مهدی خورسند کارشناس مسائل بینالملل با حضور در برنامه سلام خبرنگار به سوالات مجری درباره تحولات کره جنوبی پاسخ داد که در ادامه میخوانید.
خبرهایی مربوط به اعلام کودتا در کره جنوبی از طرف رئیس جمهور و تنشهای بعد از آن را داشتیم، آخرین خبرها حاکی از این است که رهبر حزب حاکم کره جنوبی صبح امروز به وقت این کشور در تلویزیون اعلام کرده که رئیس جمهور باید پاسخگوی این وضعیت باشد و کل مسئولین دولت باید در این رابطه جوابگو باشند.
در دفتر رئیس جمهور کره جنوبی تعدادی استعفا صورت گرفته؛ ازجمله رئیس دفتر رئیس جمهور کره جنوبی، باید ببینیم خبرها به چه سمتی میرود و در خود جامعه این کشور هم اعتصابهایی ظاهراً شروع شده است.
سؤال: شما این مسأله کودتا در کره جنوبی که از طرف رئیس جمهور این کشور اعلام شد و با واکنش پارلمان و مردم مواجه شد را به غیر از مسأله تنشهای سیاسی و رقابتهای سیاسی که در کشورها معمول است، چه عوامل دیگری را مؤثر میدانید در این وضعیتی که ایجاد شده در کره جنوبی؟
خورسند: من باید به این مسأله اشاره کنم که شاید کمی بزرگنمایی از سوی رئیس جمهور کره جنوبی اتفاق افتاد. با توجه به این که لایحه بودجهای که اینها به مجلس داده بودند و مجلس در دست حزب مخالف حزب حاکم است و وقتی که مجلس مخالفت کرد با این قضیه، رئیس جمهور سعی کرد که با یک اتفاقی حکومت نظامی اعلام کند و فضا را به این سمت ببرد که مجلس و حزب مخالف در حال اتحاد با کره شمالی هستند و میخواهند این فضا را به این سمت ببرند و اصل مطلب و دلیل اصلی که رئیس جمهور کره جنوبی برای این حکومت نظامی اعلام کرد؛ گفت که ما میخواهیم یک پاکسازی صورت دهیم کشور را از عوامل کره شمالی و فضا را به سمت یک فضای دموکراتیک و آزاد ببریم. اما در پاسخ به ادامه سؤال شما من باید به این نکته اشاره کنم که حقیقتاً دو تا سه پایگاه اصلی آمریکا در منطقه وجود دارد که یکی کره جنوبی است در کنار ژاپن و ... که اینها راهبرد اصلی آمریکاییها برای کنترل چین با توجه به آن نگاهی که آمریکا به راهبرد ایندوپاسیفیک در منطقه شرق آسیا دارد و یکی از راهبردهای اساسی آمریکا در حوزه سیاست خارجی آنهاست، کره جنوبی؛ یکی از پایگاههای اصلی آمریکا در منطقه به شمار میرود و قاعدتاً هر گونه تنشی در کره جنوبی بر راهبردهای آمریکا مؤثر است. در طول سالهای اخیر و به خصوص ماههای اخیر، جریان فکری در کره جنوبی به وجود آمد؛ زمزمههایی به وجود آمد که چرا ما باید تنش بین کره شمالی و کره جنوبی که سالیان سال اینها در کنار هم زندگی کرده بودند، به یک جنگ همتراز هستهای بدل شود. همین قضیه؛ این نگرانیها را ایجاد کرد که این تفکر بتواند پا بگیرد و به نظر میرسد که شاید فشارهای غربی و آمریکایی در این نوع تفکر و هیجانزدگی رئیس جمهور کره جنوبی برای اعلام حکومت نظامی مؤثر بود.
سؤال: پیش بینی شما چیست؟ با توجه به این که الان رهبر حزب حاکم که رئیس جمهور کره جنوبی عضو این حزب است گفته که او باید پاسخگو باشد یا مخالفتهای مردمی که با این قضیه شد؟ به نظر شما به چه سمتی پیش خواهد رفت؟
خورسند: فکر نمیکنم خیلی این مسأله ادامهدار باشد، اما این اتفاق نشان از یک حرکت خزندهای در بستر سیاست حداقل کره جنوبی که یکی از پایگاههای اصلی آمریکا در منطقه شرق آسیا هم هست، بیانگر این مسأله است که اتفاقاتی رخ داده است که از این فضا بیرون زده و این هیجانزدگی را از سوی رئیس جمهور کره جنوبی شاهد بودیم. اما واقعیت قضیه این است؛ من فکر نمیکنم که این مسأله حداقل در کوتاهمدت ادامهدار شود. الان هم که حکومت نظامی را لغو کردند و به نظر میرسد که یک تعاملی حداقل ایجاد شود که فضا به سمت آرامش برود. اما شاید در میانمدت و بلندمدت ما شاهد حرکتهای دیگری در دیگر کشورهای شرق آسیا باشیم. چون این فضاهای پرتنش و پر استرسی که آمریکاییها برای آن راهبرد ایندوپاسیفیک آنها خیلی من فرصت این را داشته باشم که این مسأله را باز کنم، وجود دارد که شاید خیلی بتواند تحت تأثیر قرار دهد حکومتهای بعضاً وابسته منطقه شرق آسیا و غرب را که این تصمیمات هیجانانگیز را بگیرند. اما در کوتاهمدت من بعید میدانم که این اتفاقات ادامهدار باشد و شاید سرایت کند به همسایگان.
سؤال:، اما به هر حال پتانسیل رویدادهای این چنینی را در شرق آسیا را شما محتمل میدانید؟
خورسند: خیلی محتمل است، چون فشارهای آمریکا وجود دارد در راستای آن راهبردهایی که برای کنترل چین دارند، اینها کاملاً محتمل است.
سؤال: روسیه هم ابراز نگرانی کرده از تنش و مسائلی که در کره جنوبی رخ داده، در ساعتهای گذشته نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل را درباره سوریه داشتیم، این نشست تازه تمام شده، نماینده آمریکا آن جا یک بار دیگر از تروریستها حمایت کرده و گفته که باید به اینها توجه شود و میدانیم آمریکا تجهیز کرده این تروریستها، چیزی که نماینده سوریه در این نشست به آن اشاره کرد.
نماینده سازمان ملل و فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه هم اشاره کرد که گروه تحریرالشام از نظر سازمان ملل، یک گروه تروریستی است و باید تنشزدایی برای مقابله با گروههای تروریستی در سوریه انجام شود. نمایندگان ایران، چین و روسیه هم به نوبه خود محکوم کردند این درگیریها و حملات تروریستها را و خواهان پایان و توقف این حملات و درگیریها شدند. ارزیابی شما چیست؟ الان در سطح بینالملل موقعیت سوریه و دولت بشار اسد را چگونه میبینید؟
خورسند: سوریه مجدداً به زمین بازی و رقابت قدرتهای بزرگ بدل شده؛ قدرتهای غربی در مقابل قدرتهای شرقی، امروز سوریه تحت توطئه آمریکایی- صهیونیستی با بازیگری ترکیه در مقابل ایران و روسیه بدل شده، در شرایطی که ایران و روسیه بسیار تلاش کردند که فضای امن و حداقل آرامش را در جغرافیای سوریه ایجاد کنند، ما تقریباً دیدیم کمتر از ۲۴ ساعت بعد از آتش بس در لبنان که بین لبنان و صهیونیستها اتفاق افتاد، یورش تروریستها باعث شد که جغرافیای سوریه دوباره شاهد ناامنی باشد، اما این بار من معتقدم که این شاید برای کنار زدن بشار اسد نباشد، بلکه برای قطع دسترسی جمهوری اسلامی ایران به فضای دسترسی به مقابله با رژیم صهیونیستی در منطقه غرب آسیا باشد.
از سمت دیگر من یک اعتقادی دارم که شاید یک جریان سیاسی دیگری هم پشت قضیه هست. ترکیه آخرین امید را برای شاید مدیریت فضای سوریه دارد. چند روز گذشته رابرت کندی؛ برادرزاده جان اف کندی؛ رئیس جمهور اسبق آمریکا اعلام میکند که دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا دیگر تمایلی به حفظ نیروهای خود در شمال سوریه ندارد و شاید ترکیه دیگر آن فضا را نتواند بتواند آن فضای شمال سوریه و کردها را مدیریت کند؛ کردهایی که علیه ترکیه اقدام کردند.
از سمت دیگر؛ پایگاه واللا؛ یک پایگاه اینترنتی خبری است نزدیک به منابع صهیونیستی، اعلام میکند که تقریباً در دو هفته گذشته بوده که رئیس وزارت امنیت رژیم صهیونیستی با ابراهیم کالین؛ وزیر امنیت ترکیه دیداری میکند و در پس آن دیدار ما شاهد این هستیم که کمتر از دو هفته این اتفاق رخ میدهد و در پس آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی اتفاقاتی این جا رخ میدهد. بازیگری، حمایت و سازماندهی ترکیه برای این تروریستها کاملاً مشخص و عیان است و به نظر میرسد که دوباره سوریه به یک زمین و بستر هماوردی شرق و غرب عالم بدل شده است.
سؤال: نشست روند آستانه را داریم که قرار است آخر این هفته برگزار شود با حضور وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه، چقدر تأثیرگذار میدانید این نشست را؟
خورسند: اتفاقاً آرامش در بستر سوریه، از پس همین روند آستانه ایجاد شده بود و این امید وجود دارد که باز هم مذاکرات سیاسی منجر به آرامش در سوریه شود.