شناسهٔ خبر: 70051533 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه|

بقایی: گفت‎وگوی ژنو محدود به مذاکرات هسته‌ای نبود/ واکنش به تحولات سوریه

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه گفت‌وگوهای ژنو محدود به مذاکرات هسته‌ای نبود، گفت که تحولات سوریه درپی آتش‌بس لبنان تصادفی نیست و رژیم صهیونیستی با گروه‌های تروریستی رابطه داشته است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه، ۱۲ آذر با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین تحولات عرصه سیاست خارجی طی روزهای گذشته پاسخ داد.

محوریت سفر منطقه‌ای عراقچی تحولات سوریه است

بقایی با اشاره به اینکه تحولات مهمی در دستگاه دیپلماسی طی روز‌های گذشته روی داد که مهم‌ترین آنها رایزنی در حاشیه لیسبون درباره تحولات منطقه بود، گفت: وزیر امور خارجه از دیروز سفر منطقه‌ای را آغاز کرد که محوریت آن تحولات سوریه و مقابله با ناامن‌سازی منطقه ازسوی گروه‌های تکفیری است.

وی ضمن اشاره به اینکه هدف از سفر وزیر امور خارجه اعلام پیام قاطع ایران درباره حمایت از سوریه در مقابل تروریست‌ها و ارزیابی دقیق از تحولات سوریه بوده است، اظهار کرد: در سطح دیپلماتیک وظیفه همه کشور‌ها مقابله با گسترش تروریسم است.

بقایی، اضافه کرد: هدف از دیدار‌ها در ترکیه هم همین است؛ این کشور در روند آستانه نقش کلیدی دارد.

بقایی با بیان اینکه این دور از تحرکات دیپلماتیک ایران بر تحولات سوریه متمرکز خواهد بود، افزود: عراقچی امشب بازمی‌گردد، زیرا فردا باید در نشست اکو شرکت کند.

بقایی با اعلام اینکه مقصد بعدی عراقچی اطلاع‌رسانی می‌شود، تصریح کرد: هدف مذاکره با کشور‌های ضامن آستانه و کشور‌های منطقه است؛ موضوع مشخص در بیانیه‌های فرآیند آستانه آمده است؛ بیانیه‌های ۲۱ و ۲۲ آبان نشان می‌دهد که تلاش برای بهبود روابط ترکیه سوریه در دستور کار ایران و روند آستانه بوده است و ما از فرصت‌ها برای طرح این موضوع استفاده می‌کنیم. 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور وزیر امور خارجه در شهر دمشق با اشاره به اینکه پیام عراقچی روشن بود، گفت: مشخص است که الحمدلله دمشق امن است و وزیر با نگاه دوستانه به مردم سوریه در یک مکان عمومی حضور یافت.

تحولات سوریه پس از آتش بس در لبنان تصادفی نیست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره روند آستانه، عنوان کرد: روند آستانه که از اواخر سال ۲۰۱۶ اجرا شد، موفق‌ترین سازوکار در کنترل بحران در سوریه در سال‌های اخیر بود؛ روند آستانه زنده است و جامعه بین‌المللی به اهمیت آن برای کاهش تنش در مناطق مختلف و هم به‌عنوان ابزار انجام مجموعه اقدام‌های انسان‎دوستانه واقف است و ما به این روند متعهدیم.

بقایی درباره تحولات سوریه و نقش آمریکا در این روند با اشاره به اینکه اتفاق جاری در سوریه تهدیدی علیه آمریکا نیست، در همین حال، واشنگتن مدعی است که در سوریه برای مقابله با داعش حضور دارد، عنوان کرد: این یک تناقض است و حضور آمریکا در سوریه نقض قوانین و اصول ملل متحد محسوب می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه تحولات سوریه پیچیده بوده، اما آنچه روشن است برنده اصلی از ناامنی در سوریه و منطقه، رژیم صهیونیستی است، افزود: وقوع تحولات سوریه پس از آتش‎بس در لبنان تصادفی نیست و رژیم صهیونیستی همیشه با گروه‌های تروریستی رابطه تاریخی داشته‌اند.

وی با بیان اینکه روند آستانه مانند هر ترتیبات دیگری ممکن است نقض شود، اما این به معنای از بین رفتن و تضعیف آن نیست، تصریح کرد: با توجه به طولانی شدن بحران در سوریه، بازیگران اعم از مثبت و منفی متعدد شده‌اند؛ موضوع مشهود این است که رژیم صهیونیستی طی ۱۴ ماه با افزایش‌حمله‌ها به سوریه به‌طور عمدی درصدد ضربه زدن به توان سوریه برای مقابله با تروریسم برآمد؛ نسل‌کشی در لبنان تروریسم را در سوریه و مناطق مختلف تقویت کرد؛ رژیم صهیونیستی فعالانه از گروه‌های تروریستی با هدف تضعیف مقاومت و ناامن‌سازی کل منطقه حمایت کرده است؛ کشورهای منطقه بیشتر از گذشته درباره ضرورت اتخاذ موضع مشترک برای مقابله با تروریسم هوشیار هستند.

وی درباره غافلگیرکننده بودن تحولات سوریه، اظهار کرد: وقتی لکه‌ها و هسته‌هایی از تروریسم را در یک کشور یا پهنه جغرافیایی می‌بینید، دور از ذهن نیست که در صورت فراهم شدن شرایط آنها فعالیت را ازسربگیرند. 

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه این لکه‌های سیاه به‌دلیل برخی سوءمحاسبه‌ها و اشغال بخش‌هایی از سوریه به‌ویژه ازسوی آمریکا وجود داشت و تحولات جاری غافلگیرکننده نبوده و روند آستانه هم در آخرین بیانیه خود به آن اشاره کرده بود، اضافه کرد: همزمانی آن با آتش‌بس لبنان و اظهارنظر مقام‌های آمریکایی و صهیونیستی نشان‌دهنده هماهنگی با این گروه‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه مقابله با تروریسم تکلیف حقوقی بین‌المللی همه کشورهاست، عنوان کرد: اطمینان داریم همه کشور‌های دغدغه‌مند به صلح منطقه و بین‌المللی از کمک به سوریه در مقابله با تروریسم فروگذار نخواهند کرد؛ قطعا دولت سوریه با استفاده از تجربه سال‌های گذشته اقدام اصلی را خواهد کرد و کشور‌های دیگری که همیشه به آن کمک کرده‌اند، به مسئولیت خود عمل می‌کنند.

به گفته بقایی، روند آستانه در سال‌های گذشته تنها روند موثر در مدیریت اوضاع و کاهش تنش در سوریه بوده و ۳ کشور درباره اهمیت آن اگاهی دارند؛ اختلاف نظر‌هایی میان کشور‌های عضو وجود دارد، اما روسیه و ترکیه مواضع صریحی درباره ضرورت حفظ صلح و ثبات در سوریه و مقابله با تروریسم داشتند.

گفت‎وگوی ژنو محدود به مذاکرات هسته‌ای نبود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخشی دیگر با بیان اینکه گفت‌وگوی ژنو محدود به مذاکرات هسته‌ای نبود، گفت: موضوع هسته‌ای یکی از چند موضوع منطقه‌ای و ادعا‌های مربوط به اوکراین مطرح شد؛ همیشه آماده تعامل براساس تعهد‌های خود در چارچوب کنوانسیون‌های بین‌المللی در موضوع مذاکرات هسته‌ای هستیم.

وی با تاکید بر اینکه سیاست هسته‌ای ایران کماکان ثابت است و برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند، اظهار کرد: آنچه عراقچی مطرح کرد هشداری به پیامد‌های رویکرد‌های غیرسازنده کشور‌های غربی بود و اینکه این برخورد‌ها باعث شکل‌گیری گفتمانی در ایران شده که شاید مسیر طی شده در موضوع هسته‌ای مناسب نبوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه لازمه یک سیاست خارحی فعال و اثرگذار فعالیت همزمان برای مقابله با جالب‌ها در عرصه‌های مختلف دیپلماتیک است، افزود: ما باید در عرصه‌های مختلف قدرت بازیگری و بازی‎سازی داشته باشیم؛ از این رو همزمان می‌توانیم به موضوع‌های منطقه‌ای و دیگر جالب‌های بین‌المللی بپردازیم.

بقایی با اشاره به اینکه هدف از گفت‌وگوی ژنو یک مذاکره در معنای دقیق دیپلماتیک نیست، اداکه داد: ما با کشور‌های حاضر در ژنو رابطه دیپلماتیک داریم و گفت‌وگو با آنها طبیعی است؛ گفت‌وگوی اخیر با توجه به تحولات منطقه فرصت خوبی برای بیان دغدغه‌ها و مواضعمان بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در هر گفت‎وگویی طرفین دغدغه‌ها و مطالبات خود را مطرح می‌کنند، عنوان کرد: در گفت‎وگوی ژنو هم این اتفاق افتاد؛ برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران بر مبنای تقابل نیست بلکه یک برنامه اصیل و بومی براساس نیاز‌های فنی است.

وی با تاکید بر اینکه اقدام‌های اخیر پس از قطعنامه شورای حکام براساس نیازسنجی هسته‌ای ما باید بررسی شود، اضافه کرد: ایران همیشه برای جلوگیری از ایجاد تنش درباره برنامه هسته‌ای تلاش کرده است؛ آمریکا از جهات حقوقی و اخلاقی در جایگاه اظهارنظر در این باره نیست؛ در ۲۰ سال گذشته مدرکی بر انحراف برنامه هسته‌ای ایران نتوانست ارائه کند و همواره در مسیر برجام نقش مخربی ایفا کرد.

بقایی همچنین درباره دور بعدی مذاکرات ژنو، گفت: ایران و ۳ کشور اروپایی باید تصمیم‌گیری کنند و فعلا زمانی مشخص نشده است. 

سخنگوی وزارت امور خارجه، تاکید کرد که مذاکره‌ای میان ایران و آمریکا در اسلو انجام نشده است.

پایان دادن به بی‌کیفری مقام‌های رژیم صهیونیستی مطالبه‌ای بین‌المللی است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره نامه دادستان کل کشور به وزیر امور خارجه برای پیگیری حکم صادره ازسوی دیوان کیفری بین‌المللی علیه مقام‌های رژیم صهیونیستی و اقدام‌های وزارت امور خارجه در این مورد، گفت: در مورد حکم دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت مقام‌های رژیم صهیونیستی، ما بلافاصله بعد از صدور این حکم اعلام کردیم از هر روندی که کمک کند و به پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی منجر شود، استقبال می‌کنیم. 

 

<div id="video-display-embed-code_573045" ><script type="text/JavaScript" src="https://www.mizanonline.ir/fa/news/play/embed/4807229/573045?width=400&height=300"></script></div>

 

وی با بیان اینکه درخواست برای پایان دادن به بی‌کیفری مقام‌های رژیم صهیونیستی به‌دلیل ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی یک مطالبه عام بین‌المللی بوده و به‌ویژه مطالبه کشور‌های منطقه و کشور‌های اسلامی است و از این نظر مورد استقبال است، اظهار کرد: در عین حال، این پرسش و این نگرانی وجود دارد که چرا پس از ۱۲ یا ۱۳ ماه این حکم صادر شده است؛ و نگرانی دیگر این است که از مسائل شکلی و آیین دادرسی برای اینکه به نوعی در این مسیر اخلال ایجاد شود سوء‌استفاده شود؛ به‌تازگی چنین درخواستی ازسوی وکلای مقام‌های رژیم صهیونیستی درباره به تعویق انداختن صدور این حکم مطرح شده است.

بقایی اضافه کرد: این دو چیزی است که جامعه بین‌المللی باید مراقب آن باشد؛ همزمان با مخالفت‌ها و کارشکنی‌های آمریکا و برخی دیگر از کشور‌ها در مسیر اجرای حکم مواجه بودیم؛ جمهوری اسلامی هم عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیست و ما اساسنامه دیوان را امضا کردیم، اما فکر می‌کنیم که هم کشور‌های عضو دیوان تعهد و تکلیف قانونی در اجرای حکم بازداشت دارند و هم اینکه سایر کشور‌ها به موجب تعهدات حقوقی خود طبق حقوق بین‌المللی عام و کنوانسیون‌های خاص مانند کنوانسیون منع نسل‌کشی و یا کنوانسیون‌های ۴ گانه ژنو به‌ویژه اصل مبتنی بر رعایت و ضرورت رعایت حقوق بشردوستانه بین‌المللی، تکلیف دارند به همکاری برای اینکه هرچه زودتر این احکام اجرا شود و مقام‌های رژیم صهیونیستی تحت محاکمه و مجازات قرار گیرند.

به‌موقع کنسولگری ایران را در حلب تخلیه کرده بودیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه به‌موقع کنسولگری را در حلب تخلیه کرده بودیم و همکارانمان دچار مشکل نشدند، اظهار کرد: هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک طبق قوانین بین‌المللی ممنوع است؛ این موارد به کمیته ذیربط سازمان ملل منتقل می‌شود و اشخاص و گروه‌های متعرض باید پاسخگو باشند.

ترکیه بر تحولات سوریه تاثیرگذار و از آن تاثیرپذیر است

بقایی درباره نقش ترکیه در تحولات سوریه با بیان اینکه مذاکرات عراقچی با مقام‌های ترکیه در حال انجام است، گفت: ترکیه بر تحولات سوریه تاثیرگذار و از آن تاثیرپذیر است؛ هرگونه ناامنی در سوریه محدود به این کشور نمی‌ماند.

وی با اشاره به اینکه ترکیه ضمن ابراز نگرانی از وضعیت سوریه اعلام کرد که تحولات سوریه ربطی به این کشور ندارد، اظهار کرد: تروریسم در یک مکان متمرکز نمی‌ماند؛ نگرانی مشترک باعث می‌شود کشور‌های مختلف تلاش‌هایشان را مضاعف کنند.

ماهیت و هدف گروه‌های تروریستی تغییر نکرده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره برنامه ایران برای مقابله با گروه‌های تروریستی، گفت: ماهیت و هدف گروه‌های تروریستی تغییر نکرده است.

وی با بیان اینکه گروه تروریستی حاضر در سوریه در فهرست گروه‌های تروریستی سازمان ملل است، عنوان کرد: تفاوت رفتاری آنها نشان‌دهنده مربیان زبده آنهاست.

دغدغه مراجع تقلید تداوم حمایت از مقاومت بود 

بقایی در بخشی دیگر درباره دیدار عراقچی با مراجع تقلید، گفت: تقدیر از وزارت امور خارجه در پیگیری موضوع‌ها فصل مشترک این دیدار‌ها بود؛ نکته دیگر تاکید بر رویکرد مبتنی بر عزت ازسوی وزارت امور خارجه در مراوده‌های خارجی بود. 

به گفته وی، دغدغه مراجع عظام درباره موضوع‌های منطقه این بود که حمایت از مقاومت تداوم داشته باشد.

ایران در دفاع از منافع، تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی کوتاهی نمی‌کند

بقایی در بخشی دیگر با اشاره به اینکه حق دفاع یک حق ذاتی است، گفت: ایران قطعا در دفاع از منافع، تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی کوتاهی نمی‌کند.

وی با بیان اینکه هم مصلحت و هم حکمت اقتضا می‌کند که با کشور‌هایی که رابطه دیپلماتیک داریم یا با آنها دغدغه داریم گفت‌وگو کنیم، افزود: ما باید از طریق گفت‌وگوی رودررو با کشورهایی که با آن‌ها مطالب اعتراضی داریم، موضوع را پیگیری کنیم و دیپلمات‌های ایران همواره اصل عزت را در گفت‌وگو مدنظر داشتند.

حضور مستشاری ایران در سوریه براساس خواست دمشق ادامه خواهد داشت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره درخواست کمک نظامی سوریه از ایران، خاطرنشان کرد: ما از سال‌ها قبل از زمان مواجهه مردم سوریه با تروریسم با دعوت رسمی دولت این کشور ورود کردیم و مستشاران نظامی ما در این کشور حضور داشته و دارند.

وی اضافه کرد: سردار پورهاشمی را در جریان حمله تروریستی به حلب در راه امنیت منطقه و سوریه تقدیم کردیم؛ حضور مستشاری ما براساس خواست دولت سوریه ادامه خواهد داشت.

انتقاد بقایی از رویکرد سازمان ملل درباره غزه

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکوم کردن تداوم جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه، درباره وضعیت انسانی در شمال این منطقه ابراز نگرانی کرده و از رویکرد سازمان ملل در این مورد انتقاد کرد.

وی با اشاره به اینکه ما با ادامه نسل‌کشی در غزه مواجهیم و کشتار به‌شدت قبل ادامه دارد؛ ضمن اینکه گرسنگی و محرومیت از دارو درمان هم اضافه شده است، اظهار کرد: وظیفه اخلاقی و قانونی همه کشورها به‌ویژه در منطقه حکم می‌کند برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی تلاش مضاعف داشته باشند.

مراوده‌های میان ایران و چین رایج و متداول است

بقایی درباره سفر معاون نخست‌وزیر چین به ایران با اشاره به اینکه مراوده‌های میان ایران و چین رایج و متداول است و این سفر در چارچوب اجرای بخش‌های توافقنامه ایران و چین انجام می‌شود، گفت: اقدام برای اجرای تفاهم‌های از قبل صورت گرفته در زمینه‌های تجاری و اقتصادی هم در این سفر رایزنی و اقدام لازم انجام شود.

تنها راه عادلانه برای موضوع فلسطین برگزاری همه‌پرسی با حضور همه فلسطینی‌ها است

بقایی درباره نظر ایران برای راه‌حل دودولتی در موضوع فلسطین، گفت: ما همواره گفتیم تنها راه عادلانه برای موضوع فلسطین برگزاری همه‌پرسی با حضور همه فلسطینی‌ها برای تعیین نظام حاکم بر فلسطین اشغالی است.

وی با بیان اینکه فلسطینی‌ها در معرض نسل‌کشی هستند که از ۱۹۴۸ آغاز شده و همچنان ادامه دارد، اظهار کرد: ما درباره تلاش برای جلوگیری از بین رفتن یک ملت صحبت می‌کنیم و طرح موضوع‌های یادشده با تلاش برای انحراف اذهان از اتفاق‌های جاری در فلسطین است؛ تا نسل‌کشی متوقف نشود درباره دیگر موضوع‌ها نمی‌توان صحبت کرد.

تغییر در نمایندگی‌های دیپلماتیک و کنسولی هر کشور موضوعی رایج است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حذف پست نماینده ویژه ریاست‌جمهوری ایران در امور افغانستان و تغییر در برخی کنسولگری‌های ایران در افغانستان، گفت: تغییر در نمایندگی‌های دیپلماتیک و کنسولی هر کشور موضوعی رایج است؛ سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان منصوب شد؛ پست نماینده ویژه در افغانستان در وزارت امور خارجه و ریاست‌جمهوری در حال بررسی است.

انتهای پیام/