بیستوهشتمین نشست شورای وزرای خارجه سازمان همکاری اقتصادی(اکو)، سهشنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳ به ریاست ایران در مشهد آغازبهکار کرد.
عراقچی: شاهد تحرکات گروههای تکفیری با حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی هستیم
متن سخنرانی سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در این نشست به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
وزرای محترم امور خارجه و مقامهای عالی رتبه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو)،
جناب آقای مظفری، استاندار محترم، مقامهای محترم استان خراسان رضوی،
جناب آقای اسد مجیدخان، دبیرکل محترم سازمان اکو، روسای محترم سازمانهای منطقهای و بینالمللی
حضار گرامی، خانمها آقایان،
سلام علیکم،
در جوار بارگاه منور حضرت رضا (علیه السلام)، مقدم حضار محترم را در بیستوهشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) گرامی میدارم؛ در ابتدای سخنان خود، سلام گرمِ جناب آقای دکتر پزشکیان، ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران را به همه میهمانان عزیز این نشست ابلاغ میکنم.
مایه افتخار اینجانب است که این نشستِ مهم منطقهای را با حضور وزرای محترم امور خارجه و مقامهای عالیرتبه کشورهای عضو و دیگر میهمانان عزیز در شهر مقدس مشهد برگزار میکنیم؛ از مقامهای محترم استان، ازجمله تولیت محترم آستان قدس رضوی حضرت آیتالله مروی و همکارانشان و جناب آقای استاندار و همکارانشان به جهت تقبل میزبانی نشست وزیران سازمان اکو و رویدادهای جانبی آن در شهر مقدس مشهد تشکر میکنم.
جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته ریاست دورهای سازمان اکو را برعهده داشته است و با جدیت، اهتمام خود را بر پیشبردِ اهداف عالی این سازمان مهم منطقهای در راستای توسعه، رفاه و تعالی مردمان خوب و نجیب منطقه اکو معطوف داشته است؛ نشست امروز فرصتی خواهد بود تا با همتایان محترم خود از کشورهای عضو و نیز دبیرکل محترم اکو آخرین تحولات سازمان را مورد تبادل نظر قرار دهیم.
استان خراسان رضوی علاوه بر سرمایههای عظیم طبیعی، از زیرساختها و ظرفیتهای فراوان اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، تجاری و گردشگریِ استانی، ملی و منطقهای برخوردار است؛ امیدوارم وزرای محترم و هیئتهای حاضر در نشست وزرای اکو در مدت اقامت در مشهد مقدس از نزدیک شاهد برخی از این امکانات و ظرفیتها باشند.
همسایگی با دو کشور ترکمنستان و افغانستان و نیز ایفای نقش کلیدی در اتصال کشورهای محصور در خشکی در آسیای مرکزی با آبهای آزاد در جنوب ایران، بر اهمیت این استان برای سازمان اکو و برنامهها و پروژههای این سازمان میافزاید.
در نشست اصلی وزرا و در ملاقاتهای جانبی با وزیران محترم، درباره راههای تقویت بیشتر سازمان اکو و ارتقای همکاریهای اقتصادی در چارچوب این سازمان تبادل نظر و تصمیمگیری خواهیم کرد؛ علاوه بر آن، فرصتی خواهیم داشت تا در مورد تحولات منطقهای و جهانی به رایزنی بپردازیم.
بیش از یکسال است که منطقه و جهان شاهد جنایتهای افسار گسیخته، بیسابقه و وحشیانه رژیم صهیونیستی بر علیه مردم غزه و در ادامه بر علیه مردم لبنان بوده است؛ در چند روز اخیر نیز به موازات اعلام آتشبس در لبنان، شاهد تحرکات گروههای تروریستی تکفیری در سوریه با حمایت رژیم صهیونیستی و آمریکا بودهایم که نیازمند هوشیاری و هماهنگی کشورهای منطقه و واکنش فوری و موثر جامعه جهانی است.
در پایان، در این سرزمین پر برکت و در جوار حضرت رضا (علیه السلام) از خداوند بزرگ میخواهم کشورهای بزرگ و ملتهای شریف منطقه اکو را در پناه خود از گزند حوادث و ناملایمات حفظ بدارد.
دبیرکل اکو: کشورهای منطقه نیازمند اقتصاد رقابتی هستند
اسد مجیدخان، دبیرکل اکو تصریح کرد: باید اکو را با پتانسیل هایش برای مردممان تغییر بدهیم؛ پس از مذاکرات مختلف، ۱۷ سال پیش سندی را تصویب کردیم.
وی با بیان اینکه باید از طریق فعالیتهای اقتصادی، انسجام در منطقه ایجاد کنیم، اظهار کرد: باید توافق تجاری اکو را بهروزرسانی کنیم؛ از همه کشورهای عضو اکو میخواهم که به این فرآیند بپیوندند؛ کشورهای منطقه نیازمند اقتصاد رقابتی هستیم.
وزیر امور خارجه: اکو از مرتبطترین بسترهای منطقهای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، سهشنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳ در بیستوهشتمین نشست شورای وزیران خارجه سازمان همکاریهای اقتصادی اکو، بهعنوان رئیس شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) سخنرانی کرد؛ متن این سخنرانی به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا، مایلم از همه هیئتهای شرکتکننده از منطقه اکو و فراتر از آن برای پذیرش دعوت و شرکت در نشست شورای وزیران اکو تشکر کنم؛ از مسئولین میزبان در شهر مشهد برای پذیرایی و هماهنگی عالی سپاسگزاریم.
بهعنوان رئیس جلسه، اجازه دهید از تلاش عالی صورتگرفته در نشست دیروز مقدماتی مقامهای ارشد در مشهد و همچنین نشست شورای نمایندگان دائمی، کمیته مقدماتی و دبیرکل اکو جناب آقای اسد مجیدخان و تیم ایشان در مشهد انجام شد، قدردانی کنم.
اکو هفته گذشته سیودومین سالگرد گسترش خود را جشن گرفت؛ در طول دههها، اکو بهطور فزایندهای ثابت کرده که یکی از مرتبطترین بسترهای منطقهای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است؛ یکی دیگر از نشانههای دلگرمکننده در این زمینه، افزایش احساس مالکیت و مشارکت در عضویت اکو در گذشته نزدیک بوده است که باید تحسین شود؛ همزمان، ما باید درسها و تجربیات ده ساله و همچنین تلاشهای ناکام گذشته را الگو قرار دهیم، زیرا بهطور مشترک در حال پیشروی در چشماندازهای جاری منطقهای و جهانی هستیم.
کشورهای عضو اکو برای تقویت همکاریهای منطقهای در زمینههایی مانند تجارت، حملونقل، گردشگری، انرژی، غذا و کشاورزی، بهداشت، بانکداری، گمرک، سرمایهگذاری، کاهش بلایای طبیعی، قضایی و اجرای قانون و ... با یکدیگر همکاری کردهاند؛ ظرفیتهای توسعهای فردی و منطقهای بسیار فراوانی داریم؛ ما باید نهایت تلاش خود را با هدف تحقق کامل این ظرفیت بکر بهکار ببندیم.
منطقه اکو به یکی از پرجنبوجوشترین مناطق نوظهور در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد و این امر به اراده جمعی ما بستگی دارد؛ همچنین میتوانیم به شریک قابل اعتمادی برای مشارکت جنوب-شمال در زمینههایی مانند ترانزیت و امنیت انرژی تبدیل شویم.
طولانیترین زیرساخت در انتظار همکاری اکو، توافقنامه تجاری اکو (ECITA) است که اجرای آن برای دو دهه به تاخیر افتاده است؛ تاجران ما و دیگر ذینفعان در منطقه اکو مطمئنا شایستگی بیشتری دارند؛ آنها شایسته بهرهمندی از منطقه تجارت آزاد اکو هستند، همانطور که در «چشمانداز ۲۰۲۵ اکو» پیشبینی شده است؛ ایران در دوره ریاست خود در سال ۲۰۲۴ بر اکو با درک روشنی از این واقعیت که چگونه گسترش تجارت در منطقه اکو میتواند همکاری و مشارکت در دیگر زمینهها را ارتقا دهد، شعار «ایجاد منطقه مقاوم و تابآور از طریق توسعه تجارت بین منطقهای» را بهعنوان شعار خود انتخاب کرد.
سیستم تجارت اکو نیز نیازمند حمایت مالی، بانکی، گمرکی و سیستمهای بیمه است که هماهنگسازی و دیجیتالیسازی آنها نیز به دستور کار غالب اکو تبدیل خواهد شد؛ به بانک تجارت و توسعه اکو باید اختیاراتی داده شود تا آنچه را که برای تبدیل شدن به یک مروج تجارت و یک پروژه مالی و تامینکننده سرمایه در سراسر منطقه اکو لازم است، انجام دهد.
نشست امروز شورای وزریران اکو، که مهمترین گردهمایی اکو در سال ۲۰۲۴ است، مکان مناسبی برای احیای حرکت مجدد برای تلاشهای آینده ما است؛ این موضوع از آنجایی نیز حائز اهمیت است که «چشمانداز ۲۰۲۵ اکو» به آخرین سال خود نزدیک میشود و «کمیته بررسی چشم انداز» در تهران کار بزرگی انجام داده و پروژههای اولویتدار را شناسایی کرده است که باید مورد توجه و اختصاص منابع ویژه قرار گیرند؛ اکو همچنین ممکن است به برخی تغییرات الگویی و طراحی مجدد معماری خود نیاز داشته باشد.
نشست آتی معاونان وزرای امور خارجه اکو در دبیرخانه اکو در تهران نیز بهعنوان فرصت دیگری برای ادامه مذاکرات امروز وزیران خواهد بود.
سخنان خود را به پایان رسانده و برای شما در جلسه امروز شورا موفقیت و اقامتی خوش در شهر پربرکت مشهد آرزو دارم.
انتهای پیام/