شناسهٔ خبر: 70053787 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

رئیس اداره رفاه، تعاون و ورزش شهرداری اصفهان:

اهمیت شغل و جسم در ورزش همگانی؛ فعالیت بدنی تنها در پیاده‌روی خلاصه نمی‌شود

کارشناس ورزش همگانی جنبه‌های مهم سلامتی از جمله‌ ابعاد شغلی و جسمی را برشمرد و ورزش همگانی به‌خصوص برای کارمندان را تشریح کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ورزش همگانی با هدف درگیر کردن حداکثری مردم با فعالیت‌های بدنی تعریف می‌شود، این مفهوم دیگر تنها یک گزینه یا تفریح نیست، بلکه در دنیای امروز، به یک ضرورت تبدیل شده است. در عصری که کم‌تحرکی، تغذیه نامناسب و فشارهای روانی به دغدغه‌های اصلی زندگی انسان‌ها تبدیل شده‌اند، ورزش همگانی به عنوان راهکاری ساده و مؤثر برای مقابله با این چالش‌ها مطرح است. ورزش همگانی مفهومی گسترده و دربرگیرنده است که شامل هر نوع فعالیت بدنی می‌شود؛ از پیاده‌روی در محله گرفته تا شرکت در برنامه‌های گروهی همچون دوچرخه‌سواری و یوگا در پارک‌های شهری. درهمین خصوص روزهای گذشته خبرگزاری ایمنا میزبان علی حلاجیان، کارشناس ورزش همگانی بود. وی در سلسله گفت‌وگوهایی به تبیین ابعاد سلامتی و نقش ورزش همگانی در تندرستی جامعه می‌پردازد.

ارتقا سطح توان عضلانی باید همه‌گیر شود

علی حلاجیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا درباره جنبه جسمانی سلامتی اظهار کرد: مطابق با نظریه‌های علم فیزیولوژی انسان ترکیبی از استخوان (پایه ساختار جسمی)، عضلات (عامل حرکت استخوان‌ها)، عروق (عامل خون‌رسانی و احیا)، پوست (پوشش عضلات) و مفاصل است. بهتر است همه افراد برای انجام فعالیت‌های اجتماعی و خانوادگی سطح توان عضلانی خود را ارتقا دهند. برای رسیدن به این هدف باید در بدن آقایان سطح هورمون تستوسترون و بانوان هورمون پروژسترون در نمودار مشخصی حفظ شود.

وی افزود: کاتابولیسم عضلات (سنتز عضلات) موجب بقای سلول‌های عضلانی می‌شود. از سوی دیگر تحرک موجب جنبش مولکولی در اکتین‌ها و میوزین شده و انقباض و انبساط در عضلات صورت می‌گیرد. عضلات دستور خود را از مغز و طناب نخاعی می‌گیرند و بواسطه آنها فعالیت‌های خود را انجام می‌دهند.

برای رسیدن به سلامت جسمی در عرصه نوین تقویت شش باور مهم است

کارشناس ورزش همگانی ادامه داد: برای تقویت فرمانبری عضلانی در کنار تحکیم ابعاد روحی، شناختی و عاطفی باید فعالیت‌های جسمانی برای انقباض و انبساط عضلات و افزایش کاتابولیسم عضلانی و سوخت و ساز انجام شود. انسان‌ها دارای دو زندگی سالم و ناسالم هستند. در زمان‌های گذشته وسیله تردد مواردی همچون دوچرخه و پیاده‌روی بوده و وسایل مکانیکی در زندگی‌ها وجود نداشت و بسیاری از فعالیت‌ها مانند شستن لباس و پختن غذا با کمک جسم صورت می‌گرفت. همچنین خیاطی، آهنگری و نجاری از جمله شغل‌هایی بودند که فعالیت‌های بدنی در آن‌ها وجود داشت.

حلاجیان بیان کرد: در جهت رسیدن به سلامت جسمی در عرصه نوین تقویت شش باور حائز اهمیت است. افراد با پیاده‌روی، شنا، کوهنوردی و دویدن عضلات خود را تحت فشار قرار می‌دهند. بهتر است انسان هم اکنون از ابتلاء به بیماری‌ها پیشگیری کند. بسیاری از بیماری‌ها همچون دیابت نوع B بوسیله ورزش به طور کامل از بین می‌رود. همچنین ورزش از مبتلاشدن به سرطان‌های کبد، پانکراس، روده، ریه و خون جلوگیری می‌کند.

اختصاص دادن زمانی کوتاه به تن‌آرامی و آرامش در طول شبانه روز

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از باورهای مهم در زمینه سلامت جسمی اختصاص دادن زمانی کوتاه به تن‌آرامی و آرامش در طول شبانه روز است. دراداره‌های (سازمان‌ها) بعضی از کشورها مانند ژاپن یک اتاق با عنوان استراحت و زمان ۲۰ دقیقه‌ای وجود دارد. این استراحت موجب کاهش سطح جاذبه از روی عضلات می‌شود. از سوی دیگر ظاهر یک انسان ورزشکار و افرادی که تمایل به انجام ورزش ندارند متفاوت است. در کشور استرالیا عمده بودجه صرف ورزش همگانی می‌شود. در این کشور هزینه‌های درمان بسیار است، به همین دلیل افراد ورزش را به درمان ترجیح می‌دهند.

کارشناس ورزش همگانی تصریح کرد: جسم قوی زندگی اجتماعی مطلوب را به همراه دارد. انسان‌هایی که توانایی جسمی مناسبی دارند در عرصه تاریخ اتفاقات مهم‌تر و شاخص‌تری را رقم می‌زنند. همچنین چهار عنصر آب، خاک، آتش و هوا برای نشاط زندگی انسان ضروری است، اما امروزه هوای مطلوب استشمام نمی‌شود، آب شهر اصفهان به‌واسطه صنعت آلوده به سم بوده و خاک حاصلخیز وجود ندارد. وزیدن باد موجب افزایش جذب اکسیژن توسط هموگلوبین‌های خون می‌شود و این امر نشاط و سرزندگی را به همراه دارد. 

حلاجیان تاکید کرد: مغز انسان هنگام انجام فعالیت‌های بدنی هورمون انروفین را ترشح خواهد کرد و این هورمون در بدن انسان نقش یک مورفین را ایفا می‌کند که برخلاف مورفین مخدر که تمام سلول‌های مغزی را از بین می‌برد؛ حس نشاط و شادابی را در انسان ایجاد می‌کند.

اهمیت شغل و جسم در ورزش همگانی؛ فعالیت بدنی تنها در پیاده‌روی خلاصه نمی‌شود

فعالیت بدنی تنها در پیاده‌روی خلاصه نمی‌شود

وی یادآور شد: افراد ورزشکار به دلیل شادابی و نشاط است که علاقه بسیاری به انجام فعالیت‌های بدنی دارند و در اصفهان نیز سرانه ورزش در فضای سبز مطلوب است؛ هرچند در این استان ورزش‌های پارکی بیشتر مورد استقبال افراد میان‌سال و کهن‌سال قرار دارد، چراکه فضای عمومی ورزش در پارک‌ها محدود است، البته در این میان بوستان‌هایی همچون بوستان سعدی توسعه یافته‌اند و به همین دلیل جوانان نیز از ورزش در این بوستان استقبال می‌کنند، چراکه فعالیت بدنی آن‌ها تنها در پیاده‌روی خلاصه نمی‌شود.

کارشناس ورزش همگانی بیان کرد: بهتر است در فضاهای سبز زمین والیبال، فوتبال، بسکتبال، تنیس و رشته‌های فردی همچون TRX وجود داشته باشد، چراکه از منظر اجتماعی جلوه ویژه‌ای برای جامعه ورزش به شمار می‌رود و از سوی دیگر برای فعالیت‌های بدنی مناسب است. توسعه زیرساخت‌ها یکی از رسالت‌های شهرداری و اداره آن‌ها برعهده مردم است، اما در کشورمان شیوه‌ای برخلاف این موضوع اجرا می‌شود، چراکه شهرداری زیرساخت‌ها را ایجاد می‌کند و سپس متولی آن‌ها می‌شود.

بهره‌وری بیشتری در سازمان‌ها با افراد دارای سطح سلامت جسمانی، روحی، عاطفی و شناختی بالا

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در ورزشگاه مادر و کودک افراد در رشته‌های مختلف به صورت تمام وقت می‌توانند فعالیت‌های ورزشی خود را دنبال کنند؛ حفظ سلامت جسمانی موجب می‌شود استخوان‌های انسان فعالیت استئوبلاست یا همان استخوان‌سازی را به خوبی انجام دهد و از پوکی استخوان جلوگیری کند، همچنین الیاف پروتئینی و سطح کلاژنی عضله‌ها حفظ می‌شود و در نهایت فرد زندگی باکیفیتی را تجربه خواهد کرد.

حلاجیان تصریح کرد: تحقیقات علمی نشان می‌دهد افرادی که سطح سلامت جسمانی، روحی، عاطفی و شناختی بالایی دارند بهره‌وری بیشتری در مجموعه کاری دارند و علاوه بر اینکه نسبت به سایر افراد استعلاجی کمتری را دریافت می‌کنند در محیط کاری خود نیز توان بیشتری برای ارائه خدمات دارند و تمام این موارد مرتبط با سطح بالای نشاط و شادابی آن‌ها به واسط انجام ورزش است.

وی تاکید کرد: یکی از دلایلی که موجب می‌شود کارمندان توان لازم برای ارائه خدمات را نداشته باشند خستگی ناشی از انجام ندادن ورزش است؛ افراد در سلامت شغلی باید حرفه‌ای را انتخاب کنند که با شخصیت فردی آن‌ها سازگاری داشته باشد، برای نمونه اگر فردی شغل خود را صرفاً به دلیل ویژگی‌های اقتصادی انتخاب کند پس از مدتی با چالش روبه‌رو خواهد شد. در زمینه سلامت شغلی افراد باید از همان ابتدا شغل مناسب خود را انتخاب کنند، چراکه این جنبه بر ابعاد دیگر سلامتی نیز تأثیر می‌گذارد.