شناسهٔ خبر: 70051207 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: تبیان | لینک خبر

تفاوت بین درد استخوانی و درد عضله

درد در هر قسمتی از بدن می‌تواند اثر قابل‌توجهی بگذارد و باعث ناراحتی و بدحالی شود. درد در بدن در طیف ملایم و خفیف تا شدید قرار می‌گیرد و هرگز نباید دردی را نادیده بگیرید.

صاحب‌خبر -
استخوان و عضله
اقدام مناسب و به‌موقع در مقابل درد می‌تواند جلوی شدیدتر شدن آن و آسیب‌های بیشتر را بگیرد. اما تشخیص انواع دردها از هم می‌تواند کار سختی باشد، خصوصاً اگر قرار باشد بین درد استخوانی و درد عضلانی تفاوت قائل شوید. هر دو نوع درد اغلب علائم مشابهی دارند و همین باعث می‌شود تشخیص منبع درد سخت باشد.

درد استخوانی چیست؟

درد استخوانی نوعی درد است که اغلب به‌صورت درد و ناراحتی در یک یا چند استخوان در بدن مشخص می‌شود. درد استخوانی می‌تواند ناتوان‌کننده و شدید باشد و به‌سختی کنترل شود. این درد ممکن است تیز و عمیق باشد و یک بیماری یا عارضه را نشان دهد. اگر دچار درد استخوان هستید مهم است به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی تشخیص داده‌شده و درمان تجویز شود تا جلوی عوارض بعدی گرفته شود.

علت‌های درد استخوان

پوکی‌استخوان
پوکی‌استخوان یک بیماری استخوانی مزمن و پیش‌رونده است که باعث کاهش تراکم معدنی استخوان می‌شود و تغییراتی در ساختار و قدرت استخوان ایجاد می‌کند. پوکی‌استخوان گاهی می‌تواند باعث درد استخوان شده و ریسک شکستگی استخوان را خصوصاً در لگن و ستون فقرات و کمر بالا ببرد. فاکتورهایی که می‌توانند منجر به پوکی‌استخوان شوند شامل ژنتیک، تغییرات هورمونی، برخی از داروها و عادات سبک زندگی مثل سیگارکشیدن و مصرف الکل می‌شوند. این عارضه در سالمندان خصوصاً خانم‌ها شایع‌تر است؛ اما هر کسی در هر سن و سالی می‌تواند به پوکی‌استخوان دچار شود.

اوستئوآرتریت (آرتروز)
آرتروز که به آن سایش غضروف مفصلی نیز گفته می‌شود یک بیماری تخریب‌کننده است و معمولاً دست‌ها، لگن و زانوها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری به دلیل فرسایش تدریجی غضروف اتفاق می‌افتد که به طور طبیعی ضربه‌گیر بین مفاصل است. این فرسایش و تخریب می‌تواند باعث درد استخوان و احساس ناراحتی در ناحیه شود. استخوانی که حامی غضروف است دچار تغییراتی می‌شود که منجر به ازبین‌رفتن مفصل خواهد شد. هر چند آرتروز اغلب به‌عنوان فرسایش مفاصل شناخته می‌شود؛ اما ناشی از استرس مکانیکی بر مفاصل نیست. بلکه تغییرات بافتی؛ مانند التهاب یا آسیب به غضروف می‌توانند شروع‌کننده این فرایند فرسایشی باشند.

شکستگی استخوان
شکستگی استخوان زمانی است که در اثر ضربه، تصادف یا آسیب ورزشی، استخوان دچار ترک یا شکستگی می‌شود. شکستگی استخوان می‌تواند باعث دردی شدید و مداوم، تورم و مشکل در حرکت‌دادن ناحیه شود. اما برخی عوارض مانند سرطان استخوان یا پوکی‌استخوان و یا حرکات مکرر مانند پریدن و دویدن نیز می‌توانند خطر شکستگی استخوان را بالا ببرند.

بارداری
بارداری زمانی است که تغییرات فیزیکی زیادی در بدن یک زن رخ می‌دهد که ناشی از نوسانات هورمونی است. یکی از مشکلات رایجی که باعث ناراحتی طی بارداری می‌شود استخوان‌درد خصوصاً در ناحیه لگن است. این درد می‌تواند ناشی از افزایش انعطاف‌پذیری در رباط‌هایی باشد که استخوان‌های لگن را متصل‌به‌هم نگه می‌دارند.

عفونت استخوان
عفونت استخوان شامل یک فرایند التهابی حاد یا مزمن و اساساً ناشی از باکتری می‌شود. این عفونت می‌تواند باعث درد شدیدی در استخوان شود. عفونت استخوان معمولاً زمانی است که باکتری‌ها یا دیگر عوامل از پوست و عضله و تاندون نزدیک به استخوان به استخوان می‌رسند. در برخی موارد، عفونت استخوان می‌تواند ناشی از عمل جراحی، تروما یا واردکردن یک ابزار پزشکی مانند مفصل مصنوعی باشد. دیگر میکروارگانیسم‌ها مانند قارچ‌ها و ویروس‌ها نیز می‌توانند باعث عفونت استخوان شوند.

سرطان خون (لوسمی)
لوسمی نوعی سرطان است که بر خون و مغز استخوان اثر می‌گذارد. مغز استخوان در بخش داخلی استخوان قرار گرفته و نقش مهمی در تولید سلول‌های سالم خون دارد. سرطان خون زمانی است که سلول‌های غیرمعمول خون تولید شده و عملکرد مناسبی ندارند و منجر به انواع مشکلات می‌شوند. افرادی که سرطان خون دارند ممکن است دچار استخوان‌درد شوند، خصوصاً در پاها.

بیماری سلول‌های داسی‌شکل
بیماری سلول‌های داسی‌شکل یک بیماری ژنتیکی است که بر شکل سلول‌های خون اثر می‌گذارد و باعث می‌شود به‌جای شکل گرد نرمال، به شکل هلال یا داس باشند. این شکل غیرنرمال باعث می‌شود سلول‌های قرمز خون به‌سختی بتوانند در رگ‌ها جاری شوند و در نتیجه اکسیژن به‌خوبی به بافت‌ها و اندام‌ها نمی‌رسد. کمبود اکسیژن در بافت استخوان می‌تواند درد شدید ایجاد کند، خصوصاً در استخوان‌های بلند دست‌ها و پاها. این درد می‌تواند حاد یا مزمن باشد و ممکن است با فعالیت بدنی، استرس یا تغییراتی در دما آغاز شود.

عوارض خودایمنی مثل لوپوس، ام اس، میوزیت و میوپاتی التهابی می‌توانند باعث درد عضلانی شوند. این عوارض زمانی رخ می‌دهند که سیستم ایمنی اشتباها به سلول‌ها و بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند. در نتیجه سیستم ایمنی باعث ایجاد التهاب و آسیب در عضله شده و درد و ضعف و دیگر علائم را به وجود می‌آورد


درد عضله چیست؟

درد عضله یا میالژیا به احساس درد و ناراحتی گفته می‌شود که فرد در عضلات خود احساس می‌کند. درد عضله می‌تواند حاد یا مزمن باشد و علت‌های گوناگونی دارد. شدت و مدت درد عضله در هرکسی متفاوت است.
عضله درد حاد زمانی است که یک عضله در اثر فعالیتی فیزیکی، تنش یا آسیب‌هایی کشیده شده یا تحت‌فشار زیادی قرار گرفته است. این درد می‌تواند در یک یا دو عضله احساس شود و ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد. افرادی که از نظر فیزیکی فعال‌اند یا فعالیت‌های شدید بدنی انجام می‌دهند (مثل وزنه‌برداری یا دو)، بیشتر احتمال دارد دچار درد حاد عضلانی شوند؛ اما درد عضلانی مزمن یک عارضه شدیدتر و ادامه‌دارتر است که می‌تواند در اثر اختلالات خودایمنی، اختلالات نورولوژیکی یا آسیب‌های بلندمدت ایجاد شود. درد عضلانی مزمن می‌تواند چندین عضله را تحت‌تأثیر قرار دهد و ممکن است هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد.
درد عضلانی می‌تواند در تمام بدن احساس شود و ممکن است با دیگر علائم مانند خستگی، ضعف و گرفتگی همراه باشد. این درد می‌تواند خفیف یا شدید باشد و فعالیت‌ها و کیفیت زندگی فرد را تحت‌تأثیر قرار دهد.

علت‌های درد عضله

عوارض خودایمنی مثل لوپوس، ام اس، میوزیت و میوپاتی التهابی می‌توانند باعث درد عضلانی شوند. این عوارض زمانی رخ می‌دهند که سیستم ایمنی اشتباها به سلول‌ها و بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند. در نتیجه سیستم ایمنی باعث ایجاد التهاب و آسیب در عضله شده و درد و ضعف و دیگر علائم را به وجود می‌آورد.

کشیدگی عضله
وقتی فرد به طور مداوم و مکرر و بدون استراحت کافی از عضلات مشابهی استفاده می‌کند می‌تواند باعث کشیدگی و آسیب عضله شود. این اتفاق در اثر استفاده بیش از حد یا پرداختن به فعالیت‌های بدنی که حرکات مکرری دارند می‌افتد (مثل پریدن و دویدن و وزنه‌برداری). کشیدگی عضله زمانی رخ می‌دهد که فیبرهای عضله پاره شده و درد و تورم و مشکل در حرکت عضله موردنظر ایجاد می‌کنند. شدت کشیدگی عضله در طیف خفیف تا شدید قرار می‌گیرد و در برخی موارد ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی داشته باشد.

اختلالات عصبی عضلانی
اختلالات عصبی عضلانی گروهی از بیماری‌ها هستند که بر سیستم عصبی محیطی اثر می‌گذارند، از جمله تمام عصب‌های حرکتی و حسی که مغز و نخاع را به بدن وصل می‌کنند. این اختلالات باعث ضعف عضلات می‌شوند و معمول‌ترین اختلالات عصبی عضلانی شامل میاستنی گراویس، بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک و دیستروفی عضلانی می‌شوند. این اختلالات می‌توانند کیفیت زندگی فرد را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار دهند و نیاز به رویکردی چندجانبه برای درمان دارند که اغلب شامل دارودرمانی، فیزیوتراپی و ابزارهای کمکی می‌شوند.

عفونت‌ها
انواع عفونت‌های باکتریایی و ویروسی می‌توانند باعث درد عضله شوند:
. عفونت‌های باکتریایی: سل، بیماری لایم، عفونت‌های استرپتوکوکی و عفونت استافیلوکوک
. عفونت‌های ویروسی: آنفلوانزا، سرماخوردگی معمولی، تب دنگی، چیکونگونیا، ویروس اپشتین بار، ویروس زیکا و سیتومگالوویروس
این عفونت‌ها می‌توانند به دلیل التهاب در عضلات یا واکنش سیستم ایمنی نسبت به عفونت باعث دردهای عضلانی شوند.

دیگر علت‌ها
درد عضله می‌تواند ناشی از انواع عوارض باشد؛ مانند سرطان سارکوما که نوعی سرطان است که در استخوان یا بافت نرم بدن شروع می‌شود و سرطان خون، سندرم خستگی مزمن، فیبرومیالژیا، کم‌کاری تیروئید، استرس و تنش. این عوارض می‌توانند در یک یا چند عضله احساس درد و ناراحتی ایجاد کنند. ضمناً بعضی از داروها می‌توانند باعث التهاب در سلول‌های عضله شده و درد ایجاد کنند.

تفاوت بین درد استخوان و درد عضله

محل استخوان‌درد به‌راحتی پیدا می‌شود؛ اما محل درد عضله اغلب به‌راحتی پیدا نمی‌شود.
درد استخوان به‌صورت دردی عمیق و تیز احساس می‌شود اما درد عضله به‌صورت دردی مبهم.
درد استخوان طولانی‌مدت‌تر از درد عضله است و حتی در زمان استراحت نیز می‌تواند وجود داشته باشد اما درد عضله معمولاً کوتاه‌مدت‌تر است.
درد استخوان می‌تواند ناشی از یک عارضه جدی‌تر باشد اما درد عضله اغلب در مقایسه با درد استخوان، خطر و جدیت کمتری دارد.
درمان درد استخوان می‌تواند شامل دارو، رادیوتراپی یا عمل جراحی باشد و بستگی به علت دارد اما درد عضله اغلب با استراحت، کمپرس سرد و مسکن‌های معمولی کنترل می‌شود.