گروه اجتماعی: موضوع حجاب از همان سال اول پیروزی انقلاب شروع شد نهتنها درگذر زمان حلنشده، بلکه مناقشه بر سر آن افزایش هم یافته است. بهرغم مخالفت روحانیون و دین شناسان، حقوقدانان و کنشگران، نمایندگان مجلس دوازدهم که با مهندسی شورای نگهبان و بهرهگیری از نظریه استصوابی به مجلس راهیافتهاند و طرفداران جبهه پایداری در این مجلس دست بالا دارند، در اقدامی ناشیانه طرح با عنوان حجاب و عفاف را به تصویب رساندند که متأسفانه شورای نگهبان هم آن را تائید کرده است. بسیاری از علما، حقوقدانان و کنشگران این قانون را مغایر با قانون اساسی و شرع میدانند و اجرای آن را باعث دوقطبی سازی در جامعه ارزیابی میکنند. نکته قابل تامل این است که دولت درباره اجرا یا عدم اجرای قانون حجاب سکوت اختیار کرده، اما روسای قوه مقننه و مجریه بر اجرای آن اصرار دارند. شنیدهها حاکی از آن است که رئیسجمهور و وزیر کشور گفتهاند این قانون را اجرا نخواهند کرد. پرسش این است که اگر طرح جای گذشته که هزینه های هنگفتی صرف مبارزه با بدحجابی و بی حجابی شد نتیجه داد، قانون جدید مجلس هم نتیجه خواهد داد؟ در ادامه نظر چند تن از علما و روحانیون را میخوانید.
آیتالله هاشمی اصفهانی: قانون حجاب با موازین شرع سازگار نیست
آیتالله سید محمد هاشمی اصفهانی مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم گفت: قانون حجاب و عفاف صرفنظر از تأثیر و عدم تأثیر و مصلحت و عدم مصلحت آنکه سخت موردتردید است در شرایط بحرانی معاصر منطقه و کشور با هیچیک از موازین شرعی و مراتب مقرره نهی از منکر ثابت عندالفقهاء سازگار نیست. امیدواریم اولیاء امر و زعمای کشور ولو برای حفظ مصلحت نظام و جلوگیری از کاهش اعتبار آن چارهای بیندیشند.
آیتالله مسعودی خمینی: بازور و تفنگ نمیتوان با مردم برخورد کرد
آیتالله مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره قانون عفاف و حجاب گفت: بازور و تفنگ نمیتوان با مردم برخورد کرد. باید با زبان لین و زبانی که همه مردم آن را می پسندد با آنان سخن گفت. من میگویم همین خانمی که سرتاپا باز میپوشد، اگر با زبان فکری و این و مرام انسانی صحبت کنیم، مسائل را دقیق میپذیرد. حتی اگر کل آن را هم نپذیرد، بخشی از آن را رعایت میکند. بهجای آنکه افرادی را پیدا کنیم که علم داشته باشند، خوشفکر، خوشزبان، و خوشسابقه باشند، یک عده راداریم که از اول هم با آنان مخالف بوده و هستیم و به درد هیچ کاری هم نمیخورند. این افراد به دنبال سنگاندازی هستند و باید از دایره فهم و درک و دایره قانون و اجرا کنار بگذاریم. اگر باخانم تا با زبان این سخن بگوییم، مقداری از آنان میپذیرند و دیگر شلاق و زندان معنا ندارد و درست نیست.
آیتالله ایازی: قانون توطئه برای امنیت و اضمحلال کشور است
آیتالله سید محمدعلی ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم گفت: الآن وضعیت ما این است که عزیزان زیادی در فلسطین، لبنان و سوریه دارند کشته میشوند. ما بهجای اینکه به فکر وضعیت داخلی و خارجی خودمان و تقویت همراهی و همفکری در دنیا باشیم، آمدهایم چسبیدهایم به این چیزهایی جزئی و سطحی؛ یعنی همه آنها را کنار گذاشتیم و آمدیم یک مسئله داخلی را درست کرده و یک تشنجی را فراهم کردیم. اگر واقعاً یک جریانی بخواهد درباره چنین قانونی داوری بکند، میگوید غیرازاینکه این قانون توطئه برای امنیت و اضمحلال کشور و ناراضی کردن مردم و ایجاد شکاف بین مردم و حکومت باشد، چیز دیگری نیست.
طرح که تمام مراحل تصویب در مجلس و شورای نگهبان را گذرانده و صرفاً مرحله نهایی آن، یعنی ابلاغ از سوی رئیسجمهور یا رئیس مجلس، باقیمانده است. این قانون، خوب نیست. جریمههای سنگین، معلوم است که چنین قانونی در اجرا موفق نخواهد بود. نمیخواهید این کار انجام بشود؛ فقط میخواهید یک جوّ و ترس و ذهنیتی را برای جامعه درست کنید تا ذهنها را از چیزهای دیگر منحرف کنید.
آیتالله محقق داماد:قانون حجاب نتیجه عکس میدهد و موجب تنفر نسل جوان از آموزههای دینی خواهد شد
آیتالله مصطفی محقق داماد در نامهای به مراجع تقلید نوشت: مستحضرید که اخیراً قانونی در مجلس شورای اسلامی با عنوان لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به تصویب رسیده که حسب اطلاع، قوۀ مجریه آمادگی اجرای آن را ندارد و آن را غیرقابل اجرا و برخلاف مصالح عامه میداند. تجربۀ عملی در پیگیری آنچه این قانون در پی آن است هم نشان داده است که رعایت شرایط امربهمعروف و نهی از منکر ازجمله عدم توهین به کسانی که امرونهی میشوند و رعایت حرمت و کرامت آنها در عمل ممکن نبوده است و اتفاق افتاده است که نهتنها آبرو و حیثیت شخص مورد امرونهی که خانواده آنها نیز مورد تعرض قرارگرفته است. نکته مهم اینکه این قانون نهتنها غیرقابل اجراست که ازنظر ثمربخشی در امر عفاف و حجاب درست، نتیجه عکس خواهد داد و حتی موجب تنفر نسل جوان از آموزههای دینی و ترک ناخواستۀ وطن اسلامی توسط برخی از هموطنان عزیز میشود. مکرراً از سوی مقامات عالی کشور در ملاقات با مسئولان کشوری تذکر دادهشده است که موضوع حجاب باید از طریق فرهنگی پیگیری شود، نه با چوب و فلک؛ ولی تصویب این قانون، خلاف منویات و تذکرات مرجعیت است.
اینک که این قانون هنوز ابلاغ نشده و لازمالاجرا نگردیده در راستای رسالت فرهنگی نهاد مرجعیت برای حل این معضل اجتماعی که عدم توجه به آن ممکن است موجب خسارت به دین و آیین و نظام و کشور عزیزمان شود عنایت ویژه فرموده تا مسئله از طرق پیشبینیشده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به نحو شایسته حلوفصل گردد.
منبع: جماران