شناسهٔ خبر: 70051045 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: بانی فیلم | لینک خبر

درباره آنتونین دورژاک آهنگساز اهل چک

صاحب‌خبر -

یکی از بهترین آهنگسازان موسیقی کلاسیک، آنتونین دورژاک است که یکی از بهترین آثارموسیقی دنیای کلاسیک را به نام «دنیای نو» خلق کرد. این اثر بارها در ارکسترهایجهان از جمله ارکستر سمفونیک تهران به اجرا درآمده است و موسیقی آن به گوشمخاطبان موسیقی کلاسیک آشناست.

به گزارش ایسنا، آنتونین دورژاک آهنگساز اهل جمهوری چک، که برای سمفونی شماره۹ خود به نام «از دنیای نو» مشهور است، هنرمندی بود که نسبت به سرزمین مادریخود، موسیقی آن و البته قطارها شور و اشتیاق زیادی داشت.

تاریخ تولد دِوُرژاک به چه زمانی برمی‌گردد؟

آنتونین لئوپولد دورژاک که در ۸ سپتامبر ۱۸۴۱ در روستای کوچکی در شمال پراگ به دنیاآمد، بزرگترین فرزند در بین ۱۴ فرزند خانواده بود. پدرش یک نوازنده حرفه‌ای زیتر،مسافرخانه دار و قصاب بود. پدرش هر مناسبت خانوادگی را با موسیقی محلیهمراهی می‌کرد که آنتونین جوان بعد از مدتی به پدرش در گروه موسیقی محلیپیوست و به عنوان یک شاگرد قصاب در کنار او کار کرد.

تحصیلات دورژاک

دورژاک جوان به مطالعه ارگ، ویلن، پیانو و زبان آلمانی پرداخت که در یادگیری اینزبان موفقیت کمتری کسب کرد.

او در ارکستر پراگ ویولا می‌نواخت و در رستوران‌ها و باله‌ها اجرا می‌کرد. در سال ۱۸۷۱،او از ارکستر استعفا داد تا بر آهنگسازی تمرکز و با آموزش پیانو، امرار معاش کند.

دورژاک و همسرش

او در سال ۱۸۷۳ با همسرش آنا چرماکوا ازدواج کرد، زنی که پیش‌تر از خواهر اوخواستگاری کرده و رد شده بود.

دورژاک و همسرش در مجموع ۹ فرزند داشتند که ۶ فرزند از دوران نوزادی جان سالمبه در بردند. پس از ازدواج، او ارکستر را ترک کرد تا نوازنده کلیسا باشد؛ شغلی کهدرآمد و موقعیت اجتماعی بهتر داشت و زمان بیشتری را برای آهنگسازی تضمینمی‌کرد.

دورژاک توسط برامس پیشرفت کرد

اولین تلاش‌های دورژاک برای آهنگسازی با اقبال منتقدان یا اجرای عمومی مواجهنشد. این آهنگساز خودانتقادگر حتی برخی از آثار اولیه خود را سوزاند. اما پس از مدتیموسیقی او توجه ادوارد هانسلیک (منتقد موسیقی) و یوهانس برامس (آهنگساز) جلب کرد که موجب پیشرفت حرفه شد.

63267108.jpg

برامس

پرفروش‌ترین رقص‌های دورژاک

در سال ۱۸۷۷، یک ناشر موسیقی به توصیه برامس، دورژاک را مأمور ساخت تا چندرقص اسلاوونی برای دوئت پیانو بسازد. در نهایت هشت اثر رقص او در یک روز فروختهشدند.

سمفونی شماره هفت

زمانی که ناشر او نتوانست برای سمفونی شماره هفت این هنرمند پیش‌پرداختبفرستد، دورژاک از او بابت این امر شکایت کرد؛ چراکه در آن زمان برداشت محصولسیب‌زمینی او بد بوده و برای همین به پول پیش پرداخت نیاز داشته است. این امرباعث شد که ناشر او نام دورژاک را روی اثر اصلاح نکند و بر آلمانی بودن آن اصرار کند.

63267111.jpg

Simrock

دورژاک، ناظر قطار

او به جز کار موسیقی، یک ناظر متعهد قطار بود و ساعت‌ها در ایستگاه راه‌آهن پراگسپری می‌کرد. علاقه او به این کار در حدی بود که گفته می‌شود از جدول زمانی سفرقطارها به صورت قلبی آگاه بود و هنگام تدریس موسیقی از شاگردانش می‌خواست کهآخرین سفر خود با قطار را برای او شرح دهند.

از باشگاه Athenaeum اخراج شد

دورژاک در بریتانیا محبوبیت خاصی داشت. او ۹ بار از انگلستان بازدید کرد و برخی ازآثار مهم او در بیرمنگام، لندن و لیدز به نمایش درآمدند. در یک مورد خاص، زمانی کهدورژاک برای نظارت بر اجرای کنسرتو پیانو خود در کریستال پالاسِ لندن بود، او را ازباشگاه Athenaeum بیرون انداختند. در حقیقت او آنجا را با یک میخانه اشتباه گرفتهبود؛ به همین دلیل بلافاصله از آنجا بیرون رانده شد.

قراردادی پرسود در دنیای جدید

وسوسه یک دستمزد شگفت انگیز موجب شد که دووراک متقاعد شود که به نیویورکسفر کند. برای اندکی تدریس و رهبری ارکستر، با تعطیلات چهار ماهه، به او وعدهدستمزد غیرقابل تصور ۱۵۰۰۰ دلار داده شد؛ ۲۵ برابر حقوقی که در پراگ می‌گرفت وارزشی معادل ۵۰۰۰۰۰ پوند به ارزش پول امروزی. زمانی که آنجا بود، اشتیاق جدیدی بهکشتی‌های بخار و کبوترها پیدا کرد.

سمفونی شماره ۹ دورژاک

دورژاک در طول مدت اقامت خود در آمریکا، سه نمونه از مشهورترین آثار خود را تولیدکرد؛ کوارتت زهی شماره ۱۲ معروف به «آمریکایی»، کنسرتو ویلنسل در ب مینور وسمفونی «دنیای نو». هنگامی که او سمفونی شماره ۹ خود را برای اولین بار اجرا کرد،منتقدان در مورد اینکه آیا این سمفونی کاملا آمریکایی است یا یکی از آثار معمول اینهنرمند است اختلاف نظر داشتند.

خانواده دورژاک

دورژاک در حالی که در ایالات متحده آمریکا بود، زمان زیادی را در حسرت سرزمینمادری خود سپری می‌کرد، به ندرت بیرون می رفت و حتی تابستان خود را با تعدادی ازهموطنان خود در آیووا (ایالتی در غرب امریکا) گذراند. در سال ۱۸۹۵، مشکلاتی بر سرحقوق او به وجود آمد و او تصمیم گرفت به کشورش بازگردد. دورژاک‌ها نیویورک راقبل از پایان فصل بهار ترک کردند و قصد بازگشت هم نداشتند.

اپرای روسالکا

دورژاک اپرای روسالکای خود را در ۶۰ سالگی نوشت، زمانی که تنها سه سال اززندگی‌اش باقی مانده بود. اولین نمایش در تئاتر ملی پراگ برگزار شد، جایی که خود اوزمانی به عنوان نوازنده کار می‌کرد.

دورژاک استعدادهای جوان را پرورش می‌داد

دورژاک به آغاز کار آهنگسازان جوان کشورش مانند یوزف سوک کمک کرد. در سال۱۸۹۷ دختر دورژاک، با سوک ازدواج کرد. در همان سال، دورژاک به عنوان عضو هیئتداوران جایزه هنرمند وین منصوب شد و بعداً با یک مدال تجلیل شد.

63267126.jpg

سوک

او چه زمانی درگذشت؟

دورژاک در ۱ مه ۱۹۰۴ پس از پنج هفته بیماری در ۶۲ سالگی بر اثر سکته مغزیدرگذشت، درحالی که کارهای ناتمام زیادی از خود به جای گذاشت. در سال ۱۹۴۳، یککشتی آمریکایی نیروی دریایی ایالات متحده به افتخار او USNS Antonín Dvořák نامگرفت.

خاکسپاری دورژاک

برچسب‌ها: