شناسهٔ خبر: 70076019 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

شروع طوفانی معاون هنری ارشاد در تجسمی/ از موسیقی و تئاتر چه خبر؟

هنرهای تجسمی در روزهای اخیر شاهد اتفاقات مهمی اعم از تغییرات اساسی در پیکره جشنواره هنرهای تجسمی فجر، پیگیر‌های جدید درباره ساماندهی بازارچه لاله و برپایی نمایشگاه‌های برجسته‌ای از آثار بزرگان هنر ایران و جهان بوده است. هنرهای تجسمی در روزهای اخیر شاهد اتفاقات مهمی اعم از تغییرات اساسی در پیکره جشنواره هنرهای تجسمی فجر، پیگیر‌های جدید درباره ساماندهی بازارچه لاله و برپایی نمایشگاه‌های برجسته‌ای از آثار بزرگان هنر ایران و جهان بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ در چند روز گذشته تحولات قابل توجهی در عرصه هنرهای تجسمی و جشنواره‌های فرهنگی ایران به وقوع پیوسته است. از تغییرات در ساختار مدیریتی جشنواره‌ها گرفته تا ساماندهی فضاهای فرهنگی مهم که این تحولات تأثیرات گسترده‌ای بر مسیر هنرهای تجسمی کشور خواهند گذاشت.

در این گزارش به بررسی مهم‌ترین این تغییرات، به‌ ویژه در رابطه با بازارچه لاله، شورای سیاست‌گذاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر و انتخاب بهرام کلهرنیا به عنوان دبیرکل هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر و... پرداخته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

ساماندهی بازارچه لاله و نقش نهادهای مختلف/ آیا بازارچه لاله به خانه اصلی‌اش باز می‌گردد؟

یکی از مسائل مهمی که در روزهای اخیر مطرح شده، چالش‌ها و مشکلات مربوط به تخلیه و ساماندهی بازارچه لاله است. این بازارچه که در ضلع غربی پارک لاله و در نزدیکی موزه هنرهای معاصر تهران واقع شده از سال ۱۳۶۷ به‌عنوان یک فضای تجاری در کنار موزه هنرهای معاصر تهران راه‌اندازی و با ایجاد غرفه‌هایی برای عرضه محصولات هنری و صنایع‌دستی تبدیل شد. 

با وجود اینکه در تمامی این سال‌ها مقامات مختلف بارها بر لزوم تخلیه این فضا و بازگشت آن به موزه هنرهای معاصر تأکید کرده‌اند، به‌ ویژه با توجه به حکم ماده ۱۰۰ شهرداری‌ مبنی بر تخلیه غرفه داران اما هیچ‌گاه این مهم به وقوع دست پیدا نکرد. 

با وجود همه این موانع این روزها هماهنگی میان نهادهای مختلف از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری تهران و موزه هنرهای معاصر در جریان است تا این فضا به موزه بازگردد و به عنوان یک فضای فرهنگی بهینه مورد استفاده قرار گیرد.

در همین راستا، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سخنانی اعلام کرد که با توجه به مشکلات متعدد در مسیر تخلیه این بازارچه، مسئولان وزارتخانه و دیگر نهادهای مرتبط به‌ویژه شهرداری تهران و موزه هنرهای معاصر در تلاش‌اند تا به‌طور مشترک این مسئله را حل کنند.

وی تأکید کرد که وزارت ارشاد از هیچ تلاشی برای حفظ و ارتقای فضاهای فرهنگی شهر تهران کوتاهی نخواهد کرد و این امر از جمله اولویت‌های وزارتخانه است.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز در صحبت‌های خود درباره این موضوع بیان کرد: در برخی از نقاط دست‌فروشان منتقل شده‌اند و در برخی نقاط دیگر انجام نشده است و در کل برنامه شهرداری تهران ساماندهی و ایجاد زمینه‌ای که است که دست‌فروشی انجام شود، اما مانع آسایش و آرامش مردم نشود.

وی افزود: برای ساماندهی هر مکان و خیابان زمانبندی و جایگزینی داریم و مبتنی بر جایگزینی، انتقال صورت می‌گیرد. 

تغییر اساسی در تجسمی فجر/ بهرام کلهرنیا به دبیرکل جشنواره شد

در راستای تغییرات مدیریتی در عرصه‌های مختلف هنر و جشنواره‌ها، یکی از مهم‌ترین تحولات در حوزه هنرهای تجسمی تغییرات گسترده در شورای سیاست‌گذاری هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر بود.

شورای سیاست‌گذاری دوره‌ پیشین این جشنواره تحت مدیریت محمود سالاری معاون امور سابق هنری ارشاد، به پیشنهاد محمد خراسانی‌زاده مدیرکل سابق تجسمی صورت گرفت اما با روی کارآمدن نادره رضایی به عنوان معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعضای جدید شورای سیاست‌گذاری را معرفی کرد. 

این تغییرات با هدف تقویت ارتباط هنرمندان باجشنواره و ایجاد فضایی فراگیرتر و مردمی‌تر انجام شد.

اعضای جدید شورای سیاست‌گذاری هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به شرح زیر معرفی شدند: جمشید حقیقت‌شناس، هادی حیدری، نفیسه خلج، امیر راد، حمیدرضا قلیچ‌خانی، بهرام کلهرنیا، عباس مجیدی، سید عباس میرهاشمی، علی شهرکی هاشمی و رضا یساولی.

در ادامه این تغییرات بهرام کلهرنیا طراح گرافیک و پژوهشگر هنر، به عنوان دبیرکل هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر معرفی شد. کلهرنیا، که پیش‌تر در زمینه‌های مختلف هنری فعالیت داشته، در گفت‌وگو با رسانه‌ها هدف خود را تبدیل این جشنواره به یک رویداد ملی و مردمی عنوان کرد. او بر این باور است که جشنواره باید به فضایی شهری و موزه‌ای منتقل شود تا عموم مردم به راحتی در کنار هنرمندان حضور داشته باشند. این تغییرات همچنین شامل بازسازی پایه‌های

حقوقی و قانونی جشنواره است تا از هنرمندان و فعالیت‌های هنری به‌طور مؤثر حمایت شود. معاونت امور هنری وزارت ارشاد نیز برای جمع‌آوری دیدگاه‌های هنرمندان و کارشناسان فراخوانی صادر کرده است تا اسناد هنری به‌روزرسانی شوند و تمامی ابعاد هنر و هنرمندان را پوشش دهند.

اسناد هنری در مسیر تغییر؛ وزارت ارشاد از هنرمندان دعوت می‌کند

یکی از مهم‌ترین رویدادهای هفته گذشته در حوزه تجسمی فراخوان معاونت امور هنری برای اصلاح سندهای هنری در حوزه موسیقی و تجسمی است.
نادره رضایی معاون هنری وزارت فرهنگ در این‌باره گفت: اسناد هنری در چند سال گذشته موافقان و مخالفان بسیاری داشته و هنرمندان نیز نسبت به این اسناد هم کنجکاوی داشتند و هم معتقد بودند که اسناد همه ابعاد کار هنری و هنرمندان را مطرح نکرده و جنبه‌های بازدارندگی آن بسیار زیاد است.

وی افزود: سال گذشته از میان سند هنرهای تجسمی، موسیقی و هنرهای نمایشی، سند موسیقی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. لذا از هنرمندان عرصه‌های تجسمی و تئاتر می‌خواهیم که درباره اسناد ملی دیدگاه‌های خود را مطرح کنند و به اطلاع مشاوران معاونت برسانند.

نگاهی نو به هنر ایران...

در کنار این تحولات، چندین نمایشگاه هنری مهم نیز در کشور برگزار شده‌اند که توجه بسیاری از علاقه‌مندان به هنر را جلب کرده‌اند. یکی از این نمایشگاه‌ها «چند تکه آینه» به همت مهتا محدث است که آثار چهره‌های برجسته سینمایی و هنری مانند عباس کیارستمی، داریوش مهرجویی، نیکی کریمی و مسعود کیمیایی را به نمایش می‌گذارد. این نمایشگاه در گالری تابستان خانه هنرمندان افتتاح شد و استقبال گسترده‌ای را به همراه داشت.

همچنین نمایشگاه «مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان»، به مناسبت یکصدمین سال تولد این هنرمند برجسته روز گذشته ۱۲ آذر ماه در موزه هنر‌های معاصر تهران برگزار شد. این نمایشگاه آثار منتخب مارکو گریگوریان را از پنج دوره مختلف کاری وی به نمایش گذاشت.

یکی دیگر از رویداد‌های مهم هنری، نمایشگاه «منظری دیگر» است که آثار علیرضا اسماعیلی را به نمایش می‌گذارد. این نمایشگاه نیز روز جمعه ۹ آذر در نگارخانه لاله افتتاح شد و در مراسم افتتاحیه اسماعیلی درباره تأثیر موسیقی بر هنر نقاشی سخن گفت و هدف خود را نزدیک کردن هنر نقاشی به طبیعت و فطرت انسانی عنوان کرد.

همچنین نمایشگاه «چشم در چشم» که از ۷ تیرماه آغاز شده به دلیل استقبال و با موافقت معاون هنری وزارت ارشاد  تا ۳۰ آذر تمدید شد. این نمایشگاه شامل بیش از ۱۳۰ اثر از هنرمندان ایرانی و خارجی است که سبک‌های مختلفی همچون اکسپرسیونیسم، سورئالیسم، پاپ‌آرت و رئالیسم را در یک فضای واحد به نمایش می‌گذارد.

اظهارات شبهه برانگیز دبیر دوسالانه سرامیک ایران

در بخش دیگری از رویدادهای هنری، مجتبی قربانی شاه‌کوچکی، دبیر دوازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران، از برگزاری این جشنواره در دی‌ ماه ۱۴۰۳ خبر داد. وی بر لزوم برگزاری منظم این دوسالانه تأکید کرد و اشاره نمود که این رویداد فرصت مناسبی برای نمایش دستاوردهای هنر سرامیک ایران است. قربانی همچنین از نبود داوران زن در این دوره گلایه کرد و از شورای عالی خانه هنرمندان خواست تا در جلسات آینده شرایط بهتری برای مشارکت زنان در این عرصه فراهم شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: