شناسهٔ خبر: 70090068 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

سازمان ملل در مسیر جلوگیری از تشدید فاجعه در غزه؛ از قطعنامه مجمع عمومی چه می‌دانیم

مجمع عمومی سازمان ملل ضمن انتقاد از انکار حق تشکیل کشور فلسطین به‌عنوان عامل تقویت‌کننده چرخه خشونت با تصویب قطعنامه‌ای خواهان پایان اشغالگری رژیم صهیونیستی و تشکیل کشور فلسطینی شد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

دومین زمستان غزه تحت فشار جنگ رژیم صهیونیستی که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) آغاز شد، در راه است و تلاش‌های مختلف برای توقف تجاوز رژیم صهیونیستی پیش از تشدید فاجعه انسانی در غزه با سد مانع‌تراشی‌های حامیان این رژیم در جامعه بین‌المللی مواجه است.

سازمان‌های امدادی و سازمان ملل درباره وضعیت بحران انسانی غزه در آستانه فرارسیدن فصل زمستان هشدار می‌دهند. 

لوئیز واتریج، سخنگوی آژانس پناهندگان فلسطینی سازمان ملل (آنروا)، گفت که با آغاز بارش‌های زمستانی در غزه، حدود نیم میلیون نفر ممکن است با بحران بهداشتی ناشی از بالا آمدن سطح فاضلاب مواجه شوند؛ وی اظهار کرد: در زمستان، افراد مبتلا به سوءتغذیه بیشتر بیمار می‌شوند، زیرا شرایط موجود بر سلامت و رفاه آن‌ها تاثیر مستقیم می‌گذارد؛ اسرائیل همچنان از ورود کمک‌ها به نوار جلوگیری کرده و ۳۳ کامیون پر از تشک به‌مدت ۶ ماه در گذرگاه رفح (بین مصر و غزه) به‌دلیل محدودیت اعمالی ازسوی اسرائیل متوقف شده بودند.

سخنگوی آنروا همچنین گفت: با سرعت کنونی کمک‌هایی که وارد می‌شوند، ۲ سال طول می‌کشد تا کمک‌ها به همه برسد.

در عین حال، دفاع مدنی فلسطین اعلام کرد که هزاران آواره تحت تاثیر سیل فصلی قرار گرفته‌اند و بارندگی به چادر‌هایی که هزاران آواره را در خود جای داده‌اند، خسارت‌های زیادی وارد کرده است و آب در داخل چادر‌ها جاری است و به چمدان‌ها و تشک‌ها آسیب می‌زند.

پیش از این نیز تور ونسلند، هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل برای روند صلح خاورمیانه هشدار داده بود که وضعیت بشردوستانه در غزه به سطح فاجعه‌باری رسیده و این باریکه با آوارگی و ویرانی گسترده مواجه شده است؛ ونسلند در اظهاراتی در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره خاورمیانه، زنگ خطر را درمورد شرایط وخیم غزه، به‌ویژه در شمال این باریکه به‌صدا درآورد و وضعیت را به‌عنوان بی‌توجهی نگران‌کننده به قوانین بین‌المللی بشردوستانه، توصیف کرد.

در عین حال، سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه آژانس‌های مربوط به سازمان ملل برای احقاق حق فلسطینی‌ها تحرک‌هایی را آغاز کرده‌اند؛ یکی از مهم‌ترین این اقدام‌ها، صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت، نخست‌وزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی به اتهام ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت ازسوی دیوان بین‌المللی کیفری ICC بوده است؛ این دیوان یک نهاد قضایی زیرمجموعه سازمان ملل است.

در عین حال، مجمع عمومی سازمان ملل، سه‌شنبه، ۱۳ آذر، سه قطعنامه را برای پیشبرد صلح در منطقه غرب آسیا تصویب کرد که یکی از آن‌ها، درخواست از رژیم صهیونیستی برای خروج از اراضی اشغالی با هدف تشکیل یک کشور فلسطینی است.

در این قطعنامه که با ۱۵۷ رای موافق در برابر ۸ رای مخالف (ازجمله آمریکا و رژیم صهیونیستی) و ۷ رای ممتنع تصویب شد، مجمع عمومی سازمان ملل حمایت قاطع خود را از تشکیل کشور فلسطین اعلام کرد.

در ادامه برای احیای تلاش‌های دیپلماتیک با هدف تحقق چنین راه حلی نشستی بین‌المللی برای ژوئن ۲۰۲۵ (خرداد سال آینده) در سطح عالی در نیویورک برنامه‌ریزی شد.

مجمع عمومی سازمان ملل همچنین با اشاره به حکم‌های صادرشده ازسوی دیوان بین‌المللی دادگستری ICJ از رژیم صهیونیستی خواست در سریع‌ترین زمان ممکن حضور غیرقانونی خود را در اراضی اشغالی فلسطینی پایان داده و همه فعالیت‌های شهرک‌سازی جدید را متوقف کند؛ ضمن اینکه شهرک‌نشینان صهیونیست را از این مناطق خارج سازد.

 

سازمان ملل در مسیر جلوگیری از تشدید فاجعه در غزه؛ از قطعنامه مجمع عمومی چه می‌دانیم

سخنران‌ها در این نشست با تاکید بر ضرورت برقراری آتش‌بس در غزه، از رژیم صهیونیستی به دلیل مانع‌تراشی و کارشکنی در مسیر ارسال مواد غذایی و کمک‌های دارویی به غزه در آستانه ماه‌های سرد زمستان انتقاد کردند.

فیلیمون یانگ، رئیس اهل کشور آفریقایی کامرون مجمع عمومی سازمان ملل با تاکید بر اینکه انکار کشور فلسطین، چرخه خشونت را علیه مردم این سرزمین تداوم بخشیده و ناامیدی را تعمیق کرده است، تاکید کرد: صلح و امنیت هرگز با زور و اشغال به دست نمی‌آید.

وی گفت: جنگ در بیش از یک سال گذشته در غزه سبب قربانی شدن هزاران نفر و ویرانی‌های گسترده شده است.

شیخ نیانگ، رئیس کمیته حقوق غیرقابل تصرف ملت فلسطین نیز با ارائه گزارش کمیته متبوع خود برای دوره دوم سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ۱۴۰۲) تا ۳۱ آگوست ۲۰۲۴ (۱۰ شهریور سال جاری) به مجمع عمومی سازمان ملل، متعهد شد که از حقوق فلسطینی‌ها حمایت کند.

وی ضمن محکوم کردن حمله‌های بی‌رویه رژیم صهیونیستی به غزه، خواستار برقراری آتش‌بس در این منطقه شد و تاکید کرد: کشور فلسطین باید به عضویت کامل سازمان ملل دربیاید.

شیخ نیانگ همچنین گفت: اسرائیل باید آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) را از فهرست سازمان‌های ممنوعه و تروریستی خارج کند.

ناظر دائمی دولت فلسطین در سازمان ملل هم گفت: اسرائیل از هیچ ابزاری برای نابودی مردم فلسطین دریغ نکرده است؛ مسئله فلسطین از بدو تاسیس سازمان ملل در دستور کار این سازمان بوده و حیاتی‌ترین آزمون برای وجود نظم بین‌المللی مبتنی بر قانون است.

 

سازمان ملل در مسیر جلوگیری از تشدید فاجعه در غزه؛ از قطعنامه مجمع عمومی چه می‌دانیم

به گفته وی، مسئله مردمی است که از همان حقوقی که در قلب منشور سازمان ملل نهفته است، محروم هستند.

ناظر دائمی دولت فلسطین در سازمان ملل، تصریح کرد: همبستگی با مردم فلسطین باید به این اقدام قاطع برای حمایت از قوانین بین‌المللی تبدیل شود؛ نقشه اسرائیل واضح است: نابود کردن و آواره کردن مردم فلسطین برای الحاق اراضی فلسطینی؛ این اشغال غیرقانونی باید پایان یابد.

بسیاری از کشور‌های عضو سازمان ملل هم خواستار برقراری آتش‌بس در غزه شدند و درباره رنج مردم فلسطین صحبت و جنایت‌های رژیم صهیونیستی را برجسته کردند.

نماینده لبنان که به نمایندگی از گروه کشور‌های عربی صحبت می‌کرد، ضمن ابراز نگرانی درباره وضعیت غزه، گفت: مردم غزه قربانی نسل‌کشی می‌شوند و شروع زمستان رنج‌ها را تشدید می‌کند و بر بحران انسانی کنونی می‌افزاید.

در عین حال، سخنرانان ابراز نگرانی کردند که سازمان ملل به اندازه کافی برای مقابله با جنایت‌های انجام شده علیه مردم فلسطین اقدام نکرده و نتوانسته است کلمه‌ها و واژگان را به عمل تبدیل کند.

انتهای پیام/