بیژن نوباوه نماینده مردم تهران-اسلامشهر و عضو کمیسیون فرهنگی در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با میزان و درباره آگاهی حقوقی مردم و اهمیت آن اظهار کرد: حقوق فردی و حقوق اجتماعی دو مقوله مهم برای زندگی در جامعه محسوب میشود که میتوانند افراد را در پیشبرد رویکردها و اهدافشان یاری کند و یا آنها را از بسیاری از کشمکشها و مشکلات دور کند. آگاهی از حقوق قضایی برای دریافت حق خود در جامعه برای همه افراد لازم است، البته آگاهی یافتن در مورد آن تنها بر عهده مردم نیست بلکه دستگاههای ذی ربط نیز نقشی مهم و موثر دارند.
وی تاکید کرد: اطلاعرسانی دقیق و به موقع برای آگاهسازی از حقوق عامه در جامعه نکته مهم است که همواره باید توسط حاکمیت مورد توجه قرار گرفته و به اجرا گذاشته شود در عین حال هوشیاری مردم در این زمینه امری مهم و ضروری است.
نوباوه درباره اهمیت آموزش حقوقی تاکید کرد: افراد نسبت به جامعه و یکدیگر وظایفی دارند. در مقابل جامعه نیز نسبت به افراد وظایفی بر عهده دارد پس کسب اطلاعات و آگاهی از این قوانین از جمله وظایف مهم هر فرد در اجتماع است و تحول در قوانین میطلبد تا آموزشها به شیوه دائم و مستتر در جامعه جریان داشته باشد.
این عضو کمیسیون فرهنگی، گستره وسیع حقوق را مورد بررسی قرار داد و افزود: حقوق حاکمیت بر مردم و حقوقی که مردم نسبت به حاکمیت دارند همگی نیازمند کسب اطلاعات و یادگیری است، این مهم در رابطه با حقوق و مسائل فرهنگی نیز صادق است، از این رو آموزش حقوق اهمیت ویژه پیدا میکند.
آموزش و آگاهی نسبت به حقوق فردی و اجتماعی
این نماینده مجلس با اشاره به مفهوم عدالت بیان کرد: عدالت زمانی در جامعهای برقرار میشود که حقوق واقعی در جامعه احیا و به اجرا درآید در غیر این صورت قطعاً عدالت به اجرا گذاشته نخواهد شد.
نوباوه جایگاه حقوق در زندگی فردی و اجتماعی را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: حقوق در همه ابعادش یک جریان جاری و ساری است، زیرا در همه ارکان زندگی فردی و اجتماعی کاربردی بوده و کسب اطلاعات در مورد آن مهم است. تلاش برای آموزش و آگاهی بخشی برای همه افراد مهم و کاربردی است.
این نماینده مجلس، درباره سریال «آقای قاضی» گفت: استفاده از ابزار هنر برای آگاهی بخشی در عرصه حقوقی نکته مهمی است که سریال «آقای قاضی» آن را به تصویر کشیده است. هنر در پهنای اجتماع حرکت میکند، بنابراین زبانی گویاتر با نفوذتر و تاثیرگذارتر از آن وجود ندارد در بسیاری از موارد در مقابل ترس و یا برداشتهای اشتباه از دادگاهها و قضاوت غلط از عملکرد قضاتی که مستقیما با جامعه در ارتباط هستند، هنر میتواند نقشی راهبردی داشته باشد.
وی ادامه داد: هدایت و راهنمایی مردم در مورد مقولههای حقوقی و روزمره که سبب آموزش میشود؛ بسیار ارزنده است. بنابراین با انعکاس برنامههایی که بتوانند اطلاعات حقوقی را به مخاطبان آن هم به شکل غیر مستقیم انتقال دهند، کاربردی بوده و مفاهیم ویژهای را در راستای رفع مشکلات و موانع پیش روی مردم ارائه کرده و فرهنگسازی را به دنبال خواهد داشت.
نوباوه در خاتمه اظهار داشت: ما باید در نظر داشته باشیم که قضات به دنبال احقاق حق هستند و این مسئله بسیار مهمی است. اعتماد به قوه قضاییه و آگاهی درست از حقوق فردی و اجتماعی میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات در کشور باشد.
انتهای پیام/