شناسهٔ خبر: 70052296 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اکوسیستم اقتصاد پایدار نیوزیلند؛ الگویی برای کشورهای آسیا و اقیانوسیه

تهران- ایرنا- الگوی نیوزیلند برای توسعه اقتصاد دوستدار محیط زیست با اتخاذ رویکردی فراگیر و بین‌بخشی همانطور که مورد توجه اندونزی با توجه به نیاز این کشور به توسعه پایدار و مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی قرار گرفته، الگویی قابل استفاده برای کشورهایی است که شرایط زیستی، اجتماعی، حکمرانی مشابهی به‌ویژه در منطقه آسیا و اقیانوسیه دارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای تحلیلی مجمع آسیای شرقی در گزارشی به تمایل اندونزی برای الگوبرداری از مدل اقتصاد دوستدار محیط زیست نیوزیلند، برتری‌های آن را که می‌تواند مورد استفاده کشورهایی با شرایط زیستی، اجتماعی، حکمرانی مشابه به‌ویژه در کشورهای حوزه آسیا و اقیانوسیه قرار گیرد، برشمرد.

در این گزارش آمده است: اندونزی با توجه به چالش‌های متعدد در زمینه توسعه پایدار و مقابله با تغییرات اقلیمی، اهمیت موضوع اقتصاد پایدار را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده است. در این راستا، تجربیات نیوزیلند در ایجاد اکوسیستم اقتصادی پایدار می‌تواند برای اندونزی درس‌های مهمی به‌ویژه در زمینه توسعه یک رویکرد فراگیر و بین‌بخشی داشته باشد.

نیوزیلند از پیشگامان جهانی در استفاده از شیوه‌های اقتصاد دوستدار محیط زیست است. این کشور در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) اصلاحاتی را در قانون پاسخ به تغییرات اقلیمی ۲۰۰۲ انجام داد که مطابق آن، نیوزیلند به رسیدن به کربن صفر تا سال ۲۰۵۰ موظف شد. این اصلاحات باعث آغاز ابتکارات و سرمایه‌گذاری‌هایی در راستای حمایت از پایداری شده و نشان‌دهنده تعهد جدی این کشور به مقابله با تغییرات اقلیمی است.

همچنین، نیوزیلند به دلیل ادغام ارزش‌های بومی خود در حکمرانی محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است. اصول مائوری مانند «نگهبانی از آسمان، دریا و زمین» و «همکاری برای هدف مشترک» با معیارهای جهانی محیط زیستی، اجتماعی و حکمرانی (ESG) همخوانی دارند و رویکردی جامع به اقتصاد پایدار را رواج می‌دهند. این اصول با فلسفه‌های بومی اندونزی مانند «همکاری مشترک» و «حفظ ایمنی، صلح، خوشبختی و رفاه جهان» مطابقت دارند.

این گزارش می افزاید با اشاره به «حلقه آتِیرائو» (Aotearoa Circle) که در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸) تأسیس شد و نقش کلیدی آن در موفقیت نیوزیلند در توسعه اقتصاد پایدار، نوشت: این حلقه، رهبران بخش‌های دولتی و خصوصی را گرد هم می‌آورد تا در «مجمع اقتصاد پایدار» (SFF) شرکت کنند. این مجمع نه تنها بر اقتصاد پایدار بلکه بر اهداف گسترده‌تری که با اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد هم‌راستا است، تمرکز دارد. بر خلاف ابتکارات چندجانبه، مجمع اقتصاد پایدار نیوزیلند یک همکاری ملی است که تحت نظر «حلقه آتِیرائو» شکل گرفته و متناسب با بافت اجتماعی و فرهنگی نیوزیلند طراحی شده است.

نیوزیلند در راستای تقویت اکوسیستم اقتصاد پایدار خود، «نقشه راه عملی» را توسعه داده است که به تقویت شیوه‌های مدیریت ریسک، تخصیص منابع سرمایه برای نتایج پایدار و شفافیت اقتصاد اشاره دارد.

در سوی دیگر، اندونزی نیز در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) مرحله دوم نقشه راه اقتصاد پایدار خود را برای سال‌های ۲۰۲۱–۲۰۲۵ معرفی کرده است. این مرحله به دنبال تسریع اجرای معیارهای جهانی محیط زیستی، اجتماعی و حکمرانی در این کشور است و در آن به توسعه طبقه‌بندی سبز، ادغام معیارهای جهانی محیط زیستی، اجتماعی و حکمرانی در مدیریت ریسک، اجرای برنامه‌هایی برای طرح‌های سبز و نوآوری در محصولات اقتصاد پایدار پرداخته می‌شود.

اما اندونزی به یک مجمع چندجانبه برای اقتصاد پایدار مشابه نیوزیلند نیاز دارد که گروه‌هایی با نماینده کمتر در حاکمیت مانند جوامع بومی و محلی را در اولویت قرار دهد. ترکیب حکمت بومی در سیستم اقتصادی اندونزی می‌تواند به بهبود ادغام معیارهای سفر اندونزی به سمت تقویت اکوسیستم اقتصاد پایدار با الگو برداری از تجربه نیوزیلند در تقویت روابط میان بخش‌های مختلف کمک کند و به همکاری‌های مؤثر بیانجامد. رویکرد نیوزیلند به دلیل هم‌راستایی بیشتر با ارزش‌های فرهنگی جمع‌گرایانه اندونزی، می‌تواند مدل مناسبی برای این کشور باشد. در حالی که روش‌های کشورهای بزرگ‌تری مانند آمریکا ممکن است بیشتر بر مدل‌های بازار محور تأکید داشته باشد، نیوزیلند از طریق ایجاد روابط عمیق میان بخش‌ها، الگویی فرهنگی و مؤثر برای اندونزی به حساب می‌آید.

به نوشته این تارنمای تحلیلی، اگرچه استراتژی سازگاری اقلیمی نیوزیلند با چالش‌هایی نظیر کمبود دانش و ابزارهای مناسب مواجه است، این کشور موفق به ایجاد یک اکوسیستم اقتصاد پایدار قوی شده است. بخش زیادی از این موفقیت به دلیل حضور و نقش مهم «مجمع اقتصاد پایدار» (SFF) است که ذینفعان مختلف را گرد هم می‌آورد تا به اولویت‌های جهانی محیط زیستی، اجتماعی، حکمرانی، تاب‌آوری اقلیمی و آموزش اقتصاد پایدار پرداخته شود.

ایجاد نقشه راه مشابه با نیوزیلند برای اندونزی در مرحله سوم اجرای نقشه راه اقتصاد پایدار (۲۰۲۶-۲۰۳۰) می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای تقویت اکوسیستم اقتصاد پایدار در این کشور فراهم آورد. اندونزی با استفاده از تجربیات نیوزیلند می‌تواند برنامه‌ها و گروه‌های همکاری مشابه ایجاد کرده و شفافیت، اعتماد ذینفعان و اقتصاد پایدار مبتنی بر معیارهای جهانی محیط زیستی، اجتماعی و حکمرانی را تقویت کند.

به علاوه، نیوزیلند می‌تواند اصول اقتصاد پایدار را در قالب «شراکت استراتژیک آسه‌آن-نیوزیلند» معرفی کرده و به اشتراک گذاشتن بهترین تجربیات را در سطح منطقه‌ای تسهیل کند. این همکاری می‌تواند راهنمایی برای کشورهای آسه‌آن جهت پذیرش سیاست‌های جامع اقتصاد پایدار باشد.