شناسهٔ خبر: 70061871 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

گفت‌وگوی تلفنی پزشکیان و پوتین درباره وضعیت سوریه

دفتر ریاست‌جمهوری روسیه (کرملین) اعلام کرد:‌ به ابتکار طرف ایرانی، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه روز دوشنبه با مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران درباره آخرین وضعیت سوریه پس از تحولات اخیر به صورت تلفنی، گفت‌وگو کرد.

صاحب‌خبر -

توجه اصلی رؤسای جمهوری ایران و روسیه در این تماس تلفنی متوجه وضعیت وخیم در جمهوری عربی سوریه بود.
بنا بر این گزارش، رؤسای جمهور ایران و روسیه، تجاوز گسترده گروه ها و باندهای تروریستی را با هدف تضعیف حاکمیت، ثبات سیاسی و اجتماعی-اقتصادی کشور سوریه توصیف کردند.
بر این اساس، پزشکیان و پوتین در این گفت و گوی تلفنی، بر حمایت بی قید و شرط از اقدامات مقامات قانونی سوریه برای احیای نظم قانون اساسی و تمامیت ارضی این کشور تأکید کردند
رؤسای جمهور ایران و روسیه در این دیدار همچنین بر اهمیت هماهنگی تلاش ها در چارچوب "فرمت آستانه" با مشارکت ترکیه تاکید کردند.
موضوعات جاری توسعه همکاری های روسیه و ایران در زمینه های مختلف از جمله توافقات ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان پس از مذاکرات اخیر دوجانبه در حاشیه اجلاس سران بریکس در کازان نیز در این گفت و گوی تلفنی بررسی شد.

دکتر «مسعود پزشکیان» همچنین دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ در گفت‌وگوی تلفنی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه با بیان اینکه ایران با جدیت و دقت تحولات سوریه را پیگیری و دنبال می‌کند، بر آمادگی کشورمان برای هرگونه کمک و همکاری با دولت سوریه برای عبور از بحران فعلی تأکید کرد و گفت: امیدواریم با درایت، قدرت و صلابت جنابعالی، کشور سوریه آنچنان که از شرایطی به مراتب سخت‌تر از این برهه عبور کرده است، از این مرحله نیز با موفقیت و پیروزی عبور خواهد کرد.

گروه‌های تروریستی از بامداد چهارشنبه با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
این عملیات نظامی تروریست‌ها علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتش‌بس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخش‌هایی از حماه و لاذقیه نیز می‌شود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخش‌هایی از استان‌های لاذقیه، حماه و حلب را در بر می‌گیرد، هنوز در دست گروه‌های تروریستی قرار دارد و گفته می‌شود که کنترل این منطقه بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام (جبهه النصره) است.

پیش از این، سخنگوی کرملین دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ با اشاره به تحولات اخیر سوریه و تحرکات گروه‌های تروریستی در مناطقی از این کشور گفت: روسیه به حمایت از بشار اسد رئیس جمهور سوریه ادامه می دهد.
دیمیتری پسکوف افزود: روسیه در حال تجزیه و تحلیل اوضاع در سوریه است و موضعی را در مورد آنچه برای تثبیت اوضاع لازم است، تدوین خواهد کرد.
وی ادامه داد: ما در این راستا به تماس‌های خود در سطوح مناسب ادامه می‌دهیم.

معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در این پیوند گفت:‌ این کشور تماس نزدیکی با نمایندگان ایران و ترکیه در مورد وضعیت سوریه دارد و احتمال نشست سه جانبه با این کشورها برای حل و فصل مسائل این جمهوری عربی را رد نمی‌کند.
آندری رودنکو در جمع خبرنگاران در خصوص چشم انداز دیدارهای سه جانبه درباره حل و فصل سوریه گفت: چنین نشستی را نمی‌توان منتفی دانست و مسکو برای آن آماده است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز دوشنبه در نشست خبری مشترک با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه در آنکارا گفت: اتفاق‌نظر داریم که باید از دستاوردهای نشست روند آستانه حفاظت کنیم و توافق کردیم که جلسه بعدی وزرای خارجه این نشست به‌زودی برگزار شود.
سیدعباس عراقچی افزود: گروه‌های تروریستی تکفیری فعال در سوریه ارتباط و هماهنگی نزدیکی با آمریکا و رژیم صهیونیستی دارند و این گروه‌ها را با هدف انحراف توجهات از جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان و جبران شکست‌هایی که در برابر مقاومت خوردند تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه نمودند.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ما همانطور که در گذشته کنار دولت ارتش و مردم سوریه بودیم همچنان کنار آنها خواهیم ایستاد و برای حفظ ثبات و صلح منطقه فکر می‌کنیم که ثبات و آرامش در سوریه اهمیت بسیار اساسی دارد.
هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه نیز در ابتدای این نشست اظهار داشت: همواره از حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه حمایت کردیم و از این به بعد نیز ادامه خواهیم داد. ترکیه هرگز به سازمان‌های تروریستی که سعی می‌کنند از فضای بی‌ثباتی سوء استفاده کنند به هیچ وجه اجازه عبور نمی‌دهد.