اگر نمیخواهید مصرف سوخت ماشین شما افزایش پیدا کند، عادتهای اشتباهی که در ادامه معرفی میکنیم را به هیچ وجه انجام ندهید.
کیفیت خودروهای داخلی همواره مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و مردم بوده و تا به امروز هیچ راهی برای برون رفت از بحران ماشینهای بیکیفیت ملی ارائه نشده است. متاسفانه بخش عظیمی از خودروهایی که در سراسر کشور تردد میکنند، مجهز به پیشرانههای قدیمی هستند و مشکلاتی نظیر مصرف سوخت بالا، آلایندگی بیشتر و نیاز به تعمیرات اساسی دارند.
امروزه گرچه خودروهای چینی با ورودشان به بازار کشورمان، سهم قابل توجهی را به خود اختصاص دادهاند، اما همچنان این محصولات ایران خودرو و سایپا است که زیر پای اغلب مشتریان ایرانی است. پراید، پژو 405، پارس، پژو 206 و انواع و اقسام تیبا و ساینا، ضرر بزرگی به ناوگان شهری زدهاند و نمیتوان به هیچ وجه از بلایی که این ماشینها به سر ملت آوردهاند چشم پوشید.
با این عادات اشتباه، مصرف سوخت ماشین افزایش مییابد
یکی از مهمترین مولفههایی که مشتریان هنگام خرید خودرو به آن دقت میکنند، مصرف سوخت است. سوخت همواره یکی از چالشهای پیش روی دولت بوده و بارها در دولت پزشکیان و دورههای قبلی ریاست جمهوری محل بحث بوده است. خودرویی که سوار میشوید یا بنزینی است، یا دیزلی و یا دوگانه سوز! اغلب ماشینهایی که امروزه میبینیم از بنزین استفاده میکنند و به همین خاطر بحث کاهش مصرف سوخت همواره مورد توجه اغلب مردم بوده است.
بسیاری از افراد به دنبال یافتن راهی برای کنترل مصرف سوخت خودرو هستند و راههای مختلفی را امتحان میکنند. اگر میخواهید در مصرف بنزین صرفه جویی کنید، راههایی در ادامه نشان خواهیم داد که میتوانند موثر و مفید باشند.
ایجاد تغییر در آیرودینامیک ماشین
هر خودرویی براساس اصول آیرودینامیکی خاصی طراحی میشود و اگر تغییری در بدنه خودرو ایجاد شود، مصرف سوخت افزایش پیدا میکند. به عبارت دیگر تمام ماشینهای امروزی را ابتدا در تونلهای باد آزمایش میکنند تا در مقابل باد، کمترین مقاومت را از خود نشان دهد و با این کار مصرف سوخت به حداقل میزان خود برسد.
حال فرض کنید که روی بدنه خودرو یا سقف آن، تجهیزات مختلفی نصب کنید که اصول آیرودینامیکی دچار تغییر و دگرگونی شود. یکی از رایجترین تجهیزات اضافی که روی سقف اغلب خودروهای ایرانی دیده میشود، باربند است. استفاده از باربند در سرعتهای بالا میتواند تا 20 درصد مصرف بنزین را افزایش دهد.
با این اوصاف اگر از باربند به صورت مداوم استفاده نمیکنید، آن را از روی خودرو باز کنید. علاوه بر این سایر تغییرات غیراصولی دیگر مثل رینگ و لاستیکهای بیش از حد پهن، افزایش یا کاهش ارتفاع خودرو و تعویض سپر استاندارد با سپرهای تغییر شکل یافته، میتواند آیرودینامیک خودرو را به هم بزند و مصرف سوخت را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
گرم نکردن خودرو
دو غلط رایج بین مردم رواج یافته که یکی از آنها درجا کار کردن خودرو به مدت چند دقیقه و دیگری گاز دادن و راه افتادن به محض روشن شدن خودرو است. اگر این دو کار را همواره انجام میدهید، باید بدانید که مصرف بنزین خود را نامتعادل خواهید کرد. نحوه صحیح گرم کردن انواع خودرو به شما کمک میکند تا بتوانید به صورت اصولی ماشین خود را گرم کنید.
به اعتقاد کارشناسان و افراد خبره، پس از اینکه استارت زدید و خودرو روشن شد، تا هنگامی که مشغول بستن کمربند و تنظیم آینه میشوید، اجازه دهید ماشین کار کند. همین چند ثانیه مکثی که میکنید، باعث میشود روغن به طور کامل در خودرو به چرخش درآید و اصطکاک بین قطعات کمتر شود.
همچنین باید به خاطر داشته باشید که برای درست کار کردن پیشرانه و مصرف متعادل سوخت، بایستی موتور به دمای مشخصی برسد که بین 90 تا 95 درجه است. بهترین اقدام برای رسیدن به این دمای مناسب، حرکت خودرو به صورت آهسته است. با انجام این روش میتوانید از هر لیتر بنزین خود نهایت استفاده را ببرید.
فراموش نکنید که ترددهای مقطعی و کوتاه، میتواند مصرف سوخت خودرو را افزایش دهد و خیلی فرق است بین ترددهای 10 دقیقهای تا یک ساعته! اگر مسافتی که میخواهید طی کنید کوتاه است، پیشنهاد میکنیم از موتور یا ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده کنید. (پیاده روی هم گزینه خوبی است یا به قول میرسلیم، مردم با وسایل حمل و نقل عمومی رفت و آمد کنند!)
رانندگی تهاجمی و پرسرعت
یکی از موضوعاتی که منجر به مصرف سوخت بیشتر در خودروها میشود، گذاشتن پا روی پدال گاز و تخته کردن ماشین تا سرعت بینهایت است. رایجترین رفتار رانندگان پشت چراغ راهنمایی بروز پیدا میکند؛ درست زمانی که چراغ سبز میشود و میخواهید به دیگران اثبات کنید که خودرو شما میتواند در عرض 8 ثانیه یا کمتر به شتاب 100 کیلومتر بر ساعت دست یابد.
وقتی بعد از توقف خودرو، ناگهانی پا را روی گاز میگذارید، هم روی پیشرانه و هم روی گیربکس و لاستیکها فشار مضاعف وارد میآورید. رانندگی پرشتاب و تهاجمی، ترمز گرفتنهای سریع و حرکت با سرعتهای زیاد میتواند به میزان قابل توجهی باعث افزایش مصرف سوخت ماشین شما شود. بهتر است که سرعت خود را به تدریج زیاد یا کم کنید و از رفتارهای شتاب زده خودداری کنید.
اضافه بار
یکی از عواملی که باعث میشود مصرف سوخت خودرو افزایش یابد، اضافه بار است. به اعتقاد کارشناسان خودرو، هر 50 کیلوگرم اشیاء اضافی تا دو درصد مصرف سوخت را افزایش میدهد. اثرگذاری اضافه بار روی خودروهای جمع و جور و کوچک بیشتر بوده و گرچه از نظر شما 50 کیلوگرم میتواند عادی باشد، اما در حقیقت باعث مصرف بیشتر بنزین خواهد شد.
اغلب صاحبان خودرو متوجه اضافه بارهایی که توی صندوق عقب و زیر صندلیها هستند، خبر ندارند ولی اگر به ابزارآلات غیرضروری و قطعات خراب خودرو و شیشههای آبی که زیر صندلیها یا توی صندوق گذاشتهاید نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که مقدار اشیاء اضافی با خود حمل میکنید. حمل 50 کیلوگرم بار یعنی اینکه شما هر مرتبه که سوار خودرو میشوید، یک سرنشین نامرئی را با خودتان به این طرف و آن طرف میبرید.
اگر برای مثال یک دستگاه دنا پلاس EF7 را با میانگین کارکرد 20 هزار کیلومتر در سال در نظر بگیرید، متوجه میشوید که سالیانه حدود 4 میلیون تومان مصرف بنزین خواهید داشت. اگر تنها 100 کیلوگرم بار اضافی توی خودرو با خودتان حمل کنید، 500 هزار تومان به مبلغ فوق اضافه میشود. شاید این رقم برای شما قابل توجه نباشد، اما اگر میلیونها دستگاه خودرو را در نظر بگیرید، قضیه فرق خواهد کرد.
بیتوجهی به سرویسهای دورهای
تعمیر و نگهداری به موقع از خودرو میتواند مصرف سوخت را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. برای مثال تنظیم فشار باد تایرها یکی از عوامل مهم و تعیین کننده مصرف بنزین است. اگر فشار باد لاستیکها کم باشد تا 3 درصد مصرف سوخت افزایش مییابد. یکی دیگر از مهمترین مواردی که سوخت خودرو را زیاد میکند، تعویض روغن به موقع است.
همچنین اگر فیلتر روغن کثیف و کهنه شده باشد، بنزین بیشتری برای رفع این بحران استفاده میشود. شمع فرسوده هم تا 30 درصد باعث افزایش مصرف بنزین خواهد شد. با این اوصاف با تعمیر و نگهداری و انجام به موقع سرویسهای دورهای از شر هزینههای گزاف سوخت خلاص شوید و سلامت خودرو را تضمین کنید.
در گجت نیوز بخوانید: ثبت نام خودروهای وارداتی در آذر ۱۴۰۳ آغاز شد + جزئیات هوندا سیویک در برابر نیسان سیلفی؛ مقایسه سدان های ژاپنی جدید بازار ایران آموزش ثبت نام و خرید خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه + ویدیو قیمت نهایی کیا اسپورتیج مدل ۲۰۲۴ وارداتی کوشا خودرو مشخص شد ∎