معلولیت در لغت معنای نقص میدهد، ولی بسیاری از افرادی که دچار معلولیت هستند، نشان دادهاند که معلولیت نه تنها یک نقص نیست، بلکه میتواند زمینهساز موفقیتهای بزرگی شود. بسیاری از بزرگان و مشاهیر تاریخ دچار معلولیت بودهاند؛ اما با عزم و اراده راسخ، نقصانهای جسمانی را کنار زده و نور امید و روشنایی سعادت را بر زندگی خود تابانیدهاند.
۱) وحید رجبلو، نابغه معلول ایرانی در حوزه IT است که در بین ۱۰ فرد تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۲۰ قرار گرفت. او میگوید: من به دلیل ابتلا بیماری SMA که روی عضلات تاثیر میگذارد، دچار معلولیت بسیار شدیدی شدهام. براساس اعلام بهزیستی دارای ۹۸ درصد معلولیت هستم و تنها با دست راستم میتوانم کار کنم. او حالا مدیرعامل استارتاپ توانیتو است. رجبلو میگوید: به خاطر محدودیت جسمی که داشتم به سمت کار با کامپیوتر رفتم و در حوزه آی تی شروع به کار کردم، برنامه نویسی را یاد گرفتم و حالا مثل یک آدم عادی ساعتها کار میکنم.
۲) یکی دیگر از مشاهیر معلول جهان، لودویک ون بتهوون است. شنوایی این نوازنده مشهور آلمانی در مراحلی از زندگیاش دچار اختلال شد. او در سن ۴۴ سالگی تسلیم بیماری ناتوانی شنوایی شد. با این حال شنوایی برای این نوازنده بزرگ مانع پیشرفت نبود. یکی از آثار درخشانش در همین دوره ساخته شد. دورانی که او سمفونی شماره ۹ را میساخت، کاملا ناشنوا بود. زمان ساخت این سمفونی تقریبا ۲ سال طول کشید. وقتی آن را اجرا کرد، صدایی نمیشنید و تنها با حرکت دست حاضران در صحنه متوجه تاثیرگذاری آن شد.
۳) فریدا کالو، هنرمند مکزیکی، الگوی استقامت و از نوابغ و مشاهیر معلول جهان بود. ناتوانی کالو مانع از شهرت جهانی او نشد. هنگامی که ۶ سال داشت به فلج اطفال مبتلا شد. ویروس آسیب شدیدی به پاهای او وارد کرد و پس از یک تصادف وحشتناک و شکستگی ستون فقرات برای همیشه فلج شد. فریدا میگوید: «وقتی بالهایی برای پرواز دارم، چه نیازی به پا هست؟» نام او حالا به عنوان یکی از نقاشان برجسته تاریخ هنر معاصر به ثبت رسیده است. او در بستر بیماری و در نقطهای که همه فکر میکردند نقطه پایان است، شروع به کشیدن نقاشی کرد و موفق شد تا به شهرتی جهانی دست پیدا کند.
۴) هلن کلر میتوان به عنوان یکی نوابغ و نویسندگان معلول جهان نام برد که علیرغم میزان ناتوانیاش، توانست دستاوردهای زیادی در طول زندگی خود داشته باشد. هنگامی که تنها ۱۹ ماه داشت، دچار یک بیماری شد که پزشکان در آن زمان قادر به شناسایی آن نبودند. این بیماری هم شنوایی و هم بینایی او را دچار مشکل کرد. با این حال، این ناتوانی و معلولیت نتوانست او را متوقف کند. هلن کلر نخستین فردی بود که با چنین مشکلاتی مدرک لیسانس خود را در رشته هنر گرفت. او میگفت زندگی یک ماجراجویی جسورانه است.