعیت کنونی نگرانکننده است، زیرا هیچ نشانه روشنی برای حل بحران سیاسی در آینده نزدیک دیده نمیشود. با توجه به اینکه انتخابات پارلمانی جدید تا ژوئیه برگزار نخواهد شد، بنبست سیاسی همچنان ادامه خواهد داشت.
ماههای اخیر برای فرانسه با بیثباتی شدید سیاسی همراه بوده است. پس از نتایج ضعیف حزب مکرون در انتخابات پارلمان اروپا، او در ماه ژوئن تصمیم به انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام گرفت. برخلاف پیشبینیها درباره پیروزی راست افراطی، ائتلاف چپ به بزرگترین گروه پارلمانی تبدیل شد. با این حال، مکرون تصمیم گرفت نخستوزیری از جناح راست میانه را انتخاب کند.
ترکیب پارلمان فرانسه
پارلمان فرانسه به چهار گروه اصلی تقسیم شده است:
جبهه نوین خلق (۱۹۳ کرسی): ائتلافی از احزاب چپ شامل سوسیالیستها، سبزها، کمونیستها و حزب «فرانسه به پیش».
اجتماع ملی و متحدان (۱۴۲ کرسی): حزب راست افراطی به رهبری مارین لوپن.
ائتلاف “با هم” (۱۶۶ کرسی): ائتلافی به رهبری امانوئل مکرون که شامل نمایندگانی از احزاب مختلف است.
جمهوریخواهان (۴۷ کرسی): حزب محافظهکار اصلی فرانسه.
میشل بارنیه، چهرهای برجسته
میشل بارنیه، ۷۳ ساله، یک سیاستمدار راست میانه است که در گذشته سمتهای بالایی در دولت فرانسه و اتحادیه اروپا داشته است. او در دوران ریاستجمهوری ژاک شیراک و نیکولا سارکوزی وزیر بوده و نقش کلیدی در مذاکرات برگزیت ایفا کرده است. همچنین، او در مذاکرات هستهای با ایران نیز نقش داشته است.
∎