آریانمهر در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، گفت: برای افزایش سرانه مطالعه ابتدا باید زیرساختها آماده شود تا افراد علاقهمند و افرادی که واقعاٌ در این حوزه فعال هستند افزایش یابند و امکان خدماتدهی به آنها فراهم باشد.
وی افزود: برای بیان درصد سرانه مطالعه در شهرستان آمار دقیقی در دست نیست؛ اما این موضوع قابل ذکر است که فضای زیربنایی کتابخانهها و منابع موجود، دیگر جوابگوی نیاز شهرستان نیست.
رئیس کتابخانههای شهرستان خرمبید عنوان کرد: در این شهرستان تعداد چهار کتابخانه عمومی با منابعی در حدود ۷۰ هزار نسخه وجود دارد و ۹ نفر کارمند مشغول خدمت به حدود ۲ هزار نفر عضو کتابخوان شهرستان هستند.
آریانمهر مخاطبان ما از تمام گروههای سنی از خردسال تا بزرگسال و کهنسال هستند؛ اما بیشتر آنها از کودکان و نوجوانان هستند؛ البته در کتابخانههای شهرستان آمار متفاوت است. چیزی که ما در این سالها به آن دست یافتیم نیاز به همین ردهٔ سنی کودک و نوجوان است که اگر به آنها توجه شود جواب خواهیم گرفت.
وی مطرح کرد: وقتی زیرساختها آماده باشد و ما جوابگوی نیازها باشیم، مطمئن باشید، و تجربهٔ ما و همکارانمان نیز این را ثابت کرده، با این هجمهای که فضای مجازی دارد، میتوانیم کلمه «پیروز» را عنوان کنیم و پیروز بر فضای مجازی باشیم.
رئیس کتابخانههای شهرستان خرمبید گفت: از دلایل کمرنگشدن حضور بزرگسالان بهویژه جوانان در کتابخانهها، ساختار اجتماعی است که از سالها قبل ذهنها را به سمت کتابخوانی گرایش نیافته است و شیرینی مطالعه به آنها چشانده نشده است.
آریانمهر عنوان کرد: از دیگر علل، مشغلهٔ فکری و کاری است که بزرگسالان هر کدام به نوعی با آن درگیر هستند. همچنین مسئلهٔ فضای مجازی که بر بسیاری از جنبههای زندگی از جمله روابط خانوادگی تأثیر گذاشته است؛ به همان نسبت، میزان مطالعه افراد را نیز تحتتأثیر قرار داده است.
این مسئول دربارهٔ چگونگی جذب بیشتر جوانان و علاقهمندی آنان به عرصهٔ کتابخوانی، عنوان کرد: باید به دنبال اقناع و رفع نیازهایی از جوانان باشیم که درصدد رفع آن در فضای مجازی فعالیت میکنند.
وی افزود اکثر کتابخانههای شهرستان قدیمی هستند و از نظر ساختمان و ظاهر، نیازهای بصری و زیبایی شناسی مخاطب را برآورده نمیکنند و زیربناهای موجود دیگر جوابگوی نیازهای فعالیت مجموعهها نیست.
رئیس کتابخانههای شهرستان خرمبید عنوان کرد: مراجعه کنندگان و مخاطبان کتابخانهها بیشتر افرادی هنردوست، اهل هنر و زیباپسند هستند و توقع و انتظارشان هم این است که وارد محیطی لذتبخش بشوند که کسالت و خستگی نداشته باشد و قطعاً هر چه معماری این محیط زیباتر و شکیل باشد، تأثیرگذارتر است.
وی گفت: کتابخانههایی که ما در سطح شهرستان داریم، زیاد جذاب نیستند و ما هر چه تلاش میکنیم آن نتیجهٔ مطلوب حاصل نمیشود. البته تمام همکاران ما در مجموعهٔ کتابخانهها، بحمدالله، هنر کار و فعالیت و تجربه کافی را دارند و کار را رها نکردهاند و با همین امکانات تلاششان را در جهت پیشبرد اهداف انجام دادهاند.
آریانمهر مطرح کرد: از جمله مواردی که نیاز به آنها مشهود است، کتابخانههای تخصصی کودک و نوجوان و کتابخانهٔ مادر و کودک به طور جداگانه است. اگر بخواهیم از هزینههایی که انجام میشود نتیجه بگریم و این هزینه برگشت داده شود، ناگزیر هستیم که در زمینهٔ کودک و نوجوان اقدامات مؤثری انجام دهیم.
آریانمهر گفت: چنانچه همکاران ما ساختمانهای جدید با معماری شیک و بهروز در اختیار داشته باشند، این توانایی و هنر را دارند که چندین برابر وضعیت کنونی نتیجه را بهبود دهند.
وی در ارتباط با برنامههایی برای افزایش فرهنگ کتابخوانی و جذب شهروندان به این مقولهٔ فرهنگی، عنوان کرد: کتابخانهها در طول سال، علاوه بر کارکرد سنتی که همان امانت کتاب است؛ برنامههای فرهنگی مانند نقاشی، مسابقات کتابخوانی، نشستهای کتابخوانی و کتابخانهای نیز برگزار میکنند.
آریانمهر در پایان ضمن تشکر از افراد فرهنگ دوست، گفت: ما منتظر نمیمانیم تجهیزات بهروز شوند؛ اما این انتظار را داریم و از همهٔ خیرین و آنهایی که میتوانند قدمی در این مسیر بردارند درخواست میکنیم قدمی بردارند و کتابخانهها را چه از نظر ساخت بنا و چه تأمین تجهیزات یاری دهند.
خانم رضایی مسئول کتابخانهٔ حجتالاسلام مهدوی خرمبید، در گفتگو با شیرازه گفت: کمبود نیروی کار، باعث میشود یک کتابدار به عنوان چند نفر کار کند؛ بخشهای کودک، اصلی و کمکدرسی را مدیریت کند و در جاهای دیگر نیز خدماتدهی داشته باشد.
وی گفت: چون تعداد مخاطب کودک بسیار زیاد است و برنامههای مختلفی در این بخش اجرا میشود؛ نیاز هست که یک نفر با تخصص کودک در این بخش حضور داشته باشد.
رضایی از استقبال خوب خانوادهها در سالهای اخیر گفت و علت این استقبال را همبستگی میان خانوادهها و تشویق یک نفر عضو کتابخانه برای عضویت سایر اعضا عنوان کرد. همچنین برخورد خوب کتابدارها با مراجعین را از عوامل جذب افراد به کتابخانهها دانست.
در ادامه سعید مهدیپور مدیر آموزشوپرورش شهرستان خرمبید در پاسخ به سئوال خبرنگار شیرازه درباره آمار مطالعهٔ غیردرسی دانشآموزان گفت: آمار دقیقی در این مورد در دست نیست؛ اما آنچه ما بررسی کردهایم مطالعه دانشآموزان بهویژه بعد از ایام کرونا کاهش چشمگیری داشته است.
وی علت این دوری از کتاب را جایگزینی فضای مجازی برای دریافت اطلاعات و نیازمندیهای دانشآموزان و نقش منفعل خانوادهها دانست؛ چنانکه خانوادهها خودشان کمتر به کتابخوانی اهمیت میدهند و بیشتر در فضای مجازی فعال هستند.
مهدیپور علت دیگر را افزایش هزینههای تهیهٔ کتاب عنوان کرد و بخشی را هم مربوط به محتوای کتابها دانست؛ سلیقهٔ افراد تغییر کرده و نیازهایشان نیز متفاوت شده و لازم است محتوای کتابها متناسب با نیاز و سلیقهٔ دانشآموزان تغییر کند.
وی گفت: قطعاً کمبود کتاب و فضای مطالعهٔ مناسب در میزان و کیفیت مطالعه تأثیرگذار است. درگذشته امکاناتی در مدارس در اختیار دانشآموزان بوده؛ اما اکنون جوابگوی نیازهای دانشآموزان و کادر آموزشی نیست.
مدیر آموزشوپرورش شهرستان خرمبید در مورد افزایش فرهنگ کتابخوانی با اشاره به طرح سراسری نذر کتاب گفت: افرادی در سطح مدارس پیگیر این طرح هستند. امسال نسبت به سال گذشته پیشرفتهایی داشتیم و امیدواریم سال آینده این پیشرفت با سرعت بیشتری پیش برود.
فرماندار شهرستان خرمبید در پیگیری حل مشکلات و تجهیز کتابخانهها، در گفتگو با شیرازه گفت: این کار از عهدهٔ شهرستان خارج است و باید مدیرکل هم با مجموعهٔ شهرستان ما همکاری کند.
هادیپور اضافه کرد: وضعیت کتابخانههای خرمبید مخصوصاًَ صفاشهر متأسفانه مناسب و در شأن مردم و دوستداران کتاب و مطالعه نیست؛ برای بهبود و گسترش فضای کتابخانهها و سالنهای مطالعه، در سالهای گذشته تلاشهایی انجام شده که به دلایل مختلف بهویژه کملطفی و بیتوجهی مدیران استانی این حوزه به نتیجهٔ مطلوب نرسیده است.
وی اشارهای هم به کتابخانهٔ آیتالله مهدوی ناحیه دو داشتند و گفت: برای این کتابخانه در سالهای گذشته اعتباراتی تخصیص یافت و به علت عدم نظارت صحیح اداره کل و متولیان مربوطه وقت، این مکان تبدیل به سازهای غیر استاندارد و غیر فنی شد و پیمانکار با طرح دعوی، بهجای پاسخگویی، روند پیگیری را با مشکل روبهرو کرده است و تا تعیین تکلیف محاکم قضایی، نمیتوان هیچ اعتباری برای آن دریافت کرد.
فرماندار خرمبید در آخر با اشاره به اینکه در سال گذشته با تأمین بخش عمدهای از اعتبارات، ضمن تصویب و تخصیص توسط فرمانداری، اقداماتی مانند نوسازی امکانات اداری و سیستم سرمایش و گرمایش، انجام شد گفت: امسال هم از محل مصوبات هیأت مدیره مشکات، جهت تأمین کتب مورد نیاز خصوصاًَ کتب کنکور، اعتباری اختصاص یافت. در مورد فضای مطالعه هم اقدامات خوبی در حال پیگیری است که انشاءالله هدیهای برای مردم عزیز باشد.
انتهای خبر/ ۲۲۴۲۲۴
∎