بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی تداوم بخش کشاورزی و پایداری تولید به عوامل مختلفی وابسته است استفاده از انوع کودهای کشاورزی و سموم و آفت کش ها نقشی حیاتی در افزایش بهره وری ها دارد و در این میان بازار جهانی آفت کشها نیز پویایی خاصی دارد. به طوری که داده های آماری نشان می دهد: فروش جهانی آفت کش های صادراتی بالغ بر ۴۳.۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بوده است.
این در حالی است که آمارها نشان می دهد: ارزش کلی سموم دفع آفات صادراتی به طور متوسط ۱۹.۴ درصد برای همه کشورهای صادرکننده نسبت به ۵ سال قبل در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت. گفتنی است ارزش محموله های آفت کش ها در سال ۲۰۱۹ به میزان ۳۶.۵ میلیارد دلار بوده است.
کاهش ۱۳درصدی ارزش صادرات آفتکشها نسبت به سال ۲۰۲۲
با این وجود در سال ۲۰۲۲ ارزش فروش آفتکشهای صادراتی جهانی ۵۰.۱ میلیارد دلار بود و به این ترتیب میزان فروش آفت کشهای صادراتی در سال ۲۰۲۳ از نظر ارزشی در مقایسه با سال ۲۰۲۲ به میزان ۱۳ درصد کاهش یافت.
نکته قابل تامل در مورد صادر کنندگان برتر آفتکش حاکی از این است که در سال ۲۰۲۳ کشورهای چین، ایالات متحده آمریکا، هند، فرانسه و آلمان بیشترین صادرات را به بازارهای جهانی داشته اند و به این ترتیب ۵صادر کننده بزرگ آفتکش ها محسوب می شوند. به طوری که طبق آمار در مجموع، این گروه از تامین کنندگان اصلی تقریباً سه پنجم (۵۷.۴درصد) از کل فروش بین المللی آفت کش های صادراتی را در طول سال ۲۰۲۳ ایجاد کردند.
آسیا؛ در صدر صادرات آفتکش ها در سال ۲۰۲۳
از سوی دیگر از منظر قاره ای کشورهای آسیایی بیشترین فروش را از آفت کش های صادراتی در طول سال ۲۰۲۳ با محموله هایی به ارزش ۱۹ میلیارد دلار یا ۴۳.۶ درصد از این آفت کش ها داشته اند. داده های آماری همچنین نشان می دهد که صادرکنندگان اروپای با ۳۹درصد سهم در جایگاه دوم صادرات قرار دارند. این در حالی است که ۱۲.۲ درصد دیگر از محموله های آفت کش ها در سراسر جهان از آمریکای شمالی منشا می گیرند و پس از آن نیز صادر کنندگان آمریکای لاتین، آفریقا و اقیانوسیه در رده های بعدی قرار دارند.
چین، ایالات متحده و هند؛ ۳صادر کننده بزرگ آفتکش ها
بر اساس این گزارش ۱۵کشوری که بیشترین صادرات آفتکشها را در سال ۲۰۲۳ رقم زده اند در واقع ۶/۸۲ درصد از کل آفت کش های صادراتی جهانی را در مدت نامبرده راهی بازارهای جهانی کرده اند.
به عبارت دقیق تر در سال ۲۰۲۳ کشور چین بیش از ۱۶درصد از کل آفتکش های صادراتی را تامین کرده و ارزش صادراتی بیش از ۸میلیارد دلار را برای خود رقم زده است. پس از آن نیز ایالات متحده با رقم زدن صادراتی به ارزش ۴.۷ میلیارد دلار سهمی حدودا ۱۱درصدی در این میان داشته، هند با ۴.۳ میلیارد دلار سهمی کمتر از ۱۰درصد داشته و فرانسه نیز به عنوان چهارمین صادر کننده صادراتی ۴.۱ میلیارد دلاری به ثبت رسانده و آلمان نیز با ۳.۷میلیرد دلار در رتبه پنجم قرار گرفته است.
این گزارش همچنین بیانگر این است که بلژیک با ۲.۱ میلیارد دلار، اسپانیا با ۱.۷ میلیارد دلار، بریتانیا با ۱.۲ میلیارد دلار، اسرائیل با ۱.۱ میلیارد دلار، مجارستان با ۱.۱ میلیارد دلار، ایتالیا یک میلیارد دلار، لهستان با حدود ۷۳۱ میلیون دلار، کره جنوبی با ۷۰۱ میلیون دلار، ژاپن با حدود ۶۶۲ میلیون دلار و هلند با رقم زدن صادراتی به ارزش حدود ۶۳۰ میلیون دلار در جایگاه ششم تا پانزدهم صادر کنندگان بزرگ آفتکش ها جای گرفته اند.
نکته جالب توجه اینکه در بین صادر کنندگان کشورهای اسپانیا، مجارستان، کره جنوبی و لهستان بیشترین رشد را نسبت به سال ۲۰۲۲ به ثبت رسانده اند و از آن طرف کشورهای چین، هند، ایالات متحده و بلژیک صادرات خود را کاهش داده اند.
در سال ۲۰۲۳ ایران با رقم زدن صادراتی به ارزش حدود ۷میلیون دلار قبل از کشورهایی همچون پاکستان، تونس و جیبوتی در رتبه ۷۶ قرار دارد؛ این در حالی است که از نظر ارزش صادراتی میزان صادراتی ایران در مقایسه با سال ۲۰۲۲ حدود ۶۰درصد رشد داشته است
داده های آماری این گزارش همچنین نشان می دهد: در حوزه صادرات آفتکش ایران در جایگاه ۷۶دنیا قرار دارد؛ به این معنا که در سال ۲۰۲۳ ایران با رقم زدن صادراتی به ارزش حدود ۷میلیون دلار قبل از کشورهایی همچون پاکستان، تونس و جیبوتی در رتبه ۷۶ قرار دارد. این در حالی است که از نظر ارزش صادراتی میزان صادراتی ایران در مقایسه با سال ۲۰۲۲ حدود ۶۰درصد رشد داشته است.
انواع آفت کش های صادراتی
در بخش دیگری از این گزارش به انواع آفت کشهای صادرات پرداخته شده است و آمده است: از با ارزش ترین انواع آفت کش های صادر شده در سال ۲۰۲۳ می توان به علف کشها، حشره کش ها، قارچ کش، مواد ضد عفونی کننده، جونده کشها و غیره اشاره کرد.
به این ترتیب بیشترین صادرات مربوط به علف کش ها است؛ یعنی حدود ۳۷درصد از کل آفت کشهای صادراتی در سال ۲۰۲۳ در سطح جهان مربوط به علف کشها است و پس از آن نیز حشره کش ها با بیش از ۲۴درصد، قارچ کشها با بیش از ۲۳درصد، مواد ضدعفونی کننده با بیش از ۷درصد و جونده کش ها با ۴درصد در رده های بعدی صادراتی قرار دارند.
این در حالی است که از دسته آفت کش هایی که کمترین کاهش را به خود اختصاص داده اند، مواد ضدعفونی کننده هستند که از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ کاهش ۳.۵ درصدی را در فروش صادراتی ثبت کرده اند.