به گزارش همشهریآنلاین، این روزها خیلیها از فراموشکار شدن خود شکایت دارند و میترسند که مبادا این فراموشی ختم به آلزایمر شود. هرچند کارشناسان تاکید دارند که هر فراموشیای به معنای ابتلا به آلزایمر نیست و یک دلیل افزایش میزان فراموشیها در چند سال اخیر، استرسهای انباشته روزمره، اضطراب، آلودگی بیش از حد هوا و حتی تنهایی است که بر اعصاب محیطی و اعصاب مرکزی انسان تاثیر میگذارد و میتواند منجر به این شود که فرد خیلی چیزها را فراموش کند یا نتواند بعضی چیزها را راحت به یاد بیاورد.
درضمن یکی از فاکتورهای ابتلا به آلزایمر، ژنتیک و زمینه خانوادگی است و معمولا به افرادی که سابقه خانوادگی آلزایمر را دارند، توصیه میشود که حتما در ۵۰ سالگی برای انجام تستهای آلزایمر اقدام کنند تا اگر در آستانه ابتلا هستند، بیماریشان به تاخیر انداخته شود یا جلوی پیشرفت این دمانس گرفته شود.
پس بهتر است موضوع را پیچیده نکنیم. چون واقعیت این است که خیلی از اوقات، موضوعات کوچک و پیشپا افتادهای حافظه ما را کُند و ما را دچار فراموشیهایی میکند که برایمان قابل باور نیست. مثل خواب ناکافی و بیکیفیت یا کمتحرکی. کارشناسان تاکید دارند که با ترک چند عادت یا اضافه کردن چند عادت درست به زندگی روزمره میتوان به تقویت حافظه کمک کرد و فراموشکاری را پس زد.
بیشتر بخوانید؛
آدمهای فراموشکار، آخر آلزایمر میگیرند؟
کاهش سن ابتلا به آلزایمر در ایران
این رژیم از مغز شما در برابر آلزایمر محافظت می کند
در این گزارش به ۹ توصیه طلایی برای تقویت حافظه و دور شدن از فراموشکاری اشاره میکنیم؛
خواب کافی و باکیفیت: مطالعات نشان داده که خواب کافی باعث تقویت حافظه بلندمدت و تمرکز میشود. ۶ تا ۸ ساعت خواب شبانه برای تثبیت اطلاعات در حافظه بسیار مهم است.
تغذیه سالم: مصرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ (مثل ماهی سالمون)، سبزیجات سبز تیره، توتها، آجیل و غلات کامل میتوانند حافظه را تقویت کنند.
فعالیت بدنی منظم: ورزشهای هوازی مثل پیادهروی، دویدن یا یوگا جریان خون به مغز را افزایش داده و حافظه را تقویت میکند.
تمرین ذهنی مداوم: فعالیتهایی مانند یادگیری زبان جدید، بازیهای فکری، حل معما، حل جدول، یادگیری یک هنر جدید مثل نقاشی و ... باعث فعال نگه داشتن ذهن میشوند.
مدیریت استرس: استرس زیاد به هیپوکامپ که بخشی از مغز و مسئول حافظه است، آسیب میزند. برای مدیریت استرس میتوان پیادهروی، مدیتیشن، یوگا، رقص و تمرینات تنفس عمیق را در برنامه روزانه خود گنجاند.
تغذیه مناسب مغز: مصرف غذاهای حاوی آنتیاکسیدان مانند انواع توت، گردو و شکلات تلخ، غذاهای سرشار از امگا۳ مثل ماهی سالمون و چربیهای سالم مثل گردو و بادام و ... مغز را تقویت میکند.
ورزش منظم: فعالیت بدنی منظم، جریان خون به مغز را افزایش میدهد و عملکرد شناختی را بهبود میبخشد. حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در روز توصیه میشود.
کاهش مصرف قند و غذاهای ناسالم: مصرف زیاد قند و غذاهای ناسالم مثل شیرینی، فستفودها، غذاهای چرب و غذاهای فرآوریشده میتواند عملکرد مغز را کاهش دهد و نه تنها باعث کاهش تمرکز و ضعف حافظه میشود، بلکه پیری زودرس را به دنبال دارد.
معاشرت و تعامل داشتن: تنهایی و عدم معاشرت اجتماعی، تأثیر زیادی بر حافظه و عملکرد شناختی دارد. مطالعات نشان داده که انزوای اجتماعی میتواند خطر زوال عقل و فراموشی را افزایش دهد. بعضی تحقیقات میگویند تنهایی، خطر مرگ زودرس را به دنبال دارد. چون تعاملات اجتماعی، ذهن را درگیر میکند و باعث فعال نگه داشتن آن میشود، اما نبود ارتباطات اجتماعی این تحریک را کاهش میدهد. درضمن تنهایی با افزایش استرس و اضطراب مرتبط است که مستقیماً به هیپوکامپ (مرکز حافظه در مغز) آسیب میزند. علاوه بر اینها احساس تنهایی میتواند منجر به افسردگی شود که بهطور مستقیم تمرکز و حافظه را تحت تأثیر قرار میدهد. معاشرت باعث تبادل افکار و یادگیری جدید میشود. اما انزوا این فرصت را از بین میبرد. بنابراین، ایجاد روابط اجتماعی فعال و حضور در جمعهای دوستانه و خانواده و پیدا کردن دوستان جدید، یکی از راهکارهای مؤثر برای تقویت حافظه و پیشگیری از فراموشی است.