شناسهٔ خبر: 70053650 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دیپلماسی‌ایرانی | لینک خبر

در نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران

بقایی: دوستان ما در ترکیه به اندازه ما نسبت به تحولات سوریه نگران هستند

بقایی درباره نقش ترکیه در تحولات سوریه گفت: «ترکیه یک کشور تاثیرگذار و هم تاثیرپذیر در تحولات سوریه است. همه ما در منطقه مدتهاست به این جمع بندی رسیده ایم که هر گونه ناامنی فقط به سوریه محدود نمی ماند. در چارچوب فرایند آستانه، هم ایران هم ترکیه و هم روسیه طی سال های اخیر تلاش های زیادی داشته‌اند. مقامات ترکیه در اظهارات رسمی خود تاکید کرده اند که تحولات سوریه ارتباطی به ترکیه ندارد و فکر می کنم دوستان ما در ترکیه به اندازه ما نسبت به تحولات سوریه نگران هستند. همه ما به این موضوع واقفیم که تروریسم در یک جا متمرکز نمی ماند و تمایل به انتشار دارد. این نگرانی مشترک سبب می شود تا کشورهای ذی نفع در سوریه از جمله خود سوریه در این زمینه همکاری کنند.»

صاحب‌خبر -

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوزی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست مطبوعاتی خود به پرسش خبرنگاران پاسخ داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفت وگوهای هفته گذشته ایران و اروپا در ژنو میان نمایندگان ایران و اروپا گفت: «موضوعات ژنو تنها بحث هسته ای نبوده البته محور گفت وگوها هسته ای بوده است. جمهوری اسلامی ایران همواره طرفدار دیپلماسی بوده و بر دیپلماسی پایبند بوده است. ما به گفت وگوهای برابر که مبتنی بر احترام متقابل باشد پایبند بوده ایم.»

وی تاکید کرد، دوستانی که در این نشست شرکت کردند این یک مذاکره به عنوان یک مذاکره بر اساس یک تعریف روشن نیست بلکه گفت وگوست. این کشورها در ایران سفارت دارند و ما با آنها روابط دیپلماتیک داریم. ما در این نشست فرصت یافتیم تا دغدغه ها و مواضع خود را صریح و بی واسطه در میان بگذاریم و طبیعتا نظرات آنها را هم شنیدیم این فرصتی است که می تواند ارزیابی دقیقی از وضعیت داشته باشیم تا اگر خواستیم مذاکراتی را آغاز کنیم بدانیم به کدام سمت و سو برویم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اتفاقاتی که بعد از تحولات سوریه در یورش به کنسولگری کشورمان در حلب روی داد، گفت: «خوشبختانه ما به موقع کنسولگری خود را تخلیه کرده بودیم و الحمدالله هیچ کدام از نیروهای ما آسیبی ندیدند.» 

بقایی درباره وضعیت روند آستانه بعد از تحولات سوریه گفت: «همه اذعان دارند روند آستانه پایاترین و موفق ترین ساز و کار در رابطه با کنترل بحران در سوریه در سال های اخیر بوده است. شرکت کنندگان در این روند همواره تلاش داشته اند به سهم خود و بر اساس میزان نفوذ خود به کاهش تنش در سوریه اقدام کند. روند آستانه همچنان زنده است و هر سه کشور و جامعه بین المللی به توانایی آن برای کاهش تنش در مناطق مختلف سوریه از جمله ادلب و به عنوان تسهیل کننده اقدامات انسان دوستانه و فرایند سیاسی اذعان دارند. ما و کشورهای شرکت کننده به اهمیت روند آستانه واقفند و به توانایی های آن اطمینان دارند.»

وی تاکید کرد، آنچه روشن است طرفی که بیشترین سودی را از تحولات سوریه می برد رژیم صهیونیستی است. آغاز تحولات اخیر بلافاصله بعد از آتش بس در لبنان و با توجه به سوابقی که رژیم صهیونیستی در همراهی با تروریسم داشته، نشانه هایی است که نشان می دهد اسرائیل بیشترین ذی نفع تحولات جاری در سوریه است. اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی و اینکه گفته اند خطری از جانب آنها احساس نمی کنند نشان می دهد که نوعی همکاری میان تروریست ها با اسرائیل و متحدان فرامنطقه ای وجود دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: «بعد از آغاز تحولات سوریه وزیر امور خارجه کشورمان تحرکات دیپلماتیک خود را برای کاهش تنش در سوریه آغاز کرد و با وزرای امور خارحه روسیه، سوریه، ترکیه و دیگر کشورهای منطقه به گفت وگو پرداخت تا بتواند راه حلی برای کاهش تنش در سوریه بیابد.»

وی تاکید کرد که حضور مستشاران نظامی ایران در سوریه چیز جدیدی نیست و به تقاضای دولت سوریه در این کشور حضور دارند و با تروریسم مبارزه می کنند.

بقایی درباره نقش ترکیه در تحولات سوریه گفت: «ترکیه یک کشور تاثیرگذار و هم تاثیرپذیر در تحولات سوریه است. همه ما در منطقه مدتهاست به این جمع بندی رسیده ایم که هر گونه ناامنی فقط به سوریه محدود نمی ماند. در چارچوب فرایند آستانه، هم ایران هم ترکیه و هم روسیه طی سال های اخیر تلاش های زیادی داشته‌اند. مقامات ترکیه در اظهارات رسمی خود تاکید کرده اند که تحولات سوریه ارتباطی به ترکیه ندارد و فکر می کنم دوستان ما در ترکیه به اندازه ما نسبت به تحولات سوریه نگران هستند. همه ما به این موضوع واقفیم که تروریسم در یک جا متمرکز نمی ماند و تمایل به انتشار دارد. این نگرانی مشترک سبب می شود تا کشورهای ذی نفع در سوریه از جمله خود سوریه در این زمینه همکاری کنند.»

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت وگو با گاردین درباره برنامه هسته ای کشورمان گفت: «سیاست جمهوری اسلامی ایران ثابت است و برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران صلح آمیز بوده و صلح آمیز خواهد ماند. آنچه در گفت وگو با روزنامه گاردین گفته شده پاسخی بود به بهانه برخی کشورهای اروپایی که رفتارهای آنان سبب شده است یک گفتمان در داخل ایران شکل بگیرد که شاید مسیری که تا کنون در ایران طی کرده ایم مسیر مناسبی نبوده است، چرا که علی رغم گفت وگوهای سازنده ای که با طرف های غربی داشتیم همچنان بهانه جویی های غرب ادامه دارد. آقای عراقچی هم تاکید کردند که برنامه هسته ای ایران هم با توجه به فتوای بالاترین مقام مذهبی و سیاسی کشور و هم منطبق با امنیت ملی کشورمان کمان کان صلح آمیز خواهد ماند.»

وی درباره دیدار وزیر امور خارجه از مراجع در قم گفت: «آنها از اقدامات دستگاه سیاست خارجی و وزارت امور خارجه تقدیر کردند. موضوعات منطقه دغدغه مراجع عظام بود. ضرورت مقاومت در برابر اقدامات رژیم صهیونیستی و مبارزه با تروریسم مورد تاکید بزرگان مراجع بود که مورد تاکید وزارت امور خارجه هم هست.»

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره میزان همکاری هند در رابطه با بندر چابهار گفت: «این روند همکاری به شکل مناسبی ادامه دارد ولی جزئیات این همکاری را دوستان در گمرک می توانند بگویند.»

بقایی درباره اظهارات تهدیدآمیز کشورهای دیگر نسبت به احتمال انجام وعده صادق ۳ توسط ایران گفت: «حق دفاع یک حق ذاتی است. جمهوری اسلامی ایران در دفاع از منافع خود و تمامیت سرزمینی خود درنگ نخواهد کرد.»

وی در پاسخ به سوالی درباره نقض آتش بس توسط اسرائیل ظرف چند روز گذشته در لبنان گفت: «رژیم صهیونیستی به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیست. ۵۲ بار نقض آتش بس آن هم ظرف چند روز نشان می دهد که این رژیم به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست حتی در موقعی که امریکا به عنوان متحد این رژیم ضامن این آتش بس عمل می کند.»

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال آتش بس در غزه نیز گفت: «ما در غزه با ادامه نسل کشی مواجه هستیم. شدت کشتار مانند قبل ادامه دارد. به این کشتارها بمباران های مداوم، گرسنگی و محرومیت از دوا و درمان نیز اضافه شده است. بسیاری از کودکان و زنان غزه در معرض مرگ ناشی از سوءتغذیه و امکانات درمان هستند. وظیفه اخلاقی حکم می کند که کشورهای منطقه تلاش های مضاعفی را برای توقف جنایت های این رژیم انجام دهند و به متحد این رژیم یعنی امریکا نیز فشار بیاورند تا برای اعمال آتش بس در غزه تلاش بیشتری انجام دهد.»

وی درباره احتمال سفر عراقچی به کشورهای دیگر بعد از سفر به سوریه و ترکیه نیز گفت: «این دور از سفرهای دیپلماتیک ما بر تحولات سوریه متمرکز است. ما با کشورهای منطقه بنا داریم درباره تبعات امنیتی فعال شدن مجدد تروریسم در منطقه رایزنی های جدی داشته باشیم تا نگذاریم تروریسم مجدد در منطقه فعال شود. آقای عراقچی امشب به تهران بر می گردند تا فردا در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد شرکت کنند. درباره سفرهای بعدی ایشان بعدا اطلاع رسانی خواهد شد.» 

بقایی درباره گفت وگوهای ایران و عراق درباره سوریه و میزان اثرگذاری تحولات سوریه بر عراق گفت: «نوعی هم صدایی میان کشورهای منطقه، عراق به عنوان همسایه بلافصل سوریه و ایران و کشوری که سابقه برخورد با گروه های تروریستی را داشته است، همه به این جمع بندی برسیم که مقابله با این روند نیازمند یک همت و اهمیت جمعی است. تماس تلفنی دو مقام ارشد ایران و عراق نیز از این زاویه قابل ارزیابی است. در اینجا لازم است یاد و خاطره سردار عزیزمان سردار سلیمانی که نقش ویژه ای در مبارزه با داعش ایفا کرد گرامی بداریم.»