امروز نخستین روز از ماه جمادیالثانی است. ماه جمادیالثانی که نام دیگر آن جمادیالآخر است، ماه هشتم از ماههای قمری به حساب میآید و حوادث تاریخی و مذهبی فراوانی در این ماه روی داده است.
در کتاب شریف مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی به نقل از سید بن طاووس درباره اعمال این ماه آمده است:
مؤمن در این ماه هرگاه که خواهد، چهار رکعت نماز بخواند همراه با دو سلام که در رکعت اول پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» «آیتالکرسی» و «بیستوپنج مرتبه» سوره «قَدر» و در رکعت دوم پس از سوره «حمد» «یک مرتبه» سوره «أَلْهٰاکُمُ التَّکٰاثُرُ» و «بیستوپنج مرتبه» سوره «توحید» و در دو رکعت بعد، در رکعت اول پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» سوره «کافرون» و «بیستوپنج مرتبه» سوره «فلق» و در رکعت دوم پس از سوره «حَمد» «یک مرتبه» سوره «نصر» و «بیستوپنج مرتبه» سوره «ناس» و پس از سلام، «هفتاد مرتبه» بگوید:
سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ.
منزّه است خدا و ستایش از آن اوست، معبودی جز او نیست و خدا بزرگتر از این است که وصف شود.
و «هفتاد مرتبه» : اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست.
آنگاه «سه مرتبه» بگوید: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ. خدایا مردان و زنان با ایمان را بیامرز.
پس سر به سجده نهاده و «سه مرتبه» بگوید: یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ، یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ، یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا رَحِیمُ، یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ. ای زنده، ای پاینده، ای دارای بزرگی و رأفت و محبت، ای خدا، ای بخشنده، ای مهربان، ای مهربانترین مهربانان.
سپس هر حاجت که دارد از خدا بخواهد؛ هرکه این عمل را بجا آورد، خدا خود و مال و زنان و فرزندان و دین و دنیایش را تا سال آینده حفظ میکند و اگر در این سال از دنیا برود بر حال شهادت رفته است، یعنی ثواب شهیدان را دارا میباشد.
روز سوم جمادیالآخر، شهادت حضرت فاطمه (س) و اعمال آن
در این روز در سال یازدهم شهادت حضرت فاطمه (صلواتاللهعلیها) واقع شده و شیعیان باید در این روز، به مراسم سوگواری آن حضرت قیام کنند و آن مظلومه را زیارت و بر ستمگران و غاصبان حق او نفرین کنند.
سید بن طاووس در کتاب «اقبال الاعمال» پس از ذکر شهادت آن حضرت در این روز، این زیارت را برای آن بانوی بزرگ ذکر کرده:
السَّلامُ عَلَیْکِ یَا سَیِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ، السَّلامُ عَلَیْکِ یَا وَالِدَةَ الْحُجَجِ عَلَی النَّاسِ أَجْمَعِینَ، السَّلامُ عَلَیْکِ أَیَّتُهَا الْمَظْلُومَةُ الْمَمْنُوعَةُ حَقَّهَا
سلام بر تو ای بانوی بانوان جهانیان، سلام بر تو ای مادر حجتهای الهی بر همه مردم، سلام بر تو ای ستمدیده محروم گشته از حق خویش
پس بگو:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی أَمَتِکَ وَ ابْنَةِ نَبِیِّکَ، وَ زَوْجَةِ وَصِیِّ نَبِیِّکَ، صَلاةً تُزْلِفُهَا فَوْقَ زُلْفَی عِبَادِکَ الْمُکَرَّمِینَ مِنْ أَهْلِ السَّمَاوَاتِ وَ أَهْلِ الْأَرَضِینَ.
خدایا درود فرست بر کنیزت و دختر پیامبرت و همسر جانشین پیامبرت، درودی که بر فراز جایگاه بندگان گرامیات از اهل آسمانها و زمینها جایش دهی.
به تحقیق روایت شده: هرکه آن حضرت را به این شیوه زیارت کند و از خدا آمرزش بخواهد، حقتعالی گناهانش را بیامرزد و او را وارد بهشت کند.
مرگ هارون الرشید
در شب چهارم سال ۱۹۳ هجری هارون الرشید در سن ۴۵ سالگی به درک واصل شد. او ۲۳ سال خلافتکرد و قبرش پشت سر امام رضا (علیهالسلام) قرار دارد، و جا دارد زائرین هارون را لعنت کنند.
هشتم جمادی الثانیه
در هشتم این ماه در سال ۱۳۷۷ هجری قمری عالم جلیل القدر سید شرف الدین عاملی رحلت کرد.
دوازدهم جمادی الثانیة
حرکت به سوی خبیر
در روز دوازدهم جمادی الثانی سال هفتم هجری پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) با ۴۰۰ نفر به سوی خیبر حرکت کردند.
وفات حضرت ام البنین (علیهاالسلام)
در سال ۶۴ هجری سیزدهم جمادی الثانی حضرت ام البنین (علیهاالسلام) همسر امیرالمؤمنین (علیهالسلام) و مادر قمر بنی هاشم (علیهالسلام) از دنیا رحلت نمودند.
نام مبارک آن حضرت فاطمه، و کنیه شریفش ام البنین است، و آن حضرت به همین کنیه معروفند. پدر آن حضرت حزام بن خالد، و مادرشان لیلی دختر شهید بن ابی عامر است.
امیرالمؤمنین آن حضرت را به همسری برگزید و خداوند چهار پسر به آن حضرت عنایت فرمود: حضرت قمر بنی هاشم عباس (علیهالسلام)، عبد الله، جعفر و عثمان (علیهمالسلام)، که هر چهار پسر در کربلا شهید شدند.
در این روز جعفر بن حسن معروف به محقق حلی دانشمند و عالم بزرک شیعی در سال ۶۷۶ قمری رحلت کرد.
رحلت دو عالم نامآور
در ۱۴ جمادی الثانی فقیه بزرگوار میرزا حبیب الله رشتی مرجع بزرگ شیعه در سال ۱۳۱۲ قمری درگذشت.
عالم ربانی آیت الله میرزا احمد آشتیانی نیز در چنین روزی در سال ۱۳۹۵ قمری به دیدار حق شتافت
پانزدهم جمادی الثانی
در چنین روزی محقق کبیر فخر المحققین محمد حسن حلی در سال ۷۷۱ هجری تن در رخ خاک کشید و به دیار باقی رحلت کرد. در چنین روزی همچنین فقیه جلیل القدر میرزا ابوالقاسم قمی در سال ۱۳۵۳ هجری قمری به دیار باقی شتافت.
ازدواج حضرت عبدالله و آمنه (علیهمالسلام)
۱۹ جمادی الثانیه روز ازدواج حضرت عبدالله و آمنه (علیهمالسلام) و والدین گرامی حضرت به رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآله) است. سزاوار است مؤ منین آن شب را تعظیم و احترام نمایند و به عبادت احیاء کنند.
ولادت حضرت زهرا (علیهاالسلام)
در بیستم جمادی الثانی حضرت حوراء انسیه عذراء بتول ام ابیها حضرت فاطمه زهرا (علیهاالسلام) در سال پنجم بعثت در مکه مکرمه به دنیا آمد.
وفات حضرت ام کلثوم (علیهاالسلام)
جناب ام کلثوم (علیهاالسلام)، چهار ماه پس از بازگشت از کربلا به مدینه ۲۱ جمادی الثانی از دنیا رفتند. پدرشان مولی الموحدین امیرالمؤمنین (علیهالسلام) و مادرشان حضرت زهرای مرضیه (علیهاالسلام) است.
صاحب ریاحین الشریعه به نقل از اعیان الشیعه می فرماید: امیرالمؤمنین (علیهالسلام) آن مخدره را به عون بن جعفر طیار تزویج نمودند.
آنچه در مورد از دواج ام کلثوم (علیهاالسلام) با غیر عون بن جعفر نقل شده از بافتههای مخالفین است. آن حضرت در واقعه جانسوز کربلا حضور داشتند و بعد از شهادت امام حسین (علیهالسلام) و اهل بیت و اصحابشان در کنار خواهرشان حضرت زینب (علیهاالسلام) از بانوان و یتیمان محافظت می نمود، و اشعار آن حضرت در فراق برادر در کربلا مشهور و جانسوز است.
۲۲ جمادی الثانیة
درگذشت ابوبکر
در سال ۱۳ هجری عبد الله بن عثمان معروف به ابوبکر بن ابی قحافه در سن ۶۷ سالگی، درگذشت.
در چنین روزی در سال ۱۳۴۰ هجری قمری فقیه فرزانه آیت الله ملا حبیب الله کاشانی رحلت کرد.
شهادت سلطان علی بن محمد الباقر (علیهالسلام)
در این روز در سال ۱۱۶ هجری جناب ابوالحسن سلطان علی فرزند امام باقر (علیهالسلام) در اردهال کاشان به شهادت رسید.
و بعد از سه سال از شهادت پدر بزرگوارش در سال ۱۱۶ ه، مخالفین، عدهای از دوستان و موالیان و منسوبین به آن حضرت شهید کردند.
از آنجا که ۲۷ جمادی الثانی در سال شهادت آنحضرت مصادف با ۱۷ مهر ماه شمسی بوده، هر سال به مناسبت سالگرد آن حضرت در جمعه دوم مهرماه مراسم قالی شویان همراه با عزاداری با شکوهی کنار قبر مطهرش برگزار می شود.
هماکنون درسرداب زیر ضریح مقدس آن حضرت، بدن مبارک حدود صد نفر از آن شهدای بزرگوار وجود دارد که مرحوم آیه الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی پیکر تازه و سالم آنان را مشاهده فرموده اند.
سپردن پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) به حلیمه سعدیه
در ۲۸ جمادی الثانی جناب عبدالمطلب (علیهالسلام) نور چشم خود پیامبر را در اطراف کعبه طواف داد و آن حضرت را برای شیر دادن به حلیمه سعدیه سپرد(۳۴۹).
وفات حضرت سید محمد فرزند امام هادی (علیهالسلام)
حضرت سید محمد فرزند امام هادی (علیهالسلام) در ۲۹ جمادی الثانی سال ۲۵۲ ه در سامراء از دنیا رفت.
آن حضرت را ابوجعفر و ابوعیل و سید محمد بعاج نیز می گفتند.
جلالت قدر و منزلت او به حدی بود که عدهای از شیعیان گمان می کردند بعد از امام هادی (علیهالسلام) آن بزرگوار امام خواهد بود، ولی با رحلت ایشان در زمان پدر بزرگوارش بر همه معلوم شد که امام حسن عسکری (علیهالسلام) امام پس از ایشان است.
امام عسکری (علیهالسلام) به جناب سید محمد (علیهالسلام) علاقه وافری داشت، آن حضرت را در منطقهای به نام بلد، در شش فرسخی سامراء دفن نمودند، که هماکنون قبر او در آنجا معروف است
کرامات زیادی از آن حضرت مشاهده شده، و دارای گنبد و صحن و غرفههای متعدد است، و دوستان اهل بیت (علیهمالسلام) به زیارت آن بزرگوار مشرف می شوند. نسب سادات آل بعاج در عراق و خوزستان به علی و احمد، فرزندان سید محمد بعاج منتهی می شود.
شهادت ابراهیم بن مالک اشتر
در پایان این ماه در سال ۷۱ هجری ابراهیم پسر مالک اشتر نخعی (رحمةالله) به شهادت رسید.