شناسهٔ خبر: 70066066 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

رئیس‌جمهور در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی:

وفاق یعنی پایبندی به حق و عدالت/ پرداخت یارانه باید عادلانه باشد

رئیس‌جمهور با تبریک روز قانون اساسی به مردم ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)، گفت: مجلس شورای اسلامی به کابینه دولت چهاردهم یک رای استثنایی داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مسعود پزشکیان شامگاه_ دوشنبه، ۱۲ آذر_ در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم درباره صد روزه گی دولت چهاردهم، گفت: در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم از جمله اینکه در شب تحلیف رئیس جمهور، صهیونیست‌ها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بوده‌ایم.

رئیس جمهور با اشاره به تلاش‌های انجام شده برای تشکیل دولت چهاردهم، گفت: هیات دولت را براساس نظرسنجی‌های مختلف از احزاب و جناح‌ها تشکیل دادیم. حدود ۵۰۰ نفر در انتخاب اعضای دولت مشارکت داشتند و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس یک رای استثنایی به اعضای کابینه داد.

پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندمکاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم. قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را مشخص کردیم.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: برغم فرصت کمی که داشتیم، لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در زمان مناسب به مجلس ارائه کردیم، همه آنچه بود را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. انتقاد می‌کردند که بودجه انبساطی نوشته شده است درصورتی که این‌طور نبود بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمی‌شد را ذکر کردیم. خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رای دادند و از روز گذشته بررسی جزئیات لایحه در مجلس آغاز شده است.

پزشکیان در پاسخ به نخستین سوال درمورد ناترازی انرژی و اقدامات دولت برای حل این مشکل، گفت: ما با ناترازی های بسیار بدی در حوزه انرژی اعم از آب، برق و گاز مواجه هستیم، سرانه مصرف برق در کشور ما چند برابر کشورهای جهان است و نیاز ما با تولید کشور همخوانی ندارد. این درحالی است که ایران از نظر منابع گازی جایگاه بالایی در جهان دارد و نباید امروز با ناترازی انرژی مواجه باشیم.

رئیس جمهور با تاکید بر استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان برای حل مشکلات کشور از جمله ناترازی انرژی و مسکن گفت: برای حل مشکلات باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصین تصمیم بگیرند و راهکار ارائه دهند، هرکسی بتواند به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند، ما در دولت استقبال می‌کنیم.

رییس جمهور گفت: در مدت صد روز با حوادث زیادی روبرو بودیم. شب تحلیف اسماعیل هنیه را شهید کردند و از آن به بعد درگیر شدیم. روند و آرامشی که باید در روند کار داشتیم را بهم زد. بعد از آن هیات دولت را انتخاب کردیم و نهایتاً هیات دولت را به مجلس معرفی کنیم.

بدون پشتیبانی و حمایت رهبری تحقق وفاق مد نظر این دولت امکان پذیر نبود

پزشکیان درخصوص تحقق وفاق ملی و همدلی در ترکیب اعضای کابینه و مدیران دولت، گفت: باوری که درمورد بکارگیری افراد براساس شایستگی‌ها داشتیم محقق شد، این روند بدون پشتیبانی رهبری معظم امکان پذیر نبود. برای نخستین بار استاندار سنی کرد در کردستان منصوب کردیم، پیش از این استاندار کرد داشتیم اما شیعه بود. برای نخستین بار یک مدیر عرب را در خوزستان، قشقایی را در استان خودش، بلوچ را در سیستان و بلوچستان به عنوان استاندار معرفی کردیم. شعار و باوری که داشتیم و اینکه همه اقوام و سلایق و قومیت‌ها را براساس شایستگی بکار بگیریم، شکل گرفت.

رئیس جمهور ادامه داد: برای نخستین بار حضور خانم‌ها در دولت بیش از گذشته است، همه اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکان پذیر نبود و اگر ایشان پشتیبانی و حمایت نمی‌کردند، برخی از این افراد در روند ارزیابی‌ها خود به خود رد می‌شدند، این نگاه مقام معظم رهبری در ایجاد وفاق و همدلی آغاز فعالیت‌هایی بود که انجام شد.

پزشکیان وفاق را پایبندی به حق و عدالت دانست و گفت: اختلاف وقتی ایجاد می‌شود که کسی حق دیگری را ضایع کند و حق او را نادیده بگیرد، وفاق سهمیه دادن و تقسیم پست نیست، بلکه این است که کسی را ضایع نکنیم.

مداخلات اقتصادی دولت بدون اطلاع و توجه به معیشت مردم نخواهد بود

پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه در برنامه دولت برای خروج از بحران‌های اقتصادی؛ مداخلات اقتصادی بدون توجه به معیشت و زندگی مردم نخواهد بود گفت: برای دردها مسکن تزریق کردیم اما درمان نکردیم، روند ناترازی‌های انرژی در دولت‌های گذشته ادامه پیدا کرده تا امروز به بحران رسیده است. باید به چاه‌های نفت گاز تزریق کنیم اما در حال بیرون کشیدن گاز از آنها هستیم معنی آن این است که حتی نمی‌توانیم نفت از آن استخراج کنیم.

رییس جمهور افزود: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. ما دومین ذخایر گاز جهان را داریم، چرا باید در این وضعیت باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.

وی ادامه داد: در گروه اقتصادی دولت اعم از وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و مشاور عالی اقتصادی با همکاری اقتصاددانان به چهار برنامه برای تغییر روند اقتصادی کشور رسیده‌ایم؛ در زمینه رشد سرمایه‌گذاری و تولید، حل ناترازی‌ها، معیشت مردم و ثبات و امنیت غذایی و برنامه‌های اولویت‌دار صنایع که پیشران اقتصاد هستند .۴ برنامه اصلی و ۲۵ زیر مجموعه اقتصادی استخراج شده است که در حال کار کارشناسی بر روی آن هستیم.

پزشکیان با بیان اینکه ناترازی انرژی یک مجموعه است؛ گفت: نمی‌توانیم پول بازنشسته، گندمکار و کارکنان دولت را بدهیم در مقابل ۴ میلیارد دلار بنزین وارد می‌کنیم و با قیمت ۱,۵۰۰ تومان بفروشیم. آیا باید این کار را ادامه دهیم؟ این روند نیاز به درمان دارد اینکه این درمان چگونه انجام شود نیاز به کار کارشناسی دارد. باید با نگاه به معیشت و زندگی مردم مداخلات اقتصادی انجام شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه وقتی به واردات بنزین ارز اختصاص داده نشود باید از یک جایی جبران شود، گفت: واقعیت این است که ما با ناترازی‌های بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی، آب، پول و محیط زیست داریم و همه این ناترازی‌ها در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند که مجبور شدیم برنامه قطعی برق به مدت ۲ ساعت در روز را اعلام کنیم.

رییس جمهور با بیان اینکه فصل تابستان و قبل از این دولت برق کارخانه‌ها را قطع کرده بودند، گفت: قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه قدری هم با مشکل مواجه شد. واقعیت این است که نیروگاه‌های ما کفاف نیازهای ما را نمی‌دهند ضمن اینکه برقی که ما در کشور مصرف می‌کنیم چند برابر سرانه کشورهای انگلستان، کانادا و آلمان است یعنی ما کم داریم اما بیشتر از کسانی که زیاد دارند مصرف می‌کنیم.

پزشکیان ادامه داد: در زمان تصدی وزارت بهداشت به کشورهای زیادی رفتم، در کشورهای اروپایی و کانادا جایی لوستر نمی‌بینید حتی در هتل‌های لاکچری هم که بروید نور زیادی نیست اما خیلی راحت ما در یک اتاق چند لوستر گذاشته‌ایم و کلی چراغ روشن می‌کنیم درصورتی که می‌توانیم این کار را نکنیم بنابراین نتیجه این می‌شود که الان نیازمان با توان تولیدمان همخوانی ندارد.

وی گفت: وقتی که ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت، گاز و گازوییل و سوخت ما در نیروگاه‌ها بیش از ۳ میلیارد متر مکعب بود امسال بیش از یک میلیارد است و اگر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسد دیگر نمی‌توانیم سوخت را به نیروگاه‌ها بدهیم.

پزشکیان افزود: نمی‌توانیم به نوعی مدیریت کنیم که در زمستان گاز خانه‌ها را قطع کنیم. اگر الان مراقبت نکنیم زمستان باید گاز قطع شود، اگر گاز قطع شود در زمستان چه می‌توان کرد.

رییس جمهور درخصوص اختصاص اعتبار به دانشگاه‌ها، گفت: کل اعتبار و ارزی که به دانشگاه‌ها می‌دهیم بین ۱.۵ تا ۲ میلیون دلار است! برای دانشگاهی که قرار است آینده جوانان ما را بسازد. اما در امارات فقط برای هوش مصنوعی ۶ میلیارد دلار اختصاص داده شده، چگونه می‌خواهیم در رقابت علمی و تکنولوزی در آینده شرکت کنیم؟ می‌توانیم این را نبینیم و فقط با مسکن به صورت مقطعی درد را تسکین دهیم و رد شویم.

رییس جمهور افزود: وقتی به واردات بنزین پول اختصاص می‌دهیم، متعاقب این اقدام کسری می‌آوریم و کسری ایجاد تورم می‌کند و تورم به اقشار پایین فشار می‌آورد. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان برداشتن.

وی ادامه داد: اینکه چه باید بکنیم، کارشناسان در حال بحث هستند، اگر روش مناسب پیدا شد با مردم در میان خواهیم گذاشت واقعیت را می‌گوییم. دیروز هم در مجلس ما عدد و رقم‌ها را بیان کردیم، با عدد و رقم نمی‌توان دعوا کرد.

تورم ۴۰ درصد در ۵ سال گذشته برای کشور، یک فاجعه است

رییس جمهور با بیان اینکه چرا نباید با این‌همه منابعی که داریم بتوانیم برق و گاز کارخانه‌ها را تامین کنیم، گفت: اگر کارخانه کار نکند ما نمی‌توانیم مالیات بگیریم، اگر نتوانیم مالیات بگیریم باید پول چاپ کنیم و این امر خودش تورم‌زاست. الان ۵ سال است تورم ۴۰ درصد داریم، این فاجعه است.

وی در ادامه با بیان اینکه امروز تورم ۳۳ درصد است و براساس اعلام کارشناسی بانک مرکز و مرکز آمار ایران تا پایان سال بر همین عدد خواهد ماند گفت: قرار بود ۱۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌ها و کالاهای اساسی اختصاص یابد. اما کل مبلغ اختصاص یافته ۱۲ میلیارد دلار است، ۵ میلیارد دلار هم پیش‌خرید کرده‌اند. الان هم باید هم ۵ میلیارد و هم این ۳ میلیارد دلار کسری را بپردازیم. از مقام معظم رهبری اجازه گرفتیم که از صندوق ذخیره ارزی برداشت کنیم تا جلوی افزایش قیمت گرفته شود و نگذاریم که قیمت بالا برود.

پزشکیان با بیان اینکه روند برداشت از صندوق همان تزریق مسکن است که انجام دادیم، گفت: درآمد سال آینده در این بخش ۱۲ میلیارد دلار است اما برای یارانه انرژی سوخت، آب، گاز، برق مصرف می‌کنیم ۱۵۰ میلیارد دلار است. کدام عاقلی این کار را می‌کند؟ باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصان برای حل ناترازی انرژی راه‌حلی پیدا کنند. باید بدون آسیب به اقشار کم درآمد مشکل را حل کنیم.

وی گفت: در سال ۹۰ سرانه ما حدود ۷۰ میلیون تومان بود و الان حدود ۵۰ میلیون تومان است یعنی قدرت خرید ۲۰ میلیون کاهش پیدا کرده است و اگر همین راه را برویم روز به روز بدتر خواهد شد و این باید درمان شود.

رییس جمهور افزود: دانشگاهیان، اقتصادانان و کارشناسان کسانی هستند که می‌توانند در درمان دردها و حل مشکلات به ما کمک کنند، ما باید با جامعه و مردم هم در این باره گفت و گو کنیم تا درمانی که لازم است برای ماندگاری و عزت و سربلندی انجام دهیم و من معتقدم می‌توانیم این کار انجام دهیم.

پزشکیان در ادامه با بیان اینکه پولی برای خرید گندم نداشتیم، گفت: مجبور شدیم با اجازه رهبری از صندوق توسعه ملی برداشت کنیم تا پول گندمکاران را بدهیم. در قانون ۱۶۰ میلیارد دیده شده بود و ما ۲۲۰ میلیارد دلار نیاز داشتیم، علاوه بر اینکه باید قانون را هم اصلاح می‌کردیم تا امکان خرید گندم وجود داشته باشد.

رییس جمهور با اشاره به اینکه واقعیت بودجه با آنچه به عنوان عدد و رقم نوشته شده بود همخوانی نداشت، افزود: براساس قانون به پرستاران برای یک ساعت کار کردن ۲۵ هزار تومان می‌دادند! چه کسی برای ۲۵ هزار تومان شب‌ها کار می‌کند. آنها حق داشتند که اعتراض کنند. حال با بحث و تبادل نظر این عدد را به ۸۵ هزار تومان رسانده‌ایم اما با اینها کار درست نمی‌شود.

پزشکیان گفت: حل ناترازی‌ها ساده نیست. باید بین متخصصان و کارشناسان اجماع ایجاد شود، بعد با مردم گفتگو کنیم و مردم به این اطمینان برسند که از نظر معیشتی و زندگی روزمره به مشکل نخواهند خورد تا بتوانیم آن‌را اجرا کنیم. هر مداخله‌ای که برای مردم مشکل ایجاد کند غیرقابل قبول است و این کار را نخواهیم کرد.

رییس جمهور افزود: ما همه مشکلات را می‌توانیم حل کنیم اما به شرط اینکه اولاً عدد و رقم‌ها را صادقانه بدهیم، نگوییم یک میلیون مسکن می‌سازیم اما نسازیم، قبلاً گفتیم سالانه یک میلیون مسکن می‌سازیم چرا نساختیم، اینکه من یک وعده‌ای بدهم فردا نتوانم یا نشود آن وعده را اجرا کرد، درست نیست.

پزشکیان گفت: ما الان پاداش بازنشستگان و پرستاران را نتوانسته‌ایم پرداخت کنیم در تلاش هستیم پول فراهم کنیم، چیزی که در قانون برای پرداخت مصوب کرده‌اند بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده اما نیازی که اینها دارند بیش از ۷۰ هزار میلیارد است و این کسری باید از جایی جبران شود.

رییس جمهور با بیان اینکه تا به حال مسکّن زده‌ایم، گفت: اگر می‌خواهیم مساله را حل کنیم باید بپذیریم که کارشناسان تصمیم بگیرند و نظر کارشناسان را بپذیریم. اگر ۱۳۰ - ۱۵۰ میلیارد دلاری که برای انرژی می‌دهیم، تبدیل به ریال کنیم سرانه هر نفر ۹۰ میلیون تومان می‌شود.
وی افزود: تلاش می‌کنیم که پاداش بازنشستگان را پرداخت کنیم ولی واقعیت این است که اینها مسکن و مقطعی است، پولی که وجود دارد همین است. اگر نتوانیم این مشکل را درست درمان کنیم، در آینده با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد.

پرداخت یارانه باید با عدالت همراه باشد

رییس جمهور با تاکید بر اینکه تلاش ما این است که مشکلات را درمان کنیم و این کار را خواهیم کرد، گفت: با مردم گفتگو می‌کنیم و کاری می‌کنیم که عدالت در جامعه شکل بگیرد نه اینکه شخصی که منزل بزرگ‌تری دارد از یارانه سوخت و برق و گاز بیشتری استفاده کند و آنکه در روستا یا حاشیه شهر زندگی می‌کند یارانه بیشتری بگیرد.

پزشکیان ادامه داد: براساس اطلاعات و داده‌ها مناطق یک و ۲ تهران، به اندازه تمام دیگر مناطق شهر سوخت و گاز استفاده می‌کنند. کجای این عدالت است؟ آیا درست است که این روند را ادامه دهیم؟ یارانه برق، گاز و بنزین باید با عدالت توزیع شود. اگر مشکل را حل نکنیم آنکه داراتر است بیشتر مصرف می‌کند و آنکه ندارد روز به روز گرفتارتر می‌شود.

پزشکیان ادامه داد: ۹۰ میلیون تومان سرانه می‌دهیم اما به کسی چیزی نمی‌رسد. اگر این را مدیریت کنیم و مراقبت کنیم خیلی از مشکلات حل می‌شود. باید نقشه راه نوشته شود و به گونه‌ای اجرا شود که عوارض آن ایجاد نشود و برکات آن به جامعه برسد اینگونه نیست که نسخه آن به سادگی نوشته شود.

پزشکیان در ادامه گفت: در قانون وعده داده بودیم که یک میلیون مسکن بسازیم اما نشد، چرا صادقانه با مردم صحبت نمی‌کنیم؟ هر آدمی مدعی است که می‌تواند این کار را انجام دهد بسم الله. ۸۰۰ هزار نفر برای دریافت مسکن ثبت نام کرده‌اند، ۴۰۰ هزار نفر وام گرفته‌اند، آنچه باید بسازند بالای ۱۰۰۰ همت پول نیاز دارد که این کار را انجام دهند، از کجا می‌خواهند بیاورند؟

رییس جمهور افزود: اینکه وعده غیر واقعی به مردم بدهیم و فردا نتوانیم آن‌را انجام دهیم فایده ندارد؛ همانطور که یک عمر است به مردم وعده داده شده است. اگر نظر کارشناسان را بپذیریم در عرض ۴ سال بسیاری از مشکلات را حل می‌کنیم به شرط آنکه ابتدا خودمان را در دولت اصلاح کنیم و دوم مردم باور کنند که می‌خواهیم به آنها خدمت کنیم. می‌خواهیم برای مردم کار کنیم و مشکلات مردم عزیزمان را رفع کنیم. نه امسال و آن یکی سال، یک عمر وعده دادیم اما اجرایی نشده است.

وی در پاسخ به سوالی درباره گرانی‌های اخیر از جمله درمورد لبنیات و نان و خودرو گفت: باید ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص می‌دادند و ۵ میلیارد هم قبلاً بود چقدر هم درآمد داشته‌ایم تا آخر سال ۱۲ میلیارد دلار است. از جایی پول برداشتند به جای دیگر دادند که باید پول آنها را هم بدهیم. از قبل پول شرکت‌ها را پیش خور کرده‌اند یعنی عددی که می‌توانیم درآمد داشته باشیم ۱۲ میلیارد است. حتی ما اجازه گرفتیم ۱۲ میلیارد را ۱۵ میلیارد دلار افزایش دادیم اما این کارها مسکن است.

رییس جمهور افزود: با این شرایط در سال آینده به شرط اینکه اتفاقی نیفتد و ترامپ هم که روی کار آمده اگر کاری نکند درآمد ما ۱۲ میلیارد دلار خواهد بود.

پزشکیان در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص اختصاص کالابرگ برای تامین کالاهای ضروری، گفت: تیمی را تعیین کرده‌ایم که نحوه انجام کار را بررسی کنند تا مردم معاش روزمره‌شان را داشته باشند و فشار به لحاظ حقوقی بر آنها وارد نشود، یعنی کاری خواهیم کرد که حداقل معیشت مردم در حدی که نیاز دارند را بتوانیم تامین کنیم.

رییس جمهور افزود: حال اینکه این کالابرگ به چه شکلی و چگونه باشد اجازه بدهید یک مدتی بگذرد تا ما به یک زبان و نگاه مشترک برسیم تا بعد بتوانیم اعلام کنیم و اعلام خواهیم کرد. مصمم هستیم و اصرار داریم به گونه‌ای اقدام کنیم که معیشت مردم مشکل پیدا نکند.

پزشکیان در پاسخ به سوالی درخصوص سیاست خارجی دولت چهاردهم، گفت: ما در عرض این مدت حدود ۱۰۰ دیدار و گفت و گو با روسای جمهور و سران دولت‌ها داشتیم. به‌طور کلی در روند دیپلماتیک و سیاست خارجی بحث اصلی این است که با همه دنیا و کشورهای همسایه تعامل داشته باشیم و این چیزی است که می‌تواند ما را از این بحران‌ها نجات دهد ما باید اقتصاد را باز کنیم و روند همکاری‌ها را توسعه دهیم.

وی افزود: در آینده نزدیک به اجلاس اوراسیا می‌رویم و قرار است ایران را به عنوان عضو ناظر اعلام کنند که بتوانیم با ۵-۶ کشوری که در اوراسیا هستند تعاملات با تعرفه‌های پایین یا صفر داشته باشیم. این وضعیت یک بازاری را برای ما ایجاد می‌کند که تولیدکنندگان و تجار ما در این بازارها با تعرفه‌های پایین بتوانند حضور پیدا کنند.

رییس جمهور ادامه داد: در دولت تصمیم گرفته‌ایم که از اتاق بازرگانی و تولیدکنندگان بخش خصوصی نیز در این سفر همراه ما باشند و نیازها و کارهایی که ما باید برایشان انجام دهیم را در آنجا پیگیری کنیم.

وی گفت: در اکثر این سفرها پیگیر این هستیم که تولیدکنندگان و صنعتگران ما حضور داشته باشند و ما بتوانیم راه را برای اینکه این تبادلات بتواند شکل بگیرد باز کنیم. در این مدت با رئیس جمهور چین صحبت کرده‌ایم و توافقات خوبی داریم و تلاش می‌کنیم مصوبات عملیاتی و اجرایی شود. معاون رئیس جمهور و یک گروه کارشناسی از چین نیز قرار است هفته آینده به ایران بیایند.

پزشکیان افزود: با روسیه هم صحبت کرده‌ایم. ارتباطات، برنامه‌ها و معاهداتی داشتیم که در اینجا هم کارشناسان مجدداً در حوزه نفت، گاز، راه و برق بازنگری کردند. برای اینکه بتوانیم اینها را اجرایی کنیم خود من چندین جلسه گذاشتم.

وی ادامه داد: در صحبتی که با آقای پوتین داشتم گفتند که دو نفر از معاونین‌شان را هفته آینده به ایران می‌فرستند که توافقات دو کشور را نهایی کنیم تا در دیداری که با هم در اروسیا و یا در ماه ژانویه در مسکو با یکدیگر خواهیم داشت در یک روند رسمی آن توافقات را امضا کنیم تا کار را شروع کنند.

رییس جمهور افزود: با هند هم مذاکره داشتیم و یکسری توافقات حاصل شد، با عراق هم یکسری توافقات داشتیم ما روی توافقاتی که می‌توانیم با کشورهای همسایه و با کشورهای دوست داشته باشیم. تلاش می‌کنیم تا جایی که بتوانیم این ارتباطات را عملیاتی و اجرایی کنیم.

وی افزود: وزیر راه و شهرسازی خانم صادق خودشان شخصاً رفتند و از پروژه‌ها بازدید کردند تا اگر مشکلاتی وجود دارد و مربوط به ما است را حل کنیم، همچنین در ارتباط با کریدورهای شمال و جنوب، وزیر نیرو در ارتباط با برق و انرژی و وزیر نفت در ارتباط با گاز کارهای بزرگی در دست اجرا دارند. اگر بتوانیم اینها را با کمک این معاهدات و مشارکتی که انجام می‌گیرد عملیاتی کنیم می‌تواند بسیاری از مشکلات ما را حل کند.

پزشکیان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دشمنان تلاش می‌کردند که مردم پای صندوق رای نیایند و جو ناامیدی را در کشور دامن می‌زدند، گفت: من آمدم که مردم پای صندوق رای بیایند و مردم نیز حضور باارزشی را رقم زدند. دشمنان تصور می‌کردند که ایران در حال از هم پاشیدن است، مردم نمی‌آیند و ناراضی هستند. در روز تحلیف اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند تا باور و امید درون مردم را تبدیل به ناامیدی کنند.

هرکسی بتواند برای کشور خدمتی انجام دهد، دستش را می‌بوسیم

رییس جمهور افزود: فشارهایی که به کشور وارد می‌کنند برای این است که اجازه ندهند در عمل نتوانیم مشکلات مردم را حل کنیم و مردم باور نکنند که برای آنها به میدان آمده‌ایم.

وی با بیان اینکه باور دارم قدم اول برای حل مشکلات، ایجاد وحدت و انسجام داخلی است گفت: هیات دولت را با همراهی قومیت‌ها شکل دادیم تا بگوییم ایران برای همه ایرانیان است، ایران برای یک دسته و جناح و یک تفکر نیست، هر کس بتواند برای این آب و خاک خدمتی ارایه کند که اینجا سرزنده و سربلند بماند، دستش را می‌بوسیم و استقبال می‌کنیم.

پزشکیان با بیان اینکه با همسایگان برادریم گفت: زمانی با همسایگان یک نقشه بودیم، استعمارگران خط کشی کردند و این روند و اوضاع را ایجاد کرده‌اند، دشمنان می‌خواهند با هم دعوا کنیم و ما باید هشیار باشیم که دعوا نکنیم. امروز با امیر قطر، نخست وزیر عراق، بشار اسد، رئیس جمهور روسیه صحبت کردم، تمام بحث این بود که نباید اجازه دهیم تروریست‎‌ها در منطقه جنگ و خونریزی راه بیاندازند.

وی افزود: تمامیت ارضی همه کشورها محترم است و نباید اجازه دهیم، تمامیت ارضی هیچ کشوری به هیچ بهانه‌ای به هم بریزد.

رییس جمهور ادامه داد: هر کمکی برای ایجاد امنیت و آرامش در منطقه و مقابله با تروریست‌ها از دستمان بربیاید انجام خواهیم داد و با کشورهای دوست و برادر منطقه هماهنگ خواهیم بود.

پزشکیان درباره وفاق ملی گفت: وفاق این نیست که سهمیه بدهیم، وفاق یعنی حق مردم را بدهیم. وفاق یعنی پایبندی به حق و عدالت و دوری از ضلالت و تابعیت نفس.

رییس جمهور افزود: اختلاف زمانی شکل می‌گیرد که من حق کسی را نادیده می‌گیرم، اگر حق افراد را نادیده بگیریم اختلاف پیش می‌آید. تمام اختلافات به دلیل منیّت ماست. ما حق دیگران را نادیده می‌گیریم یا به خاطر جنسیت، یا به خاطر قومیت، یا مذهب.

وی ادامه داد: خداوند در قرآن می‌فرماید پیامبران را فرستادیم تا بر اساس حق و عدالت رفتار کنند. تابع هوای نفس نباش که تو را از مسیر خدایی بازمی‌دارد. وفاق این نیست که ما سهمیه بدهیم، وفاق این است که ما حق دیگران را ببینیم و به دیگران زور نگوئیم.

پزشکیان افزود: حضرت علی (ع) در نامه‌ای به مالک می‌فرمایند: انصاف را در بین کسی که دوست و دشمن توست رعایت کن. این یعنی وفاق. همه مردمی که در این کشور زندگی می‌کنند ایرانی‌اند، حق آنها باید داده شود.

رییس جمهور در مورد اقدامات و تلاش‌های این دولت درباره رفع تحریم‌های ظالمانه گفت: برای رفع تحریم‌ها در سفر آمریکا با اروپایی‌ها صحبت کردیم قرار بود هفته بعد، در اروپا توافق کنند مشکلات حل شود. اسرائیلی‌ها دعوا راه انداختند تا نگذارند ما با دنیا توافق کنیم و ما را در چالشی نگه دارند تا مردم ناامید شوند و بگویند اینها بی‌عرضه هستند!

رییس جمهور افزود: گفتگوهای ما در مسیر خوبی پیش می‌رفت؛ با رییس‌جمهور فرانسه رییس شورای اروپا و مقاماتی از سوییس گفت‌وگو کردم و قرار شد با هم کار کنیم تا سوءتفاهمات از بین برود. اما کاری که اسراییل کرد با ترورهایی که در لبنان رقم زد مساله را به هم ریخت و طبیعتاً وقتی ما مجبور شدیم پاسخ بدهیم اختلافات باز تشدید شد.

در مذاکرات به دنبال این هستیم که بگوییم ما دنبال جنگ نیستیم

وی با بیان اینکه در چند روز گذشته گفت و گو هایی انجام شده و قرار شد ادامه پیدا کند گفت: اروپایی‌ها ان روی سکه خودشان را نشان دادند و به تبعیت از آمریکا کشتیرانی و هواپیمایی ما را تحریم کردند، با تمام این اوضاع ما به دنبال این هستیم که ثابت کنیم به دنبال جنگ نیستیم و به دنبال صلح هستیم.

پزشکیان افزود: این شیطنت‌هایی که انجام می‌دهند برای این است که مردم ما را ناامید کنند. دلشان می‌خواهد مسلمان‌ها به جان هم بیفتند تا ذخایر ما را بردارند، ما نباید اجازه دهیم.

وی در ادامه گفت: قرار شد هم به لحاظ دیپلماسی گفت و گو های انجام شود وزیر امور خارجه ما امروز در ترکیه بود و در آنجا گفت و گوهایی انجام داد. سران و مقامات چهار کشور روسیه، ایران، ترکیه و سوریه در ارتباط با روند آستانه با هم گفت و گو و دیدار می‌کنند و قرار است در ارتباط با تعهداتی که بود دوباره دیدار و گفت و گو داشته باشند.

رییس جمهور افزود: کاری که اینها در سوریه انجام داده‌اند حتی خلاف مصوبه شورای امنیت است برای اینکه آنها تروریست هستند و در شورای امنیت آنها را تروریست شناخته‌اند و الان یکی از کارها این است که از نظر دیپلماسی به شورای امنیت شکایت کنند و کسانی را که به تروریست‌ها کمک می‌کنند را محکوم کنند.

وی افزود: قرار است این چند کشور در سطح وزاری خارجه در این هفته سریعاً در جلسه‌ای درباره نحوه اینکه چگونه باید تعامل کنند گفت و گو کنند.

وی افزود: در آینده نزدیک دیداری هم با رئیس جمهور روسیه خواهیم داشت و تلاش‌های دیپلماتیک‌مان را ادامه می‌دهیم روند را هم نظارت می‌کنیم تا ببینیم به کجا می‌رسد.

درمورد رفع فیلترینگ باید سران قوا به زبان و نگاه مشترک برسند که در حال بررسی و انجام است

پزشکیان در پاسخ به سوالی درخصوص رفع فیلترینگ به عنوان یکی از وعده‌های دولت چهاردهم به مردم، گفت: درموضوع رفع فیلترینگ اگر بخواهیم بر مبنای وفاق ملی پیش برویم باید سران قوا به یک زبان مشترک برسند. رهبر انقلاب نگفتند اینترنت را فیلتر کنید، بلکه گفتند حاکمیت کنید اما اینها همه چیز را فیلتر کردند.

وی افزود: برای رفع مساله فیلترینگ باید ساختار مشخص داشته باشیم، سران قوا باید به یک زبان و نگاه مشترک برسند، پس از آن شورای عالی فضای مجازی نیز باید موافقت خود را اعلام کند. در نشست سران قوا با کارشناسان سه گزینه مطرح شد و به توافق هم رسیدیم. در شورای عالی فضای مجازی، دیدگاه‌های خاصی وجود داشت، کار به کارشناسان ارجاع شد و در حال برررسی است.

رییس جمهور افزود: در خدمت رهبر انقلاب که بودیم ایشان نیز معتقد بودند که به هیچ وجه نگفته‌اند فیلتر کنید، گفته‌اند امنیت سیستم را در دست داشته باشید اما فیلتر کرده‌اند و نارضایتی بزرگی هم ایجاد کرده‌اند.

وی ادامه داد: به وفاق معتقدم، اگر دستور دعوا بدهید بجای اینکه به نتیجه برسید هدف اصلی را هم گم می‌کنید. تلاش می‌کنیم با وفاق و همدلی جلو برویم.در جلسه‌ای که در محضر رهبر انقلاب بودم، ایشان فرمودند بحث فضای مجازی را حل کنید.

رییس جمهور ادامه داد: در جلسه سران قوا در حال پیگیری هستیم که گزینه انتخابی که سران به آن رسیده‌اند، گروه کارشناسان هم توافق کنند که به نتیجه برسد.

وی افزود: اگر قانونی بنویسیم که عدالت در آن درنظر گرفته نشود، اجرا نخواهد شد، اگر اجرا شود هم نارضایتی ایجاد می‌کند. قانون باید براساس عدالت نوشته شود که حقوق گروهی ضایع نشود، اگر براساس حق و عدالت قانون بنویسیم و قضاوت کنیم، همه راضی خواهند شد.

رییس جمهور ادامه داد: اگر جرمی انجام شود براساس آن مجازات کنید نه انگی بچسبانید که شخص تا آخر عمر نتواند از جای خود بلند شود. هر ایرانی در هر قومیت و جنسیت دریایی از قوت و قدرت است، اگر اجازه رشد بدهیم تا توان خود را به کار ببرد از بحران بیرون می‌آییم. هنگامی از بحران بیرون می‌آییم که همه را بازی بدهیم.

کاری که با برخی از دانشجویان و اساتید دانشگاه انجام شده بود، غیر قابل قبول بود

پزشکیان درپاسخ به سوالی درخصوص بازگشت دانشجویان و اساتید به دانشگاه، گفت: بسیاری از دانشجویان و اساتید به دانشگاه بازگشته‌اند مگر کسانی که مشکل قضایی داشته باشند. کاری که با دانشجویان در دانشگاه انجام شده بود، غیرقابل قبول بود.

رییس جمهور افزود: وقتی نماینده بودم بارها با وزیر صحبت کردم که مراقبت کنید، قول دادند اما عمل نکردند. این رفتارها با دانشجو و اعضای هیات علمی نارضایتی ایجاد می‌کند. باید به دانشجویان و اساتید احترام بگذاریم که دلگرم شوند و احساس کنند مملکت مال آنهاست و وجودشان برای این مملکت ضروری است.

پزشکیان ادامه داد: برای حل مشکل ناترازی‌ها از نظرات اساتید و نخبگان استفاده خواهیم کرد و اگر اینها وارد میدان شوند مشکلات حل خواهد شد.

وی در ادامه درمورد ساخت مدارس و آموزش گفت: در مورد سخت‌افزار مصمم هستیم در عرض یکسال تمام مدارس مورد نیاز کشور را با مشارکت مردم خواهیم ساخت. مردم اگر باور کنند می‌خواهیم مشکلاتشان را حل کنیم به میدان می‌آیند. ما ثابت می‌کنیم با مردم هستیم.

رییس جمهور افزود: از نظر نوع کلاس و چگونگی آموزش نیز، روش‌های فعلی در دنیا منسوخ شده است و امروزه بحث بر سر آن است که به دانش‌آموز حل مساله، ارتباطات، کار تیمی، مدیریت و ساختار سازی یاد بدهید. این نگاه در نوع و چینش کلاس شکل می‌گیرد.نوع کلاس باید طوری طراحی شود که این هدف را دنبال کند. فرد از ابتدا به نحو سیستمی آموزش می بیند، یعنی می‌آموزد که چگونه برنامه ریزی کند.

وی درباره پزشک خانواده گفت: پزشک خانواده ۴ محور دارد؛ چه کسی مسئول چه کسانی است، چه خدمتی باید ارایه دهد، چه پولی میگرد و چگونه جواب خواهد داد. در این ساختار هیچ ایرانی از خدمات مورد نیاز محروم نمی‌شود، همه خدمات را خواهند گرفت و چون پوشش همگانی است، اقشار کم درآمد خدمات برابر دریافت خواهند کرد.

رییس جمهور افزود: سیاست دولت این است که هر کسی که در نوبت است اول خدمات دریافت کند نه اینکه کسی که رئیس‌جمهور است اول خدمات بگیرد. باید رفتار و نگاه را اصلاح کنیم و نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.

درباره اجرای قانون حجاب خیلی بحث داریم باید گفت و گو کنیم

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درخصوص اجرای قانون مصوب مجلس درمورد حجاب، گفت: درباره قانون حجاب خیلی بحث داریم، بعنوان اجرا کننده این قانون خیلی سوالات و ابهامات داریم و قرار است در این رابطه گفت و گو کنیم باید کاری کنیم که هم اصول و ارزشهای اعتقادی حفظ شود و هم کاری کنیم که وفاق را بهم نزنیم، اگر کاری را خوب اجرا نکنیم بدتر خواهد شد. کسانی که می‌خواهند کاری را انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را درست انجام دهند. در سیستم اداری خودمان بستر را برای اجرای این قانون آماده نمی بی نم.

پزشکیان افزود: قرار است گفت و گو کنیم و ببینم روند قضیه را به چه شکلی می‌توانیم تعامل کنیم که هم اصول و ارزش اعتقادی خودمان را داشته باشیم و هم اینکه کاری نکنیم که وفاق و همدلی جامعه را بر هم بزنیم و بعد یک عده‌ای را براساس همین کاری که انجام می‌دهیم با مشکل مواجه کنیم.

وی ادامه داد: ما داریم روی این موضوع کار می‌کنیم بسیاری از مسائل وجود دارد که از نظر من که باید اجرا کنم جای سوال است. اصولاً به لحاظ علمی می‌گویند اگر می‌خواهید کاری را خراب کنید خوب به آن حمله نکن و از آن بد دفاع کن، اگر قرار باشد کاری را که می‌خواهم انجام بدهیم نتوانیم خوب اجرا کنیم و بد از آن دفاع کنم ممکن است خیلی بدتر شود.

پزشکیان گفت: کسانی که می‌خواهند این کار انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را انجام دهند. من یک چنین بستری را در سیستم اداری خودمان آماده نمی‌بینم و یک چنین رفتاری را قدری مساله‌دار می‌بینم، باید بنشینیم گفت و گو کنیم و ببینیم به چه شکلی قرار است این اتفاق بیفتد.

وی در ادامه با طرح این سوال که آیا جامعه می‌پذیرد برای نداشتن حجاب مسافر، راننده اسنپ جریمه شود؟ گفت: کاری نکنیم که همه را ناراضی کنیم. روش حل مساله از مدرسه شروع می‌شود، اینها در دستمان بوده اما نتوانستیم آموزش دهیم، حال به اینجا که رسیده است می‌خواهیم با این کارها اصلاح کنیم. آیا می‌شود؟

رئیس جمهور در سخن پایانی خود گفت: با تمام وجود آمده‌ام تا به مردم خدمت کنم، هیچ باوری جز خدمت به کشور ندارم و از همه ایرانیان، قلبا می‌خواهم که بیایند تا ایران را درست کنیم. اگر با هم باشیم هیچ مشکلی نمی‌تواند سد راه ما شود، با دعوا ساده‌ترین مسائل با مشکل مواجه می‌شود.

پزشکیان تاکید کرد: با چالش‌های بزرگی مواجه هستیم، دشمنان دلشان می‌خواهند شکست بخوریم اما اگر با هم باشیم کسی نمی‌تواند ما را شکست دهد.