شناسهٔ خبر: 70087387 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

برای نخستین بار؛

شواهد باستانی ذوب آهن در کانی‌ره‌ش مهاباد کشف شد

برای نخستین بار؛ سرپرست هیات باستان‌شناسی میراث فرهنگی گفت: نخستین شواهد باستانی ذوب آهن در محوطه «وستا شیخ» در روستای «کانی‌ره‌ش» مهاباد کشف شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا از روابط‌عمومی پژوهشگاه سازمان میراث‌فرهنگی و گردشگری، صلاح سلیمی روز سه‌شنبه اظهار کرد: برای نخستین‌بار یک محوطه تولید آهن از طریق کاوش علمی در این منطقه مستندنگاری شد و امید است که انجام این پروژه، پژوهش‌های باستان‌شناسی دیگری را در حوزه فلزگری آهن در منطقه جنوب دریاچه ارومیه به همراه داشته باشد.

وی با بیان اینکه «وستا شیخ» محوطه‌ای کوچک و بر روی شیب ملایم در داخل دره کوچک قرار گرفته افزود: بقایای تولید آهن (شامل سرباره‌ها، سنگ‌های معدنی آهن، قطعات دم‌های سفالی) در وسعتی در حدود نیم هکتار پراکنده شده است.

سرپرست هیات باستان‌شناسی میراث فرهنگی گفت: این محوطه یک محوطه صنعتی به شمار می آید و منطقه کانی‌ره‌ش به دلیل کوهستانی بودن منطقه مناسبی برای سکونت نیست و به همین دلیل ما شاهد شکل‌گیری محوطه های صنعتی فصلی در ابعاد کوچک و لایه های کم ضخامت هستیم.

شواهد باستانی ذوب آهن در کانی‌ره‌ش مهاباد کشف شد

این باستان‌شناس افزود: محوطه وستا شیخ به همراه ۱۷ محوطه دیگر در سال ۱۳۹۸ در چهارچوب بررسی محوطه های ذوب آهن محدوده کانی رش مهاباد و «باریکایه» سردشت شناسایی شد و با توجه به انجام آزمایش‌های ترمولومینسانس تعدادی از محوطه ها در دوره اشکانی و اسلامی (دوره سلجوقی) تاریخ‌گذاری می شوند.

سرپرست هیات باستان‌شناسی میراث فرهنگی اظهار کرد: اگر چه به دلیل شرایط آب و هوایی، کاوش به صورت محدود ادامه یافت اما نتایج قابل توجهی شامل میزان زیادی از طیف متنوع سرباره ها به شکل دور ریز، سنگهای آهن که هنوز وارد روند ذوب نشده بودند، تعداد زیادی دم های سفالی شکسته کوره و قطعات مربوط به بدنه کوره ذوب آهن می‌شوند، یافت شد.

وی با اشاره به اینکه بررسی‌های اولیه یافته ها بیانگر تولید آهن به شیوه اسفنجی است و مرحله بعدی این پروژه بر آنالیزهای آزمایشگاهی یافته‌ها و سالیابی دقیق محوطه متمرکز خواهد بود گفت: برای اولین بار یک محوطه تولید آهن از طریق کاوش علمی در این منطقه مستندنگاری شد.

به گزارش ایلنا، مهاباد ۹۲ اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد که سد مهاباد، غار سهولان، تالاب کانی برازان، موزه و حمام میرزا رسول، تخته سنگی فقره قا، برده کنته و مسجد جامع از مهم‌ترین اثرهای تاریخی و جاذبه‌های گردشگری این شهرستان است.

کاوش علمی عصر آهن در منطقه وستا شیخ کانی‌ره‌ش مهاباد از هفتم آبان امسال و به مدت ۴۰ روز با نظارت هیات باستان‌شناسی سازمان میراث فرهنگی انجام شد.

روستاهای کانی‌ره‌ش و کانی‌سپی در ۷۵ کیلومتری جنوب مهاباد و در مسیر جاده مهاباد- سردشت قرار دارند.

انتهای پیام/