شناسهٔ خبر: 70090642 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

مجوز مجلس به دولت برای واردات بنزین تا سقف 200هزار میلیاردتومان

4سناریو پیش روی دولت

صاحب‌خبر -

رئیس‌جمهور در یک مصاحبه تلویزیونی توضیحاتی درخصوص افزایش احتمالی قیمت بنزین در سال بعد مطرح کرد که با واکنشهای گسترده همراه شد.
پزشکیان در واکنش به بررسی لایحه بودجه 1404در مجلس شورای اسلامی و بحث افزایش احتمالی قیمت بنزین به‌دلیل عدم‌تصویب منابع برای واردات، اعلام کرد، اگر ارز (برای واردات بنزین) اختصاص نیابد، قیمت بنزین بالا می‌رود و باید راهی درنظر گرفته شود.
در این بین سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه اظهارات تازه‌ای درخصوص مصوبات این کمیسیون در مورد بنزین مطرح کرد و گفت: با مصوبه مجلس دولت می‌تواند تا 200هزار میلیارد تومان بنزین وارد کند، هیچ ارزی از واردات بنزین را کاهش ندادیم.
زارع گفت: ما در کمیسیون تلفیق بودجه 1404افزایش قیمت بنزین را مصوب نکردیم، پس مردم نگرانی نداشته باشند.
وی افزود، دولت در لایحه بودجه خود 65هزار میلیارد تومان از محل تهاتر خارجی و 65هزار میلیارد تومان از محل تهاتر داخلی برای واردات بنزین درنظر گرفته بود. ما در مجلس سقف 130همت را حذف کردیم و با مصوبه مجلس دولت می‌تواند تا 200همت بنزین وارد کند. بنابراین هیچ افزایش قیمتی برای بنزین لحاظ نشده و در مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی محدودیت واردات بنزین را حذف کردیم. بنابراین دولت می‌تواند در سال بعد به هر میزان که نیاز باشد بنزین وارد کند.
اما تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد، دولت‌ها بدون تصویب مجلس در بودجه، قیمت بنزین را افزایش داده‌اند.
قالیباف رئیس مجلس هم دیروز در جریان بررسی بند الف تبصره 3و در پاسخ به پیشنهاد مالک شریعتی که تلویحا به تعیین قیمت بنزین اشاره داشت، تأکید کرد که مجلس در برنامه پنجم قیمت بنزین را براساس فوب خلیج‌فارس تعیین کرده است.
او تأکید کرد، اجازه نمی‌دهد پیشنهاداتی که درباره قیمت‌گذاری سوخت است در صحن علنی مطرح شود. قرار نیست مجلس دوباره به این موضوع ورود کند و تعیین قیمت بنزین بر عهده دولت است. خود دولت درباره آن تصمیم‌گیری کند.
با مرور سخنان رئیس‌جمهور و اظهارات وزیر اقتصاد، به‌نظر می‌رسد، اتخاذ تصمیمات جدید برای بنزین قطعی شده است و در این بین، چهار سناریو، سناریوهایی مرتبط با قیمت است که بیشترین احتمال اجرای آنها وجود دارد.
به گزارش تسنیم، در مورد اینکه چه تصمیمی اتخاذ شود، باید سناریوهای موجود را بررسی کنیم.
1- ادامه وضع موجود با تخصیص 6میلیارد دلاری ارز واردات
یکی از سناریوها ادامه وضع موجود (عرضه بنزین 1500و 3000تومانی) بدون تغییر قیمت و تامین ارز مورد نیاز در بودجه برای سال آینده است.
این سناریو، به‌دلیل ارز قابل توجهی که برای واردات نیاز دارد و تخصیص آن مورد تأیید مجلس نیز نیست، به‌احتمال زیاد اجرا نخواهد شد و باید به سراغ سناریوهایی برویم که احتمالا افزایش نرخ بنزین در آنها دیده شده است.
2- تعیین نرخ سوم برای بنزین مازاد بر سهمیه
در سناریوی دیگری که پیش روی دولت هست، بنزین سهمیه‌ای با نرخ فعلی باقی خواهد ماند؛ به‌طوری که 60لیتر بنزین سهمیه‌ای 1500تومانی و 100لیتر بنزین سهمیه‌ای 3000تومانی برای مردم در ابتدای هر ماه در کارت‌های سوخت شخصی شارژ می‌شود، اما مازاد مصرف بر 160لیتر و سوخت‌گیری با کارت جایگاه‌داران با نرخ سوم که نرخی آزاد (شاید نزدیک به فوب خلیج‌فارس) خواهد بود، صورت می‌گیرد.
3- تغییر در شیوه سهمیه‌بندی
یکی دیگر از سناریوهای محتمل که در حال بررسی است و امکان اعمال آن به‌صورت تک سناریو و یا به‌صورت ترکیبی با سناریوهای دیگر وجود دارد، بحث تغییر در نظام سهمیه‌بندی است. به‌گونه‌ای که به جای خودرو، سهمیه‌های بنزین یارانه‌ای به افراد تعلق بگیرد. در این صورت هر فرد ایرانی ماهانه رقمی مثلا حدود 15یا 20لیتر بنزین سهمیه‌ای خواهد داشت که این میزان برای یک‌خانواده 3نفری، بالغ بر 45تا 60لیتر خواهد بود که در کارت سرپرست خانوار ماهانه شارژ می‌شود. افراد درصورت داشتن وسایل نقلیه می‌توانند از سهمیه خود در خودروها و موتورسیکلت‌ها استفاده کنند و یا درصورت نداشتن وسایل نقلیه، می‌توانند این سهمیه را در برنامه‌هایی که در این خصوص ایجاد خواهد شد، به‌فروش برسانند.
4- افزایش نسبی قیمت بنزین با حفظ نظام فعلی سهمیه‌بندی
در این سناریو، افزایش نسبی (مثلا 30تا 50درصدی) قیمت فعلی بنزین (1500تومانی و 3000تومانی) مدنظر است که می‌تواند اجرای این سناریو با تعیین نرخ سوم، به‌صورت ترکیبی باشد. در این صورت برآورد شده تا حدودی از ناترازی بنزین با مدیریت مصرف ناشی از افزایش قیمت‌ها، کاسته خواهد شد. درصورت اجرا، این سناریو مقدمه افزایش سالانه قیمت بنزین براساس تورم (یا رقمی نزدیک به آن) خواهد بود.