شناسهٔ خبر: 70081910 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

تابناک گزارش می‌دهد

تأکید اوکراین بر عضویت در ناتو؛ آب پاکی ناتو: دعوتنامه‌ای در کار نیست

در حالی دولت اوکراین بر عضویت در ناتو برای تأمین امنیت این کشور تأکید کرده که دبیر کل ناتو اعلام کرده موضوع دعوتنامه برای عضویت «کیف» در این سازمان مطرح نیست.

صاحب‌خبر -

وزارت خارجه اوکراین امروز در بیانیه‌ای نوشت: ما به این نتیجه قطعی رسیده‌ایم که تنها ضمانت واقعی برای اوکراین علاوه بر بازدارندگی علیه تجاوزات آتی روسیه به اوکراین و سایر کشورها، عضویت کامل کی‌یف در ناتو است.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، وزارت خارجه اوکراین در هفته منتهی به سی‌اُمین سالروز تفاهم‌نامه بوداپست که براساس آن، این کشور تازه‌استقلال‌یافته در ازای تضامین امنیتی روسیه و غرب، سومین زرادخانه هسته‌ای بزرگ جهان را تسلیم کرد، با انتقاد تند از این تفاهم‌نامه، بار دیگر خواستار پیوستن اوکراین به ناتو شد.

این بیانیه در حالی است که انتظار می‌رود اعضای ناتو در نشست پیش روی این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا احتمال رو به افزایش آغاز مذاکرات پایان جنگ اوکراین را به بحث و تبادل نظر بگذارند.

وزارت خارجه اوکراین در بیانیه‌ای نوشت: ما به این نتیجه قطعی رسیده‌ایم که تنها ضمانت واقعی برای اوکراین علاوه بر بازدارندگی علیه تجاوزات آتی روسیه به اوکراین و سایر کشورها، عضویت کامل کی‌یف در ناتو است.

در ادامه این بیانیه آمده است: توافق بوداپست که به امضای آمریکا، انگلیس، روسیه، اوکراین، بلاروس و قزاقستان رسید، "نماد کوته‌بینی در تصمیم‌گیری درباره امنیت راهبردی" بود. عدم ارائه و تامین ضمانت‌های امنیتی موثر و واقعی برای اوکراین در دهه ۱۹۹۰، اشتباه راهبردی بود که مسکو از آن سوءاستفاده کرد. این اشتباه باید اصلاح شود.

واکنش ناتو

بیانیه دولت اوکراین درباره ضرورت عضویت در ناتو در حالی است که مارک روته، دبیرکل ناتو در آستانه نشست وزرای خارجه ناتو گفته است که در این نشست مسئله ارسال دعوتنامه عضویت برای اوکراین مطرح نخواهد شد و تنها موضوع تسلیحات در دستور کار است.

روته در پاسخ به این سوال که آیا در نشست دیپلمات‌های ارشد ناتو درباره دعوت کی‌یف به ناتو بحث خواهد شد، گفت: به نظرم آنچه باید بر آن تمرکز کنیم و در دو روز آتی روی آن بسیار تمرکز خواهیم کرد، این است که در حال حاضر چه مسئله‌ای اولویت دارد؛ و اولویت کنونی، اطمینان از تزریق کمک نظامی به اوکراین است.

با این حال، وی اضافه کرد که «اعضای ناتو موافقت کرده‌اند که آینده اوکراین در پیوستن به ناتو است. در جریان اجلاس واشنگتن ما درباره مسیری برگشت‌ناپذیر به سمت ناتو توافق کردیم و ائتلاف در حال کار روی ساختن پلی برای عضویت اوکراین است و این اتفاق گام به گام رخ خواهد داد.»

در راستا کمک تسلیحاتی به دولت اوکراین، «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان اعلام کرده «آلمان قوی‌ترین حامی اوکراین در اروپا باقی خواهد ماند.»

صدراعظم آلمان که کشورش پس از ایالات متحده آمریکا، دومین حامی بزرگ نظامی و اقتصادی از اوکراین است، امروز وارد کی‌یف شد و در بدو ورود به کی‌یف، پیامی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرد و به اوکراین درباره ادامه حمایت‌های تعهد داد.

شولتز در شرایطی به اوکراین سفر کرد که دولت ائتلافی آلمان ۲۲ آبان رسما فروپاشید و مقرر شد که پنجم اسفند انتخابات زودهنگام برگزار شود.

دولت آلمان به دلیل اختلافات گسترده بر سر بودجه و برکناری وزیر دارایی فروپاشید.

او با بیان اینکه در کی‌یف با ولودیمیر زلنسکی دیدار می‌کند، افزود: «(ارسال) تجهیزات نظامی بیشتری را به ارزش ۶۵۰ میلیون یورو اعلام خواهم کرد که قرار است در ماه دسامبر تحویل (اوکراین) داده شود.»

از سوی دیگر، گزارش‌های رسانه‌ای حاکی از آن است که انگلیس و فرانسه، مخفیانه، در حال مذاکره درباره چشم‌انداز اعزام نظامیان به اوکراین به منظور تامین امنیت آن در صورت انجام شدن یک توافق آتش‌بس هستند.

نشریه دیلی میل با انتشار این مطلب گزارش داد: یک مقام ارشد ناتو گفته مذاکراتی میان مقامات لندن و پاریس درباره یکی کردن رویکردهایشان برای اجرایی کردن یک توافق آتش‌بس در اوکراین در حال انجام شدن است که ممکن است شامل واداشتن اوکراین به واگذاری بخش‌هایی از قلمرو خود باشد.

به گفته این مقام ناتو که نمی‌خواست نامش فاش شود، یکی از احتمالات ممکن گشت‌زنی ائتلاف انگلیسی-فرانسوی در خط تماس میان اوکراین و روسیه است.

طبق گزارش‌های رسانه‌ای، پاریس و لندن در تلاشند گزینه‌هایی را برای سناریو‌های مختلفی تدارک ببینند تا اگر دولت آمریکا از کشور‌های اروپایی بپرسد که چطور می‌توانند مشارکت کنند، گزینه‌هایی برای حمایت از کی‌یف آماده کرده باشند.

به گفته این منبع مطلع، چنین اقدامی برای تضمین مشارکت کشور‌های اروپایی در مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه در صورت میانجیگری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتحب آمریکا لازم بود.

«ژانو نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه گفته است که فرانسه هیچ گزینه‌ای را درباره اعزام نظامیان رد نمی‌کند.

تصرف دو شهرک در شرق اوکراین توسط ارتش روسیه

همزمان با این اظهارات، وزارت دفاع روسیه امروز سه‌شنبه اعلام کرد که نیرو‌های ارتش این کشور در ادامه پیشروی‌های خود در مناطق شرقی اوکراین، کنترل شهرک «رومانوفکا» در جمهوری خلق دونتسک و شهرک «نووداروفکا» در زاپروژیا را به دست گرفتند.

وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه نیز اعلام کرد که ارتش این کشور کنترل دو شهر «پتروفکا» و «ایلینکا» در جمهوری خلق دونتسک را به دست گرفتند.

پیام موشک‌های دوربرد اورشنیک به غرب

در عین حال، رئیس شورای فدراسیون روسیه والنتینو ماتوینکو اظهار داشت که آزمایش موشک‌های دوربرد اورشنیک این کشور و همچنین اظهارات رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین، پیام لازم را به غرب، دولت کنونی آمریکا و به‌ویژه رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده رسانده است.

ماتوینکو تأکید کرد «ما مطمئنیم که این سیگنال توسط افرادی که سیاست‌های مربوط به اوکراین، سیاست‌های امنیتی و همچنین سیاست‌های بین‌المللی واشنگتن را بعد از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ تعیین می‌کنند؛ رمزگشایی شده است». 

رئیس شورای فدراسیون پس از رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر، سومین مقام برتر در فدراسیون روسیه به شمار می‌رود. خط‌ونشان موشکی اخیر روسیه با استفاده از موشک‌های اورشنیک، اوکراین و کشور‌های غربی را نسبت به آینده درگیری با مسکو، نگران ساخته است. 

رئیس شورای فدراسیون روسیه تأکید کرد که ترامپ و تیمش خود را از مسئله اوکراین جدا نکرده‌اند و تعیین فرستاده ویژه برای اوکراین گواه این مطلب است.

مقامات اوکراینی برای ماه‌ها معتقد بودند که استفاده این کشور از موشک‌های دوربرد می‌تواند مسیر جنگ را به نفع کی‌یف تغییر دهد، اما روسیه در نقطه مقابل، از موشک جدید خود با نام اورشنیک رونمایی کرد و تمامی پیش‌بینی‌های اوکراین را به هم ریخت.

موشک‌های اورشنیک، قابلیت‌های ویژه‌ای دارند. مقامات روسی اعلام کرده‌اند که این موشک‌ها غیرقابل‌رهگیری هستند و فناوری مقابله با آنها هنوز وجود ندارد. مسکو با استفاده از موشک‌های اورشنیک خود همچنان دست برتر را در جنگ با اوکراین دارد.

اذعان اوکراین به ناتوانی بازپس‌گیری مناطق از روسیه

از سویی دیگر، «ولودومیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین، در مصاحبه با کیودو گفت: «این حقیقت دارد که ارتش ما توانایی بازپس‌گیری برخی از مناطق، مانند کریمه را ندارد. ما باید دنبال راه‌حل دیپلماتیک باشیم.» وی همچنین افزود که این کشور وارد «دوران سختی» شده است.

زلنسکی در ادامه بیان کرد که «راه حل دیپلماتیک تنها زمانی در نظر گرفته می‌شود که اوکراین به اندازه کافی قوی شده باشد تا مانع از تهاجمات جدید روسیه شود.»

زلنسکی در گذشته تأکید داشت که اوکراین تا زمانی که تمام مناطق منطبق با مرز‌های ۱۹۹۱ را باز‌نگرداند، به جنگ ادامه خواهد داد.

کی‌یف با وجود حمایت‌های همه‌جانبه ایالات متحده آمریکا و دیگر کشور‌های غربی بالغ بر ۲۰ درصد از سرزمین‌های خود را از دست داده است.

ترامپ و اوکراین

با به روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آینده آمریکا انتظار می‌رود که فشار‌های ایالات متحده به کی‌یف برای پذیرش آتش‌بس افزایش یابد و در نتیجه، امکان پذیرش تسلط روسیه به مناطق از دست رفته وجود دارد.

ترامپ در زمان فعالیت کارزار انتخاباتی خود از حمایت‌های چند میلیارد دلاری آمریکا از اوکراین انتقاد کرده و مدعی شده بود که در مدت ۲۴ ساعت به جنگ اوکراین پایان خواهد داد. اگرچه، ترامپ و تیم او جزئیاتی درباره برنامه خود در این زمینه ارائه نکردند.
تعبیر تحلیلگران از رویکرد فعلی ترامپ نسبت به موضوع اوکراین این است که اظهارات او نشان‌دهنده این است که اوکراین ممکن است مجبور به واگذاری بخش‌هایی از قلمرو خود به حاکمیت روسیه شود.

ترامپ «کیت کلاگ» را به عنوان گزینه نماینده ویژه دولت خود در امور اوکراین و روسیه برگزیده است که گفته می‌شود برنامه او برای حل‌وفصل درگیری‌ها در اوکراین، مبنای رویکرد دولت آتی ترامپ نسبت به این درگیری قرار خواهد گرفت.

طبق برنامه کلاگ، اوکراین ممکن است وادار به واگذاری بخش عمده‌ای از تصرفات روسیه به حاکمیت آن و توافق برای پیگیری نکردن عضویت در ناتو به مدتی طولانی شود.

در عوض، آمریکا به اوکراین کمک خواهد کرد «ساختار امنیتی بلند مدتی» را برای به کار بستن توانمندی‌های دفاعی آن در آینده ایجاد کند و بر درآمد فروش نفت روسیه مالیات وضع خواهد شد تا از آن به همراه کمک‌های مالی اروپا برای بازسازی اوکراین استفاده شود.