شناسهٔ خبر: 70052514 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

کاهش مشکلات توان‌خواهان کردستان نیازمند تغییر نگاه جامعه - اکونیو

اقتصاد ایران: سنندج-توانخواهان کردستان علیرغم داشتن اراده آهنین و عزم راسخ برای ورود به عرصه‌های مختلف اجتماعی اما با مشکلات بی‌پایانی دست و پنجه نرم می‌کنند که عبور از آن ها مستلزم تغییر نگاه‌ها است.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: معلولان قشری از جامعه هستند که با وجود ناتوانی جسمی خود اکثراً ذهن سالم و پویایی دارند خصوصاً اینکه ضایعه جسمی در آنها به عنوان انگیزه بیشتر عمل می‌کند.

اگر ناکامی در راه این عزیزان باشد مطمئناً موانع محیطی است که مانع شکوفا شدن استعداد آنها می‌شود.

در عین حال هم اینکه در جامعه نگرش‌های منفی و آسیب رسان نسبت به این افراد وجود دارد و آنها را از رسیدن به جایگاه واقعی خود و ابراز توانمندی‌هایشان منع می‌کند.

معلولان بخشی از افراد جامعه هستند که نیازها و استعدادهایشان باید توسط دولت‌ها رفع شود.

فراهم کردن بستر مناسب برای گسترش ارتباط اجتماعی و جلوگیری از انزوای آنها هم مهمترین وظیفه محسوب می‌شود.

به مناسبت روز توانبخشی و توانمندی معلولان با چند تن از آنها در خصوص مشکلاتشان در جامعه گفت‌وگو کردیم تا از دردهایشان اطلاع یابیم.

نبود فضای مناسب شهری از مشکلات تردد معلولان

فرناز خسروی نژاد ۲۶ ساله دارای لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و دارای معلولیت ضایعه نخاعی مادرزادی است، وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان کرد: از مشکلات ما نبود فضای مناسب شهری، فضاسازی ادارات و مراکزی که روزانه به آنها مراجعه می‌کنیم، است.

وی عنوان کرد: بیشترین چیزی که ما را آزار می‌دهد، نگاه مردم که همراه با ترحم بوده و برخورد آنها معلولان را اذیت می‌کند. وی خاطرنشان کرد: این نشانه نبود آموزش مناسب است و فرهنگ سازی که باید وجود داشته باشد.

این توانخواه سنندجی تصریح کرد: انتظاری که از مسئولان داریم این است که همکاری لازم را با ما انجام دهند و در ایجاد اشتغال و فراهم کردن زمینه فعالیت ما تلاش کنند.

خسروی‌نژاد گفت: در آزمون ویژه معلولان هم که امسال برگزار شد، من رد شدم و مجاز به فعالیت نبودم در صورتی که داشتن فعالیت متناسب با توانمندی معلولان بسیار ارزشمند است.

نبود فضاسازی مناسب مبلمان شهری برای معلولان درد همیشگی

دیگر توانخواه سنندجی هم دغدغه اصلی خود را داشتن زندگی عادی و فراهم شدن شرایط کاری مناسب اذعان کرد و گفت: ۲۳ سال سن دارد و دارای معلولیت جسمی حرکتی است.

عدالت امجدی افزود: مناسب سازی فضای اداری و مبلمان شهری برای راحت کردن عبور و مرور ما ارزنده است.

وی آرزوی خود را تردد آسان و انجام درست کارهای شخصیش دانست و بیان کرد: من تا کلاس ۱۲ درس خواندم و بیشتر اموراتم را مادرم انجام می‌دهد ولی در نبود او هم خودم توانایی انجام کارهایم را دارم.

امجدی اظهار کرد: همچنین من دوست دارم که شرا یط کاری متناسب با توانایی خودم داشته باشم و بتوانم کاری انجام دهم و مسئولان برای فراهم کردن این وضعیت همت کنند.

معلولان بر ناتوانی‌ها غلبه کردند

سینا کریمی کردستانی هم دیگر توانخواه سنندجی اذعان کرد: محدودیت‌هایی برای معلولان وجود دارد اما دلیل بر ناتوانی نیست چرا که معلول بر ناتوانی خود غلبه کرده است.

وی گفت: بی‌مهری به ما وجود دارد و امروز از معلولان سواستفاده می‌شود و از جنبه توانبخشی آنها نادیده گرفته می‌شود.

کریمی کردستانی گفت: حتی برخی افراد در برهه‌های مختلف برای کسب رأی از رأی معلولان استفاده کردند و بعد حمایت خود را از این افراد دریغ کردند در حالی که ما شخصیت داریم.

وی بیان کرد: جامعه هدف ما نیاز به حمایت دارد و در عین حال هم آبروی ما باید حفظ شود و امروز روز ما، روز توانمندی‌ها است.

۴۷ درصد معلولیت، معلولان کردستان شدید است

مدیرکل بهزیستی کردستان هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، گفت: ۳۲ هزار و ۵۱۴ نفر معلول در استان شناسایی شدند که معلولیت ۴۷ درصد آنها شدید است.

وی افزود: بعضی از معلولیت‌های استان چند معلولی، بعضی از خانواده‌ها هم دارای چند معلول هستند.

مدیرکل بهزیستی کردستان ادامه داد: حوزه سازمان بهزیستی در راستای خدمت رسانی به جامعه معلولین چند رویکرد؛ بحث توانمندسازی معلولین، برنامه‌های توانبخشی و توانپزشکی، و بحث پیشگیری از معلولیت که به صورت ویژه انجام می‌شود را دارد.

حرکت سازمان بر مبنای بهره بردن از قابلیت‌ها و توانمندی معلولان

رسولی عنوان کرد: در بحث توانمندسازی معلولان رویکرد بر این است که توجه ویژه‌ای در بحث استقلال و توانمندسازی معلولان داشته باشیم و علیرغم محدودیتی که دارند از ظرفیت‌ها، قابلیت‌ها و توانمندی که دارند هم بهره برد.

وی تصریح کرد: حرکت سازمان بر این سمت و سو است که معلولان صرف وابستگی به افراد، جامعه، خانواده و سیستم دولتی نداشته باشند و بر اساس توانمندی خود بتوانند از شرایط فراهم شده استفاده کنند.

مدیرکل بهزیستی کردستان اذعان کرد: در بخش توانبخشی و توانپزشکی هم به معلولان دارای معلولیت شدید و خیلی شدید در مراکز روزانه سازمان و شبانه اقامت داشته باشند یا با همراهی خانواده در بحث پزشکی و توان‌درمانی، گفتار درمانی و فیزیوتراپی و خدمات مشاوره‌ای به این افراد ارائه شود.

رسولی خاطرنشان کرد: بحث پیشگیری معلولیت‌ها اساس کار در کنار خدمات توانبخشی و مداخله‌ای است که مورد توجه سازمان است.

وی گفت: برنامه‌های توانگری و پیشگیری از تنبلی چشم، غربالگری و پیشگیری از ناشنوایی نوزادان و کودکان ۳ تا ۵ سال و کودکان ۴ تا ۶ سال برنامه غربالگری بینایی برای آنها انجام می‌شود.

مدیرکل بهزیستی کردستان یادآور شد: در طرح پیشگیری از معلولیت‌ها در راستای آگاه سازی و آگاه بخشی و ترویج فرهنگی جامعه اقدام می‌شود تا برای بروز و افزایش معلولیت پیشگیری شود و آمار را کنترل کنیم.

رسولی اظهار کرد: از ۱۰ تا ۱۶ آذر هفته پیشگیری از معلولیت بوده و با شعار توسعه نقش افراد دارای معلولیت، الهام بخش آینده فراگیر و پایدار است.

وی بیان کرد: برنامه‌های شاخص این هفته برگزاری نشست‌ها و همایش‌ها و هم اندیشی با جامعه معلولان تحت پوشش سازمان و خانواده آنها است.

تحویل ویلچر برقی به معلولان از برنامه‌های بهزیستی

مدیرکل بهزیستی کردستان ادامه داد: دیدار با خانواده معلولان و بازدید از مراکز شبانه روزی تحت نظارت بهزیستی، افتتاح مسکن و تحویل وسایل کمک توانبخشی که تحویل ویلچر برقی به معلولان را خواهیم داشت.

رسولی افزود: بعضی از مطالبات جامعه معلولان مثل به گونه‌ای است که همه دستگاه‌ها موظف به همکاری با این قشر جامعه هستند و باید خدمت رسانی به جامعه معلولین ارائه شود.

وی گفت: در مناسب سازی سطح ادارات همان میزان که بهزیستی وظیفه دارد همه دستگاه‌های دیگر هم وظیفه دارند چرا که معلولان صرفاً بر اساس کار روزمره خود به ادارات مراجعه می‌کنند باید شرکای اجتماعی بهزیستی هم بتوانند همکاری داشته باشند تا بتوانند زمینه تسهیل گیری را مهیا کنند.

مدیرکل بهزیستی کردستان عنوان کرد: امروز رویکردی که نسبت به معلولان وجود دارد رویکرد اجتماعی است اما تا تحقق آن فاصله وجود دارد.

رسولی افزود: معلولان مثل سایر افراد جامعه هستند و اگر مانعی وجود دارد مربوط به مسائل اجتماعی است نه خود معلولان و اجتماع باید خود را با معلولان وفق دهد تا نیازمندی آنها را برطرف کند.

وی اعلام کرد: برای تحقق خواسته به حق معلولان که درخواست احقاق جایگاه خود بوده و ایجاد اشتغال، تهیه مسکن، تسهیل در مناسب سازی معابر عمومی، محیط شهری و اداری است و تا تحقق آن فاصله وجود دارد.

مدیرکل بهزیستی کردستان اذعان کرد: فراهم کردن فضای مناسب برای معلولان تا در کنار سایر افراد جامعه زندگی بهتر همراه با استقلال مالی و فکری داشته باشند و در حوزه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و اقتصادی حضور داشته باشند.

رسولی گفت: پیش نیاز رفع موانع سر راه معلولان این است که دستگاه‌ها در مسائل فرهنگی، زیرساختی، مناسب سازی برای رفع موانع حضور معلولان داشته باشند.

وی بیان کرد: در دهه‌های قبل گوشه گیر کردن معلولان وجود داشت اما امروز رویکرد اجتماعی با توجه به ارزیابی در بحث مناسب سازی وجود دارد که باید در این خصوص به ادارات استان و عملکرد آنها در سطح معابر عمومی، ادارات و اماکن عمومی ۳۰ درصد را داد.

سختی‌ها و پیچ و خم‌های زندگی انسان را محکم و استوار می‌کند، به او چگونه رشد کردن را می‌آموزد، انسان است دیگر!

با ناملایمتی قدم برمی‌دارد و سربلند می‌شود وقتی هم واژه معلولیت را به دوش بکشد وظیفه‌اش سنگین‌تر می‌شود.

برچسب‌ها: