موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم (SIPRI) گزارش تازهای را درباره فروش تسلیحاتی در سطح جهان منتشر کرده است.
براساس این گزارش، فروش جهانی تسلیحات در سال ۲۰۲۳ شاهد رشد قابل توجهی بود که ناشی از جنگ در اوکراین و غزه و تشدید تنشها در منطقه خاورمیانه بود.
۱۰۰ شرکت اصلی تسلیحاتی جهان مجموع فروش ۶۳۲ میلیارد دلاری را در سال ۲۰۲۳ ثبت کردند؛ این میزان در مقایسه با سال قبل آن ۴.۲ درصد افزایش داشته است.
پس از کاهش تولید تسلیحات در سال ۲۰۲۲ بهدلیل مشکلات زنجیره تامین، بسیاری از تولیدکنندگان سلاح برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده، تولید خود را افزایش دادند.
براساس گزارشها، برای نخستینبار همه ۱۰۰ شرکت تحت ردیابی موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم از یک میلیارد دلار در فروش سالانه فراتر رفتند.
لورنزو اسکارازاتو، محقق موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم گفت: افزایش قابل توجهی در درآمدهای تسلیحاتی طی سال ۲۰۲۳ وجود داشت و احتمال دارد که این روند در سال ۲۰۲۴ نیز ادامه داشته باشد. با وجود این رشد تولید، تقاضا از ظرفیت تولید پیشی گرفته و شرکتها برای رفع این کمبود اقدام به جذب نیرو کردند.
- بیشتر بخوانید:
- تروریسم جهانی؛ عامل موثر در گسترش کاربرد تسلیحات شیمیایی
- مینهای ضدنفر؛ خطری جدی برای غیرنظامیان در جهان
نان تیان، مدیر برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم اشاره کرد که تولیدکنندگان کوچکتر، متخصص در قطعات یا سیستمهایی با زنجیرههای تامین سادهتر، سریعتر با افزایش تقاضای مرتبط با جنگهای غزه و اوکراین و همچنین تلاشهای تسلیح مجدد در شرق آسیا سازگار شدند.
در میان بازیگران پیشرو، شرکتهای آمریکایی تسلط خود را بر بازار حفظ کردند و نیمی از درآمد تسلیحاتی جهانی را به خود اختصاص دادند. در حالی که فروش برای تولیدکنندگان آمریکایی ۲.۵ درصد افزایش یافت، فروش شرکتهایی مانند لاکهید مارتین و آرتیایکس بهدلیل چالشهای زنجیره تامین، به ترتیب ۱.۶ درصد و ۱.۳ درصد کاهش یافت.
تولیدکنندگان اسلحه در اروپا بهطور متوسط تنها ۰.۲ درصد افزایش فروش را تجربه کردند، زیرا بسیاری از این شرکتها همچنان درحال اجرای قراردادهای قدیمیتر خود هستند. با این حال، تقاضای ناشی از جنگ در اوکراین باعث افزایش درآمد برای محصولات خاص مانند مهمات و سیستمهای دفاع هوایی شد.
سازندگان تسلیحات روسیه شاهد افزایش شدید ۴۰ درصدی در فروش بودند و شرکت دولتی روستِک به افزایش ۴۹ درصدی دست یافت.
شرکتهای رژیم صهیونیستی نیز رکورد فروش ۱۳.۶ میلیارد دلاری را گزارش کردند که افزایش ۱۵ درصدی را نشان میدهد؛ در همین حال، سازندگان تسلیحات ترکیه، از جمله تولیدکننده هواپیماهای بدونسرنشین Baykar، شاهد افزایش ۲۴ درصدی فروش بودند.
در آسیا، شرکتهای کرهجنوبی با رشد متوسط ۳۹ درصدی درآمد، پیشتاز فروش تسلیحات بودند و پس از آن شرکتهای ژاپنی با ۳۵ درصد قرار گرفتند. تولیدکنندگان چینی نیز شاهد افزایش متوسط ۰.۷ درصدی درآمد بودند که در مجموع ۱۰۳ میلیارد دلار بود.
انتهای پیام/